Šťavnatú pizzu upečiete za štyri a pol minúty

Príprava pizze neskrýva žiadne tajomstvá. I keď sa mnohým zdá že je potrebná istá dávka skúseností a bez špeciálnych surovín sa nezaobídete, pravý opak je pravdou. Je iba na vás, či po „prevetraní“ špajze zapojíte do hry svoju rúru alebo mikrovlnku.

Keďže sme v redakcii testovali mikrovlnku Panasonic NN-GD566 so zapekacím systémom PanaCrunch, rozhodli sme sa overiť silu zabudovaného quartzového grilu i takýmto spôsobom. Máte už plné zuby „slaných kysnutých koláčov“, ktoré majú od pizze na míle ďaleko? Nechajte sa inšpirovať našim tipom.

S prípravou je menej práce ako sa zdá
Príprava pizzového korpusu zaberie približne 10 minút a príliš mnoho neporiadku si v kuchyni nenarobíte. Cesto na pizzu je jednoduché a nenáročné. V teplej vode s trochou cukru rozmiešajte droždie (sušené alebo živé), pridajte polohrubú múku, soľ a niekoľko lyžíc oleja. Pri miesení pridávajte múku dovtedy, kým sa cesto prestane lepiť a vznikne vám vláčna kompaktná hmota, ktorú je možné naťahovať a tvarovať. Čím mäkšie cesto pripravíte, tým bude pizza vláčnejšia a šťavnatejšia, čím hustejšie bude, tým bude korpus menej vzdušný.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak použijete pre pečenie elektrickú či plynovú rúru, pracovať sa dá i s hrubou alebo hladkou múkou. Sami si odskúšate, ako sa budú takéto korpusy líšiť. Pri mikrovlnke však neexperimentujte, inak nebudete s výsledkom úplne spokojní. Jej výkon za tradičnou rúrou zaostáva. Do cesta je možné pre vôňu pridať i oregano s bazalkou, ak chcete pracovať s farbami, natónujte cesto kurkumou. Nezabudnite však na to najdôležitejšie – soli nie je nikdy dosť.

Príprava je rýchlo záležitosťou
Kým necháte cesto odpočívať aby zjemnilo svoju štruktúru a kvasinky začali pracovať, nakrájajte si všetky suroviny ktoré plánujete umiestniť na korpus a premiešajte paradajkový pretlak s olivovým olejom a oreganom. Desaťminútová príprava je dostatočná na to, aby cesto bolo pripravené na použitie, kysnutie urýchlite ak teplé cesto uzavriete vo vypnutej mikrovlnke aby nevychladlo.

Keďže pizza nie je kysnutý koláč, premieste cesto aby ste z neho vytlačili vzduch, vyváľajte ho na niekoľkomilimetrovú hrúbku a umiestnite do zapekacej nádoby. Vysušeniu zabránite potretím povrchu paradajkovou zmesou, okraje postrážia vyvýšené okraje nádoby. Zvyšok je už iba na vás – chutiam a experimentovaniu sa medze nekladú. Syr sa dá s trochou fantázie nahradiť surovým rozšľahaným vajíčkom a čo chladnička dala viete iba vy... Hotová naložená pizza je pripravená na pečenie.

Využite svoju mikrovlnku naplno
Pri pečení v mikrovlnke je ideálne skombinovať silu mikrovĺn so zabudovaným grilom. V našom prípade sme sa mohli oprieť o 1000 wattový mikrovlnný výkon doplnený o 1300 wattový rýchly gril.

V prvej fáze stačilo 3,5 minúty na to, aby mikrovlny spolu so sálajúcim teplom grilu upiekli korpus tak, aby si zachoval svoju sviežu vôňu a jemnosť bez toho, aby sa vysušil. Šťavnaté vzdušné cesto rozvinulo svoju delikátnu chuť bez toho, aby ňou prehlušilo doplnkové suroviny na korpuse. V druhej fáze sme na 1 minútu aktivovali gril, aby na povrchu vytvoril voňavú kôrku a odparil z mokrých surovín nadbytočnú vodu. Korpus sa v tejto fáze dokonale previazal s vrchnou vrstvou tak, aby dokázal navodiť správnu gurmánsku atmosféru.

Ak máte mikrovlnku so slabším grilom, pravdepodobne bude potrebné časy na prípravu jemne upraviť. Dôležitá je rýchlosť úpravy – inak cesto priveľmi nakysne a nerozvinie svoju jemnú arómu.

Zistili sme, že i napriek rýchlej „priemyselnej“ príprave si pokrm zachoval svoju delikátnu chuť a nestal sa z neho fastfoodový polotovar ktorému chýba to, čo pri voňavej chutnej pizze očakávate. Máte v domácom arzenáli mikrovlnku ktorá by to dokázala a používate ju iba na ohrev jedál? Neváhajte a skúste prekvapiť vašich stolovníkov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 147
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 347
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 457
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 393
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 721
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 401
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 003
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.