SME

Sushi - tradičné japonské jedlo

Čistota chuti, pastva pre oči, malý umelecký výtvor.

Sushi misa na európsky spôsob (4 osoby)
4 červené špicaté papriky 
8 marinovaných veľkých sardiniek (prípadne sardinky naložené na kyslo) 
8 stoniek pažítky 
2 zrelé mangá 
100 g plátkov údených husacích alebo kačacích pŕs 
1 lyžica bieleho vínneho octu 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
biele korenie 
3 lyžice olivového oleja 
2 zrelé kivi 
po 2 červené a žlté čerešňové paradajky (alebo malé kríčkové paradajky) 
1 ½ lyžice nastrúhaného chrenu (konzervovaný z fľašky) 
1 ½ lyžice smotany 
8 malých lístkov bazalky 
3 plátky štvorcového celozrnného chleba 
1 jablko 
100 g údeného lososa 
1 lyžička kaviáru

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

1. Papriky umyjeme, rozpolíme a očistíme. Položíme ich na plech kožou nahor a 15 - 18 minút pečieme, až kým koža nesčernie a tvoria sa na nej bublinky. Papriky vyberieme z rúry, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vychladnúť. Potom z nich stiahneme kožu. Pripravíme si štvorcovú plochú misu alebo podnos. Na každú polovičku papriky položíme sardinku a na ňu pokrájanú stonku pažítky. Papriky uložíme na misu.

2. Olúpeme mangá, rozpolíme ich a oddelíme od kôstky. Z manga vykrojíme rovnako veľké, trochu zaokrúhlené kúsky, veľké ako jednohubky. Z husacích pŕs odstránime tuk. Mäso nakrájame na kúsky, trochu menšie ako sú kúsky manga a položíme ich na ne. Z octu, citrónovej šťavy, soli, korenia a oleja pripravíme dressing, s ktorým toto sushi pokvapkáme a uložíme do druhého radu.

3. Olúpeme kivi, od stredu nakrájame 8 pekných plátkov a položíme do tretieho radu. Umyjeme paradajky, nakrájame na plátky a poukladáme na kivi. Rozmiešame chren so smotanou a malé kôpky dáme na paradajky. Okoreníme a zapichneme po lístku bazalky.

4. Zvyšný chrenový krém natrieme na plátky chleba. Z jablka vykrojíme jadrovník pomocou bodca a jablko priečne nakrájame na tenké plátky, položíme ich na chlieb a na ne rozdelíme lososa. Ostrým nožom z chleba odstránime kôrku a chlieb nakrájame na dvojcentimetrové pásy. Tieto položíme na misu ako tretí rad a ozdobíme kaviárom.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka miso s tofu a riasami (4 osoby)
800 ml svetlého vývaru (japonský dashi vývar alebo iný vývar z kocky) 
2 lyžice miso pasty (fermentovaná pasta zo sójových bôbov) 
soľ 
korenie 
200 g tofu 

Na ozdobu: 1 list nori rias, nakrájaný na tenké pásiky l 2 lyžice na kolieska nakrájanej mladej cibuľky

Vývar zohrejeme, zamiešame doň miso pastu až sa úplne rozpustí. Polievku ochutíme soľou a korením. Tofu nakrájame na kocky, dáme do polievky a 4 - 5 minút zahrievame po bod varu, nevaríme však. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme pásikmi nori rias, mladou cibuľkou a podávame.

Maki Kalifornia (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
300 g krabích tyčiniek surimi 
4 listy nori rias 
2 zrelé avokáda 
2 uhorky 
8 lyžíc citrónovej šťavy 
100 g naloženého zázvoru 
svetlý sezam 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka 
soľ

SkryťVypnúť reklamu

Listy riasy nori opečieme iba z jednej strany na horúcej panvici bez tuku. Sezam opečieme bez tuku na panvici do svetlohneda. Olúpeme avokádo, rozpolíme a odstránime kôstku. Nakrájame na pásiky, dáme do misky a pokropíme citrónovou šťavou. Olúpeme uhorku, rozpolíme ju a s lyžičkou odstránime jadierka. Nakrájame na pásiky. Posolíme a pár minút necháme odležať, potom umyjeme studenou vodou a osušíme. List nori rias položíme na bambusovú podložku a pokryjeme 200 g ryže, pričom na oboch koncoch necháme 1 cm prázdnej plochy. Ryžu prikryjeme potravinovou fóliou a preklopíme. Znovu položíme na bambusovú podložku tak, aby na bambusovej podložke bola fólia, na ktorej je ryža a na nej list riasy nori. Potom na dolnú tretinu listu nori najprv vedľa seba položíme pásiky avokáda, na ne dáme krabie tyčinky surimi a na vrch rozdelíme vedľa seba pásiky uhorky (1). S pomocou bambusovej podložky náplň zatlačíme (2) a rolujeme (3). Odstránime bambusovú podložku a konce sushi rolky silno zatlačíme. Odstránime fóliu a sushi rolku pováľame v opraženom sezame. Rolku nakrájame ostrým nožom na 5 - 6 porcií (4). Zo zvyšných surovín sformujeme ďalšie 3 rolky. Podávame s naloženým zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou, ktoré dáme na osobitnú misku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoso maki sushi s tofu a tuniakom (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
100 g filé z čerstvého tuniaka 
100 g údeného tofu (môže byť aj omeleta) 
2 lyžice oleja 
1 zarovnaná lyžička karí korenia 
štipka mletého zázvoru 
100 g plátkov naloženého zázvoru 
6 - 7 listov riasy nori na sushi 
100 g čerstvého špenátu 
4 lyžice octu (najlepšie ryžového) 
1 lyžica vody 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka

Tofu nakrájame na 3-milimetrové plátky. Rozohrejeme olej, pridáme zázvor a karí a krátko opražíme. Pridáme tofu a každý plátok krátko opražíme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme a umyjeme špenát a necháme odkvapkať. Tuniaka umyjeme v studenej vode a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na štyri 8-centimetrové dlhé pásy. Vychladené tofu tiež nakrájame na pásiky. Zázvor necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s vodou. Listy nori rias rozrežeme po dĺžke, polovičku položíme na bambusovú rolovaciu podložku lesklou stranou dole. Dlane a prsty si navlhčíme vodou s octom a asi 1/12 sushi ryže natrieme na list nori, pričom hore necháme prázdny okraj asi 1 cm. Ryžu dobre pritlačíme a do stredu dáme pás špenátových listov. Na špenát vytlačíme z tuby pás wasabi pasty. Na to položíme pás tuniaka. Nadvihneme bambusovú podložku a začneme nori list rolovať do rolády, ktorú na konci silno pritlačíme. Na otvorených koncoch ryžu vtlačíme dovnútra. Odstránime bambusovú podložku. Ostrým nožom, ktorý si navlhčíme v octovej vode, nakrájame roládu na štyri alebo šesť porcií. Môžeme tiež namiesto tuniaka použiť viaceré pásy tofu, ktoré navŕšime na seba. Sushi dáme na podnos a ako prílohu na dochutenie podávame na miske plátky závoru, wasabi a sójovú omáčku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 11/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Šéf HOPINu: Nie sme najlacnejší a ani nechceme byť
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  5. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  6. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  8. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  2. TIPOS spustil novú kampaň
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  5. S týmto smartfónom ti frajer na dovolenke urobí dokonalé fotky
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  7. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  1. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 12 007
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 642
  3. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 7 009
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 6 599
  5. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 4 999
  6. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 4 169
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy? 3 886
  8. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu? 3 475
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 36 871
  2. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 20 823
  3. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 360
  4. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 13 329
  5. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 12 441
  6. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 11 324
  7. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 876
  8. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 9 306
  1. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  2. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  3. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  4. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  5. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?
  6. Marcel Rebro: Taxík do zóny smrti
  7. Radko Mačuha: Alojz Hlina má niečo čo Fico nikdy nebude mať.
  8. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman
reklama
SkryťZatvoriť reklamu