Staroveký dezert

Už starí Rímania varili slané a sladké pudingy ako hlavné jedlo a zákusok.

Karamelový krém s čerstvou mätou
pre 6 osôb

90 g cukru 
2 žĺtka 
3 vajíčka 
500 ml mlieka 
½ struku vanilky 

Na karamelové zrkadlo:
100 g cukru 
1 lyžica vody 

Okrem toho:
6 formičiek alebo misiek na krém s obsahom asi 160 ml 
olej na vymazanie formičiek 
mäta na ozdobu

Dobre vymiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami, nie však do peny. Mlieko s dreňou z vanilky privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame po častiach vaječnú masu. Do hrnčeka dáme variť cukor s vodou, až kým nie je cukor zlatohnedý. Potom týmto karamelom rýchlo naplníme jemne naolejované formičky do výšky asi 3 mm. Vaječné mlieko prelejeme cez sitko a nalejeme do formičiek. Veľký plech na pečenie naplníme horúcou vodou asi do výšky 2 cm. Do vody postavíme formičky a pri teplote 180°C asi 30 minút ich necháme stuhnúť. Karamelový krém necháme vychladnúť, špicatým nožom ho uvoľníme z formičiek a dáme na tanier. Podávame ozdobený mätou.

Citrónový puding s marakujovou omáčkou
pre 4 osoby

Puding:
50 ml citrónovej šťavy 
100 ml čistej jablkovej šťavy 
150 g cukru 
2 cl citrónového likéru 
8 listov želatíny 
4 machovky (physalis) na ozdobu 

Na omáčku:
2 marakujové plody 
šťava z jedného pomaranča 
40 g práškového cukru

Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Zohrievame 250 ml vody, jablkovú šťavu a likér, až kým sa cukor rozpustí. V tejto horúcej tekutine rozpustíme želatínu. Naplníme malé formičky a dáme ich stuhnúť do chladničky na 4 – 6 hodín. Puding vyberieme pomocou noža, ktorým oddelíme puding od okraja formičiek a formičky ponoríme na chvíľu do teplej vody. Puding vyklopíme na dezertný tanier. Na omáčku rozpolíme marakuje, oddelíme zrnká a pokrájame na kocky. Potom zmiešame kocky marakuje, zrnká z marakuje, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Každý puding polejeme trochou omáčky a ozdobíme jednou marakujou.

Tvarohovo-mangový nákyp s vanilkou a karamelovými nitkami
pre 4 osoby

1 malé zrelé mango 
4 cl pomarančového likéru 
2 vajíčka 
3 lyžice práškového cukru 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
dužina z jedného vanilkového struku 
125 g tvarohu 

Okrem toho:
4 nákypové formičky
maslo na vymazanie formičiek 

Na ozdobu:
5 lyžíc cukru 
2 lyžice vody

Mango olúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky a zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme 20 minút odležať. Rozdelíme vajíčka. Žĺtka, vanilkovú dreň a práškový cukor vyšľaháme do peny, primiešame citrónovú kôru a tvaroh. Bielka vyšľaháme na pevný sneh a opatrne vmiešame do tvarohovej masy. Vymazané nákypové formičky naplníme tvarohovou masou a navrch rozdelíme kocky manga. Pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 175°C asi 20 minút. Podľa vlastného uváženia ozdobíme karamelovými nitkami: Rozmiešame v hrnčeku 2 lyžice vody s cukrom. Necháme povariť za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí. Vtedy sa začne karamel pomaly sfarbovať do svetlohneda. Znížime teplotu a keď karamel zhnedne, zoberieme hrnček zo sporáka a s vidličkou priamo z hrnčeka ozdobíme nákyp karamelovými nitkami.

Panna Cotta s ovocnou omáčkou
pre 4 osoby

500 ml smotany 
1 struk vanilky 
40 g cukru 
½ lyžičky škorice 
6 listov bielej želatíny 

Na ovocnú omáčku:
350 g marhúľ 
3 lyžice cukru 
dreň z polovičky vanilkového struku 
100 g malín 
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžica sherry alebo iného dezertného vína 
niekoľko kusov rôznych druhov ovocia (jahody, čučoriedky, brusnice, maliny) a medovka na ozdobu

Smotanu, škoricu a cukor privedieme k varu. Rozrežeme po dĺžke vanilkový struk a vyberieme z neho dreň a spolu so strukom pridáme do smotany. Dáme spolu 10 minút povariť. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Zo smotany vyberieme vanilkový struk, zo želatíny dobre vytlačíme vodu a za stáleho miešania ju rozpustíme v smotane. S touto masou naplníme formičky a necháme ich 6 hodín stuhnúť v chladničke. Na omáčku rozpolíme marhule, odstránime kôstky a spolu so 750 ml vody, vanilkovou dreňou a cukrom privedieme k varu a asi 5 minút necháme povariť. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme a dáme vychladiť. Maliny umyjeme, očistíme a zmiešame s práškovým cukrom a dezertným vínom. Privedieme do varu a necháme pár minút povariť. Potom ich prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a dáme vychladiť. Panna cottu vyklopíme z formičiek na tanier, pridáme ovocnú omáčku, ozdobíme malinovou omáčkou a ozdobené ovocím a citrónovou medovkou podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Alarica – new business project in market of shoes
  2. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  6. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  7. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  8. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  10. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 817
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 679
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 546
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 4 217
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 625
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 333
  7. Kam do tepla v januári? 2 448
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 223
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 085
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 195

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Najväčší tender tretej Ficovej vlády sa blíži do finále

ŽSR chcú modernizovať úsek za Bratislavou za viac než 300 miliónov eur.

ŠPORT

Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Ronaldo je na konci svetovej päťdesiatky.

EKONOMIKA

Predaj Telekomu stále nedokončili, štátu chýba sto miliónov eur

Aj zvyšný 49-percentný balík akcií operátora v roku 2015 kúpil nemecký Deutsche Telekom.

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Harabin sa zneužitia svojich údajov nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.