Národné jedlo z krajiny slnka

Japonské jedlo je vždy nielen veľmi pekne upravené, ale aj najdiétnejšie a najzdravšie na svete.


Jeho typickou vlastnosťou je vyváženosť farieb a ak je jedlo nedostatočne farebné, používajú sa na dozdobenie taniera rôzne kvety a halúzky stromov. Japonská kuchyňa sa prísne riadi sezónnosťou ročných období a niektoré jedlá sa pripravujú výlučne len v určitej časti roka. Používa čerstvé a prirodzené prísady, predovšetkým zeleninu, ryby, sójové výrobky, ryžu a všetko sa zapíja veľkým množstvom zeleného čaju, čím sa podporuje zdravý životný štýl. Mäso sa jedáva len v malých dávkach, podobne ako cukor a vopred upravené potraviny. Morské riasy, ktoré sú bohato zastúpené v japonskej kuchyni, sú najbohatším zdrojom jódu a minerálov vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a železa, obsahujú aj vitamíny A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, E a stopové prvky, ako sú chróm, selén a zinok.

Jedlo ako prevencia
Vďaka spôsobu stravovania žijú Japonci dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami. Japonská kuchyňa obsahuje mnoho pokrmov, ktoré môžeme prevziať do svojho jedálnička alebo sa inšpirovať novými druhmi úpravy. Jedným z nich je aj sushi, ktoré môže byť chuťovkou, predjedlom alebo hlavným jedlom. Japonsko-slovenský manželský pár Seiko a Štefan Jakubáčovci, ktorí spolu žijú už siedmy rok na Slovensku, sa rozhodli, že priblížia toto tradičné japonské jedlo širokej verejnosti. Od minulého roku usporadúvajú verejné prezentácie prípravy sushi. Nie preto, že sa sushi stáva aj na Slovensku „in“. Učia prípravu sushi preto, že je chutné a pre svoju nutričnú a kalorickú hodnotu vyhovuje moderným dietologickým požiadavkám.

Aké sushi poznáme
Sushi kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania. 
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky, je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi. Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst. 

Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi, ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach a jeho príprava je zo všetkých najťažšia. Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy, sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov a pred podávaním sa pokrája na kolieska. Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi, čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor. 

Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku, ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb. 

Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske, a sašimi so surovou rybou.

Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru, do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 436
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 878
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 150
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 278
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 400
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 895
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 854
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 806
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 723
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 445

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.