Sushi - tradičné japonské jedlo

Čistota chuti, pastva pre oči, malý umelecký výtvor.

Sushi misa na európsky spôsob (4 osoby)
4 červené špicaté papriky 
8 marinovaných veľkých sardiniek (prípadne sardinky naložené na kyslo) 
8 stoniek pažítky 
2 zrelé mangá 
100 g plátkov údených husacích alebo kačacích pŕs 
1 lyžica bieleho vínneho octu 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
biele korenie 
3 lyžice olivového oleja 
2 zrelé kivi 
po 2 červené a žlté čerešňové paradajky (alebo malé kríčkové paradajky) 
1 ½ lyžice nastrúhaného chrenu (konzervovaný z fľašky) 
1 ½ lyžice smotany 
8 malých lístkov bazalky 
3 plátky štvorcového celozrnného chleba 
1 jablko 
100 g údeného lososa 
1 lyžička kaviáru

1. Papriky umyjeme, rozpolíme a očistíme. Položíme ich na plech kožou nahor a 15 - 18 minút pečieme, až kým koža nesčernie a tvoria sa na nej bublinky. Papriky vyberieme z rúry, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vychladnúť. Potom z nich stiahneme kožu. Pripravíme si štvorcovú plochú misu alebo podnos. Na každú polovičku papriky položíme sardinku a na ňu pokrájanú stonku pažítky. Papriky uložíme na misu.

2. Olúpeme mangá, rozpolíme ich a oddelíme od kôstky. Z manga vykrojíme rovnako veľké, trochu zaokrúhlené kúsky, veľké ako jednohubky. Z husacích pŕs odstránime tuk. Mäso nakrájame na kúsky, trochu menšie ako sú kúsky manga a položíme ich na ne. Z octu, citrónovej šťavy, soli, korenia a oleja pripravíme dressing, s ktorým toto sushi pokvapkáme a uložíme do druhého radu.

3. Olúpeme kivi, od stredu nakrájame 8 pekných plátkov a položíme do tretieho radu. Umyjeme paradajky, nakrájame na plátky a poukladáme na kivi. Rozmiešame chren so smotanou a malé kôpky dáme na paradajky. Okoreníme a zapichneme po lístku bazalky.

4. Zvyšný chrenový krém natrieme na plátky chleba. Z jablka vykrojíme jadrovník pomocou bodca a jablko priečne nakrájame na tenké plátky, položíme ich na chlieb a na ne rozdelíme lososa. Ostrým nožom z chleba odstránime kôrku a chlieb nakrájame na dvojcentimetrové pásy. Tieto položíme na misu ako tretí rad a ozdobíme kaviárom.

Polievka miso s tofu a riasami (4 osoby)
800 ml svetlého vývaru (japonský dashi vývar alebo iný vývar z kocky) 
2 lyžice miso pasty (fermentovaná pasta zo sójových bôbov) 
soľ 
korenie 
200 g tofu 

Na ozdobu: 1 list nori rias, nakrájaný na tenké pásiky l 2 lyžice na kolieska nakrájanej mladej cibuľky

Vývar zohrejeme, zamiešame doň miso pastu až sa úplne rozpustí. Polievku ochutíme soľou a korením. Tofu nakrájame na kocky, dáme do polievky a 4 - 5 minút zahrievame po bod varu, nevaríme však. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme pásikmi nori rias, mladou cibuľkou a podávame.

Maki Kalifornia (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
300 g krabích tyčiniek surimi 
4 listy nori rias 
2 zrelé avokáda 
2 uhorky 
8 lyžíc citrónovej šťavy 
100 g naloženého zázvoru 
svetlý sezam 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka 
soľ

Listy riasy nori opečieme iba z jednej strany na horúcej panvici bez tuku. Sezam opečieme bez tuku na panvici do svetlohneda. Olúpeme avokádo, rozpolíme a odstránime kôstku. Nakrájame na pásiky, dáme do misky a pokropíme citrónovou šťavou. Olúpeme uhorku, rozpolíme ju a s lyžičkou odstránime jadierka. Nakrájame na pásiky. Posolíme a pár minút necháme odležať, potom umyjeme studenou vodou a osušíme. List nori rias položíme na bambusovú podložku a pokryjeme 200 g ryže, pričom na oboch koncoch necháme 1 cm prázdnej plochy. Ryžu prikryjeme potravinovou fóliou a preklopíme. Znovu položíme na bambusovú podložku tak, aby na bambusovej podložke bola fólia, na ktorej je ryža a na nej list riasy nori. Potom na dolnú tretinu listu nori najprv vedľa seba položíme pásiky avokáda, na ne dáme krabie tyčinky surimi a na vrch rozdelíme vedľa seba pásiky uhorky (1). S pomocou bambusovej podložky náplň zatlačíme (2) a rolujeme (3). Odstránime bambusovú podložku a konce sushi rolky silno zatlačíme. Odstránime fóliu a sushi rolku pováľame v opraženom sezame. Rolku nakrájame ostrým nožom na 5 - 6 porcií (4). Zo zvyšných surovín sformujeme ďalšie 3 rolky. Podávame s naloženým zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou, ktoré dáme na osobitnú misku.

Hoso maki sushi s tofu a tuniakom (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
100 g filé z čerstvého tuniaka 
100 g údeného tofu (môže byť aj omeleta) 
2 lyžice oleja 
1 zarovnaná lyžička karí korenia 
štipka mletého zázvoru 
100 g plátkov naloženého zázvoru 
6 - 7 listov riasy nori na sushi 
100 g čerstvého špenátu 
4 lyžice octu (najlepšie ryžového) 
1 lyžica vody 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka

Tofu nakrájame na 3-milimetrové plátky. Rozohrejeme olej, pridáme zázvor a karí a krátko opražíme. Pridáme tofu a každý plátok krátko opražíme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme a umyjeme špenát a necháme odkvapkať. Tuniaka umyjeme v studenej vode a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na štyri 8-centimetrové dlhé pásy. Vychladené tofu tiež nakrájame na pásiky. Zázvor necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s vodou. Listy nori rias rozrežeme po dĺžke, polovičku položíme na bambusovú rolovaciu podložku lesklou stranou dole. Dlane a prsty si navlhčíme vodou s octom a asi 1/12 sushi ryže natrieme na list nori, pričom hore necháme prázdny okraj asi 1 cm. Ryžu dobre pritlačíme a do stredu dáme pás špenátových listov. Na špenát vytlačíme z tuby pás wasabi pasty. Na to položíme pás tuniaka. Nadvihneme bambusovú podložku a začneme nori list rolovať do rolády, ktorú na konci silno pritlačíme. Na otvorených koncoch ryžu vtlačíme dovnútra. Odstránime bambusovú podložku. Ostrým nožom, ktorý si navlhčíme v octovej vode, nakrájame roládu na štyri alebo šesť porcií. Môžeme tiež namiesto tuniaka použiť viaceré pásy tofu, ktoré navŕšime na seba. Sushi dáme na podnos a ako prílohu na dochutenie podávame na miske plátky závoru, wasabi a sójovú omáčku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 233
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 059
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 739
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 564
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 386
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 151
  7. Kam do tepla v januári? 1 926
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 722
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 523
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 908

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne prebieha otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s väčšinou Poliakov.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.