Indukcia – rýchle a úsporné varenie

Poznáte indukčné varenie? Ak áno, zaiste vás ohromila rýchlosť varenia a neuveriteľne rýchla odozva pri regulácii výkonu. Ak nie, mali by ste vedieť že ide o špičkovú technológiu, ktorá ponúka v kuchyni komfort a úsporu energie. Chcete vedieť viac? Pripra


vili sme informácie, ktoré vám tajomstvá indukcie odhalia.

Ako funguje indukcia?
Indukcia odovzdáva energiu varnej nádobe prostredníctvom elektromagnetického vlnenia. Znamená to, že nie je potrebné zahrievať sklokeramickú dosku pod varnou nádobou aby svoje teplo so stratami odovzdala vášmu pokrmu.
Teplo sa vytvára priamo na dne varnej nádoby – varný panel zostáva studený. Zohreje sa iba od dna hrnca. Elektrický prúd vytvára pomocou dvojice cievok pulzujúce magnetické pole, ktoré sa v kovovom dne hrnca mení na teplo. Ide o najúspornejší, najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob ohrevu potravín.

Magnetické pole pulzuje s nízkou frekvenciou a zasahuje iba niekoľko milimetrov od povrchu varnej dosky tak, aby zasiahlo iba dno hrnca. Okamžite sa vypína ak hrniec oddialite, zabudovaný senzor magnetické pulzy nespustí ak na varné miesto neumiestnite vhodnú nádobu. Naopak, ak použijete veľkú nádobu – napr. pekáč – môžete využiť dvojicu varných zón na to, aby ste pokrm pripravili rýchlo a rovnomerne. Tieto mechanizmy sú navrhnuté tak, aby ste minuli iba toľko elektriny, koľko je potrebné. Je to praktické – ak chcete varenie na chvíľu prerušiť, nemusíte siahať po ovládacích tlačidlách. Jednoducho hrniec presuniete nabok, a varný panel sám spozná, že môže dočasne ohrev vypnúť.


Varenie, pri ktorom jedlo nepripálite
Indukčné varenie má jednu zvláštnosť. I keď je výkon varných zón ohromujúci a nestíhate sa čudovať ako rýchlo zovrie voda alebo prečo zelenina vhodená do horúcej panvice olej neochladí, jedlo sa nepripaľuje.

To preto, že dno hrnca sa neprehrieva. Ak necháte vo varnej nádobe vrieť vodu (hoci i malý objem), dno sa nezohreje na vyššiu teplotu ako 110 °C. Naopak, pri plyne sa teplota dna vyšplhá až na neuveriteľných 450 °C a pri elektrickom varnom paneli na 395 °C. Ak varíte pudingy, omáčky alebo si často ohrievate na varnej platni mlieko, okamžite zistíte rozdiel.

Podobný jav je možné sledovať pri vyprážaní.
Vďaka jemne nastaviteľnému výkonu sa olej neprepaľuje a vy nevyrábate karcinogény. Priaznivci ázijskej kuchyne by mali vedieť, že so svojim wokom sa môžu rozlúčiť. S indukciou dosiahnu rovnako rýchlu a šetrnú prípravu jedál i na obyčajnej panvici. Narozdiel od plynu rozhoduje plocha dna a zaoblenie okrajov, ktoré na plyne „olizuje“ intenzívny plameň. Nech ste akýkoľvek gurmáni, nedokážete rozlíšiť či bolo jedlo pripravené na indukcii alebo na plameni. Rozdiel však pocíti ten, čo stojí za varným panelom – so sálajúcim teplom je koniec. Ak stíha odsávač pár pohlcovať objemné mraky pary ktoré pri takejto úprave vznikajú, budete sa pri varení cítiť lepšie.

Varné nádoby musia byť magnetické
Vyžaduje indukcia špeciálne hrnce? Áno i nie. Podmienkou je, aby ste používali také varné nádoby, ktorých dno je opláštené magnetickou oceľou. Zistíte to jednoducho – ak sa na dno prichytí magnet, nádoba je vhodná na varenie.
Kým v minulosti boli všetky smaltované hrnce z vhodného materiálu, v súčasnosti sa používa na kovové hrnce hlavne chrómová oceľ, ktorá magnetická nie je. Preto je potrebné všímať si označenia a popisky pri hrncoch na trhu. Výrobcovia síce ponechávajú stavebný materiál rovnaký, v dne však v sendvičovej vrstve skombinujú uhlíkovú oceľ s hliníkom namiesto chrómovej oceli.

Čistý panel bez kompromisov
Koncept sklokeramických varných panelov si kladie za cieľ zaistiť čo najjednoduchšiu údržbu. Stačí zotrieť a nemusíte sa viac starať. Nie vždy to však platí v plnom rozsahu. Pri varení na plyne musíte bojovať so spálenými zvyškami jedla na liatinových podstavcoch, pri elektrických varných platniach môžu vykypené zvyšky jedál prihorieť na skle a spôsobiť jemné škody – obzvlášť ak ide o cukor. Pri indukcii máte o jednu starosť menej.
Keďže varný panel sa ohrieva iba sálaním tepla z hrnca, pripálené zvyšky pri vykypení nevznikajú. Stačí ak povrch pretriete špongiou namočenou v saponáte na riady a následne vyleštíte kvalitným mikrovláknom.

Jemná regulácia na nezaplatenie
Digitálne riadenie výkonu so sebou prináša možnosť jemného nastavenia výkonu. Jednotlivé stupne sú navrhnuté tak, aby zodpovedali ich konkrétnemu použitiu. Existuje nízky výkon pre rozpúšťanie masla a čokolády, samostatný režim zaistí ohrev jedla bez pripálenia, iný je vhodný pre dusenie, intenzívne varenie, či vyprážanie. Pri varení teplota pokrmu nekolísa, tepelná úprava je plne pod kontrolou. To je dôležité i pri teflónom potiahnutých nádobách – nemusíte sa obávať že príliš prehriate dno spôsobí zničenie ochrannej vrstvy.

Digitálne ovládanie so sebou prináša i vychytávky.
Dokážete používať časovač, môžete aktivovať „turbovarenie“ pre rýchle zovretie veľkého objemu vody na cestoviny, dostupný je i režim automatického ohrevu či udržiavanie hotového pokrmu v teplom stave. A čo ak zazvoní telefón? Pauza stop-and-go aktivuje nízkoenergetický režim pri ktorom pokrm nevychladne, avšak nevyžaduje ani osobitnú starostlivosť. Pri návrate kliknete na tlačidlo a všetko sa pripravuje s pôvodnými nastaveniami.

Energetická úspora prekvapuje
Indukcia vyžaduje v porovnaní s plynom približne o 50 percent energie menej a je o 25 percent úspornejšia ako varenie na tradičných sklokeramických elektrických paneloch. Súčasne je však pri varení rýchlejšia, takže niet pochýb že ide o technológiu, ktorá bude neustále naberať na svojej popularite. Investícia do panelu sa vráti v úsporách energie – práve tá bude neustále drahšia a drahšia. Životnosť varného panelu nie je ovplyvnená mechanickými časťami, cievky produkujúce energiu sa podobajú tým, ktoré poháňajú elektromotory dlhé desaťročia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  9. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  1. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  2. Detské zúbky sú veda
  3. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Rastie nám pokrivená generácia?
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  8. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 605
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 801
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 294
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 3 166
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 012
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 366
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 299
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 124
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 071
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 636

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.