SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Indukcia – rýchle a úsporné varenie

Poznáte indukčné varenie? Ak áno, zaiste vás ohromila rýchlosť varenia a neuveriteľne rýchla odozva pri regulácii výkonu. Ak nie, mali by ste vedieť že ide o špičkovú technológiu, ktorá ponúka v kuchyni komfort a úsporu energie. Chcete vedieť viac? Pripra


vili sme informácie, ktoré vám tajomstvá indukcie odhalia.

Ako funguje indukcia?
Indukcia odovzdáva energiu varnej nádobe prostredníctvom elektromagnetického vlnenia. Znamená to, že nie je potrebné zahrievať sklokeramickú dosku pod varnou nádobou aby svoje teplo so stratami odovzdala vášmu pokrmu.
Teplo sa vytvára priamo na dne varnej nádoby – varný panel zostáva studený. Zohreje sa iba od dna hrnca. Elektrický prúd vytvára pomocou dvojice cievok pulzujúce magnetické pole, ktoré sa v kovovom dne hrnca mení na teplo. Ide o najúspornejší, najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob ohrevu potravín.

Skryť Vypnúť reklamu

Magnetické pole pulzuje s nízkou frekvenciou a zasahuje iba niekoľko milimetrov od povrchu varnej dosky tak, aby zasiahlo iba dno hrnca. Okamžite sa vypína ak hrniec oddialite, zabudovaný senzor magnetické pulzy nespustí ak na varné miesto neumiestnite vhodnú nádobu. Naopak, ak použijete veľkú nádobu – napr. pekáč – môžete využiť dvojicu varných zón na to, aby ste pokrm pripravili rýchlo a rovnomerne. Tieto mechanizmy sú navrhnuté tak, aby ste minuli iba toľko elektriny, koľko je potrebné. Je to praktické – ak chcete varenie na chvíľu prerušiť, nemusíte siahať po ovládacích tlačidlách. Jednoducho hrniec presuniete nabok, a varný panel sám spozná, že môže dočasne ohrev vypnúť.


Varenie, pri ktorom jedlo nepripálite
Indukčné varenie má jednu zvláštnosť. I keď je výkon varných zón ohromujúci a nestíhate sa čudovať ako rýchlo zovrie voda alebo prečo zelenina vhodená do horúcej panvice olej neochladí, jedlo sa nepripaľuje.

Skryť Vypnúť reklamu

To preto, že dno hrnca sa neprehrieva. Ak necháte vo varnej nádobe vrieť vodu (hoci i malý objem), dno sa nezohreje na vyššiu teplotu ako 110 °C. Naopak, pri plyne sa teplota dna vyšplhá až na neuveriteľných 450 °C a pri elektrickom varnom paneli na 395 °C. Ak varíte pudingy, omáčky alebo si často ohrievate na varnej platni mlieko, okamžite zistíte rozdiel.

Podobný jav je možné sledovať pri vyprážaní.
Vďaka jemne nastaviteľnému výkonu sa olej neprepaľuje a vy nevyrábate karcinogény. Priaznivci ázijskej kuchyne by mali vedieť, že so svojim wokom sa môžu rozlúčiť. S indukciou dosiahnu rovnako rýchlu a šetrnú prípravu jedál i na obyčajnej panvici. Narozdiel od plynu rozhoduje plocha dna a zaoblenie okrajov, ktoré na plyne „olizuje“ intenzívny plameň. Nech ste akýkoľvek gurmáni, nedokážete rozlíšiť či bolo jedlo pripravené na indukcii alebo na plameni. Rozdiel však pocíti ten, čo stojí za varným panelom – so sálajúcim teplom je koniec. Ak stíha odsávač pár pohlcovať objemné mraky pary ktoré pri takejto úprave vznikajú, budete sa pri varení cítiť lepšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Varné nádoby musia byť magnetické
Vyžaduje indukcia špeciálne hrnce? Áno i nie. Podmienkou je, aby ste používali také varné nádoby, ktorých dno je opláštené magnetickou oceľou. Zistíte to jednoducho – ak sa na dno prichytí magnet, nádoba je vhodná na varenie.
Kým v minulosti boli všetky smaltované hrnce z vhodného materiálu, v súčasnosti sa používa na kovové hrnce hlavne chrómová oceľ, ktorá magnetická nie je. Preto je potrebné všímať si označenia a popisky pri hrncoch na trhu. Výrobcovia síce ponechávajú stavebný materiál rovnaký, v dne však v sendvičovej vrstve skombinujú uhlíkovú oceľ s hliníkom namiesto chrómovej oceli.

Čistý panel bez kompromisov
Koncept sklokeramických varných panelov si kladie za cieľ zaistiť čo najjednoduchšiu údržbu. Stačí zotrieť a nemusíte sa viac starať. Nie vždy to však platí v plnom rozsahu. Pri varení na plyne musíte bojovať so spálenými zvyškami jedla na liatinových podstavcoch, pri elektrických varných platniach môžu vykypené zvyšky jedál prihorieť na skle a spôsobiť jemné škody – obzvlášť ak ide o cukor. Pri indukcii máte o jednu starosť menej.
Keďže varný panel sa ohrieva iba sálaním tepla z hrnca, pripálené zvyšky pri vykypení nevznikajú. Stačí ak povrch pretriete špongiou namočenou v saponáte na riady a následne vyleštíte kvalitným mikrovláknom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jemná regulácia na nezaplatenie
Digitálne riadenie výkonu so sebou prináša možnosť jemného nastavenia výkonu. Jednotlivé stupne sú navrhnuté tak, aby zodpovedali ich konkrétnemu použitiu. Existuje nízky výkon pre rozpúšťanie masla a čokolády, samostatný režim zaistí ohrev jedla bez pripálenia, iný je vhodný pre dusenie, intenzívne varenie, či vyprážanie. Pri varení teplota pokrmu nekolísa, tepelná úprava je plne pod kontrolou. To je dôležité i pri teflónom potiahnutých nádobách – nemusíte sa obávať že príliš prehriate dno spôsobí zničenie ochrannej vrstvy.

Digitálne ovládanie so sebou prináša i vychytávky.
Dokážete používať časovač, môžete aktivovať „turbovarenie“ pre rýchle zovretie veľkého objemu vody na cestoviny, dostupný je i režim automatického ohrevu či udržiavanie hotového pokrmu v teplom stave. A čo ak zazvoní telefón? Pauza stop-and-go aktivuje nízkoenergetický režim pri ktorom pokrm nevychladne, avšak nevyžaduje ani osobitnú starostlivosť. Pri návrate kliknete na tlačidlo a všetko sa pripravuje s pôvodnými nastaveniami.

Skryť Vypnúť reklamu

Energetická úspora prekvapuje
Indukcia vyžaduje v porovnaní s plynom približne o 50 percent energie menej a je o 25 percent úspornejšia ako varenie na tradičných sklokeramických elektrických paneloch. Súčasne je však pri varení rýchlejšia, takže niet pochýb že ide o technológiu, ktorá bude neustále naberať na svojej popularite. Investícia do panelu sa vráti v úsporách energie – práve tá bude neustále drahšia a drahšia. Životnosť varného panelu nie je ovplyvnená mechanickými časťami, cievky produkujúce energiu sa podobajú tým, ktoré poháňajú elektromotory dlhé desaťročia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  2. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia
  1. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  2. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  6. QSI International School of Bratislava
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 923
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 033
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 163
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 758
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 693
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 745
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 343
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 333
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 164
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


6 h
Pôvodná vizualizácia projektu Za stanicou.

Avoris sa stal spolumajiteľom pozemkov pod projektom Za stanicou.


19. okt
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 228
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 121
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 913
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 657
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 622
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 213
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 089
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 578
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu