Staroveký dezert

Už starí Rímania varili slané a sladké pudingy ako hlavné jedlo a zákusok.

Karamelový krém s čerstvou mätou
pre 6 osôb

90 g cukru 
2 žĺtka 
3 vajíčka 
500 ml mlieka 
½ struku vanilky 

Na karamelové zrkadlo:
100 g cukru 
1 lyžica vody 

Okrem toho:
6 formičiek alebo misiek na krém s obsahom asi 160 ml 
olej na vymazanie formičiek 
mäta na ozdobu

Dobre vymiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami, nie však do peny. Mlieko s dreňou z vanilky privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame po častiach vaječnú masu. Do hrnčeka dáme variť cukor s vodou, až kým nie je cukor zlatohnedý. Potom týmto karamelom rýchlo naplníme jemne naolejované formičky do výšky asi 3 mm. Vaječné mlieko prelejeme cez sitko a nalejeme do formičiek. Veľký plech na pečenie naplníme horúcou vodou asi do výšky 2 cm. Do vody postavíme formičky a pri teplote 180°C asi 30 minút ich necháme stuhnúť. Karamelový krém necháme vychladnúť, špicatým nožom ho uvoľníme z formičiek a dáme na tanier. Podávame ozdobený mätou.

Citrónový puding s marakujovou omáčkou
pre 4 osoby

Puding:
50 ml citrónovej šťavy 
100 ml čistej jablkovej šťavy 
150 g cukru 
2 cl citrónového likéru 
8 listov želatíny 
4 machovky (physalis) na ozdobu 

Na omáčku:
2 marakujové plody 
šťava z jedného pomaranča 
40 g práškového cukru

Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Zohrievame 250 ml vody, jablkovú šťavu a likér, až kým sa cukor rozpustí. V tejto horúcej tekutine rozpustíme želatínu. Naplníme malé formičky a dáme ich stuhnúť do chladničky na 4 – 6 hodín. Puding vyberieme pomocou noža, ktorým oddelíme puding od okraja formičiek a formičky ponoríme na chvíľu do teplej vody. Puding vyklopíme na dezertný tanier. Na omáčku rozpolíme marakuje, oddelíme zrnká a pokrájame na kocky. Potom zmiešame kocky marakuje, zrnká z marakuje, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Každý puding polejeme trochou omáčky a ozdobíme jednou marakujou.

Tvarohovo-mangový nákyp s vanilkou a karamelovými nitkami
pre 4 osoby

1 malé zrelé mango 
4 cl pomarančového likéru 
2 vajíčka 
3 lyžice práškového cukru 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
dužina z jedného vanilkového struku 
125 g tvarohu 

Okrem toho:
4 nákypové formičky
maslo na vymazanie formičiek 

Na ozdobu:
5 lyžíc cukru 
2 lyžice vody

Mango olúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky a zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme 20 minút odležať. Rozdelíme vajíčka. Žĺtka, vanilkovú dreň a práškový cukor vyšľaháme do peny, primiešame citrónovú kôru a tvaroh. Bielka vyšľaháme na pevný sneh a opatrne vmiešame do tvarohovej masy. Vymazané nákypové formičky naplníme tvarohovou masou a navrch rozdelíme kocky manga. Pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 175°C asi 20 minút. Podľa vlastného uváženia ozdobíme karamelovými nitkami: Rozmiešame v hrnčeku 2 lyžice vody s cukrom. Necháme povariť za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí. Vtedy sa začne karamel pomaly sfarbovať do svetlohneda. Znížime teplotu a keď karamel zhnedne, zoberieme hrnček zo sporáka a s vidličkou priamo z hrnčeka ozdobíme nákyp karamelovými nitkami.

Panna Cotta s ovocnou omáčkou
pre 4 osoby

500 ml smotany 
1 struk vanilky 
40 g cukru 
½ lyžičky škorice 
6 listov bielej želatíny 

Na ovocnú omáčku:
350 g marhúľ 
3 lyžice cukru 
dreň z polovičky vanilkového struku 
100 g malín 
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžica sherry alebo iného dezertného vína 
niekoľko kusov rôznych druhov ovocia (jahody, čučoriedky, brusnice, maliny) a medovka na ozdobu

Smotanu, škoricu a cukor privedieme k varu. Rozrežeme po dĺžke vanilkový struk a vyberieme z neho dreň a spolu so strukom pridáme do smotany. Dáme spolu 10 minút povariť. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Zo smotany vyberieme vanilkový struk, zo želatíny dobre vytlačíme vodu a za stáleho miešania ju rozpustíme v smotane. S touto masou naplníme formičky a necháme ich 6 hodín stuhnúť v chladničke. Na omáčku rozpolíme marhule, odstránime kôstky a spolu so 750 ml vody, vanilkovou dreňou a cukrom privedieme k varu a asi 5 minút necháme povariť. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme a dáme vychladiť. Maliny umyjeme, očistíme a zmiešame s práškovým cukrom a dezertným vínom. Privedieme do varu a necháme pár minút povariť. Potom ich prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a dáme vychladiť. Panna cottu vyklopíme z formičiek na tanier, pridáme ovocnú omáčku, ozdobíme malinovou omáčkou a ozdobené ovocím a citrónovou medovkou podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 756
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 949
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava 6 035
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 451
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 972
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 912
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 343
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 733
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 479
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 291

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Parlamentné voľby by vyhral Smer, Kollár predbehol SNS

Kotlebova strana sa by sa podľa prieskumu dostala až na šieste miesto.

SVET

Asad necháva státisíce ľudí umierať od hladu

Vojna proti Islamskému štátu sa skončila.

EKONOMIKA

Vkladné knižky kedysi využívala mafia. Aké sú lepšie investície

Čo urobiť s veľkou sumou našetrených peňazí.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.