TESTOVALI SME

Krups XP 4000 - za espressom už do baru nemusíte

Čo by ste povedali na malú kaviarničku priamo u vás doma? Voňavé krémové espresso, nadýchané napenené cappuccino, rozmarné macchiato či horúce latte snáď neodmietnete. Obzvlášť v prípade, ak vám pri ich príprave pomôže cenovo dostupný pomocník, ktorý z vá

+ jednoduchá obsluha a údržba
+ kvalitná výroba espressa
+ spoľahlivosť
- slabší výkon speňovania

s spraví domáceho baristu. Vychutnajte si pohodovú atmosféru a oprášte zo seba každodenný stres.

V ponuke predajcov nás zaujal pákový čerpadlový stroj z dielní KRUPS, ktorý je navrhnutý pre použitie v domácnosti. V atraktívnom a robustnom vyhotovení ponúka osvedčené technológie, aby ste si i v domácich podmienkach dokázali pripraviť kávu tak, ako ju máte radi v podnikoch, ktoré navštevujete. Otestovali sme ho v redakcii, aby sme vám vedeli prezradiť, čo od neho môžete očakávať.

V kuchyni neprekáža
I tá najväčšia paneláková kuchyňa je vždy o čosi menšia, ako by ste potrebovali. Elektrické spotrebiče sú cennými pomocníkmi, avšak ak vám však ukroja kus priestoru, je to problém. KRUPS XP 4000 je omnoho menší ako na obrázkoch vyzerá.

S 25 centimetrovou hĺbkou vám na kuchynskej linke nechá pred sebou dostatočne veľký, použiteľný priestor a s 24 centimetrovou šírkou pracovnej plochy sa rozlúčite bez slzy v oku. Dokážete ho umiestniť do rohu ale i na samostatnú policu či menší barový pult. Manipulačný priestor nie je dôležitý – myslieť musíte iba na to, aby ste dosiahli na parnú trysku ktorá sa vyklápa vpravo. Šálky a kávu si môžete pripravovať kdekoľvek, nerozhoduje ani dostupnosť vody.

Dôležité však je aby ste vopred mysleli na elektrickú zásuvku. Metrový napájací kábel ďaleko nedosiahne a predlžovačka nie je príliš vhodným riešením. V novej kuchyni si naplánujete všetko do detailu, v existujúcej budete musieť trošku taktizovať.

Profesionalita na prvý pohľad
Dizajnéri jemne okresali priemyselné črty stroja tak, aby zapadol do moderného interiéru. Na prvý pohľad pôsobí profesionálne, nenaruší však ani jemnejšie zladenú kuchyňu. Pred očami máte dôverne známe prvky. Výrobca sa rozhodol v plnej miere to, čo sa osvedčilo pri veľkých reštauračných strojoch. To sa podpísalo nielen na spoľahlivej konštrukcii ale i na dostupnosti náhradných dielov. Na kvalite nemení nič ani to, že výroba prebieha v Číne – detaily sú jemne prepracované a výber materiálov je prísny.

„Ixpé štyritisícka“ používa technológie veľkých strojov odľahčené tak, aby pokryli potreby domácnosti. Vyvoláva to vo vás otázku – dokázal by obslúžiť i malú verejnú prevádzku? Snáď áno. Domácnosť mu však pristane.

Prevádzka je nenáročná
Príjemným zistením je, že vás nečaká žiadna zložitá údržba, zdĺhavé čistenie či komplikovaná obsluha. Prístroj bez obáv obslúži i šikovnejšie dieťa, dôležité je iba zoznámiť sa s pravidlami pre prípravu rôznych káv. V kaviarničke prebieha všetko za barom mimo vášho dohľadu a možno vás nikdy nezaujímalo čo príprava obnáša – akonáhle odhalíte postupy, môžete sa celý život zdokonaľovať. Základy vám poskytne priložená dokumentácia, viac sa dočítate na internete.

Už v prvých dňoch testovania sme zistili, že prístroj sa bez bariér stáva súčasťou životného štýlu a denného režimu. Neváhate či si pripravíte espresso či cappuccino alebo nie – ak máte na ne chuť, príprava je otázkou niekoľkých minút. Prenikavá aróma vyburcuje vaše vnemy na maximum a lahodnému pokušeniu okamžite podľahnete. Stačí ak máte pripravenú zomletú kávu podľa vášho gusta a v lepšom prípade i nejaký cukor a čerstvé mlieko, poprípade likér, sirup či škoricu.

Vôňa expandujúca do bytu je natoľko intenzívna, že sa „kávičkového posedenia“ budú chcieť zúčastňovať i vaše deti. Jemné napenené horúce mlieko so škoricou je pre nich rovnakou odmenou, ako šálka espressa pre vás.

Voda patrí do zásobníka
Bez upravenej vody sa nezaobídete. V zadnej časti tela sa nachádza odnímateľný zásobník s poistným ventilom. Ideálne je použiť filtrovanú z kanvice (Brita, Anna a pod.), alebo môžete do nádržky vložiť uhlíkový filter, ktorý je možné dokúpiť ako samostatné príslušenstvo. Voda zbavená chlóru a aromatických súčastí zaistí lepšie rozvinutie chute kávy, špeciálna kanvica nie je nákladnou záležitosťou – v kuchyni ju využijete.

Voda plní tri úlohy – slúži na sparenie kávy, pomocou vyvíjača pary spení mlieko a zaistí automatické čistenie speňovacích súčastí. Nádržka má dostatočný objem na to aby ste s ňou pripravili 6-8 šálok espressa, pri štyroch ľuďoch môžete počítať s i cappuccinom.

Na káve záleží
Každá káva či kávová zmes chutí a vonia inak. Dôležité je myslieť na to, že prístroj pracuje výhradne s mletou kávou, takže buď siahnete po hotových vákuovo balených espresso vreckách z obchodu, zaobstaráte si špeciálny mlynček s mlecími kameňmi (nie trieštivý) alebo využijete na zrnkovú kávu mlynček v obchode.


Všimli sme si, že niektoré reťazce ponúkajú svojim zákazníkom možnosť použitia kvalitných talianskych strojov na mletie – nastavíte si hrúbku a rýchlosť mletia presne tak, aby vyhovovala vášmu vkusu. Bez ďalšej investície to rozširuje vaše možnosti, aby ste mohli experimentovať so zrnkovou kávou. XP 4000 dokáže citlivo využiť i jemnejšie a kvalitnejšie kávy a zmesi, rozdiel je znateľný.

Mlynčekom si však hlavu pre začiatok vôbec nelámte – väčšina mletých káv je v stroji použiteľná, a je iba na vás, aby ste si našli to, čo vám bude chutiť – obzvlášť ak sa tešíte na chutné espresso.

Môžete sondovať vo svojej obľúbenej kaviarničke akú značku používajú, môžete skúsiť navštíviť špecializované predajne. Vopred však počítajte s tým, že na espresso je vhodná úplne iná káva ako na raňajkovú prekvapkávanú či zalievanú. Priplatiť sa vyplatí.

Samostatnou kategóriou je systém ESE (Easy Serving Espresso), kde je zomletá káva dodávaná zalisovaná v papierovom filtri. Slúži na výrobu hustého „ristretto“ espressa s malým objemom a stroj si s takouto výzvou poradí.


Nahrievanie nepodceňujte
Veľmi rýchlo sme pri testovaní prišli na to, že nahrievanie je dôležité – inak nebudete mať pôžitok ani z tej najkvalitnejšej kávy. Dôležité je myslieť nielen na šálku, ale i sparovaciu hlavu, filtračný držiak a sitko. Keďže nerezový pultík sa zahrieva príliš pomaly na to, aby bol pri prerušovanej prevádzke použiteľný na predhrievanie šálok, do hry prichádza horúca voda.

Po zapnutí stroja a jeho minútovom nahriatí je potrebné cez prázdne sitko naplniť šálky horúcou vodou, ktorá po minúte vyhreje všetky súčasti, ktoré vyžadujú pozornosť. Prepláchnutie horúcou vodou dezinfikuje a súčasne vyhreje celú dráhu espressa – od sparovacej komory až po servírovaciu nádobu.

Už prvé zoznamovanie s ovládaním vás ubezpečí o tom, že mechanické prvky sú pripravené slúžiť bez odvrávania. Hlavný prepínač na centrálnom paneli má hladký chod s rovnomerným odporom, pracovné pozície sú precízne vyčlenené, všetko je prehľadne označené.


V samote, vo dvojici či s návštevou
XP 4000 poslúži hravo i na prípravu jednej či dvoch šálok kávy. Do držiaku zasuniete jedno z trojice rôznych filtračných sitiek, odmerkou vsypete kávu a opačným koncom ju jemne pritlačíte tak, aby bola pripravená na sparenie. Všetko je spracované tak, aby káva úplne vyplnila sparovací priestor a následne spenená odtekala dvojicou otvorov do jednej či dvoch servírovacích nádob.

Vraví sa, že správne utlačenie má na hustotu peny a kvalitu kávy vplyv a čosi na tom skutočne bude. Súhra tlaku čerpadla, teploty vody, nahriatia kompletnej „kávodráhy“, jemnosti namletia a utlačenia kávy odlíši nevydarené espresso od správne pripraveného. Testovaný prístroj s prípravou kvalitného espressa problémy nemal, prekvapil bohatou krémovou penou.

Kvalitu si vychutnáte
Sparovacia jednotka s thermoblockom zaisťuje, aby pri sparovaní teplota nevybočovala z prednastaveného 92 °C rámca. Bez ohľadu na to, či horúca voda pod 15 barovým tlakom pretekala cez kávu v sitku 15 alebo 25 sekúnd, bohatosť a jemná štruktúra peny zostávali stabilné a pripravené espresso opakovane pri každej príprave vykazovalo rovnaké vlastnosti.

Podiel krémovej peny dosahoval v pripravovaných dávkach 10-25 objemových percent a prekvapila nás v tejto kategórii prístrojov svojou homogénnosťou a stabilnou štruktúrou bez bublín. Bez riadneho predhriatia sa farebnosť peny strácala i s arómou, ak sme však prípravu nepodcenili, dočkali sme sa krásneho vyfarbenia a jemnej zamatovej vône. I rutinné denné používanie prináša pri troche skúseností veľmi dobré výsledky, ktoré prekvapia. Osvedčil sa nám o čosi intenzívnejší prítlak nadávkovanej kávy ako je zvykom, voda tak dokázala efektívnejšie využiť i okrajové časti kávy v sitku. Pena je v takomto prípade o čosi bohatšia.

Treba si však zvyknúť na počiatočné vibrácie čerpadla ktoré po niekoľkých sekundách vždy ustanú.

Speňovanie mlieka má slabiny
Tak ako príjemne prekvapí výkon pri sparovaní kávy, sklamať dokáže speňovacia tryska na mlieko. Musíte pracovať s veľkou zručnosťou aby ste dosiahli uspokojivé výsledky. Typickým defektom je bublinková pena ktorej chýba jemná hustá štruktúra. Problémom je slabý výkon výrobníka pary - vyššiu triedu prístrojov nedobehnete.

Zistili sme, že mlieko musí byť dokonale vychladené a vliate do vysokej hrubostennej nádoby, ktorú skladujete v chladničke. Čím dlhšie dokáže para na mlieko pôsobiť bez toho aby ho prehriala, tým jemnejšia pena bude. Predhriatie mlieka penu redukuje a dostáva chuť na hranicu prepálenia, teplotu pri chladení nepodceňujte. Pri experimentovaní sme odhalili, že lepšie výsledky dosiahneme i vtedy, ak pri chladní použijeme v chladničke špeciálnu zónu v ktorej dokážeme znížiť teplotu skladovania. Rozhodujúcim faktorom je i objem – ak prekračujete hranicu 100 mililitrov, kvalita spracovania klesá.

Spenené mlieko tryska vyhreje na dostatočne vysokú teplotu, aby kávový nápoj pri zlievaní neochladol. Pri príprave kappuccina dosiahnete veľmi dobré výsledky, latte je však už problémom.

Technické parametre: Nereozvá platňa na prehrievanie šialok * Odnímateľná odkvapávacia mriežka z oceli * Čerpadlo 15 barov, 1200 W * Systém Thermoblock * 3 sitká pre 1 alebo 2 šálky * Oddeliteľný zásobník na 1.2l vody * rozmery 25x24x32 cm

Dostupnosť: http://www.krups.sk/
Orientačná cena: od 3490 Sk v reťazcoch, 4799 Sk u Krups

Verdikt: na robotný deň viac ako dobrý
Počas testovania sa KRUPS XP 4000 „vyfarbil“ ako veľmi spoľahlivý prístroj, ktorého možnosti prekračujú hranice požiadaviek bežnej domácnosti. Znamená to že dokáže pri príprave espressa ponúknuť taký výstup, ktorý uspokojí i gurmána, takže sa nemusíte hanbiť pripraviť skvelé, voňavé osvieženie ani pre návštevu, ktorá si na rozmaznávanie chuťových a čuchových buniek potrpí.

Príprava espressa, macchiata a cappuccina je prakticky bezproblémová a stane sa vašou rutinou pri ktorej sa neustále zdokonaľujete, hustá mliečna pena potrebná pre latte je trochu orieškom, ktorý chce veľa snahy. Ak porovnáte možnosti prístrojov v rovnakej cenovej kategórii, zistíte že ide o skvelú voľbu a nie o krok do neznáma, ktorý by mohol priniesť sklamanie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 631
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 687
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 396
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 407
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 768
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 412
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 726
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 658
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 791
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 246

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.