Národné jedlo z krajiny slnka

Japonské jedlo je vždy nielen veľmi pekne upravené, ale aj najdiétnejšie a najzdravšie na svete.


Jeho typickou vlastnosťou je vyváženosť farieb a ak je jedlo nedostatočne farebné, používajú sa na dozdobenie taniera rôzne kvety a halúzky stromov. Japonská kuchyňa sa prísne riadi sezónnosťou ročných období a niektoré jedlá sa pripravujú výlučne len v určitej časti roka. Používa čerstvé a prirodzené prísady, predovšetkým zeleninu, ryby, sójové výrobky, ryžu a všetko sa zapíja veľkým množstvom zeleného čaju, čím sa podporuje zdravý životný štýl. Mäso sa jedáva len v malých dávkach, podobne ako cukor a vopred upravené potraviny. Morské riasy, ktoré sú bohato zastúpené v japonskej kuchyni, sú najbohatším zdrojom jódu a minerálov vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a železa, obsahujú aj vitamíny A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, E a stopové prvky, ako sú chróm, selén a zinok.

Jedlo ako prevencia
Vďaka spôsobu stravovania žijú Japonci dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami. Japonská kuchyňa obsahuje mnoho pokrmov, ktoré môžeme prevziať do svojho jedálnička alebo sa inšpirovať novými druhmi úpravy. Jedným z nich je aj sushi, ktoré môže byť chuťovkou, predjedlom alebo hlavným jedlom. Japonsko-slovenský manželský pár Seiko a Štefan Jakubáčovci, ktorí spolu žijú už siedmy rok na Slovensku, sa rozhodli, že priblížia toto tradičné japonské jedlo širokej verejnosti. Od minulého roku usporadúvajú verejné prezentácie prípravy sushi. Nie preto, že sa sushi stáva aj na Slovensku „in“. Učia prípravu sushi preto, že je chutné a pre svoju nutričnú a kalorickú hodnotu vyhovuje moderným dietologickým požiadavkám.

Aké sushi poznáme
Sushi kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania. 
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky, je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi. Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst. 

Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi, ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach a jeho príprava je zo všetkých najťažšia. Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy, sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov a pred podávaním sa pokrája na kolieska. Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi, čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor. 

Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku, ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb. 

Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske, a sašimi so surovou rybou.

Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru, do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.