SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Vedci vyvíjajú "zdravšiu" pizzu

Americkí vedci tvrdia, že našli spôsob, ako pripraviť zdravšiu pizzu, ktorá je veľmi obľúbeným pokrmom v mnohých krajinách sveta aj napriek tomu, že ju zástancovia zdravého životného štýlu na tanieri vidia neradi.


Kľúčom k zdravšej podobe tejto pochúťky je podľa Američanov dlhšia doba pečenia pri vyššej teplote a dlhšia doba kysnutia. Potom sa vraj v ceste vytvorí viac antioxidantov, teda látok, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Americkí vedci skúmali účinok rôznych spôsobov pečenia pizze. Mali dve rôzne cestá z celozrnnej múky, použili rôznu teplotu pečenia od 204 do 285 stupňov Celzia a taktiež rôzny čas na pečenie - od 7 do 14 minút.

Zistili, že pri dlhom pečení sa hladina antioxidantov zvýšila až o 60 percent a pri vysokých teplotách až o 82 percent. Záležalo na type múky a použitom teste na antioxidanty. Veľký vplyv mala tiež doba kysnutia cesta, v priemere nechávali cesto kysnúť 18 hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

"Zvýšené množstvo antioxidantov je možné vysvetliť chemickými reakciami spôsobenými droždím v ceste, ktoré má viac času uvoľniť antioxidantové zložky," povedal vedúci štúdie Jeffrey Moore.

Používali iba celozrnnú múku, pretože cenné látky sú v obale zrna, ktoré sa pri výrobe bielej múky odstraňuje. Pri použití rafinovanej múky by pravdepodobne ani dlhšie pečenie, vyššie teploty a ani dlhšie kysnutie taký účinok na vznik zdravšej pizze nemalo, pripustil Moore.

Britský expert však varuje, že zdravšie pizzové cesto môže ľudí zvádzať na to, že si budú vyberať menej zdravú náplň a dávať si na pizzu viac tučného syra a salámy. "Radšej by som videl, keby si každý zjedol denne svojich päť porcií zeleniny a ovocia, než túto zdravšiu pizzu," povedal Jacqui Lowdon z britskej dietetickej spoločnosti. " Týmto spôsobom sa ľudia nenaučia stravovať zdravie," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 622
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 130
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 381
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 348
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 151
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 015
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 902
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 619
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 340
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 293
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 3 h
Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Žiadne "naučiť sa žiť s covidom" neexistuje a oni to dobre vedia.


2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.

Chýbalo mu už len olympijské zlato.


Boris Vanya 6 h

Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


28. júl

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl