Vedci vyvíjajú "zdravšiu" pizzu

Americkí vedci tvrdia, že našli spôsob, ako pripraviť zdravšiu pizzu, ktorá je veľmi obľúbeným pokrmom v mnohých krajinách sveta aj napriek tomu, že ju zástancovia zdravého životného štýlu na tanieri vidia neradi.


Kľúčom k zdravšej podobe tejto pochúťky je podľa Američanov dlhšia doba pečenia pri vyššej teplote a dlhšia doba kysnutia. Potom sa vraj v ceste vytvorí viac antioxidantov, teda látok, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Americkí vedci skúmali účinok rôznych spôsobov pečenia pizze. Mali dve rôzne cestá z celozrnnej múky, použili rôznu teplotu pečenia od 204 do 285 stupňov Celzia a taktiež rôzny čas na pečenie - od 7 do 14 minút.

Zistili, že pri dlhom pečení sa hladina antioxidantov zvýšila až o 60 percent a pri vysokých teplotách až o 82 percent. Záležalo na type múky a použitom teste na antioxidanty. Veľký vplyv mala tiež doba kysnutia cesta, v priemere nechávali cesto kysnúť 18 hodín.

"Zvýšené množstvo antioxidantov je možné vysvetliť chemickými reakciami spôsobenými droždím v ceste, ktoré má viac času uvoľniť antioxidantové zložky," povedal vedúci štúdie Jeffrey Moore.

Používali iba celozrnnú múku, pretože cenné látky sú v obale zrna, ktoré sa pri výrobe bielej múky odstraňuje. Pri použití rafinovanej múky by pravdepodobne ani dlhšie pečenie, vyššie teploty a ani dlhšie kysnutie taký účinok na vznik zdravšej pizze nemalo, pripustil Moore.

Britský expert však varuje, že zdravšie pizzové cesto môže ľudí zvádzať na to, že si budú vyberať menej zdravú náplň a dávať si na pizzu viac tučného syra a salámy. "Radšej by som videl, keby si každý zjedol denne svojich päť porcií zeleniny a ovocia, než túto zdravšiu pizzu," povedal Jacqui Lowdon z britskej dietetickej spoločnosti. " Týmto spôsobom sa ľudia nenaučia stravovať zdravie," dodal.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 990
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 077
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 897
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 036
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 808
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 937
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 215

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop