
Niekoľko reštaurácií už svojich zákazníkov začalo varovať pred tým, že ak na tanieri nechajú nejaké jedlo, k účtu im pripočítajú v prepočte 65 korún. Podľa denníka South China Morning Post s podobnými praktikami začali reštaurácie, bufety a sushi-bary, v ktorých si zákazníci sami podľa vlastnej chuti dokončujú jedlo.

Organizácia združujúca majiteľov klasických reštaurácií uviedla, že varovanie má fungovať ako prevencia a v skutočnosti zatiaľ nikto pokutu nedostal.
"Pokuty na jedálnych lístkoch slúžia ako varovanie," uviedol hovorca Hongkonskej federácie reštaurácií a trhov Simon Wong. "Kto by si mohol dovoliť prísť o zákazníkov?" Hongkong už niekoľko rokov bojuje s extrémnym preľudnením, čo spôsobuje i nedostatok miesta pre odpad, ktorý denne vyprodukuje sedem miliónov obyvateľov. Vláda momentálne hľadá účinné spôsoby, ktoré by skompostovali okolo 700 ton odpadu denne.