
Na grilovanie sa treba vopred dôsledne pripraviť. Nezabúdajte na voľbu vhodného zariadenia, prípravu prostredia ani výber surovín. Každý detail sa na výsledku podpíše a premietne sa do chuti i vône lahôdok, ktoré sa rozhodnete pripraviť.
Grilovať môžete nielen mäso, ale aj ryby, zeleninu, chlieb či pečivo. Dôležité sú časy marinovania, výber surovín a časy grilovania.
Čo grilovať?
- Bravčové mäso – skvelou voľbou sú plátky krkovičky, stehna, bôčik a nakoniec pre fajnšmekrov plátky panenky.
- Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou, výsledok však stojí za to. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky
- Hydina – nič nepokazíte, ak zvolíte (ne)vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia
- Ryby - vhodné sú napr. pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope, losos - pozor, čas prípravy je krátky a má tendenciu sa rozpadať
- Údeniny – dostupné sú párky, klobásy, ponuka špeciálnych údenín na grilovanie je neuveriteľne široká. Experimentujte, lahôdky objavíte v ponuke iba vtedy, ak ich skutočne vyskúšate
- Zelenina - cukina, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa, zemiaky, prekvapiť dokáže i obyčajný cesnak...
- Chlieb/bagety - ideálne rozkrojené po dĺžke, potreté cesnakom, olivovým olejom či marinádou

Ako grilovať?
Mäso pred grilovaním vyberte aspoň 30 minút vopred. Nie je dobré grilovať úplne vychladené kúsky pretože, potrebujú trochu času aby zostali pri pečení šťavnaté.
Plátky mäsa namarinujte aspoň 12 hodín vopred, na marinovanie môžete použiť mnoho rozličných marinád.
Väčšie kusy mäsa, napríklad hydinu, grilujte zabalené v alobale so zmesou zeleniny, zemiakov a marinády - nezabudnite alobal na okrajoch precízne uzavrieť, aby vám šťava pri grilovaní nevytiekla.
Jemnú zeleninu akou sú cukiny či baklažán krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.
Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.
V čom marinovať?
Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame pozostáva z kombinácie oleja, horčice, cesnaku a papriky.
Existujú tisícky dobrých marinád. Olejové vytvoria chrumkavý obal, tie ktoré obsahujú horčicu či víno suroviny zjemnia.
Pri príprave marinády to nepreháňajte s obsahom byliniek a korenín – sú veľmi aromatické a mohli by "prebiť" jemnú chuť samotnej grilovanej suroviny. Nespravíte chybu, ak použijete bazalku, tymián, rozmarín či oregano.
Na čo nezabudnúť?
Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte - plamene nesmú šľahať na opekanú surovinu.

Na odkvapkávanie oleja skvele poslúžia podnosy či tácky. V predajniach si môžete vybrať z desiatok rôznych riešení, dostupné sú i mimo sezónu. Tuk by nemal kvapkať do pahreby, pretože uvoľňuje rakovinotvorné látky.
Do ohňa radšej nič nezahadzujte – myslite na svoje zdravie - nepodceňujte ani rukavice či bezpečnú vzdialenosť. Grilujte radšej pomaly - keď sa budete ponáhľať mäso sa vám zvonka spáli a zvnútra neprepečie.
Na grilovanú surovinu bylinky nesypte, zhorkli by. Použite ich radšej v správnej miere do marinády, tam uvoľnia svoju arómu.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr