SME

Šampiňóny môžu byť vašimi šampiónmi

Hríby sa dajú opekať, nakladať alebo variť.

Šampiňónovo-pórová polievka s trebuľkou voňavou (kerblíkom)
1 pór 
150 g malých šampiňónov 
1 lyžicu olivového oleja alebo oleja z klíčkov 
400 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
100 g kyslej smotany 
1 lyžicu pomletých mandlí 
soľ, korenie 
trebuľka voňavá alebo zelený petržlen na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pór očistíme, umyjeme a biele a svetlozele-né časti nakrájame na pásiky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Rozohrejeme olej a pór na ňom pri slabej teplote podusíme. Prilejeme vývar a necháme povariť. Niekoľko plátkov šampiňónov odložíme bokom a zvyšné pridáme k póru a asi 10 minút povaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kyslú smotanu a mandle a opätovne necháme zovrieť. Posolíme a pokoreníme. Polievku nalejeme do šálok a pred podávaním ozdobíme odloženými plátkami šampiňónov a kerblíkom.

SkryťVypnúť reklamu

Opečené šampiňóny
150 g malých šampiňónov 
1 pór l 1 malú cibuľu 
3 lyžice sójovej omáčky 
soľ, korenie 
štipku kajenského korenia 
3 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov

Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky. Pór očistíme, pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky, dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a premiešame so sójovou omáčkou, soľou, korením, kajenským korením a 1 lyžicou oleja. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a opekáme na ňom pri miernej teplote a za stáleho miešania šampiňóny a pór asi 5 minút. Prilejeme marinádu, posypeme píniovými orieškami a horúce podávame.

Vietnamské šampiňónové ražne s arašidovou omáčkou
32 stredne veľkých šampiňónov 
2 strúčiky cesnaku 
1 lyžicu jemne nasekaného zázvoru 
1 lyžicu jemne nasekanej citrónovej trávy alebo kôry z citróna 
3 lyžice sójovej omáčky 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 

SkryťVypnúť reklamu

Na omáčku:
1 červenú čili papričku 
1 strúčik cesnaku 
6 lyžíc arašidovej nátierky a kúskami arašidov 
2 lyžice limetovej alebo citrónovej šťavy 
6 lyžíc sójovej omáčky 
4 lyžice sezamového alebo iného oleja 
200 ml kokosového mlieka 

Okrem toho:
8 drevených ražňov 
2 nasekané mladé cibuľky 
1 lyžicu opražených arašidov

Šampiňóny očistíme, stopky odkrojíme a dáme do misy. Cesnak očistíme, nasekáme na jemno a zmiešame so zázvorom, s citrónovou šťavou, so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Marinujeme asi 4 hodiny a viackrát šampiňóny obrátime. Na omáčku umyjeme čili papričky, rozpolíme ich, vyberieme semienka a nasekáme na jemno. Očistíme cesnak a tiež na jemno nasekáme. Obidvoje s arašidovou nátierkou ľahko zohrejeme, pridáme limetovú šťavu, sójovú omáčku, sezamový olej a nakoniec primiešame kokosové mlieko. Omáčku vymiešame do hladka a ochutíme. Šampiňóny vyberieme z marinády a na každý ražeň napichneme asi po štyri kusy. Ražne opekáme na grile do zlatohneda a pritom ich potierame marinádou. Môžeme ich tiež opekať na panvici na oleji a potierať pri pečení marinádou. Hotové ražne podávame s omáčkou a zdobíme nasekanou mladou cibuľkou a arašidmi.

SkryťVypnúť reklamu

Celozrnný chlieb obložený šampiňónmi a uhorkou
2 plátky celozrnného chleba 
2 lyžice šampiňónovej nátierky 
2 listy šalátu 
3 veľké šampiňóny 
¼ šalátovej uhorky 
30 g ovčieho syra 
korenie

Chleby natrieme šampiňónovou nátierkou a obložíme šalátovými listami. Šampiňóny a uhorku pokrájame na tenké kolieska a dáme na šalát. Na to rozdrobíme ovčí syr a posypeme korením.

Šampiňóny naložené v balzamikovom octe
trvanlivosť 3 - 4 týždne
dva zaváracie poháre 
1 kg šampiňónov 
4 strúčiky cesnaku 
4 bobkové listy 
4 vetvičky čerstvého rozmarínu 
1 viazaničku bazalky 
100 ml balzamikového octu
1 lyžičku soli 
4 lyžice olivového oleja 
1 lyžicu kapár 
asi 4 suché čili papričky (podľa vlastného uváženia)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šampiňóny očistíme a poutierame. Cesnak očistíme. Bylinky umyjeme a osušíme. V hrnci uvaríme 400 ml vody s cesnakom, bylinkami, balzamikovým octom, so soľou a s olivovým olejom. Do tohto nálevu nasypeme šampiňóny a varíme asi 3 minúty za občasného premiešania. Šampiňóny vyberieme s dierkovanou naberačkou a naplníme pripravené zaváracie poháre. Do každej fľaše rozdelíme kapary, čili papričky a bylinky z nálevu. Nálev necháme ešte raz zovrieť a nalejeme na šampiňóny. Zaváracie poháre uzavrieme a necháme 2 dni odležať.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 9/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 427
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 8 888
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 885
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 049
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 355
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 038
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 8
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 679
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 21 583
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 395
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 272
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 976
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 288
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 923
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 496
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
reklama
SkryťZatvoriť reklamu