Kávičkovať sa dá aj inak

Espresso je skvelé ako prísada v dezertoch.

Čokoládovo-kávové suflé
6 porcií

120 g práškového cukru 
6 žĺtkov 
7 bielkov 
3 lyžice smotany na šľahanie 
2 lyžice instantnej kávy 
3 kvapky kávového extraktu 
80 g masla 
štipka soli

Mierne zohrejme smotanu na šľahanie, odložme z ohňa, pridajme instantnú kávu a kávový extrakt, dobre premiešajme a nechajme úplne vychladnúť. Čokoládu s lyžicou vody dajme roztopiť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Žĺtky s polovicou cukru miešajme, až kým masa nie je bledá. Keď je čokoláda roztopená, za stáleho miešania do nej pridávajme na kúsky posekané maslo, potom pridajme kávovú smotanu na šľahanie.Premiešajme a masu pridajte do žĺtkov s cukrom. Znovu dobre premiešajme. Rúru zohrej-me na 210 °. Šľahajme bielka so štipkou soli, keď sneh začína tuhnúť, za stáleho šľahania prisýpajme zvyšný cukor. Sneh opatrne spojme s čokoládovo-kávovou masou. 6 malých formičiek na suflé dobre potrime maslom, naplňte masou a dajte piecť na 10 minút. Podávajme hneď po vybraní z rúry.

Kokosovo-kávové karamelové cukríky
12 porcií

75 g masla 
2 lyžice instantnej kávy 
100 g cukru 
100 g svetlého medu (napríklad agátový alebo kvetový med) 
100 g kokosovej múčky 
slnečnicový olej na vymazanie formy

Maslo nakrájame a dáme do mrazničky. Kávu rozpustíme v troch lyžiciach horúcej vody. Cukor a med necháme v hrnci za stáleho miešania karamelizovať, pokiaľ nie je svetlohnedý. Odložíme zo sporáka a postupne do karamelu zamiešame maslo, kávu a kokosovú múčku. Masu nalejeme do olejom vymazanej formy veľkosti asi 10x15 cm, necháme stuhnúť a nakrájame na 2x2 cm veľké kocky.

Ľadová káva s mätovou čokoládou
4 porcie

600 ml silnej espresso kávy 
150 g cukru 
na ozdobu: mätová čokoláda

Cukor rozmiešame s espresso kávou a necháme vychladiť. Potom dáme do mrazničky na 2 hodiny a každých 20 minút dobre premiešame. Keď je káva zmrazená na kryštáliky, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Mrazenou kávou naplníme 4 poháre a podávame ozdobené mätovou čokoládou.

Kapučínové tortičky
6 porcií

Cesto:
250 g múky 
100 g masla 
1 lyžica jemného hnedého cukru 
štipka škorice 
štipka soli 

Náplň:
250 g tmavej čokolády 
80 g smotany na šľahanie 
30 g masla 
3 lyžice silnej čiernej kávy

Na prípravu cesta zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ v miske. Pridajme zmäknuté kúsky masla a prstami miesme cesto, až kým nedosiahneme pieskovitú masu. Potom po troške pridávajme pol pohára vody a dlaňou spojme a vypracujme cesto dohladka. Sformujme ho do gule a prikryme utierkou. Odložme na 30 min. na chladné miesto. Rúru predhrejme na 180°. Potrime maslom a vysypme múkou 6 formičiek na tortičky. Na múkou posypanej doske vyvaľkajme cesto a vložme ho do každej formičky. Cesto popichajme vidličkou, položme naň pergamenový papier a zaťažme. V rúre pečme 30 minút. Potom nechajme vychladnúť. Zatiaľ postrúhajme čokoládu alebo posekajme nadrobno a vložme do misy. Priveďme do varu smotanu, vylejme na čokoládu a vymiešajme dohladka. Za stáleho miešania pridajme kúsky masla, potom kávový extrakt. Dobre premiešajme. Čokoládovým krémom naplníme tortičky a na hodinu uložíme na chladné miesto. Tortičky vyberieme z formičiek na podnos, posypeme kakaom. Podávame studené.

Torta tiramisu
8 porcií

1 ½ balíčka dlhých piškót 
6-7 mocca šálok silnej espresso kávy 
2 lyžice masla 
1 balíček vanilkového cukru 
1 struk vanilky 
600 g čerstvého smotanového syra napríklad ricotta 
180 g cukru 
50 g múky 
4 vajíčka 
100 g šľahačky 
kakao 
250 g mascarpone 
1 lyžicu práškového cukru

Asi 3/4 dlhých piškót dáme do vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme a dáme do misy. Rozpustíme maslo a s vanilkovým cukrom zamiešame s piškótami. Túto zmes natlačíme do tortovej formy a odložíme na 30 minút do chladničky. Vymiešame čerstvý smotanový syr, cukor a múku a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke, vyberieme vanilkovú dreň, smotanu vyšľaháme do tuha a obidvoje pridáme k syrovej zmesi. Do tortovej formy na utlačenú piškótovú zmes poukladáme zvyšné piškóty, ktoré pokvapkáme kávou. Na to nalejeme syrovú masu a zarovnáme. Pečieme v horúcej rúre na 160°C 15 minút. Potom znížime teplotu na 150°C a pečieme ďalej 1 ½ hodiny. Rúru počas pečenia neotvárame, koláč by spadol. Tortu necháme cez noc vychladnúť v rúre. Pred podávaním zmiešame syr mascarpone s práškovým cukrom a v hrubej vrstve natrieme na tortu. Nakoniec tortu silno posypeme kakaom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  4. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Cambridge Business School, škola novej doby
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 434
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 121
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 793
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 634
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 625
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 219
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 307
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 731
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 762
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 557

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Na koncerte v Manchestri došlo k výbuchu, hlásia 19 obetí

Po koncerte Ariany Grande počuli fanúšikovia výbuch, explózia nastala vo voľne prístupnej vstupnej hale.

DOMOV

Politický geograf: Veľa ľudí nevie, koho si proti Kotlebovi vybrať

Kotleba ťaží aj zo slabej informovanosti.

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Rodinkárstvo voličom ĽSNS neprekáža, Klus chce úrad čistiť.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?