SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Šampiňóny môžu byť vašimi šampiónmi

Hríby sa dajú opekať, nakladať alebo variť.

Šampiňónovo-pórová polievka s trebuľkou voňavou (kerblíkom)
1 pór 
150 g malých šampiňónov 
1 lyžicu olivového oleja alebo oleja z klíčkov 
400 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
100 g kyslej smotany 
1 lyžicu pomletých mandlí 
soľ, korenie 
trebuľka voňavá alebo zelený petržlen na ozdobu

Pór očistíme, umyjeme a biele a svetlozele-né časti nakrájame na pásiky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Rozohrejeme olej a pór na ňom pri slabej teplote podusíme. Prilejeme vývar a necháme povariť. Niekoľko plátkov šampiňónov odložíme bokom a zvyšné pridáme k póru a asi 10 minút povaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kyslú smotanu a mandle a opätovne necháme zovrieť. Posolíme a pokoreníme. Polievku nalejeme do šálok a pred podávaním ozdobíme odloženými plátkami šampiňónov a kerblíkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Opečené šampiňóny
150 g malých šampiňónov 
1 pór l 1 malú cibuľu 
3 lyžice sójovej omáčky 
soľ, korenie 
štipku kajenského korenia 
3 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov

Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky. Pór očistíme, pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky, dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a premiešame so sójovou omáčkou, soľou, korením, kajenským korením a 1 lyžicou oleja. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a opekáme na ňom pri miernej teplote a za stáleho miešania šampiňóny a pór asi 5 minút. Prilejeme marinádu, posypeme píniovými orieškami a horúce podávame.

Vietnamské šampiňónové ražne s arašidovou omáčkou
32 stredne veľkých šampiňónov 
2 strúčiky cesnaku 
1 lyžicu jemne nasekaného zázvoru 
1 lyžicu jemne nasekanej citrónovej trávy alebo kôry z citróna 
3 lyžice sójovej omáčky 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 

Skryť Vypnúť reklamu

Na omáčku:
1 červenú čili papričku 
1 strúčik cesnaku 
6 lyžíc arašidovej nátierky a kúskami arašidov 
2 lyžice limetovej alebo citrónovej šťavy 
6 lyžíc sójovej omáčky 
4 lyžice sezamového alebo iného oleja 
200 ml kokosového mlieka 

Okrem toho:
8 drevených ražňov 
2 nasekané mladé cibuľky 
1 lyžicu opražených arašidov

Šampiňóny očistíme, stopky odkrojíme a dáme do misy. Cesnak očistíme, nasekáme na jemno a zmiešame so zázvorom, s citrónovou šťavou, so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Marinujeme asi 4 hodiny a viackrát šampiňóny obrátime. Na omáčku umyjeme čili papričky, rozpolíme ich, vyberieme semienka a nasekáme na jemno. Očistíme cesnak a tiež na jemno nasekáme. Obidvoje s arašidovou nátierkou ľahko zohrejeme, pridáme limetovú šťavu, sójovú omáčku, sezamový olej a nakoniec primiešame kokosové mlieko. Omáčku vymiešame do hladka a ochutíme. Šampiňóny vyberieme z marinády a na každý ražeň napichneme asi po štyri kusy. Ražne opekáme na grile do zlatohneda a pritom ich potierame marinádou. Môžeme ich tiež opekať na panvici na oleji a potierať pri pečení marinádou. Hotové ražne podávame s omáčkou a zdobíme nasekanou mladou cibuľkou a arašidmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Celozrnný chlieb obložený šampiňónmi a uhorkou
2 plátky celozrnného chleba 
2 lyžice šampiňónovej nátierky 
2 listy šalátu 
3 veľké šampiňóny 
¼ šalátovej uhorky 
30 g ovčieho syra 
korenie

Chleby natrieme šampiňónovou nátierkou a obložíme šalátovými listami. Šampiňóny a uhorku pokrájame na tenké kolieska a dáme na šalát. Na to rozdrobíme ovčí syr a posypeme korením.

Šampiňóny naložené v balzamikovom octe
trvanlivosť 3 - 4 týždne
dva zaváracie poháre 
1 kg šampiňónov 
4 strúčiky cesnaku 
4 bobkové listy 
4 vetvičky čerstvého rozmarínu 
1 viazaničku bazalky 
100 ml balzamikového octu
1 lyžičku soli 
4 lyžice olivového oleja 
1 lyžicu kapár 
asi 4 suché čili papričky (podľa vlastného uváženia)

Skryť Vypnúť reklamu

Šampiňóny očistíme a poutierame. Cesnak očistíme. Bylinky umyjeme a osušíme. V hrnci uvaríme 400 ml vody s cesnakom, bylinkami, balzamikovým octom, so soľou a s olivovým olejom. Do tohto nálevu nasypeme šampiňóny a varíme asi 3 minúty za občasného premiešania. Šampiňóny vyberieme s dierkovanou naberačkou a naplníme pripravené zaváracie poháre. Do každej fľaše rozdelíme kapary, čili papričky a bylinky z nálevu. Nálev necháme ešte raz zovrieť a nalejeme na šampiňóny. Zaváracie poháre uzavrieme a necháme 2 dni odležať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 430
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 756
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 245
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 891
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 937
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 812
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 537
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 460
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kováčik pripomína, prečo treba udržať koalíciu

Hlavnou úlohou tejto vlády je nastolenie spravodlivosti.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Deľba práce v Slovane

A zatiaľ čo hráči vypadli odvšadiaľ odkiaľ sa dalo, fanúšikovia organizovali demonštráciu s výtržnosťami.