Šampiňóny môžu byť vašimi šampiónmi

Hríby sa dajú opekať, nakladať alebo variť.

Šampiňónovo-pórová polievka s trebuľkou voňavou (kerblíkom)
1 pór 
150 g malých šampiňónov 
1 lyžicu olivového oleja alebo oleja z klíčkov 
400 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
100 g kyslej smotany 
1 lyžicu pomletých mandlí 
soľ, korenie 
trebuľka voňavá alebo zelený petržlen na ozdobu

Pór očistíme, umyjeme a biele a svetlozele-né časti nakrájame na pásiky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Rozohrejeme olej a pór na ňom pri slabej teplote podusíme. Prilejeme vývar a necháme povariť. Niekoľko plátkov šampiňónov odložíme bokom a zvyšné pridáme k póru a asi 10 minút povaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kyslú smotanu a mandle a opätovne necháme zovrieť. Posolíme a pokoreníme. Polievku nalejeme do šálok a pred podávaním ozdobíme odloženými plátkami šampiňónov a kerblíkom.

Opečené šampiňóny
150 g malých šampiňónov 
1 pór l 1 malú cibuľu 
3 lyžice sójovej omáčky 
soľ, korenie 
štipku kajenského korenia 
3 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov

Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky. Pór očistíme, pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky, dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a premiešame so sójovou omáčkou, soľou, korením, kajenským korením a 1 lyžicou oleja. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a opekáme na ňom pri miernej teplote a za stáleho miešania šampiňóny a pór asi 5 minút. Prilejeme marinádu, posypeme píniovými orieškami a horúce podávame.

Vietnamské šampiňónové ražne s arašidovou omáčkou
32 stredne veľkých šampiňónov 
2 strúčiky cesnaku 
1 lyžicu jemne nasekaného zázvoru 
1 lyžicu jemne nasekanej citrónovej trávy alebo kôry z citróna 
3 lyžice sójovej omáčky 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 

Na omáčku:
1 červenú čili papričku 
1 strúčik cesnaku 
6 lyžíc arašidovej nátierky a kúskami arašidov 
2 lyžice limetovej alebo citrónovej šťavy 
6 lyžíc sójovej omáčky 
4 lyžice sezamového alebo iného oleja 
200 ml kokosového mlieka 

Okrem toho:
8 drevených ražňov 
2 nasekané mladé cibuľky 
1 lyžicu opražených arašidov

Šampiňóny očistíme, stopky odkrojíme a dáme do misy. Cesnak očistíme, nasekáme na jemno a zmiešame so zázvorom, s citrónovou šťavou, so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Marinujeme asi 4 hodiny a viackrát šampiňóny obrátime. Na omáčku umyjeme čili papričky, rozpolíme ich, vyberieme semienka a nasekáme na jemno. Očistíme cesnak a tiež na jemno nasekáme. Obidvoje s arašidovou nátierkou ľahko zohrejeme, pridáme limetovú šťavu, sójovú omáčku, sezamový olej a nakoniec primiešame kokosové mlieko. Omáčku vymiešame do hladka a ochutíme. Šampiňóny vyberieme z marinády a na každý ražeň napichneme asi po štyri kusy. Ražne opekáme na grile do zlatohneda a pritom ich potierame marinádou. Môžeme ich tiež opekať na panvici na oleji a potierať pri pečení marinádou. Hotové ražne podávame s omáčkou a zdobíme nasekanou mladou cibuľkou a arašidmi.

Celozrnný chlieb obložený šampiňónmi a uhorkou
2 plátky celozrnného chleba 
2 lyžice šampiňónovej nátierky 
2 listy šalátu 
3 veľké šampiňóny 
¼ šalátovej uhorky 
30 g ovčieho syra 
korenie

Chleby natrieme šampiňónovou nátierkou a obložíme šalátovými listami. Šampiňóny a uhorku pokrájame na tenké kolieska a dáme na šalát. Na to rozdrobíme ovčí syr a posypeme korením.

Šampiňóny naložené v balzamikovom octe
trvanlivosť 3 - 4 týždne
dva zaváracie poháre 
1 kg šampiňónov 
4 strúčiky cesnaku 
4 bobkové listy 
4 vetvičky čerstvého rozmarínu 
1 viazaničku bazalky 
100 ml balzamikového octu
1 lyžičku soli 
4 lyžice olivového oleja 
1 lyžicu kapár 
asi 4 suché čili papričky (podľa vlastného uváženia)

Šampiňóny očistíme a poutierame. Cesnak očistíme. Bylinky umyjeme a osušíme. V hrnci uvaríme 400 ml vody s cesnakom, bylinkami, balzamikovým octom, so soľou a s olivovým olejom. Do tohto nálevu nasypeme šampiňóny a varíme asi 3 minúty za občasného premiešania. Šampiňóny vyberieme s dierkovanou naberačkou a naplníme pripravené zaváracie poháre. Do každej fľaše rozdelíme kapary, čili papričky a bylinky z nálevu. Nálev necháme ešte raz zovrieť a nalejeme na šampiňóny. Zaváracie poháre uzavrieme a necháme 2 dni odležať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  7. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  8. Detské zúbky sú veda
  9. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 634
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 150
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 653
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 2 474
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 932
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 158
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 153
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 152
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 975
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 936

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ľudia si môžu dovoliť dospieť neskôr, dvadsaťpäť rokov je nových osemnásť

Vedci naznačujú, že ľudia dnes dospievajú pomalšie.

Čo je nové na SME

Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý. Kandidáti na župana budú odpovedať na vaše otázky

SMEnaživo: Príďte diskutovať s kandidátmi na bratislavského župana.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.