Sushi - tradičné japonské jedlo

Čistota chuti, pastva pre oči, malý umelecký výtvor.

Sushi misa na európsky spôsob (4 osoby)
4 červené špicaté papriky 
8 marinovaných veľkých sardiniek (prípadne sardinky naložené na kyslo) 
8 stoniek pažítky 
2 zrelé mangá 
100 g plátkov údených husacích alebo kačacích pŕs 
1 lyžica bieleho vínneho octu 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
biele korenie 
3 lyžice olivového oleja 
2 zrelé kivi 
po 2 červené a žlté čerešňové paradajky (alebo malé kríčkové paradajky) 
1 ½ lyžice nastrúhaného chrenu (konzervovaný z fľašky) 
1 ½ lyžice smotany 
8 malých lístkov bazalky 
3 plátky štvorcového celozrnného chleba 
1 jablko 
100 g údeného lososa 
1 lyžička kaviáru

1. Papriky umyjeme, rozpolíme a očistíme. Položíme ich na plech kožou nahor a 15 - 18 minút pečieme, až kým koža nesčernie a tvoria sa na nej bublinky. Papriky vyberieme z rúry, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vychladnúť. Potom z nich stiahneme kožu. Pripravíme si štvorcovú plochú misu alebo podnos. Na každú polovičku papriky položíme sardinku a na ňu pokrájanú stonku pažítky. Papriky uložíme na misu.

2. Olúpeme mangá, rozpolíme ich a oddelíme od kôstky. Z manga vykrojíme rovnako veľké, trochu zaokrúhlené kúsky, veľké ako jednohubky. Z husacích pŕs odstránime tuk. Mäso nakrájame na kúsky, trochu menšie ako sú kúsky manga a položíme ich na ne. Z octu, citrónovej šťavy, soli, korenia a oleja pripravíme dressing, s ktorým toto sushi pokvapkáme a uložíme do druhého radu.

3. Olúpeme kivi, od stredu nakrájame 8 pekných plátkov a položíme do tretieho radu. Umyjeme paradajky, nakrájame na plátky a poukladáme na kivi. Rozmiešame chren so smotanou a malé kôpky dáme na paradajky. Okoreníme a zapichneme po lístku bazalky.

4. Zvyšný chrenový krém natrieme na plátky chleba. Z jablka vykrojíme jadrovník pomocou bodca a jablko priečne nakrájame na tenké plátky, položíme ich na chlieb a na ne rozdelíme lososa. Ostrým nožom z chleba odstránime kôrku a chlieb nakrájame na dvojcentimetrové pásy. Tieto položíme na misu ako tretí rad a ozdobíme kaviárom.

Polievka miso s tofu a riasami (4 osoby)
800 ml svetlého vývaru (japonský dashi vývar alebo iný vývar z kocky) 
2 lyžice miso pasty (fermentovaná pasta zo sójových bôbov) 
soľ 
korenie 
200 g tofu 

Na ozdobu: 1 list nori rias, nakrájaný na tenké pásiky l 2 lyžice na kolieska nakrájanej mladej cibuľky

Vývar zohrejeme, zamiešame doň miso pastu až sa úplne rozpustí. Polievku ochutíme soľou a korením. Tofu nakrájame na kocky, dáme do polievky a 4 - 5 minút zahrievame po bod varu, nevaríme však. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme pásikmi nori rias, mladou cibuľkou a podávame.

Maki Kalifornia (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
300 g krabích tyčiniek surimi 
4 listy nori rias 
2 zrelé avokáda 
2 uhorky 
8 lyžíc citrónovej šťavy 
100 g naloženého zázvoru 
svetlý sezam 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka 
soľ

Listy riasy nori opečieme iba z jednej strany na horúcej panvici bez tuku. Sezam opečieme bez tuku na panvici do svetlohneda. Olúpeme avokádo, rozpolíme a odstránime kôstku. Nakrájame na pásiky, dáme do misky a pokropíme citrónovou šťavou. Olúpeme uhorku, rozpolíme ju a s lyžičkou odstránime jadierka. Nakrájame na pásiky. Posolíme a pár minút necháme odležať, potom umyjeme studenou vodou a osušíme. List nori rias položíme na bambusovú podložku a pokryjeme 200 g ryže, pričom na oboch koncoch necháme 1 cm prázdnej plochy. Ryžu prikryjeme potravinovou fóliou a preklopíme. Znovu položíme na bambusovú podložku tak, aby na bambusovej podložke bola fólia, na ktorej je ryža a na nej list riasy nori. Potom na dolnú tretinu listu nori najprv vedľa seba položíme pásiky avokáda, na ne dáme krabie tyčinky surimi a na vrch rozdelíme vedľa seba pásiky uhorky (1). S pomocou bambusovej podložky náplň zatlačíme (2) a rolujeme (3). Odstránime bambusovú podložku a konce sushi rolky silno zatlačíme. Odstránime fóliu a sushi rolku pováľame v opraženom sezame. Rolku nakrájame ostrým nožom na 5 - 6 porcií (4). Zo zvyšných surovín sformujeme ďalšie 3 rolky. Podávame s naloženým zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou, ktoré dáme na osobitnú misku.

Hoso maki sushi s tofu a tuniakom (4 osoby)
800 g uvarenej ryže na sushi (podľa návodu na obale) 
100 g filé z čerstvého tuniaka 
100 g údeného tofu (môže byť aj omeleta) 
2 lyžice oleja 
1 zarovnaná lyžička karí korenia 
štipka mletého zázvoru 
100 g plátkov naloženého zázvoru 
6 - 7 listov riasy nori na sushi 
100 g čerstvého špenátu 
4 lyžice octu (najlepšie ryžového) 
1 lyžica vody 
wasabi (ostrá zelená pasta z japonského chrenu) 
sójová omáčka

Tofu nakrájame na 3-milimetrové plátky. Rozohrejeme olej, pridáme zázvor a karí a krátko opražíme. Pridáme tofu a každý plátok krátko opražíme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Očistíme a umyjeme špenát a necháme odkvapkať. Tuniaka umyjeme v studenej vode a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na štyri 8-centimetrové dlhé pásy. Vychladené tofu tiež nakrájame na pásiky. Zázvor necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s vodou. Listy nori rias rozrežeme po dĺžke, polovičku položíme na bambusovú rolovaciu podložku lesklou stranou dole. Dlane a prsty si navlhčíme vodou s octom a asi 1/12 sushi ryže natrieme na list nori, pričom hore necháme prázdny okraj asi 1 cm. Ryžu dobre pritlačíme a do stredu dáme pás špenátových listov. Na špenát vytlačíme z tuby pás wasabi pasty. Na to položíme pás tuniaka. Nadvihneme bambusovú podložku a začneme nori list rolovať do rolády, ktorú na konci silno pritlačíme. Na otvorených koncoch ryžu vtlačíme dovnútra. Odstránime bambusovú podložku. Ostrým nožom, ktorý si navlhčíme v octovej vode, nakrájame roládu na štyri alebo šesť porcií. Môžeme tiež namiesto tuniaka použiť viaceré pásy tofu, ktoré navŕšime na seba. Sushi dáme na podnos a ako prílohu na dochutenie podávame na miske plátky závoru, wasabi a sójovú omáčku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  2. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  3. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  4. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  7. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  10. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 14 834
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 425
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 574
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 715
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 994
  6. Moskva alebo Petrohrad? 1 994
  7. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 798
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 793
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 550
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 1 519

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov a života nás ničí, z nej pramenia spoločenské nedorozumenia.

KOMENTÁRE

Čo je to sloboda

Sloboda prináša ťarchu vlastnej aktivity.

EKONOMIKA

Futej predáva strojárne v Detve, keď SNS chystá výrobu transportérov

Oslovili záujemcov z Česka a Slovenska.

Neprehliadnite tiež

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.

Stĺpček Osmelené

Choroba, ktorá ma drží v hrsti: Možno porodím choré dieťa a možno zomriem skôr

Nehovorte mi, že to poznáte, lebo aj vaša babka mala cukrovku.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.