Indukcia – rýchle a úsporné varenie

Poznáte indukčné varenie? Ak áno, zaiste vás ohromila rýchlosť varenia a neuveriteľne rýchla odozva pri regulácii výkonu. Ak nie, mali by ste vedieť že ide o špičkovú technológiu, ktorá ponúka v kuchyni komfort a úsporu energie. Chcete vedieť viac? Pripra


vili sme informácie, ktoré vám tajomstvá indukcie odhalia.

Ako funguje indukcia?
Indukcia odovzdáva energiu varnej nádobe prostredníctvom elektromagnetického vlnenia. Znamená to, že nie je potrebné zahrievať sklokeramickú dosku pod varnou nádobou aby svoje teplo so stratami odovzdala vášmu pokrmu.
Teplo sa vytvára priamo na dne varnej nádoby – varný panel zostáva studený. Zohreje sa iba od dna hrnca. Elektrický prúd vytvára pomocou dvojice cievok pulzujúce magnetické pole, ktoré sa v kovovom dne hrnca mení na teplo. Ide o najúspornejší, najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob ohrevu potravín.

Článok pokračuje pod video reklamou

Magnetické pole pulzuje s nízkou frekvenciou a zasahuje iba niekoľko milimetrov od povrchu varnej dosky tak, aby zasiahlo iba dno hrnca. Okamžite sa vypína ak hrniec oddialite, zabudovaný senzor magnetické pulzy nespustí ak na varné miesto neumiestnite vhodnú nádobu. Naopak, ak použijete veľkú nádobu – napr. pekáč – môžete využiť dvojicu varných zón na to, aby ste pokrm pripravili rýchlo a rovnomerne. Tieto mechanizmy sú navrhnuté tak, aby ste minuli iba toľko elektriny, koľko je potrebné. Je to praktické – ak chcete varenie na chvíľu prerušiť, nemusíte siahať po ovládacích tlačidlách. Jednoducho hrniec presuniete nabok, a varný panel sám spozná, že môže dočasne ohrev vypnúť.


Varenie, pri ktorom jedlo nepripálite
Indukčné varenie má jednu zvláštnosť. I keď je výkon varných zón ohromujúci a nestíhate sa čudovať ako rýchlo zovrie voda alebo prečo zelenina vhodená do horúcej panvice olej neochladí, jedlo sa nepripaľuje.

To preto, že dno hrnca sa neprehrieva. Ak necháte vo varnej nádobe vrieť vodu (hoci i malý objem), dno sa nezohreje na vyššiu teplotu ako 110 °C. Naopak, pri plyne sa teplota dna vyšplhá až na neuveriteľných 450 °C a pri elektrickom varnom paneli na 395 °C. Ak varíte pudingy, omáčky alebo si často ohrievate na varnej platni mlieko, okamžite zistíte rozdiel.

Podobný jav je možné sledovať pri vyprážaní.
Vďaka jemne nastaviteľnému výkonu sa olej neprepaľuje a vy nevyrábate karcinogény. Priaznivci ázijskej kuchyne by mali vedieť, že so svojim wokom sa môžu rozlúčiť. S indukciou dosiahnu rovnako rýchlu a šetrnú prípravu jedál i na obyčajnej panvici. Narozdiel od plynu rozhoduje plocha dna a zaoblenie okrajov, ktoré na plyne „olizuje“ intenzívny plameň. Nech ste akýkoľvek gurmáni, nedokážete rozlíšiť či bolo jedlo pripravené na indukcii alebo na plameni. Rozdiel však pocíti ten, čo stojí za varným panelom – so sálajúcim teplom je koniec. Ak stíha odsávač pár pohlcovať objemné mraky pary ktoré pri takejto úprave vznikajú, budete sa pri varení cítiť lepšie.

Varné nádoby musia byť magnetické
Vyžaduje indukcia špeciálne hrnce? Áno i nie. Podmienkou je, aby ste používali také varné nádoby, ktorých dno je opláštené magnetickou oceľou. Zistíte to jednoducho – ak sa na dno prichytí magnet, nádoba je vhodná na varenie.
Kým v minulosti boli všetky smaltované hrnce z vhodného materiálu, v súčasnosti sa používa na kovové hrnce hlavne chrómová oceľ, ktorá magnetická nie je. Preto je potrebné všímať si označenia a popisky pri hrncoch na trhu. Výrobcovia síce ponechávajú stavebný materiál rovnaký, v dne však v sendvičovej vrstve skombinujú uhlíkovú oceľ s hliníkom namiesto chrómovej oceli.

Čistý panel bez kompromisov
Koncept sklokeramických varných panelov si kladie za cieľ zaistiť čo najjednoduchšiu údržbu. Stačí zotrieť a nemusíte sa viac starať. Nie vždy to však platí v plnom rozsahu. Pri varení na plyne musíte bojovať so spálenými zvyškami jedla na liatinových podstavcoch, pri elektrických varných platniach môžu vykypené zvyšky jedál prihorieť na skle a spôsobiť jemné škody – obzvlášť ak ide o cukor. Pri indukcii máte o jednu starosť menej.
Keďže varný panel sa ohrieva iba sálaním tepla z hrnca, pripálené zvyšky pri vykypení nevznikajú. Stačí ak povrch pretriete špongiou namočenou v saponáte na riady a následne vyleštíte kvalitným mikrovláknom.

Jemná regulácia na nezaplatenie
Digitálne riadenie výkonu so sebou prináša možnosť jemného nastavenia výkonu. Jednotlivé stupne sú navrhnuté tak, aby zodpovedali ich konkrétnemu použitiu. Existuje nízky výkon pre rozpúšťanie masla a čokolády, samostatný režim zaistí ohrev jedla bez pripálenia, iný je vhodný pre dusenie, intenzívne varenie, či vyprážanie. Pri varení teplota pokrmu nekolísa, tepelná úprava je plne pod kontrolou. To je dôležité i pri teflónom potiahnutých nádobách – nemusíte sa obávať že príliš prehriate dno spôsobí zničenie ochrannej vrstvy.

Digitálne ovládanie so sebou prináša i vychytávky.
Dokážete používať časovač, môžete aktivovať „turbovarenie“ pre rýchle zovretie veľkého objemu vody na cestoviny, dostupný je i režim automatického ohrevu či udržiavanie hotového pokrmu v teplom stave. A čo ak zazvoní telefón? Pauza stop-and-go aktivuje nízkoenergetický režim pri ktorom pokrm nevychladne, avšak nevyžaduje ani osobitnú starostlivosť. Pri návrate kliknete na tlačidlo a všetko sa pripravuje s pôvodnými nastaveniami.

Energetická úspora prekvapuje
Indukcia vyžaduje v porovnaní s plynom približne o 50 percent energie menej a je o 25 percent úspornejšia ako varenie na tradičných sklokeramických elektrických paneloch. Súčasne je však pri varení rýchlejšia, takže niet pochýb že ide o technológiu, ktorá bude neustále naberať na svojej popularite. Investícia do panelu sa vráti v úsporách energie – práve tá bude neustále drahšia a drahšia. Životnosť varného panelu nie je ovplyvnená mechanickými časťami, cievky produkujúce energiu sa podobajú tým, ktoré poháňajú elektromotory dlhé desaťročia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 221
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 347
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 165
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 962
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 820
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 197
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 072
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 260
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 439
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 051

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Prečo je GPS satelit a bábovka od babičky tá istá vec.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.