Jeho typickou vlastnosťou je vyváženosť farieb a ak je jedlo nedostatočne farebné, používajú sa na dozdobenie taniera rôzne kvety a halúzky stromov. Japonská kuchyňa sa prísne riadi sezónnosťou ročných období a niektoré jedlá sa pripravujú výlučne len v určitej časti roka. Používa čerstvé a prirodzené prísady, predovšetkým zeleninu, ryby, sójové výrobky, ryžu a všetko sa zapíja veľkým množstvom zeleného čaju, čím sa podporuje zdravý životný štýl. Mäso sa jedáva len v malých dávkach, podobne ako cukor a vopred upravené potraviny. Morské riasy, ktoré sú bohato zastúpené v japonskej kuchyni, sú najbohatším zdrojom jódu a minerálov vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a železa, obsahujú aj vitamíny A, B 1, B 2, B 6, B 12, C, D, E a stopové prvky, ako sú chróm, selén a zinok.
Jedlo ako prevencia
Vďaka spôsobu stravovania žijú Japonci dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami. Japonská kuchyňa obsahuje mnoho pokrmov, ktoré môžeme prevziať do svojho jedálnička alebo sa inšpirovať novými druhmi úpravy. Jedným z nich je aj sushi, ktoré môže byť chuťovkou, predjedlom alebo hlavným jedlom. Japonsko-slovenský manželský pár Seiko a Štefan Jakubáčovci, ktorí spolu žijú už siedmy rok na Slovensku, sa rozhodli, že priblížia toto tradičné japonské jedlo širokej verejnosti. Od minulého roku usporadúvajú verejné prezentácie prípravy sushi. Nie preto, že sa sushi stáva aj na Slovensku „in“. Učia prípravu sushi preto, že je chutné a pre svoju nutričnú a kalorickú hodnotu vyhovuje moderným dietologickým požiadavkám.
Aké sushi poznáme
Sushi kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania.
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky, je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi. Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst.
Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi, ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach a jeho príprava je zo všetkých najťažšia. Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy, sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov a pred podávaním sa pokrája na kolieska. Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi, čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor.
Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku, ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb.
Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske, a sašimi so surovou rybou.
Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru, do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 11/2007