Staroveký dezert

Už starí Rímania varili slané a sladké pudingy ako hlavné jedlo a zákusok.

Karamelový krém s čerstvou mätou
pre 6 osôb

90 g cukru 
2 žĺtka 
3 vajíčka 
500 ml mlieka 
½ struku vanilky 

Na karamelové zrkadlo:
100 g cukru 
1 lyžica vody 

Okrem toho:
6 formičiek alebo misiek na krém s obsahom asi 160 ml 
olej na vymazanie formičiek 
mäta na ozdobu

Dobre vymiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami, nie však do peny. Mlieko s dreňou z vanilky privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame po častiach vaječnú masu. Do hrnčeka dáme variť cukor s vodou, až kým nie je cukor zlatohnedý. Potom týmto karamelom rýchlo naplníme jemne naolejované formičky do výšky asi 3 mm. Vaječné mlieko prelejeme cez sitko a nalejeme do formičiek. Veľký plech na pečenie naplníme horúcou vodou asi do výšky 2 cm. Do vody postavíme formičky a pri teplote 180°C asi 30 minút ich necháme stuhnúť. Karamelový krém necháme vychladnúť, špicatým nožom ho uvoľníme z formičiek a dáme na tanier. Podávame ozdobený mätou.

Citrónový puding s marakujovou omáčkou
pre 4 osoby

Puding:
50 ml citrónovej šťavy 
100 ml čistej jablkovej šťavy 
150 g cukru 
2 cl citrónového likéru 
8 listov želatíny 
4 machovky (physalis) na ozdobu 

Na omáčku:
2 marakujové plody 
šťava z jedného pomaranča 
40 g práškového cukru

Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Zohrievame 250 ml vody, jablkovú šťavu a likér, až kým sa cukor rozpustí. V tejto horúcej tekutine rozpustíme želatínu. Naplníme malé formičky a dáme ich stuhnúť do chladničky na 4 – 6 hodín. Puding vyberieme pomocou noža, ktorým oddelíme puding od okraja formičiek a formičky ponoríme na chvíľu do teplej vody. Puding vyklopíme na dezertný tanier. Na omáčku rozpolíme marakuje, oddelíme zrnká a pokrájame na kocky. Potom zmiešame kocky marakuje, zrnká z marakuje, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Každý puding polejeme trochou omáčky a ozdobíme jednou marakujou.

Tvarohovo-mangový nákyp s vanilkou a karamelovými nitkami
pre 4 osoby

1 malé zrelé mango 
4 cl pomarančového likéru 
2 vajíčka 
3 lyžice práškového cukru 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
dužina z jedného vanilkového struku 
125 g tvarohu 

Okrem toho:
4 nákypové formičky
maslo na vymazanie formičiek 

Na ozdobu:
5 lyžíc cukru 
2 lyžice vody

Mango olúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky a zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme 20 minút odležať. Rozdelíme vajíčka. Žĺtka, vanilkovú dreň a práškový cukor vyšľaháme do peny, primiešame citrónovú kôru a tvaroh. Bielka vyšľaháme na pevný sneh a opatrne vmiešame do tvarohovej masy. Vymazané nákypové formičky naplníme tvarohovou masou a navrch rozdelíme kocky manga. Pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 175°C asi 20 minút. Podľa vlastného uváženia ozdobíme karamelovými nitkami: Rozmiešame v hrnčeku 2 lyžice vody s cukrom. Necháme povariť za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí. Vtedy sa začne karamel pomaly sfarbovať do svetlohneda. Znížime teplotu a keď karamel zhnedne, zoberieme hrnček zo sporáka a s vidličkou priamo z hrnčeka ozdobíme nákyp karamelovými nitkami.

Panna Cotta s ovocnou omáčkou
pre 4 osoby

500 ml smotany 
1 struk vanilky 
40 g cukru 
½ lyžičky škorice 
6 listov bielej želatíny 

Na ovocnú omáčku:
350 g marhúľ 
3 lyžice cukru 
dreň z polovičky vanilkového struku 
100 g malín 
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžica sherry alebo iného dezertného vína 
niekoľko kusov rôznych druhov ovocia (jahody, čučoriedky, brusnice, maliny) a medovka na ozdobu

Smotanu, škoricu a cukor privedieme k varu. Rozrežeme po dĺžke vanilkový struk a vyberieme z neho dreň a spolu so strukom pridáme do smotany. Dáme spolu 10 minút povariť. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Zo smotany vyberieme vanilkový struk, zo želatíny dobre vytlačíme vodu a za stáleho miešania ju rozpustíme v smotane. S touto masou naplníme formičky a necháme ich 6 hodín stuhnúť v chladničke. Na omáčku rozpolíme marhule, odstránime kôstky a spolu so 750 ml vody, vanilkovou dreňou a cukrom privedieme k varu a asi 5 minút necháme povariť. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme a dáme vychladiť. Maliny umyjeme, očistíme a zmiešame s práškovým cukrom a dezertným vínom. Privedieme do varu a necháme pár minút povariť. Potom ich prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a dáme vychladiť. Panna cottu vyklopíme z formičiek na tanier, pridáme ovocnú omáčku, ozdobíme malinovou omáčkou a ozdobené ovocím a citrónovou medovkou podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 404
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 355
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 021
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 9 032
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 076
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 381
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 362
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 278
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 016
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 290

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

PLUS

Zločin po slovensky: Ako zomrela Mária?

Temný zločin zo 60. rokov ožíva vďaka novinárovi Jánovi Čomajovi.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.