SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Kávičkovať sa dá aj inak

Espresso je skvelé ako prísada v dezertoch.

Čokoládovo-kávové suflé
6 porcií

120 g práškového cukru 
6 žĺtkov 
7 bielkov 
3 lyžice smotany na šľahanie 
2 lyžice instantnej kávy 
3 kvapky kávového extraktu 
80 g masla 
štipka soli

Mierne zohrejme smotanu na šľahanie, odložme z ohňa, pridajme instantnú kávu a kávový extrakt, dobre premiešajme a nechajme úplne vychladnúť. Čokoládu s lyžicou vody dajme roztopiť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Žĺtky s polovicou cukru miešajme, až kým masa nie je bledá. Keď je čokoláda roztopená, za stáleho miešania do nej pridávajme na kúsky posekané maslo, potom pridajme kávovú smotanu na šľahanie.Premiešajme a masu pridajte do žĺtkov s cukrom. Znovu dobre premiešajme. Rúru zohrej-me na 210 °. Šľahajme bielka so štipkou soli, keď sneh začína tuhnúť, za stáleho šľahania prisýpajme zvyšný cukor. Sneh opatrne spojme s čokoládovo-kávovou masou. 6 malých formičiek na suflé dobre potrime maslom, naplňte masou a dajte piecť na 10 minút. Podávajme hneď po vybraní z rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Kokosovo-kávové karamelové cukríky
12 porcií

75 g masla 
2 lyžice instantnej kávy 
100 g cukru 
100 g svetlého medu (napríklad agátový alebo kvetový med) 
100 g kokosovej múčky 
slnečnicový olej na vymazanie formy

Maslo nakrájame a dáme do mrazničky. Kávu rozpustíme v troch lyžiciach horúcej vody. Cukor a med necháme v hrnci za stáleho miešania karamelizovať, pokiaľ nie je svetlohnedý. Odložíme zo sporáka a postupne do karamelu zamiešame maslo, kávu a kokosovú múčku. Masu nalejeme do olejom vymazanej formy veľkosti asi 10x15 cm, necháme stuhnúť a nakrájame na 2x2 cm veľké kocky.

Ľadová káva s mätovou čokoládou
4 porcie

600 ml silnej espresso kávy 
150 g cukru 
na ozdobu: mätová čokoláda

Skryť Vypnúť reklamu

Cukor rozmiešame s espresso kávou a necháme vychladiť. Potom dáme do mrazničky na 2 hodiny a každých 20 minút dobre premiešame. Keď je káva zmrazená na kryštáliky, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Mrazenou kávou naplníme 4 poháre a podávame ozdobené mätovou čokoládou.

Kapučínové tortičky
6 porcií

Cesto:
250 g múky 
100 g masla 
1 lyžica jemného hnedého cukru 
štipka škorice 
štipka soli 

Náplň:
250 g tmavej čokolády 
80 g smotany na šľahanie 
30 g masla 
3 lyžice silnej čiernej kávy

Na prípravu cesta zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ v miske. Pridajme zmäknuté kúsky masla a prstami miesme cesto, až kým nedosiahneme pieskovitú masu. Potom po troške pridávajme pol pohára vody a dlaňou spojme a vypracujme cesto dohladka. Sformujme ho do gule a prikryme utierkou. Odložme na 30 min. na chladné miesto. Rúru predhrejme na 180°. Potrime maslom a vysypme múkou 6 formičiek na tortičky. Na múkou posypanej doske vyvaľkajme cesto a vložme ho do každej formičky. Cesto popichajme vidličkou, položme naň pergamenový papier a zaťažme. V rúre pečme 30 minút. Potom nechajme vychladnúť. Zatiaľ postrúhajme čokoládu alebo posekajme nadrobno a vložme do misy. Priveďme do varu smotanu, vylejme na čokoládu a vymiešajme dohladka. Za stáleho miešania pridajme kúsky masla, potom kávový extrakt. Dobre premiešajme. Čokoládovým krémom naplníme tortičky a na hodinu uložíme na chladné miesto. Tortičky vyberieme z formičiek na podnos, posypeme kakaom. Podávame studené.

Skryť Vypnúť reklamu

Torta tiramisu
8 porcií

1 ½ balíčka dlhých piškót 
6-7 mocca šálok silnej espresso kávy 
2 lyžice masla 
1 balíček vanilkového cukru 
1 struk vanilky 
600 g čerstvého smotanového syra napríklad ricotta 
180 g cukru 
50 g múky 
4 vajíčka 
100 g šľahačky 
kakao 
250 g mascarpone 
1 lyžicu práškového cukru

Asi 3/4 dlhých piškót dáme do vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme a dáme do misy. Rozpustíme maslo a s vanilkovým cukrom zamiešame s piškótami. Túto zmes natlačíme do tortovej formy a odložíme na 30 minút do chladničky. Vymiešame čerstvý smotanový syr, cukor a múku a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke, vyberieme vanilkovú dreň, smotanu vyšľaháme do tuha a obidvoje pridáme k syrovej zmesi. Do tortovej formy na utlačenú piškótovú zmes poukladáme zvyšné piškóty, ktoré pokvapkáme kávou. Na to nalejeme syrovú masu a zarovnáme. Pečieme v horúcej rúre na 160°C 15 minút. Potom znížime teplotu na 150°C a pečieme ďalej 1 ½ hodiny. Rúru počas pečenia neotvárame, koláč by spadol. Tortu necháme cez noc vychladnúť v rúre. Pred podávaním zmiešame syr mascarpone s práškovým cukrom a v hrubej vrstve natrieme na tortu. Nakoniec tortu silno posypeme kakaom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 593
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 132
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 379
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 343
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 146
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 980
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 849
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 662
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 389
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 271
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.

Chýbalo mu už len olympijské zlato.


Boris Vanya 4 h

Matovič sa dal zaočkovať až na poslednú chvíľu. Ľudsky je jeho správanie úplne pochopiteľné.


Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


28. júl

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl