Sushi misa na európsky spôsob (4 osoby)
4 červené špicaté papriky
8 marinovaných veľkých sardiniek (prípadne sardinky naložené na kyslo)
8 stoniek pažítky
2 zrelé mangá
100 g plátkov údených husacích alebo kačacích pŕs
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ
biele korenie
3 lyžice olivového oleja
2 zrelé kivi
po 2 červené a žlté čerešňové paradajky (alebo malé kríčkové paradajky)
1 ½ lyžice nastrúhaného chrenu (konzervovaný z fľašky)
1 ½ lyžice smotany
8 malých lístkov bazalky
3 plátky štvorcového celozrnného chleba
1 jablko
100 g údeného lososa
1 lyžička kaviáru
1. Papriky umyjeme, rozpolíme a očistíme. Položíme ich na plech kožou nahor a 15 - 18 minút pečieme, až kým koža nesčernie a tvoria sa na nej bublinky. Papriky vyberieme z rúry, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vychladnúť. Potom z nich stiahneme kožu. Pripravíme si štvorcovú plochú misu alebo podnos. Na každú polovičku papriky položíme sardinku a na ňu pokrájanú stonku pažítky. Papriky uložíme na misu.
2. Olúpeme mangá, rozpolíme ich a oddelíme od kôstky. Z manga vykrojíme rovnako veľké, trochu zaokrúhlené kúsky, veľké ako jednohubky. Z husacích pŕs odstránime tuk. Mäso nakrájame na kúsky, trochu menšie ako sú kúsky manga a položíme ich na ne. Z octu, citrónovej šťavy, soli, korenia a oleja pripravíme dressing, s ktorým toto sushi pokvapkáme a uložíme do druhého radu.
3. Olúpeme kivi, od stredu nakrájame 8 pekných plátkov a položíme do tretieho radu. Umyjeme paradajky, nakrájame na plátky a poukladáme na kivi. Rozmiešame chren so smotanou a malé kôpky dáme na paradajky. Okoreníme a zapichneme po lístku bazalky.
4. Zvyšný chrenový krém natrieme na plátky chleba. Z jablka vykrojíme jadrovník pomocou bodca a jablko priečne nakrájame na tenké plátky, položíme ich na chlieb a na ne rozdelíme lososa. Ostrým nožom z chleba odstránime kôrku a chlieb nakrájame na dvojcentimetrové pásy. Tieto položíme na misu ako tretí rad a ozdobíme kaviárom.
Polievka miso s tofu a riasami (4 osoby)
800 ml svetlého vývaru (japonský dashi vývar alebo iný vývar z kocky)
2 lyžice miso pasty (fermentovaná pasta zo sójových bôbov)
soľ
korenie
200 g tofu
Na ozdobu: 1 list nori rias, nakrájaný na tenké pásiky l 2 lyžice na kolieska nakrájanej mladej cibuľky
Vývar zohrejeme, zamiešame doň miso pastu až sa úplne rozpustí. Polievku ochutíme soľou a korením. Tofu nakrájame na kocky, dáme do polievky a 4 - 5 minút zahrievame po bod varu, nevaríme však. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme pásikmi nori rias, mladou cibuľkou a podávame.
Maki Kalifornia (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale)
300 g krabích tyčiniek surimi
4 listy nori rias
2 zrelé avokáda
2 uhorky
8 lyžíc citrónovej šťavy
100 g naloženého zázvoru
svetlý sezam
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu)
sójová omáčka
soľ
Listy riasy nori opečieme iba z jednej strany na horúcej panvici bez tuku. Sezam opečieme bez tuku na panvici do svetlohneda. Olúpeme avokádo, rozpolíme a odstránime kôstku. Nakrájame na pásiky, dáme do misky a pokropíme citrónovou šťavou. Olúpeme uhorku, rozpolíme ju a s lyžičkou odstránime jadierka. Nakrájame na pásiky. Posolíme a pár minút necháme odležať, potom umyjeme studenou vodou a osušíme. List nori rias položíme na bambusovú podložku a pokryjeme 200 g ryže, pričom na oboch koncoch necháme 1 cm prázdnej plochy. Ryžu prikryjeme potravinovou fóliou a preklopíme. Znovu položíme na bambusovú podložku tak, aby na bambusovej podložke bola fólia, na ktorej je ryža a na nej list riasy nori. Potom na dolnú tretinu listu nori najprv vedľa seba položíme pásiky avokáda, na ne dáme krabie tyčinky surimi a na vrch rozdelíme vedľa seba pásiky uhorky (1). S pomocou bambusovej podložky náplň zatlačíme (2) a rolujeme (3). Odstránime bambusovú podložku a konce sushi rolky silno zatlačíme. Odstránime fóliu a sushi rolku pováľame v opraženom sezame. Rolku nakrájame ostrým nožom na 5 - 6 porcií (4). Zo zvyšných surovín sformujeme ďalšie 3 rolky. Podávame s naloženým zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou, ktoré dáme na osobitnú misku.
Hoso maki sushi s tofu a tuniakom (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale)
100 g filé z čerstvého tuniaka
100 g údeného tofu (môže byť aj omeleta)
2 lyžice oleja
1 zarovnaná lyžička karí korenia
štipka mletého zázvoru
100 g plátkov naloženého zázvoru
6 - 7 listov riasy nori na sushi
100 g čerstvého špenátu
4 lyžice octu (najlepšie ryžového)
1 lyžica vody
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu)
sójová omáčka
Tofu nakrájame na 3-milimetrové plátky. Rozohrejeme olej, pridáme zázvor a karí a krátko opražíme. Pridáme tofu a každý plátok krátko opražíme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme a umyjeme špenát a necháme odkvapkať. Tuniaka umyjeme v studenej vode a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na štyri 8-centimetrové dlhé pásy. Vychladené tofu tiež nakrájame na pásiky. Zázvor necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s vodou. Listy nori rias rozrežeme po dĺžke, polovičku položíme na bambusovú rolovaciu podložku lesklou stranou dole. Dlane a prsty si navlhčíme vodou s octom a asi 1/12 sushi ryže natrieme na list nori, pričom hore necháme prázdny okraj asi 1 cm. Ryžu dobre pritlačíme a do stredu dáme pás špenátových listov. Na špenát vytlačíme z tuby pás wasabi pasty. Na to položíme pás tuniaka. Nadvihneme bambusovú podložku a začneme nori list rolovať do rolády, ktorú na konci silno pritlačíme. Na otvorených koncoch ryžu vtlačíme dovnútra. Odstránime bambusovú podložku. Ostrým nožom, ktorý si navlhčíme v octovej vode, nakrájame roládu na štyri alebo šesť porcií. Môžeme tiež namiesto tuniaka použiť viaceré pásy tofu, ktoré navŕšime na seba. Sushi dáme na podnos a ako prílohu na dochutenie podávame na miske plátky závoru, wasabi a sójovú omáčku.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 11/2007