SME

Šťavnatú pizzu upečiete za štyri a pol minúty

Príprava pizze neskrýva žiadne tajomstvá. I keď sa mnohým zdá že je potrebná istá dávka skúseností a bez špeciálnych surovín sa nezaobídete, pravý opak je pravdou. Je iba na vás, či po „prevetraní“ špajze zapojíte do hry svoju rúru alebo mikrovlnku.

Keďže sme v redakcii testovali mikrovlnku Panasonic NN-GD566 so zapekacím systémom PanaCrunch, rozhodli sme sa overiť silu zabudovaného quartzového grilu i takýmto spôsobom. Máte už plné zuby „slaných kysnutých koláčov“, ktoré majú od pizze na míle ďaleko? Nechajte sa inšpirovať našim tipom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S prípravou je menej práce ako sa zdá
Príprava pizzového korpusu zaberie približne 10 minút a príliš mnoho neporiadku si v kuchyni nenarobíte. Cesto na pizzu je jednoduché a nenáročné. V teplej vode s trochou cukru rozmiešajte droždie (sušené alebo živé), pridajte polohrubú múku, soľ a niekoľko lyžíc oleja. Pri miesení pridávajte múku dovtedy, kým sa cesto prestane lepiť a vznikne vám vláčna kompaktná hmota, ktorú je možné naťahovať a tvarovať. Čím mäkšie cesto pripravíte, tým bude pizza vláčnejšia a šťavnatejšia, čím hustejšie bude, tým bude korpus menej vzdušný.

SkryťVypnúť reklamu

Ak použijete pre pečenie elektrickú či plynovú rúru, pracovať sa dá i s hrubou alebo hladkou múkou. Sami si odskúšate, ako sa budú takéto korpusy líšiť. Pri mikrovlnke však neexperimentujte, inak nebudete s výsledkom úplne spokojní. Jej výkon za tradičnou rúrou zaostáva. Do cesta je možné pre vôňu pridať i oregano s bazalkou, ak chcete pracovať s farbami, natónujte cesto kurkumou. Nezabudnite však na to najdôležitejšie – soli nie je nikdy dosť.

Príprava je rýchlo záležitosťou
Kým necháte cesto odpočívať aby zjemnilo svoju štruktúru a kvasinky začali pracovať, nakrájajte si všetky suroviny ktoré plánujete umiestniť na korpus a premiešajte paradajkový pretlak s olivovým olejom a oreganom. Desaťminútová príprava je dostatočná na to, aby cesto bolo pripravené na použitie, kysnutie urýchlite ak teplé cesto uzavriete vo vypnutej mikrovlnke aby nevychladlo.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže pizza nie je kysnutý koláč, premieste cesto aby ste z neho vytlačili vzduch, vyváľajte ho na niekoľkomilimetrovú hrúbku a umiestnite do zapekacej nádoby. Vysušeniu zabránite potretím povrchu paradajkovou zmesou, okraje postrážia vyvýšené okraje nádoby. Zvyšok je už iba na vás – chutiam a experimentovaniu sa medze nekladú. Syr sa dá s trochou fantázie nahradiť surovým rozšľahaným vajíčkom a čo chladnička dala viete iba vy... Hotová naložená pizza je pripravená na pečenie.

Využite svoju mikrovlnku naplno
Pri pečení v mikrovlnke je ideálne skombinovať silu mikrovĺn so zabudovaným grilom. V našom prípade sme sa mohli oprieť o 1000 wattový mikrovlnný výkon doplnený o 1300 wattový rýchly gril.

V prvej fáze stačilo 3,5 minúty na to, aby mikrovlny spolu so sálajúcim teplom grilu upiekli korpus tak, aby si zachoval svoju sviežu vôňu a jemnosť bez toho, aby sa vysušil. Šťavnaté vzdušné cesto rozvinulo svoju delikátnu chuť bez toho, aby ňou prehlušilo doplnkové suroviny na korpuse. V druhej fáze sme na 1 minútu aktivovali gril, aby na povrchu vytvoril voňavú kôrku a odparil z mokrých surovín nadbytočnú vodu. Korpus sa v tejto fáze dokonale previazal s vrchnou vrstvou tak, aby dokázal navodiť správnu gurmánsku atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu

Ak máte mikrovlnku so slabším grilom, pravdepodobne bude potrebné časy na prípravu jemne upraviť. Dôležitá je rýchlosť úpravy – inak cesto priveľmi nakysne a nerozvinie svoju jemnú arómu.

Zistili sme, že i napriek rýchlej „priemyselnej“ príprave si pokrm zachoval svoju delikátnu chuť a nestal sa z neho fastfoodový polotovar ktorému chýba to, čo pri voňavej chutnej pizze očakávate. Máte v domácom arzenáli mikrovlnku ktorá by to dokázala a používate ju iba na ohrev jedál? Neváhajte a skúste prekvapiť vašich stolovníkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  6. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  8. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 892
  2. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 7 125
  3. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 634
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 067
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 754
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 536
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 3 064
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 040
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tomáš Hudák

Hovorí, že je zjavné, že STVR ovládli politici.


6
Úplné zatmenie mesiaca bude v nedeľu 7. septembra. Mesiac sa bude javiť ako červený.

Ďalšie úplné zatmenie bude zo Slovenska vidno až na Silvestra 2028.


6
Z fotografickej série Zuzany Pustaiovej o atómovej elektrárni Mochovce.

FPustaiová vystavuje na prestížnom festivale.


1
Most cez Malý Dunaj na Hradskej ulici vo Vrakuni.

Firmy dlhujú finančnej správe milióny eur.


1
  1. Ernest Klotton: Tipy na predsvadobné fotografovanie
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 19 048
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 395
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 392
  4. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 11 568
  5. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 9 581
  6. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 7 146
  7. Ivan Mlynár: Žiadať od komunistu Fica, aby povedal o SNP pravdu – misia imposibilná. 6 432
  8. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 192
  1. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  2. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  3. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  4. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  5. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  6. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  7. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  8. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu