Sushi - tradičné japonské jedlo

Čistota chuti, pastva pre oči, malý umelecký výtvor.

Sushi misa na európsky spôsob (4 osoby)
4 červené špicaté papriky 
8 marinovaných veľkých sardiniek (prípadne sardinky naložené na kyslo) 
8 stoniek pažítky 
2 zrelé mangá 
100 g plátkov údených husacích alebo kačacích pŕs 
1 lyžica bieleho vínneho octu 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
biele korenie 
3 lyžice olivového oleja 
2 zrelé kivi 
po 2 červené a žlté čerešňové paradajky (alebo malé kríčkové paradajky) 
1 ½ lyžice nastrúhaného chrenu (konzervovaný z fľašky) 
1 ½ lyžice smotany 
8 malých lístkov bazalky 
3 plátky štvorcového celozrnného chleba 
1 jablko 
100 g údeného lososa 
1 lyžička kaviáru

1. Papriky umyjeme, rozpolíme a očistíme. Položíme ich na plech kožou nahor a 15 - 18 minút pečieme, až kým koža nesčernie a tvoria sa na nej bublinky. Papriky vyberieme z rúry, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vychladnúť. Potom z nich stiahneme kožu. Pripravíme si štvorcovú plochú misu alebo podnos. Na každú polovičku papriky položíme sardinku a na ňu pokrájanú stonku pažítky. Papriky uložíme na misu.

2. Olúpeme mangá, rozpolíme ich a oddelíme od kôstky. Z manga vykrojíme rovnako veľké, trochu zaokrúhlené kúsky, veľké ako jednohubky. Z husacích pŕs odstránime tuk. Mäso nakrájame na kúsky, trochu menšie ako sú kúsky manga a položíme ich na ne. Z octu, citrónovej šťavy, soli, korenia a oleja pripravíme dressing, s ktorým toto sushi pokvapkáme a uložíme do druhého radu.

3. Olúpeme kivi, od stredu nakrájame 8 pekných plátkov a položíme do tretieho radu. Umyjeme paradajky, nakrájame na plátky a poukladáme na kivi. Rozmiešame chren so smotanou a malé kôpky dáme na paradajky. Okoreníme a zapichneme po lístku bazalky.

4. Zvyšný chrenový krém natrieme na plátky chleba. Z jablka vykrojíme jadrovník pomocou bodca a jablko priečne nakrájame na tenké plátky, položíme ich na chlieb a na ne rozdelíme lososa. Ostrým nožom z chleba odstránime kôrku a chlieb nakrájame na dvojcentimetrové pásy. Tieto položíme na misu ako tretí rad a ozdobíme kaviárom.

Polievka miso s tofu a riasami (4 osoby)
800 ml svetlého vývaru (japonský dashi vývar alebo iný vývar z kocky) 
2 lyžice miso pasty (fermentovaná pasta zo sójových bôbov) 
soľ 
korenie 
200 g tofu 

Na ozdobu: 1 list nori rias, nakrájaný na tenké pásiky l 2 lyžice na kolieska nakrájanej mladej cibuľky

Vývar zohrejeme, zamiešame doň miso pastu až sa úplne rozpustí. Polievku ochutíme soľou a korením. Tofu nakrájame na kocky, dáme do polievky a 4 - 5 minút zahrievame po bod varu, nevaríme však. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme pásikmi nori rias, mladou cibuľkou a podávame.

Maki Kalifornia (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
300 g krabích tyčiniek surimi 
4 listy nori rias 
2 zrelé avokáda 
2 uhorky 
8 lyžíc citrónovej šťavy 
100 g naloženého zázvoru 
svetlý sezam 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka 
soľ

Listy riasy nori opečieme iba z jednej strany na horúcej panvici bez tuku. Sezam opečieme bez tuku na panvici do svetlohneda. Olúpeme avokádo, rozpolíme a odstránime kôstku. Nakrájame na pásiky, dáme do misky a pokropíme citrónovou šťavou. Olúpeme uhorku, rozpolíme ju a s lyžičkou odstránime jadierka. Nakrájame na pásiky. Posolíme a pár minút necháme odležať, potom umyjeme studenou vodou a osušíme. List nori rias položíme na bambusovú podložku a pokryjeme 200 g ryže, pričom na oboch koncoch necháme 1 cm prázdnej plochy. Ryžu prikryjeme potravinovou fóliou a preklopíme. Znovu položíme na bambusovú podložku tak, aby na bambusovej podložke bola fólia, na ktorej je ryža a na nej list riasy nori. Potom na dolnú tretinu listu nori najprv vedľa seba položíme pásiky avokáda, na ne dáme krabie tyčinky surimi a na vrch rozdelíme vedľa seba pásiky uhorky (1). S pomocou bambusovej podložky náplň zatlačíme (2) a rolujeme (3). Odstránime bambusovú podložku a konce sushi rolky silno zatlačíme. Odstránime fóliu a sushi rolku pováľame v opraženom sezame. Rolku nakrájame ostrým nožom na 5 - 6 porcií (4). Zo zvyšných surovín sformujeme ďalšie 3 rolky. Podávame s naloženým zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou, ktoré dáme na osobitnú misku.

Hoso maki sushi s tofu a tuniakom (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
100 g filé z čerstvého tuniaka 
100 g údeného tofu (môže byť aj omeleta) 
2 lyžice oleja 
1 zarovnaná lyžička karí korenia 
štipka mletého zázvoru 
100 g plátkov naloženého zázvoru 
6 - 7 listov riasy nori na sushi 
100 g čerstvého špenátu 
4 lyžice octu (najlepšie ryžového) 
1 lyžica vody 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka

Tofu nakrájame na 3-milimetrové plátky. Rozohrejeme olej, pridáme zázvor a karí a krátko opražíme. Pridáme tofu a každý plátok krátko opražíme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme a umyjeme špenát a necháme odkvapkať. Tuniaka umyjeme v studenej vode a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na štyri 8-centimetrové dlhé pásy. Vychladené tofu tiež nakrájame na pásiky. Zázvor necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s vodou. Listy nori rias rozrežeme po dĺžke, polovičku položíme na bambusovú rolovaciu podložku lesklou stranou dole. Dlane a prsty si navlhčíme vodou s octom a asi 1/12 sushi ryže natrieme na list nori, pričom hore necháme prázdny okraj asi 1 cm. Ryžu dobre pritlačíme a do stredu dáme pás špenátových listov. Na špenát vytlačíme z tuby pás wasabi pasty. Na to položíme pás tuniaka. Nadvihneme bambusovú podložku a začneme nori list rolovať do rolády, ktorú na konci silno pritlačíme. Na otvorených koncoch ryžu vtlačíme dovnútra. Odstránime bambusovú podložku. Ostrým nožom, ktorý si navlhčíme v octovej vode, nakrájame roládu na štyri alebo šesť porcií. Môžeme tiež namiesto tuniaka použiť viaceré pásy tofu, ktoré navŕšime na seba. Sushi dáme na podnos a ako prílohu na dochutenie podávame na miske plátky závoru, wasabi a sójovú omáčku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 567
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 684
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 682
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 196
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 030
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 576
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 338
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 320
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 188
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 934

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.