ETA FitCook – automatické varenie nielen pre ryžu

Čím šetrnejšie pokrmy upravujete, tým viac sa rozvinie ich jemná chuť a vôňa. Aby ste dosiahli nízku teplotu varenia, máte dve možnosti – buď siahnete po indukčnom varnom paneli alebo využijete viacúčelový hrniec, ktorý je navrhnutý pre varenie v pare a p

ri nízkych teplotách. My sme otestovali hrniec ETA FiltCook, ktorý automaticky rozozná, kedy je jedlo uvarené.

Ryža ako od majstra šéfkuchára
Varenie ryže nikdy nebolo jednoduchšie. Do nádoby s nelepivým povrchom stačí vsypať ryžu, následne pridať potrebné množstvo vody a o všetko ostatné sa postará automatika. Akonáhle je uvarená ryža pripravená na servírovanie, klikne prepínač a vy môžete naberať do tanierov. Znie to možno neuveriteľne, ale je to tak. Ani v Ázii nepripravujú ryžu inak – ak sa spýtate ako na to, dozviete sa úplne rovnaký postup.

Tajomstvo spočíva v termostate, ktorý sleduje teplotu zohrievanej nádoby. Kým je v nej dostatočné množstvo vody, teplota nad 100 °C nestúpne. Akonáhle sa však voda odparí, teplota začne stúpať a automatika prepne ohrev tak, aby sa v nádobe udržiavala 60 °C teplota. Pri nej sa už pokrm ďalej tepelne neupravuje, zostáva iba teplý aby bol pripravený na servírovanie. I po niekoľkých hodinách si uvarená ryža zachováva vysokú kulinársku kvalitu.

Prepínač na čelnej strane určuje, či chcete pokrm variť, alebo iba zohrievať. K zohrievaniu sa teda môžete vrátiť i neskôr – napríklad na druhý deň keď ryžu vyberiete z chladničky.

Odroda ryže a postup prípravy rozhodujú
Niekto má rád ryžu sypkú, iný pololepivú, pri príprave sladkých pokrmov je ideálne ak je ryža úplne lepkavá. Aby ste dosiahli želaný výsledok, potrebné je použiť vhodný druh ryže, postup prípravy a vhodné množstvo vody.

Ryžu si dnes môžete v predajniach s ázijskými surovinami kúpiť v mnohých variantoch, takže dosiahnuť želaný výsledok nie je problém. Pri kúpe sa dozviete nielen to, akú konzistenciu bude mať ryža po úprave, ale i to aký je potrebné dodržať pomer objemu vody k ryži.

Pri testovaní sme zistili, že doba prípravy nezávisí iba od objemu použitej vody, ale aj od druhu ryže. V priemere môžete počítať s 15 minútovou prípravou pre štvorčlennú rodinu, ak sa však rozhodnete pre pololúpanú „natural“ ryžu, alebo čierne odrody, počítajte s tým, že čas prípravy sa predĺži na 25 minút.

Aby zostala ryža sypká, dôležité je prepláchnuť ju niekoľkokrát v studenej vode, aby sa z jej povrchu odstránili škrobové zrnká, ktoré vznikli v mlyne pri lúpaní. Správny počet preplachov rozoznáte podľa toho, že sa voda prestane sfarbovať do biela.

Nepriľnavý povrch nádoby hrá dôležitú úlohu. Časť škrobu z ktorého sa odparí voda vytvorí na povrchu film, ktorý sa dá bez problému odlúpnuť. Pozor však na manipuláciu – povrch je omnoho jemnejší ako by sa mohlo zdať. Opatrnosť je na mieste obzvlášť v prípade, ak ste pokrm práve dokončili.

Pudingy takmer bez miešania
Nízka teplota pri príprave pokrmu je ideálna i vtedy, ak pripravujete rôzne pudingy, pokrmy s vysokým obsahom mlieka alebo škrobu. Takmer bez miešania dokážete pripraviť tapioku, či ľubovoľný jemný krém alebo omáčku. Chuť sa pomaly uvoľňuje a vy objavujete jemné chute, ktoré pri rýchlejšom spôsobe prípravy nepostrehnete. Čím jemnejšie suroviny pripravujete, tým je rozdiel intenzívnejší. Či už rozpúšťate čokoládu, maslo, alebo pripravujete vanilkový krém, na prípravu vo vodnom kúpeli môže zabudnúť.

Pri testovaní sme zistili, že úplne nový rozmer dostanú i polievky v ktorých vynikne jemná jarná zelenina a plody mora.

Varenie v pare stojí za to
V základnej výbave hrnca FitCook je i sada pre varenie v pare. Hliníková vložka sa zasúva priamo do varnej nádoby, ktorú následne prikryjete sklenou pokrievkou. Objem nádoby nie je síce ohromujúci, na rýchlu prípravu čerstvej či mrazenej zeleniny si rýchlo zvyknete. Počítať môžete i s ohrievaním knedle a pareným varením cestovinových taštičiek plnených rôznymi mletými plnkami.

Para ktorá sa zrazí na priehľadnej pokrievke steká späť do hrnca a zvyšok uniká cez otvor so silikónovou obrubou. Osvedčilo sa nám používať minimálny objem vody – zohreje sa rýchlejšie. Ak sa odparí, vypínač sa prepne na ohrievanie takže vždy viete, kedy je potrebné ďalšiu vodu priliať. Ak a vám nechce na ohrievanie čakať, použiť je možné i vodu predhriatu v rýchlovarnej kanvici.

Vyhotovenie umožňuje bezproblémovú údržbu
FitCook je vlastne nádobou v nádobe. Kým vonkajší nerezový obal je na dne vybavený ohrievacím telesom, vnútorná hliníková varná nádoba slúži na prípravu pokrmu. Pevné osadenie zaisťuje bezproblémový prestup tepla, poistný vypínač v strednej časti zamedzí ohrevu, ak nádoba nie je vo vnútri.

Pokrievka je vyhotovená zo skla aby ste mali vždy dokonalý prehľad o tom, čo sa v hrnci deje. V porovnaní s výklopnými riešeniami na trhu je výhodou, že nemusíte neustále sledovať, či sa odpadová nádoba na zrazenú paru naplnila, alebo nie.

Trochu dotiahnuť by to však chcelo drobné detaily. Parný nástavec z hliníku môže pri menej opatrnom používaní výsuvnými držiakmi poškrabať teflónový povrch varnej nádoby, ktorý je pomerne citlivý voči opotrebovaniu.

Praktický a všestranný
Počas používania FitCooku sme mali možnosť overiť si, že ide o praktického pomocníka ktorý si poradí nielen s ryžou, ale i s parnou prípravou pokrmov. Svoje miesto si nájde všade tam, kde je v obľube ázijská kuchyňa, ale i pri príprave krémov, omáčok a pudingov. S trochou odvahy sa dá povedať, že dokáže pomôcť i všade tam, kde varný panel k dispozícii nemáte. Dokážete v ňom uvariť polievku, ohriať hotový pokrm a uvariť si ako prílohu zeleninu či ryžu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 702
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 140
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 688
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 120
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 264
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 251
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 040
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 993
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 815
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 777

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.