SME
Nedeľa, 24. október, 2021 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Ako v pohode napiecť na Veľkú Noc?

Sviatky sú pre niekoho relaxom, iní strávia v kuchyni dlhé hodiny pri pečení a príprave rôznych kulinárskych dobrôt. Pre veľkú noc je typické pečenie najrôznejších múčnikov, medzi ktorými nechýba veľkonočný baranček či lahodná šťavnatá piškóta. Ako správn


e napiecť a nepokaziť čaro sviatkov?

Výber surovín nepodceňujte
Čím viac zanedbáte výber surovín, tým pravdepodobnejšie je, že narazíte na neúspech, ktorý vám môže pokaziť radosť zo sviatkov. Vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode.
Pečiatka z hydinární vám prezradí nielen to, kedy bolo vajíčko znesené, ale i to z akého chovu pochádza.

Múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie. Margaríny nahraďte maslom. Pre zjemnenie srvátku a nie vodu.

Skryť Vypnúť reklamu

Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity. Pri skladovaní buďte prezieraví – ochráňte droždie pred aromatickými surovinami.


V čom a ako piecť?
Plechov na pečenie existuje neúrekom a môžete experimentovať so svojim výberom. Dôležité je však vedieť, že klasickým kovovým plechom so smaltovaným povrchom nič nepokazíte. Stačí ho vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a vysypať polohrubou múkou. Strúhanka môže jemnejšie pečivá degradovať, múka je neutrálna.

Rúra musí byť dobre vyhriata, nespoliehajte sa iba na jej zabudovanú signalizáciu. Teplota môže po vložení cesta zakolísať a pečenie nebude také, ako by ste si predstavovali.
Bez obáv nechajte rúru ešte 10 či 20 minút po predhriatí bežať, výsledok bude lepší. Pri vkladaní koláča buďte opatrní. Nenechávajte dvierka dlho otvorené, teplota vo vnútri by poklesla.

Skryť Vypnúť reklamu

Sklený priezor na dvierkach má svoje poslanie. Pečenie kontrolujte vizuálne bez toho, aby ste dvierka otvárali. Akýkoľvek pokles teploty sa môže prejaviť klesnutím koláča. Bude menej nadýchaný a aj z toho najlepšieho múčnika sa stane fádny koláč. Pri bábovkách a vysokých tortových korpusoch počítajte s dlhým časom tepelnej úpravy. Ten sa môže vyšplhať na hranicu 55 až 60 minút.

Najosvedčenejším spôsobom kontroly prepečenia koláča je obyčajná kovová ihla alebo špáradlo. Ak zostanú po vpichu čisté, cesto je prepečené a pripravené na vytiahnutie. Nepečte múčniky dlhšie ako je potrebné.
Vysušia sa a stratia svoju jemnú, šťavnatú konzistenciu. Pozor však na kúsky sterilizovaného či čerstvého ovocia zamiešaného priamo do cesta. Zvyčajne uvoľní pri vysokej teplote šťavu, takže počítajte i s ňou.

Skryť Vypnúť reklamu

Drobný tip pre lepší tortový korpus či bábovku: Ak chcete aby vydržali dlhšie vláčnejšie, pridajte do cesta rozpustený hroznový cukor. Stačí ak ním nahradíte jednu polievkovú lyžicu obyčajného rafinovaného cukru.

Vajíčka rozhodujú o výsledku
Nikdy nekupujte prasknuté vajíčka iba preto, že sú lacnejšie. Na múčniky sa jednoducho nehodia. Menej riskantné je používať vajíčka priemyselné ako domáce.
Krásne prefarbený žĺtok vás môže lákať, mali by ste však vedieť že v predaji sú i vajíčka z priemyselného chovu s rovnakými vlastnosťami. Pri spracovaní rozhoduje rýchlosť, akonáhle vajíčka rozbijete, spracujte ich okamžite.

Ak budete šľahať z bielkov sneh, pamätajte na dôležité pravidlá. Žĺtky a bielky musia byť oddelené s maximálnou precíznosťou. Ak sa v bielku objaví čo i len kúsok žĺtku, šľahanie bude neefektívne. Problémom je tuk, ktorý sa v žĺtkoch nachádza. Ak vám chýba zručnosť, nerozbíjajte vajíčka priamo do misky ale pre každé použite ako medzistupeň samostatnú nádobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri šľahaní použite stredné otáčky mixéra. Vysoký výkon spôsobuje veľký nápor vzduchu, ktorý bubliny zväčšuje a trhá.
Voda sa odparuje, sneh sa dehydruje a prešľaháva. Venujte šľahaniu dostatočný čas, nesnažte sa skrátiť prípravu vysokým výkonom. Pozor na mastnoty v nádobe, pôsobia rovnako deštruktívne ako žĺtok.

Rozlúčte sa s práškovým cukrom a používajte výhradne cukor kryštál. Práškový cukor sa nielenže rozpúšťa rýchlejšie ako je potrebné, ale obsiahnutý škrob a prísady proti hrudkovateniu spôsobujú, že klesá ku dnu.

Každé cesto má svoje špecifiká a preto sme pre vás pripravili tipy, ako sa vysporiadať s najpoužívanejšími druhmi. I tá najmenšia chyba pri spracovaní sa môže intenzívne podpísať na výsledku pečenia.

Lístkové cesto


  • Dôležitá je riadne vyhriata rúru aspoň na 220 až 230 °C – cesto sa len vtedy vyšvihne nahor
  • Kupované kocky cesta nerozkladajte ako noviny. Váľajte ich priamo od stredu. Iba vtedy bude cesto pekne navrstvené
  • Pred vložením do rúry cesto pokropte a do rúry streknite trochu vody

Piškótové cestá

Skryť Vypnúť reklamu
  • Najprv vyšľahajte bielka na sneh a potom ručne zapracujte ostatné suroviny
  • S cukrom to nepreháňajte – vo veľkom množstve vysušuje cesto
  • Pridajte vždy štipku soli – tá zvýrazní chuť cesta.
  • Trocha medu, rozpusteného hroznového cukru alebo oleja cesto zvláčni

Kysnuté cestá

  • Zarobené cesto nechajte dobre vykysnúť. Ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem
  • Vykysnuté cesto intenzívne spracujte na doske, premieste, vložte do formy (záleží na recepte) a nechajte ešte aspoň 30min znova vykysnúť

Piškótové cesto, ktoré zaručene neskazíte
Keďže s Veľkou Nocou sa spája množstvo múčnikov z piškótového cesta, pripravili sme pre vás receptúru, ktorá je overená v praxi a neponúka vám mnoho priestoru pre zlyhanie. Ak dodržíte postup, dosiahnete majstrovský výsledok.

Skryť Vypnúť reklamu

Suroviny:

5 ks vajíčok /oddelene bielky a žĺtka)
5 PL hladkej múky (skúste nahradiť 1PL maizenou – zjemní cesto)
5 PL cukru kryštál
½ balenia prášku do pečiva

Postup:


1. vyšľahajte bielka s cukrom do hustej peny (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva)
4. cesto opatrne vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie
5. pečte pri teplote 175 °C asi 15-20 minút

Poznáte i vy nejaké triky, ktoré sviatočné pečenie zjednoduchšia a pomôžu úspešne dosiahnuť nečakané výsledky? Podeľte sa s nimi v diskusii pod článkom.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 854
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 6 835
  3. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 6 373
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 185
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 516
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 425
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 421
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 771
  9. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 2 768
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 365
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Dula Gabriela Janovičová.

Rozhovor s dulou Gabrielou Janovičovou.


15. okt
Martin Fehérváry sa teší zo svojho prvého gólu v NHL.

Na twitteri mu blahoželal aj Peter Bondra.


8 h
Miroslav Kocúr.

Čo tak minúť trochu energie naháňanie klerikov, ktorí zneužívali deti?


21. okt

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


22. okt
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  5. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 484
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 168
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 10 491
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 273
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 706
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 741
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 567
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 401
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu