SME

Viete ako správne grilovať?

Jar klope na dvere a grilovačka s rodinou či priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť? Ako a čo vlastne grilovať? Pripravili sme pre vás zaujímavé tipy, ktoré z vás spravia skutočných majstrov.

ilustračné foto

Na grilovanie sa treba vopred dôsledne pripraviť. Nezabúdajte na voľbu vhodného zariadenia, prípravu prostredia ani výber surovín. Každý detail sa na výsledku podpíše a premietne sa do chuti i vône lahôdok, ktoré sa rozhodnete pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilovať môžete nielen mäso, ale aj ryby, zeleninu, chlieb či pečivo. Dôležité sú časy marinovania, výber surovín a časy grilovania.

Čo grilovať?

  • Bravčové mäso – skvelou voľbou sú plátky krkovičky, stehna, bôčik a nakoniec pre fajnšmekrov plátky panenky.
  • ilustračné foto
  • Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou, výsledok však stojí za to. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky
  • Hydina – nič nepokazíte, ak zvolíte (ne)vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia
  • Ryby - vhodné sú napr. pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope, losos - pozor, čas prípravy je krátky a má tendenciu sa rozpadať
  • Údeniny – dostupné sú párky, klobásy, ponuka špeciálnych údenín na grilovanie je neuveriteľne široká. Experimentujte, lahôdky objavíte v ponuke iba vtedy, ak ich skutočne vyskúšate
  • Zelenina - cukina, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa, zemiaky, prekvapiť dokáže i obyčajný cesnak...
  • Chlieb/bagety - ideálne rozkrojené po dĺžke, potreté cesnakom, olivovým olejom či marinádou

Ako grilovať?
Mäso pred grilovaním vyberte aspoň 30 minút vopred. Nie je dobré grilovať úplne vychladené kúsky pretože, potrebujú trochu času aby zostali pri pečení šťavnaté. ilustračné foto
Plátky mäsa namarinujte aspoň 12 hodín vopred, na marinovanie môžete použiť mnoho rozličných marinád.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšie kusy mäsa, napríklad hydinu, grilujte zabalené v alobale so zmesou zeleniny, zemiakov a marinády - nezabudnite alobal na okrajoch precízne uzavrieť, aby vám šťava pri grilovaní nevytiekla.

Jemnú zeleninu akou sú cukiny či baklažán krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.

Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.

V čom marinovať?
ilustračné foto
Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame pozostáva z kombinácie oleja, horčice, cesnaku a papriky.

Existujú tisícky dobrých marinád. Olejové vytvoria chrumkavý obal, tie ktoré obsahujú horčicu či víno suroviny zjemnia.

Pri príprave marinády to nepreháňajte s obsahom byliniek a korenín – sú veľmi aromatické a mohli by "prebiť" jemnú chuť samotnej grilovanej suroviny. Nespravíte chybu, ak použijete bazalku, tymián, rozmarín či oregano.

SkryťVypnúť reklamu

Na čo nezabudnúť?
Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte - plamene nesmú šľahať na opekanú surovinu.

ilustračné foto

Na odkvapkávanie oleja skvele poslúžia podnosy či tácky. V predajniach si môžete vybrať z desiatok rôznych riešení, dostupné sú i mimo sezónu. Tuk by nemal kvapkať do pahreby, pretože uvoľňuje rakovinotvorné látky.

Do ohňa radšej nič nezahadzujte – myslite na svoje zdravie - nepodceňujte ani rukavice či bezpečnú vzdialenosť. Grilujte radšej pomaly - keď sa budete ponáhľať mäso sa vám zvonka spáli a zvnútra neprepečie.

Na grilovanú surovinu bylinky nesypte, zhorkli by. Použite ich radšej v správnej miere do marinády, tam uvoľnia svoju arómu.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 090
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 704
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 037
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 797
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 624
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 305
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 208
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 246
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 326
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 957
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 921
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 501
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 440
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 053
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 638
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu