SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Viete ako správne grilovať?

Jar klope na dvere a grilovačka s rodinou či priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť? Ako a čo vlastne grilovať? Pripravili sme pre vás zaujímavé tipy, ktoré z vás spravia skutočných majstrov.

ilustračné foto

Na grilovanie sa treba vopred dôsledne pripraviť. Nezabúdajte na voľbu vhodného zariadenia, prípravu prostredia ani výber surovín. Každý detail sa na výsledku podpíše a premietne sa do chuti i vône lahôdok, ktoré sa rozhodnete pripraviť.

Grilovať môžete nielen mäso, ale aj ryby, zeleninu, chlieb či pečivo. Dôležité sú časy marinovania, výber surovín a časy grilovania.

Čo grilovať?

  • Bravčové mäso – skvelou voľbou sú plátky krkovičky, stehna, bôčik a nakoniec pre fajnšmekrov plátky panenky.
  • ilustračné foto
  • Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou, výsledok však stojí za to. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky
  • Hydina – nič nepokazíte, ak zvolíte (ne)vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia
  • Ryby - vhodné sú napr. pstruhy, pretože ich mäso drží dobre pokope, losos - pozor, čas prípravy je krátky a má tendenciu sa rozpadať
  • Údeniny – dostupné sú párky, klobásy, ponuka špeciálnych údenín na grilovanie je neuveriteľne široká. Experimentujte, lahôdky objavíte v ponuke iba vtedy, ak ich skutočne vyskúšate
  • Zelenina - cukina, paradajky, paprika, baklažán, cibuľa, zemiaky, prekvapiť dokáže i obyčajný cesnak...
  • Chlieb/bagety - ideálne rozkrojené po dĺžke, potreté cesnakom, olivovým olejom či marinádou

Ako grilovať?
Mäso pred grilovaním vyberte aspoň 30 minút vopred. Nie je dobré grilovať úplne vychladené kúsky pretože, potrebujú trochu času aby zostali pri pečení šťavnaté. ilustračné foto
Plátky mäsa namarinujte aspoň 12 hodín vopred, na marinovanie môžete použiť mnoho rozličných marinád.

Skryť Vypnúť reklamu

Väčšie kusy mäsa, napríklad hydinu, grilujte zabalené v alobale so zmesou zeleniny, zemiakov a marinády - nezabudnite alobal na okrajoch precízne uzavrieť, aby vám šťava pri grilovaní nevytiekla.

Jemnú zeleninu akou sú cukiny či baklažán krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.

Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.

V čom marinovať?
ilustračné foto
Osvedčená klasika ktorá nikdy nesklame pozostáva z kombinácie oleja, horčice, cesnaku a papriky.

Existujú tisícky dobrých marinád. Olejové vytvoria chrumkavý obal, tie ktoré obsahujú horčicu či víno suroviny zjemnia.

Pri príprave marinády to nepreháňajte s obsahom byliniek a korenín – sú veľmi aromatické a mohli by "prebiť" jemnú chuť samotnej grilovanej suroviny. Nespravíte chybu, ak použijete bazalku, tymián, rozmarín či oregano.

Skryť Vypnúť reklamu

Na čo nezabudnúť?
Gril nechajte dobre rozpáliť, pahrebu rovnomerne rozhrabte - plamene nesmú šľahať na opekanú surovinu.

ilustračné foto

Na odkvapkávanie oleja skvele poslúžia podnosy či tácky. V predajniach si môžete vybrať z desiatok rôznych riešení, dostupné sú i mimo sezónu. Tuk by nemal kvapkať do pahreby, pretože uvoľňuje rakovinotvorné látky.

Do ohňa radšej nič nezahadzujte – myslite na svoje zdravie - nepodceňujte ani rukavice či bezpečnú vzdialenosť. Grilujte radšej pomaly - keď sa budete ponáhľať mäso sa vám zvonka spáli a zvnútra neprepečie.

Na grilovanú surovinu bylinky nesypte, zhorkli by. Použite ich radšej v správnej miere do marinády, tam uvoľnia svoju arómu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 400
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 170
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 936
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 701
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 889
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 850
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 591
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 324
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 118
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 044
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

14 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

9 h