Národné jedlo z krajiny slnka

Japonské jedlo je vždy nielen veľmi pekne upravené, ale aj najdiétnejšie a najzdravšie na svete.


Jeho typickou vlastnosťou je vyváženosť farieb a ak je jedlo nedostatočne farebné, používajú sa na dozdobenie taniera rôzne kvety a halúzky stromov. Japonská kuchyňa sa prísne riadi sezónnosťou ročných období a niektoré jedlá sa pripravujú výlučne len v určitej časti roka. Používa čerstvé a prirodzené prísady, predovšetkým zeleninu, ryby, sójové výrobky, ryžu a všetko sa zapíja veľkým množstvom zeleného čaju, čím sa podporuje zdravý životný štýl. Mäso sa jedáva len v malých dávkach, podobne ako cukor a vopred upravené potraviny. Morské riasy, ktoré sú bohato zastúpené v japonskej kuchyni, sú najbohatším zdrojom jódu a minerálov vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a železa, obsahujú aj vitamíny A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, E a stopové prvky, ako sú chróm, selén a zinok.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo ako prevencia
Vďaka spôsobu stravovania žijú Japonci dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami. Japonská kuchyňa obsahuje mnoho pokrmov, ktoré môžeme prevziať do svojho jedálnička alebo sa inšpirovať novými druhmi úpravy. Jedným z nich je aj sushi, ktoré môže byť chuťovkou, predjedlom alebo hlavným jedlom. Japonsko-slovenský manželský pár Seiko a Štefan Jakubáčovci, ktorí spolu žijú už siedmy rok na Slovensku, sa rozhodli, že priblížia toto tradičné japonské jedlo širokej verejnosti. Od minulého roku usporadúvajú verejné prezentácie prípravy sushi. Nie preto, že sa sushi stáva aj na Slovensku „in“. Učia prípravu sushi preto, že je chutné a pre svoju nutričnú a kalorickú hodnotu vyhovuje moderným dietologickým požiadavkám.

Aké sushi poznáme
Sushi kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania. 
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky, je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi. Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst. 

Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi, ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach a jeho príprava je zo všetkých najťažšia. Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy, sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov a pred podávaním sa pokrája na kolieska. Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi, čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor. 

Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku, ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb. 

Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske, a sašimi so surovou rybou.

Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru, do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 080
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 972
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 832
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 14 001
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 643
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 891
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 781
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 100
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.