SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Šťavnatú pizzu upečiete za štyri a pol minúty

Príprava pizze neskrýva žiadne tajomstvá. I keď sa mnohým zdá že je potrebná istá dávka skúseností a bez špeciálnych surovín sa nezaobídete, pravý opak je pravdou. Je iba na vás, či po „prevetraní“ špajze zapojíte do hry svoju rúru alebo mikrovlnku.

Keďže sme v redakcii testovali mikrovlnku Panasonic NN-GD566 so zapekacím systémom PanaCrunch, rozhodli sme sa overiť silu zabudovaného quartzového grilu i takýmto spôsobom. Máte už plné zuby „slaných kysnutých koláčov“, ktoré majú od pizze na míle ďaleko? Nechajte sa inšpirovať našim tipom.

S prípravou je menej práce ako sa zdá
Príprava pizzového korpusu zaberie približne 10 minút a príliš mnoho neporiadku si v kuchyni nenarobíte. Cesto na pizzu je jednoduché a nenáročné. V teplej vode s trochou cukru rozmiešajte droždie (sušené alebo živé), pridajte polohrubú múku, soľ a niekoľko lyžíc oleja. Pri miesení pridávajte múku dovtedy, kým sa cesto prestane lepiť a vznikne vám vláčna kompaktná hmota, ktorú je možné naťahovať a tvarovať. Čím mäkšie cesto pripravíte, tým bude pizza vláčnejšia a šťavnatejšia, čím hustejšie bude, tým bude korpus menej vzdušný.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak použijete pre pečenie elektrickú či plynovú rúru, pracovať sa dá i s hrubou alebo hladkou múkou. Sami si odskúšate, ako sa budú takéto korpusy líšiť. Pri mikrovlnke však neexperimentujte, inak nebudete s výsledkom úplne spokojní. Jej výkon za tradičnou rúrou zaostáva. Do cesta je možné pre vôňu pridať i oregano s bazalkou, ak chcete pracovať s farbami, natónujte cesto kurkumou. Nezabudnite však na to najdôležitejšie – soli nie je nikdy dosť.

Príprava je rýchlo záležitosťou
Kým necháte cesto odpočívať aby zjemnilo svoju štruktúru a kvasinky začali pracovať, nakrájajte si všetky suroviny ktoré plánujete umiestniť na korpus a premiešajte paradajkový pretlak s olivovým olejom a oreganom. Desaťminútová príprava je dostatočná na to, aby cesto bolo pripravené na použitie, kysnutie urýchlite ak teplé cesto uzavriete vo vypnutej mikrovlnke aby nevychladlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže pizza nie je kysnutý koláč, premieste cesto aby ste z neho vytlačili vzduch, vyváľajte ho na niekoľkomilimetrovú hrúbku a umiestnite do zapekacej nádoby. Vysušeniu zabránite potretím povrchu paradajkovou zmesou, okraje postrážia vyvýšené okraje nádoby. Zvyšok je už iba na vás – chutiam a experimentovaniu sa medze nekladú. Syr sa dá s trochou fantázie nahradiť surovým rozšľahaným vajíčkom a čo chladnička dala viete iba vy... Hotová naložená pizza je pripravená na pečenie.

Využite svoju mikrovlnku naplno
Pri pečení v mikrovlnke je ideálne skombinovať silu mikrovĺn so zabudovaným grilom. V našom prípade sme sa mohli oprieť o 1000 wattový mikrovlnný výkon doplnený o 1300 wattový rýchly gril.

V prvej fáze stačilo 3,5 minúty na to, aby mikrovlny spolu so sálajúcim teplom grilu upiekli korpus tak, aby si zachoval svoju sviežu vôňu a jemnosť bez toho, aby sa vysušil. Šťavnaté vzdušné cesto rozvinulo svoju delikátnu chuť bez toho, aby ňou prehlušilo doplnkové suroviny na korpuse. V druhej fáze sme na 1 minútu aktivovali gril, aby na povrchu vytvoril voňavú kôrku a odparil z mokrých surovín nadbytočnú vodu. Korpus sa v tejto fáze dokonale previazal s vrchnou vrstvou tak, aby dokázal navodiť správnu gurmánsku atmosféru.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak máte mikrovlnku so slabším grilom, pravdepodobne bude potrebné časy na prípravu jemne upraviť. Dôležitá je rýchlosť úpravy – inak cesto priveľmi nakysne a nerozvinie svoju jemnú arómu.

Zistili sme, že i napriek rýchlej „priemyselnej“ príprave si pokrm zachoval svoju delikátnu chuť a nestal sa z neho fastfoodový polotovar ktorému chýba to, čo pri voňavej chutnej pizze očakávate. Máte v domácom arzenáli mikrovlnku ktorá by to dokázala a používate ju iba na ohrev jedál? Neváhajte a skúste prekvapiť vašich stolovníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 272
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 405
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 124
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 282
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 690
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 314
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 474
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 096
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 997
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.