SME

Vedci vyvíjajú "zdravšiu" pizzu

Americkí vedci tvrdia, že našli spôsob, ako pripraviť zdravšiu pizzu, ktorá je veľmi obľúbeným pokrmom v mnohých krajinách sveta aj napriek tomu, že ju zástancovia zdravého životného štýlu na tanieri vidia neradi.


Kľúčom k zdravšej podobe tejto pochúťky je podľa Američanov dlhšia doba pečenia pri vyššej teplote a dlhšia doba kysnutia. Potom sa vraj v ceste vytvorí viac antioxidantov, teda látok, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Americkí vedci skúmali účinok rôznych spôsobov pečenia pizze. Mali dve rôzne cestá z celozrnnej múky, použili rôznu teplotu pečenia od 204 do 285 stupňov Celzia a taktiež rôzny čas na pečenie - od 7 do 14 minút.

Zistili, že pri dlhom pečení sa hladina antioxidantov zvýšila až o 60 percent a pri vysokých teplotách až o 82 percent. Záležalo na type múky a použitom teste na antioxidanty. Veľký vplyv mala tiež doba kysnutia cesta, v priemere nechávali cesto kysnúť 18 hodín.

SkryťVypnúť reklamu

"Zvýšené množstvo antioxidantov je možné vysvetliť chemickými reakciami spôsobenými droždím v ceste, ktoré má viac času uvoľniť antioxidantové zložky," povedal vedúci štúdie Jeffrey Moore.

Používali iba celozrnnú múku, pretože cenné látky sú v obale zrna, ktoré sa pri výrobe bielej múky odstraňuje. Pri použití rafinovanej múky by pravdepodobne ani dlhšie pečenie, vyššie teploty a ani dlhšie kysnutie taký účinok na vznik zdravšej pizze nemalo, pripustil Moore.

Britský expert však varuje, že zdravšie pizzové cesto môže ľudí zvádzať na to, že si budú vyberať menej zdravú náplň a dávať si na pizzu viac tučného syra a salámy. "Radšej by som videl, keby si každý zjedol denne svojich päť porcií zeleniny a ovocia, než túto zdravšiu pizzu," povedal Jacqui Lowdon z britskej dietetickej spoločnosti. " Týmto spôsobom sa ľudia nenaučia stravovať zdravie," dodal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 059
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 671
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 956
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 744
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 711
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 178
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 174
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 59
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 3

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


3
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 307
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 910
  4. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 898
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 810
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 655
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 616
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu