Viete ako správne grilovať?

Jar klope na dvere a grilovačka s rodinou či priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť? Ako a čo vlastne grilovať? Pripravili sme pre vás zaujímavé tipy, ktoré z vás spravia skutočných majstrov.

ilustračné foto

Na grilovanie sa treba vopred dôsledne pripraviť. Nezabúdajte na voľbu vhodného zariadenia, prípravu prostredia ani výber surovín. Každý detail sa na výsledku podpíše a premietne sa do chuti i vône lahôdok, ktoré sa rozhodnete pripraviť.

Grilovať môžete nielen mäso, ale aj ryby, zeleninu, chlieb či pečivo. Dôležité sú časy marinovania, výber surovín a časy grilovania.

Čo grilovať?

  • Bravčové mäso – skvelou voľbou sú plátky krkovičky, stehna, bôčik a nakoniec pre fajnšmekrov plátky panenky.
  • ilustračné foto
  • Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou, výsledok však stojí za to. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky
  • Hydina – nič nepokazíte, ak zvolíte (ne)vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia
  • Ryby - vhodné sú napr. pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope, losos - pozor, čas prípravy je krátky a má tendenciu sa rozpadať
  • Údeniny – dostupné sú párky, klobásy, ponuka špeciálnych údenín na grilovanie je neuveriteľne široká. Experimentujte, lahôdky objavíte v ponuke iba vtedy, ak ich skutočne vyskúšate
  • Zelenina - cukina, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa, zemiaky, prekvapiť dokáže i obyčajný cesnak...
  • Chlieb/bagety - ideálne rozkrojené po dĺžke, potreté cesnakom, olivovým olejom či marinádou

Ako grilovať?
Mäso pred grilovaním vyberte aspoň 30 minút vopred. Nie je dobré grilovať úplne vychladené kúsky pretože, potrebujú trochu času aby zostali pri pečení šťavnaté. ilustračné foto
Plátky mäsa namarinujte aspoň 12 hodín vopred, na marinovanie môžete použiť mnoho rozličných marinád.

Väčšie kusy mäsa, napríklad hydinu, grilujte zabalené v alobale so zmesou zeleniny, zemiakov a marinády - nezabudnite alobal na okrajoch precízne uzavrieť, aby vám šťava pri grilovaní nevytiekla.

Jemnú zeleninu akou sú cukiny či baklažán krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.

Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.

V čom marinovať?
ilustračné foto
Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame pozostáva z kombinácie oleja, horčice, cesnaku a papriky.

Existujú tisícky dobrých marinád. Olejové vytvoria chrumkavý obal, tie ktoré obsahujú horčicu či víno suroviny zjemnia.

Pri príprave marinády to nepreháňajte s obsahom byliniek a korenín – sú veľmi aromatické a mohli by "prebiť" jemnú chuť samotnej grilovanej suroviny. Nespravíte chybu, ak použijete bazalku, tymián, rozmarín či oregano.

Na čo nezabudnúť?
Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte - plamene nesmú šľahať na opekanú surovinu.

ilustračné foto

Na odkvapkávanie oleja skvele poslúžia podnosy či tácky. V predajniach si môžete vybrať z desiatok rôznych riešení, dostupné sú i mimo sezónu. Tuk by nemal kvapkať do pahreby, pretože uvoľňuje rakovinotvorné látky.

Do ohňa radšej nič nezahadzujte – myslite na svoje zdravie - nepodceňujte ani rukavice či bezpečnú vzdialenosť. Grilujte radšej pomaly - keď sa budete ponáhľať mäso sa vám zvonka spáli a zvnútra neprepečie.

Na grilovanú surovinu bylinky nesypte, zhorkli by. Použite ich radšej v správnej miere do marinády, tam uvoľnia svoju arómu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 805
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 712
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 398
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 024
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 961
  6. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 933
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 723
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 333
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 290
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 868

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chcel zachrániť svoj klub. Poprosil o pomoc diktátora

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

ŠPORT

V sledovanom madridskom derby gól nepadol

Atlético Madrid remizovalo s Realom Madrid 0:0.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.