Národné jedlo z krajiny slnka

Japonské jedlo je vždy nielen veľmi pekne upravené, ale aj najdiétnejšie a najzdravšie na svete.


Jeho typickou vlastnosťou je vyváženosť farieb a ak je jedlo nedostatočne farebné, používajú sa na dozdobenie taniera rôzne kvety a halúzky stromov. Japonská kuchyňa sa prísne riadi sezónnosťou ročných období a niektoré jedlá sa pripravujú výlučne len v určitej časti roka. Používa čerstvé a prirodzené prísady, predovšetkým zeleninu, ryby, sójové výrobky, ryžu a všetko sa zapíja veľkým množstvom zeleného čaju, čím sa podporuje zdravý životný štýl. Mäso sa jedáva len v malých dávkach, podobne ako cukor a vopred upravené potraviny. Morské riasy, ktoré sú bohato zastúpené v japonskej kuchyni, sú najbohatším zdrojom jódu a minerálov vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a železa, obsahujú aj vitamíny A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, E a stopové prvky, ako sú chróm, selén a zinok.

Jedlo ako prevencia
Vďaka spôsobu stravovania žijú Japonci dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami. Japonská kuchyňa obsahuje mnoho pokrmov, ktoré môžeme prevziať do svojho jedálnička alebo sa inšpirovať novými druhmi úpravy. Jedným z nich je aj sushi, ktoré môže byť chuťovkou, predjedlom alebo hlavným jedlom. Japonsko-slovenský manželský pár Seiko a Štefan Jakubáčovci, ktorí spolu žijú už siedmy rok na Slovensku, sa rozhodli, že priblížia toto tradičné japonské jedlo širokej verejnosti. Od minulého roku usporadúvajú verejné prezentácie prípravy sushi. Nie preto, že sa sushi stáva aj na Slovensku „in“. Učia prípravu sushi preto, že je chutné a pre svoju nutričnú a kalorickú hodnotu vyhovuje moderným dietologickým požiadavkám.

Aké sushi poznáme
Sushi kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania. 
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky, je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi. Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst. 

Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi, ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach a jeho príprava je zo všetkých najťažšia. Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy, sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov a pred podávaním sa pokrája na kolieska. Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi, čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor. 

Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku, ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb. 

Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske, a sašimi so surovou rybou.

Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru, do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 009
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 083
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 920
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 869
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 606
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 745
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 405
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 765
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 617
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 522

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus na Námestí slobody architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

ŠPORT

Pálffy kritizoval Lintnera, ten okamžite reagoval

Ďalší spor v slovenskom hokeji?

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.