Šampiňónovo-pórová polievka s trebuľkou voňavou (kerblíkom)
1 pór
150 g malých šampiňónov
1 lyžicu olivového oleja alebo oleja z klíčkov
400 ml kuracieho vývaru (z kocky)
100 g kyslej smotany
1 lyžicu pomletých mandlí
soľ, korenie
trebuľka voňavá alebo zelený petržlen na ozdobu
Pór očistíme, umyjeme a biele a svetlozele-né časti nakrájame na pásiky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Rozohrejeme olej a pór na ňom pri slabej teplote podusíme. Prilejeme vývar a necháme povariť. Niekoľko plátkov šampiňónov odložíme bokom a zvyšné pridáme k póru a asi 10 minút povaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kyslú smotanu a mandle a opätovne necháme zovrieť. Posolíme a pokoreníme. Polievku nalejeme do šálok a pred podávaním ozdobíme odloženými plátkami šampiňónov a kerblíkom.
Opečené šampiňóny
150 g malých šampiňónov
1 pór l 1 malú cibuľu
3 lyžice sójovej omáčky
soľ, korenie
štipku kajenského korenia
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice píniových orieškov
Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky. Pór očistíme, pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky, dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a premiešame so sójovou omáčkou, soľou, korením, kajenským korením a 1 lyžicou oleja. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a opekáme na ňom pri miernej teplote a za stáleho miešania šampiňóny a pór asi 5 minút. Prilejeme marinádu, posypeme píniovými orieškami a horúce podávame.
Vietnamské šampiňónové ražne s arašidovou omáčkou
32 stredne veľkých šampiňónov
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu jemne nasekaného zázvoru
1 lyžicu jemne nasekanej citrónovej trávy alebo kôry z citróna
3 lyžice sójovej omáčky
3 lyžice sezamového alebo iného oleja
Na omáčku:
1 červenú čili papričku
1 strúčik cesnaku
6 lyžíc arašidovej nátierky a kúskami arašidov
2 lyžice limetovej alebo citrónovej šťavy
6 lyžíc sójovej omáčky
4 lyžice sezamového alebo iného oleja
200 ml kokosového mlieka
Okrem toho:
8 drevených ražňov
2 nasekané mladé cibuľky
1 lyžicu opražených arašidov
Šampiňóny očistíme, stopky odkrojíme a dáme do misy. Cesnak očistíme, nasekáme na jemno a zmiešame so zázvorom, s citrónovou šťavou, so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Marinujeme asi 4 hodiny a viackrát šampiňóny obrátime. Na omáčku umyjeme čili papričky, rozpolíme ich, vyberieme semienka a nasekáme na jemno. Očistíme cesnak a tiež na jemno nasekáme. Obidvoje s arašidovou nátierkou ľahko zohrejeme, pridáme limetovú šťavu, sójovú omáčku, sezamový olej a nakoniec primiešame kokosové mlieko. Omáčku vymiešame do hladka a ochutíme. Šampiňóny vyberieme z marinády a na každý ražeň napichneme asi po štyri kusy. Ražne opekáme na grile do zlatohneda a pritom ich potierame marinádou. Môžeme ich tiež opekať na panvici na oleji a potierať pri pečení marinádou. Hotové ražne podávame s omáčkou a zdobíme nasekanou mladou cibuľkou a arašidmi.
Celozrnný chlieb obložený šampiňónmi a uhorkou
2 plátky celozrnného chleba
2 lyžice šampiňónovej nátierky
2 listy šalátu
3 veľké šampiňóny
¼ šalátovej uhorky
30 g ovčieho syra
korenie
Chleby natrieme šampiňónovou nátierkou a obložíme šalátovými listami. Šampiňóny a uhorku pokrájame na tenké kolieska a dáme na šalát. Na to rozdrobíme ovčí syr a posypeme korením.
Šampiňóny naložené v balzamikovom octe
trvanlivosť 3 - 4 týždne
dva zaváracie poháre
1 kg šampiňónov
4 strúčiky cesnaku
4 bobkové listy
4 vetvičky čerstvého rozmarínu
1 viazaničku bazalky
100 ml balzamikového octu
1 lyžičku soli
4 lyžice olivového oleja
1 lyžicu kapár
asi 4 suché čili papričky (podľa vlastného uváženia)
Šampiňóny očistíme a poutierame. Cesnak očistíme. Bylinky umyjeme a osušíme. V hrnci uvaríme 400 ml vody s cesnakom, bylinkami, balzamikovým octom, so soľou a s olivovým olejom. Do tohto nálevu nasypeme šampiňóny a varíme asi 3 minúty za občasného premiešania. Šampiňóny vyberieme s dierkovanou naberačkou a naplníme pripravené zaváracie poháre. Do každej fľaše rozdelíme kapary, čili papričky a bylinky z nálevu. Nálev necháme ešte raz zovrieť a nalejeme na šampiňóny. Zaváracie poháre uzavrieme a necháme 2 dni odležať.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 9/2007