Kávičkovať sa dá aj inak

Espresso je skvelé ako prísada v dezertoch.

Čokoládovo-kávové suflé
6 porcií

120 g práškového cukru 
6 žĺtkov 
7 bielkov 
3 lyžice smotany na šľahanie 
2 lyžice instantnej kávy 
3 kvapky kávového extraktu 
80 g masla 
štipka soli

Mierne zohrejme smotanu na šľahanie, odložme z ohňa, pridajme instantnú kávu a kávový extrakt, dobre premiešajme a nechajme úplne vychladnúť. Čokoládu s lyžicou vody dajme roztopiť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Žĺtky s polovicou cukru miešajme, až kým masa nie je bledá. Keď je čokoláda roztopená, za stáleho miešania do nej pridávajme na kúsky posekané maslo, potom pridajme kávovú smotanu na šľahanie.Premiešajme a masu pridajte do žĺtkov s cukrom. Znovu dobre premiešajme. Rúru zohrej-me na 210 °. Šľahajme bielka so štipkou soli, keď sneh začína tuhnúť, za stáleho šľahania prisýpajme zvyšný cukor. Sneh opatrne spojme s čokoládovo-kávovou masou. 6 malých formičiek na suflé dobre potrime maslom, naplňte masou a dajte piecť na 10 minút. Podávajme hneď po vybraní z rúry.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kokosovo-kávové karamelové cukríky
12 porcií

75 g masla 
2 lyžice instantnej kávy 
100 g cukru 
100 g svetlého medu (napríklad agátový alebo kvetový med) 
100 g kokosovej múčky 
slnečnicový olej na vymazanie formy

Maslo nakrájame a dáme do mrazničky. Kávu rozpustíme v troch lyžiciach horúcej vody. Cukor a med necháme v hrnci za stáleho miešania karamelizovať, pokiaľ nie je svetlohnedý. Odložíme zo sporáka a postupne do karamelu zamiešame maslo, kávu a kokosovú múčku. Masu nalejeme do olejom vymazanej formy veľkosti asi 10x15 cm, necháme stuhnúť a nakrájame na 2x2 cm veľké kocky.

Ľadová káva s mätovou čokoládou
4 porcie

600 ml silnej espresso kávy 
150 g cukru 
na ozdobu: mätová čokoláda

Cukor rozmiešame s espresso kávou a necháme vychladiť. Potom dáme do mrazničky na 2 hodiny a každých 20 minút dobre premiešame. Keď je káva zmrazená na kryštáliky, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Mrazenou kávou naplníme 4 poháre a podávame ozdobené mätovou čokoládou.

Kapučínové tortičky
6 porcií

Cesto:
250 g múky 
100 g masla 
1 lyžica jemného hnedého cukru 
štipka škorice 
štipka soli 

Náplň:
250 g tmavej čokolády 
80 g smotany na šľahanie 
30 g masla 
3 lyžice silnej čiernej kávy

Na prípravu cesta zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ v miske. Pridajme zmäknuté kúsky masla a prstami miesme cesto, až kým nedosiahneme pieskovitú masu. Potom po troške pridávajme pol pohára vody a dlaňou spojme a vypracujme cesto dohladka. Sformujme ho do gule a prikryme utierkou. Odložme na 30 min. na chladné miesto. Rúru predhrejme na 180°. Potrime maslom a vysypme múkou 6 formičiek na tortičky. Na múkou posypanej doske vyvaľkajme cesto a vložme ho do každej formičky. Cesto popichajme vidličkou, položme naň pergamenový papier a zaťažme. V rúre pečme 30 minút. Potom nechajme vychladnúť. Zatiaľ postrúhajme čokoládu alebo posekajme nadrobno a vložme do misy. Priveďme do varu smotanu, vylejme na čokoládu a vymiešajme dohladka. Za stáleho miešania pridajme kúsky masla, potom kávový extrakt. Dobre premiešajme. Čokoládovým krémom naplníme tortičky a na hodinu uložíme na chladné miesto. Tortičky vyberieme z formičiek na podnos, posypeme kakaom. Podávame studené.

Torta tiramisu
8 porcií

1 ½ balíčka dlhých piškót 
6-7 mocca šálok silnej espresso kávy 
2 lyžice masla 
1 balíček vanilkového cukru 
1 struk vanilky 
600 g čerstvého smotanového syra napríklad ricotta 
180 g cukru 
50 g múky 
4 vajíčka 
100 g šľahačky 
kakao 
250 g mascarpone 
1 lyžicu práškového cukru

Asi 3/4 dlhých piškót dáme do vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme a dáme do misy. Rozpustíme maslo a s vanilkovým cukrom zamiešame s piškótami. Túto zmes natlačíme do tortovej formy a odložíme na 30 minút do chladničky. Vymiešame čerstvý smotanový syr, cukor a múku a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke, vyberieme vanilkovú dreň, smotanu vyšľaháme do tuha a obidvoje pridáme k syrovej zmesi. Do tortovej formy na utlačenú piškótovú zmes poukladáme zvyšné piškóty, ktoré pokvapkáme kávou. Na to nalejeme syrovú masu a zarovnáme. Pečieme v horúcej rúre na 160°C 15 minút. Potom znížime teplotu na 150°C a pečieme ďalej 1 ½ hodiny. Rúru počas pečenia neotvárame, koláč by spadol. Tortu necháme cez noc vychladnúť v rúre. Pred podávaním zmiešame syr mascarpone s práškovým cukrom a v hrubej vrstve natrieme na tortu. Nakoniec tortu silno posypeme kakaom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 847
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 461
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 436
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 685
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 173
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 573
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 041
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 567
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 750
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 450

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Sagan je v úniku, vyhral šprintérsku prémiu

Sledujte online prenos s nami.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.