SME

Kávičkovať sa dá aj inak

Espresso je skvelé ako prísada v dezertoch.

Čokoládovo-kávové suflé
6 porcií

120 g práškového cukru 
6 žĺtkov 
7 bielkov 
3 lyžice smotany na šľahanie 
2 lyžice instantnej kávy 
3 kvapky kávového extraktu 
80 g masla 
štipka soli

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mierne zohrejme smotanu na šľahanie, odložme z ohňa, pridajme instantnú kávu a kávový extrakt, dobre premiešajme a nechajme úplne vychladnúť. Čokoládu s lyžicou vody dajme roztopiť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Žĺtky s polovicou cukru miešajme, až kým masa nie je bledá. Keď je čokoláda roztopená, za stáleho miešania do nej pridávajme na kúsky posekané maslo, potom pridajme kávovú smotanu na šľahanie.Premiešajme a masu pridajte do žĺtkov s cukrom. Znovu dobre premiešajme. Rúru zohrej-me na 210 °. Šľahajme bielka so štipkou soli, keď sneh začína tuhnúť, za stáleho šľahania prisýpajme zvyšný cukor. Sneh opatrne spojme s čokoládovo-kávovou masou. 6 malých formičiek na suflé dobre potrime maslom, naplňte masou a dajte piecť na 10 minút. Podávajme hneď po vybraní z rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Kokosovo-kávové karamelové cukríky
12 porcií

75 g masla 
2 lyžice instantnej kávy 
100 g cukru 
100 g svetlého medu (napríklad agátový alebo kvetový med) 
100 g kokosovej múčky 
slnečnicový olej na vymazanie formy

Maslo nakrájame a dáme do mrazničky. Kávu rozpustíme v troch lyžiciach horúcej vody. Cukor a med necháme v hrnci za stáleho miešania karamelizovať, pokiaľ nie je svetlohnedý. Odložíme zo sporáka a postupne do karamelu zamiešame maslo, kávu a kokosovú múčku. Masu nalejeme do olejom vymazanej formy veľkosti asi 10x15 cm, necháme stuhnúť a nakrájame na 2x2 cm veľké kocky.

Ľadová káva s mätovou čokoládou
4 porcie

600 ml silnej espresso kávy 
150 g cukru 
na ozdobu: mätová čokoláda

SkryťVypnúť reklamu

Cukor rozmiešame s espresso kávou a necháme vychladiť. Potom dáme do mrazničky na 2 hodiny a každých 20 minút dobre premiešame. Keď je káva zmrazená na kryštáliky, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Mrazenou kávou naplníme 4 poháre a podávame ozdobené mätovou čokoládou.

Kapučínové tortičky
6 porcií

Cesto:
250 g múky 
100 g masla 
1 lyžica jemného hnedého cukru 
štipka škorice 
štipka soli 

Náplň:
250 g tmavej čokolády 
80 g smotany na šľahanie 
30 g masla 
3 lyžice silnej čiernej kávy

Na prípravu cesta zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ v miske. Pridajme zmäknuté kúsky masla a prstami miesme cesto, až kým nedosiahneme pieskovitú masu. Potom po troške pridávajme pol pohára vody a dlaňou spojme a vypracujme cesto dohladka. Sformujme ho do gule a prikryme utierkou. Odložme na 30 min. na chladné miesto. Rúru predhrejme na 180°. Potrime maslom a vysypme múkou 6 formičiek na tortičky. Na múkou posypanej doske vyvaľkajme cesto a vložme ho do každej formičky. Cesto popichajme vidličkou, položme naň pergamenový papier a zaťažme. V rúre pečme 30 minút. Potom nechajme vychladnúť. Zatiaľ postrúhajme čokoládu alebo posekajme nadrobno a vložme do misy. Priveďme do varu smotanu, vylejme na čokoládu a vymiešajme dohladka. Za stáleho miešania pridajme kúsky masla, potom kávový extrakt. Dobre premiešajme. Čokoládovým krémom naplníme tortičky a na hodinu uložíme na chladné miesto. Tortičky vyberieme z formičiek na podnos, posypeme kakaom. Podávame studené.

SkryťVypnúť reklamu

Torta tiramisu
8 porcií

1 ½ balíčka dlhých piškót 
6-7 mocca šálok silnej espresso kávy 
2 lyžice masla 
1 balíček vanilkového cukru 
1 struk vanilky 
600 g čerstvého smotanového syra napríklad ricotta 
180 g cukru 
50 g múky 
4 vajíčka 
100 g šľahačky 
kakao 
250 g mascarpone 
1 lyžicu práškového cukru

Asi 3/4 dlhých piškót dáme do vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme a dáme do misy. Rozpustíme maslo a s vanilkovým cukrom zamiešame s piškótami. Túto zmes natlačíme do tortovej formy a odložíme na 30 minút do chladničky. Vymiešame čerstvý smotanový syr, cukor a múku a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke, vyberieme vanilkovú dreň, smotanu vyšľaháme do tuha a obidvoje pridáme k syrovej zmesi. Do tortovej formy na utlačenú piškótovú zmes poukladáme zvyšné piškóty, ktoré pokvapkáme kávou. Na to nalejeme syrovú masu a zarovnáme. Pečieme v horúcej rúre na 160°C 15 minút. Potom znížime teplotu na 150°C a pečieme ďalej 1 ½ hodiny. Rúru počas pečenia neotvárame, koláč by spadol. Tortu necháme cez noc vychladnúť v rúre. Pred podávaním zmiešame syr mascarpone s práškovým cukrom a v hrubej vrstve natrieme na tortu. Nakoniec tortu silno posypeme kakaom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, Ľuba Mackovičová, SME ženy, 10/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 056
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 668
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 948
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 739
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 723
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 168
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 56

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 1
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 306
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 909
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 895
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 889
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 694
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 614
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu