Staroveký dezert

Už starí Rímania varili slané a sladké pudingy ako hlavné jedlo a zákusok.

Karamelový krém s čerstvou mätou
pre 6 osôb

90 g cukru 
2 žĺtka 
3 vajíčka 
500 ml mlieka 
½ struku vanilky 

Na karamelové zrkadlo:
100 g cukru 
1 lyžica vody 

Okrem toho:
6 formičiek alebo misiek na krém s obsahom asi 160 ml 
olej na vymazanie formičiek 
mäta na ozdobu

Dobre vymiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami, nie však do peny. Mlieko s dreňou z vanilky privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame po častiach vaječnú masu. Do hrnčeka dáme variť cukor s vodou, až kým nie je cukor zlatohnedý. Potom týmto karamelom rýchlo naplníme jemne naolejované formičky do výšky asi 3 mm. Vaječné mlieko prelejeme cez sitko a nalejeme do formičiek. Veľký plech na pečenie naplníme horúcou vodou asi do výšky 2 cm. Do vody postavíme formičky a pri teplote 180°C asi 30 minút ich necháme stuhnúť. Karamelový krém necháme vychladnúť, špicatým nožom ho uvoľníme z formičiek a dáme na tanier. Podávame ozdobený mätou.

Citrónový puding s marakujovou omáčkou
pre 4 osoby

Puding:
50 ml citrónovej šťavy 
100 ml čistej jablkovej šťavy 
150 g cukru 
2 cl citrónového likéru 
8 listov želatíny 
4 machovky (physalis) na ozdobu 

Na omáčku:
2 marakujové plody 
šťava z jedného pomaranča 
40 g práškového cukru

Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Zohrievame 250 ml vody, jablkovú šťavu a likér, až kým sa cukor rozpustí. V tejto horúcej tekutine rozpustíme želatínu. Naplníme malé formičky a dáme ich stuhnúť do chladničky na 4 – 6 hodín. Puding vyberieme pomocou noža, ktorým oddelíme puding od okraja formičiek a formičky ponoríme na chvíľu do teplej vody. Puding vyklopíme na dezertný tanier. Na omáčku rozpolíme marakuje, oddelíme zrnká a pokrájame na kocky. Potom zmiešame kocky marakuje, zrnká z marakuje, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Každý puding polejeme trochou omáčky a ozdobíme jednou marakujou.

Tvarohovo-mangový nákyp s vanilkou a karamelovými nitkami
pre 4 osoby

1 malé zrelé mango 
4 cl pomarančového likéru 
2 vajíčka 
3 lyžice práškového cukru 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
dužina z jedného vanilkového struku 
125 g tvarohu 

Okrem toho:
4 nákypové formičky
maslo na vymazanie formičiek 

Na ozdobu:
5 lyžíc cukru 
2 lyžice vody

Mango olúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky a zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme 20 minút odležať. Rozdelíme vajíčka. Žĺtka, vanilkovú dreň a práškový cukor vyšľaháme do peny, primiešame citrónovú kôru a tvaroh. Bielka vyšľaháme na pevný sneh a opatrne vmiešame do tvarohovej masy. Vymazané nákypové formičky naplníme tvarohovou masou a navrch rozdelíme kocky manga. Pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 175°C asi 20 minút. Podľa vlastného uváženia ozdobíme karamelovými nitkami: Rozmiešame v hrnčeku 2 lyžice vody s cukrom. Necháme povariť za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí. Vtedy sa začne karamel pomaly sfarbovať do svetlohneda. Znížime teplotu a keď karamel zhnedne, zoberieme hrnček zo sporáka a s vidličkou priamo z hrnčeka ozdobíme nákyp karamelovými nitkami.

Panna Cotta s ovocnou omáčkou
pre 4 osoby

500 ml smotany 
1 struk vanilky 
40 g cukru 
½ lyžičky škorice 
6 listov bielej želatíny 

Na ovocnú omáčku:
350 g marhúľ 
3 lyžice cukru 
dreň z polovičky vanilkového struku 
100 g malín 
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžica sherry alebo iného dezertného vína 
niekoľko kusov rôznych druhov ovocia (jahody, čučoriedky, brusnice, maliny) a medovka na ozdobu

Smotanu, škoricu a cukor privedieme k varu. Rozrežeme po dĺžke vanilkový struk a vyberieme z neho dreň a spolu so strukom pridáme do smotany. Dáme spolu 10 minút povariť. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Zo smotany vyberieme vanilkový struk, zo želatíny dobre vytlačíme vodu a za stáleho miešania ju rozpustíme v smotane. S touto masou naplníme formičky a necháme ich 6 hodín stuhnúť v chladničke. Na omáčku rozpolíme marhule, odstránime kôstky a spolu so 750 ml vody, vanilkovou dreňou a cukrom privedieme k varu a asi 5 minút necháme povariť. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme a dáme vychladiť. Maliny umyjeme, očistíme a zmiešame s práškovým cukrom a dezertným vínom. Privedieme do varu a necháme pár minút povariť. Potom ich prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a dáme vychladiť. Panna cottu vyklopíme z formičiek na tanier, pridáme ovocnú omáčku, ozdobíme malinovou omáčkou a ozdobené ovocím a citrónovou medovkou podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 444
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 366
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 366
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 7 003
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 958
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 106
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 002
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 540
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 901
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 555

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop