SME

Viete ako správne grilovať?

Jar klope na dvere a grilovačka s rodinou či priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť? Ako a čo vlastne grilovať? Pripravili sme pre vás zaujímavé tipy, ktoré z vás spravia skutočných majstrov.

ilustračné foto

Na grilovanie sa treba vopred dôsledne pripraviť. Nezabúdajte na voľbu vhodného zariadenia, prípravu prostredia ani výber surovín. Každý detail sa na výsledku podpíše a premietne sa do chuti i vône lahôdok, ktoré sa rozhodnete pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilovať môžete nielen mäso, ale aj ryby, zeleninu, chlieb či pečivo. Dôležité sú časy marinovania, výber surovín a časy grilovania.

Čo grilovať?

  • Bravčové mäso – skvelou voľbou sú plátky krkovičky, stehna, bôčik a nakoniec pre fajnšmekrov plátky panenky.
  • ilustračné foto
  • Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou, výsledok však stojí za to. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky
  • Hydina – nič nepokazíte, ak zvolíte (ne)vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia
  • Ryby - vhodné sú napr. pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope, losos - pozor, čas prípravy je krátky a má tendenciu sa rozpadať
  • Údeniny – dostupné sú párky, klobásy, ponuka špeciálnych údenín na grilovanie je neuveriteľne široká. Experimentujte, lahôdky objavíte v ponuke iba vtedy, ak ich skutočne vyskúšate
  • Zelenina - cukina, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa, zemiaky, prekvapiť dokáže i obyčajný cesnak...
  • Chlieb/bagety - ideálne rozkrojené po dĺžke, potreté cesnakom, olivovým olejom či marinádou

Ako grilovať?
Mäso pred grilovaním vyberte aspoň 30 minút vopred. Nie je dobré grilovať úplne vychladené kúsky pretože, potrebujú trochu času aby zostali pri pečení šťavnaté. ilustračné foto
Plátky mäsa namarinujte aspoň 12 hodín vopred, na marinovanie môžete použiť mnoho rozličných marinád.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšie kusy mäsa, napríklad hydinu, grilujte zabalené v alobale so zmesou zeleniny, zemiakov a marinády - nezabudnite alobal na okrajoch precízne uzavrieť, aby vám šťava pri grilovaní nevytiekla.

Jemnú zeleninu akou sú cukiny či baklažán krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.

Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.

V čom marinovať?
ilustračné foto
Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame pozostáva z kombinácie oleja, horčice, cesnaku a papriky.

Existujú tisícky dobrých marinád. Olejové vytvoria chrumkavý obal, tie ktoré obsahujú horčicu či víno suroviny zjemnia.

Pri príprave marinády to nepreháňajte s obsahom byliniek a korenín – sú veľmi aromatické a mohli by "prebiť" jemnú chuť samotnej grilovanej suroviny. Nespravíte chybu, ak použijete bazalku, tymián, rozmarín či oregano.

SkryťVypnúť reklamu

Na čo nezabudnúť?
Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte - plamene nesmú šľahať na opekanú surovinu.

ilustračné foto

Na odkvapkávanie oleja skvele poslúžia podnosy či tácky. V predajniach si môžete vybrať z desiatok rôznych riešení, dostupné sú i mimo sezónu. Tuk by nemal kvapkať do pahreby, pretože uvoľňuje rakovinotvorné látky.

Do ohňa radšej nič nezahadzujte – myslite na svoje zdravie - nepodceňujte ani rukavice či bezpečnú vzdialenosť. Grilujte radšej pomaly - keď sa budete ponáhľať mäso sa vám zvonka spáli a zvnútra neprepečie.

Na grilovanú surovinu bylinky nesypte, zhorkli by. Použite ich radšej v správnej miere do marinády, tam uvoľnia svoju arómu.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 14 563
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 267
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 419
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 330
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 457
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 781
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 688
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 162
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


5

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 612
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 251
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 348
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 474
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 608
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 711
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 9 521
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 578
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu