SME

Staroveký dezert

Už starí Rímania varili slané a sladké pudingy ako hlavné jedlo a zákusok.

Karamelový krém s čerstvou mätou
pre 6 osôb

90 g cukru 
2 žĺtka 
3 vajíčka 
500 ml mlieka 
½ struku vanilky 

Na karamelové zrkadlo:
100 g cukru 
1 lyžica vody 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho:
6 formičiek alebo misiek na krém s obsahom asi 160 ml 
olej na vymazanie formičiek 
mäta na ozdobu

Dobre vymiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami, nie však do peny. Mlieko s dreňou z vanilky privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame po častiach vaječnú masu. Do hrnčeka dáme variť cukor s vodou, až kým nie je cukor zlatohnedý. Potom týmto karamelom rýchlo naplníme jemne naolejované formičky do výšky asi 3 mm. Vaječné mlieko prelejeme cez sitko a nalejeme do formičiek. Veľký plech na pečenie naplníme horúcou vodou asi do výšky 2 cm. Do vody postavíme formičky a pri teplote 180°C asi 30 minút ich necháme stuhnúť. Karamelový krém necháme vychladnúť, špicatým nožom ho uvoľníme z formičiek a dáme na tanier. Podávame ozdobený mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Citrónový puding s marakujovou omáčkou
pre 4 osoby

Puding:
50 ml citrónovej šťavy 
100 ml čistej jablkovej šťavy 
150 g cukru 
2 cl citrónového likéru 
8 listov želatíny 
4 machovky (physalis) na ozdobu 

Na omáčku:
2 marakujové plody 
šťava z jedného pomaranča 
40 g práškového cukru

Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Zohrievame 250 ml vody, jablkovú šťavu a likér, až kým sa cukor rozpustí. V tejto horúcej tekutine rozpustíme želatínu. Naplníme malé formičky a dáme ich stuhnúť do chladničky na 4 – 6 hodín. Puding vyberieme pomocou noža, ktorým oddelíme puding od okraja formičiek a formičky ponoríme na chvíľu do teplej vody. Puding vyklopíme na dezertný tanier. Na omáčku rozpolíme marakuje, oddelíme zrnká a pokrájame na kocky. Potom zmiešame kocky marakuje, zrnká z marakuje, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Každý puding polejeme trochou omáčky a ozdobíme jednou marakujou.

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohovo-mangový nákyp s vanilkou a karamelovými nitkami
pre 4 osoby

1 malé zrelé mango 
4 cl pomarančového likéru 
2 vajíčka 
3 lyžice práškového cukru 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
dužina z jedného vanilkového struku 
125 g tvarohu 

Okrem toho:
4 nákypové formičky
maslo na vymazanie formičiek 

Na ozdobu:
5 lyžíc cukru 
2 lyžice vody

Mango olúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky a zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme 20 minút odležať. Rozdelíme vajíčka. Žĺtka, vanilkovú dreň a práškový cukor vyšľaháme do peny, primiešame citrónovú kôru a tvaroh. Bielka vyšľaháme na pevný sneh a opatrne vmiešame do tvarohovej masy. Vymazané nákypové formičky naplníme tvarohovou masou a navrch rozdelíme kocky manga. Pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 175°C asi 20 minút. Podľa vlastného uváženia ozdobíme karamelovými nitkami: Rozmiešame v hrnčeku 2 lyžice vody s cukrom. Necháme povariť za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí. Vtedy sa začne karamel pomaly sfarbovať do svetlohneda. Znížime teplotu a keď karamel zhnedne, zoberieme hrnček zo sporáka a s vidličkou priamo z hrnčeka ozdobíme nákyp karamelovými nitkami.

SkryťVypnúť reklamu

Panna Cotta s ovocnou omáčkou
pre 4 osoby

500 ml smotany 
1 struk vanilky 
40 g cukru 
½ lyžičky škorice 
6 listov bielej želatíny 

Na ovocnú omáčku:
350 g marhúľ 
3 lyžice cukru 
dreň z polovičky vanilkového struku 
100 g malín 
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžica sherry alebo iného dezertného vína 
niekoľko kusov rôznych druhov ovocia (jahody, čučoriedky, brusnice, maliny) a medovka na ozdobu

Smotanu, škoricu a cukor privedieme k varu. Rozrežeme po dĺžke vanilkový struk a vyberieme z neho dreň a spolu so strukom pridáme do smotany. Dáme spolu 10 minút povariť. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Zo smotany vyberieme vanilkový struk, zo želatíny dobre vytlačíme vodu a za stáleho miešania ju rozpustíme v smotane. S touto masou naplníme formičky a necháme ich 6 hodín stuhnúť v chladničke. Na omáčku rozpolíme marhule, odstránime kôstky a spolu so 750 ml vody, vanilkovou dreňou a cukrom privedieme k varu a asi 5 minút necháme povariť. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme a dáme vychladiť. Maliny umyjeme, očistíme a zmiešame s práškovým cukrom a dezertným vínom. Privedieme do varu a necháme pár minút povariť. Potom ich prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a dáme vychladiť. Panna cottu vyklopíme z formičiek na tanier, pridáme ovocnú omáčku, ozdobíme malinovou omáčkou a ozdobené ovocím a citrónovou medovkou podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 12/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 145
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 820
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 614
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 235
  6. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 099
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 068
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 971
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


64
Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


41
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci asi nepoznajú.


3
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


5
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 829
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 912
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 634
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 194
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 732
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 558
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 170
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 037
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
reklama
SkryťZatvoriť reklamu