SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Šampiňóny môžu byť vašimi šampiónmi

Hríby sa dajú opekať, nakladať alebo variť.

Šampiňónovo-pórová polievka s trebuľkou voňavou (kerblíkom)
1 pór 
150 g malých šampiňónov 
1 lyžicu olivového oleja alebo oleja z klíčkov 
400 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
100 g kyslej smotany 
1 lyžicu pomletých mandlí 
soľ, korenie 
trebuľka voňavá alebo zelený petržlen na ozdobu

Pór očistíme, umyjeme a biele a svetlozele-né časti nakrájame na pásiky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Rozohrejeme olej a pór na ňom pri slabej teplote podusíme. Prilejeme vývar a necháme povariť. Niekoľko plátkov šampiňónov odložíme bokom a zvyšné pridáme k póru a asi 10 minút povaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kyslú smotanu a mandle a opätovne necháme zovrieť. Posolíme a pokoreníme. Polievku nalejeme do šálok a pred podávaním ozdobíme odloženými plátkami šampiňónov a kerblíkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Opečené šampiňóny
150 g malých šampiňónov 
1 pór l 1 malú cibuľu 
3 lyžice sójovej omáčky 
soľ, korenie 
štipku kajenského korenia 
3 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov

Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky. Pór očistíme, pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky, dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a premiešame so sójovou omáčkou, soľou, korením, kajenským korením a 1 lyžicou oleja. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a opekáme na ňom pri miernej teplote a za stáleho miešania šampiňóny a pór asi 5 minút. Prilejeme marinádu, posypeme píniovými orieškami a horúce podávame.

Vietnamské šampiňónové ražne s arašidovou omáčkou
32 stredne veľkých šampiňónov 
2 strúčiky cesnaku 
1 lyžicu jemne nasekaného zázvoru 
1 lyžicu jemne nasekanej citrónovej trávy alebo kôry z citróna 
3 lyžice sójovej omáčky 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 

Skryť Vypnúť reklamu

Na omáčku:
1 červenú čili papričku 
1 strúčik cesnaku 
6 lyžíc arašidovej nátierky a kúskami arašidov 
2 lyžice limetovej alebo citrónovej šťavy 
6 lyžíc sójovej omáčky 
4 lyžice sezamového alebo iného oleja 
200 ml kokosového mlieka 

Okrem toho:
8 drevených ražňov 
2 nasekané mladé cibuľky 
1 lyžicu opražených arašidov

Šampiňóny očistíme, stopky odkrojíme a dáme do misy. Cesnak očistíme, nasekáme na jemno a zmiešame so zázvorom, s citrónovou šťavou, so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Marinujeme asi 4 hodiny a viackrát šampiňóny obrátime. Na omáčku umyjeme čili papričky, rozpolíme ich, vyberieme semienka a nasekáme na jemno. Očistíme cesnak a tiež na jemno nasekáme. Obidvoje s arašidovou nátierkou ľahko zohrejeme, pridáme limetovú šťavu, sójovú omáčku, sezamový olej a nakoniec primiešame kokosové mlieko. Omáčku vymiešame do hladka a ochutíme. Šampiňóny vyberieme z marinády a na každý ražeň napichneme asi po štyri kusy. Ražne opekáme na grile do zlatohneda a pritom ich potierame marinádou. Môžeme ich tiež opekať na panvici na oleji a potierať pri pečení marinádou. Hotové ražne podávame s omáčkou a zdobíme nasekanou mladou cibuľkou a arašidmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Celozrnný chlieb obložený šampiňónmi a uhorkou
2 plátky celozrnného chleba 
2 lyžice šampiňónovej nátierky 
2 listy šalátu 
3 veľké šampiňóny 
¼ šalátovej uhorky 
30 g ovčieho syra 
korenie

Chleby natrieme šampiňónovou nátierkou a obložíme šalátovými listami. Šampiňóny a uhorku pokrájame na tenké kolieska a dáme na šalát. Na to rozdrobíme ovčí syr a posypeme korením.

Šampiňóny naložené v balzamikovom octe
trvanlivosť 3 - 4 týždne
dva zaváracie poháre 
1 kg šampiňónov 
4 strúčiky cesnaku 
4 bobkové listy 
4 vetvičky čerstvého rozmarínu 
1 viazaničku bazalky 
100 ml balzamikového octu
1 lyžičku soli 
4 lyžice olivového oleja 
1 lyžicu kapár 
asi 4 suché čili papričky (podľa vlastného uváženia)

Skryť Vypnúť reklamu

Šampiňóny očistíme a poutierame. Cesnak očistíme. Bylinky umyjeme a osušíme. V hrnci uvaríme 400 ml vody s cesnakom, bylinkami, balzamikovým octom, so soľou a s olivovým olejom. Do tohto nálevu nasypeme šampiňóny a varíme asi 3 minúty za občasného premiešania. Šampiňóny vyberieme s dierkovanou naberačkou a naplníme pripravené zaváracie poháre. Do každej fľaše rozdelíme kapary, čili papričky a bylinky z nálevu. Nálev necháme ešte raz zovrieť a nalejeme na šampiňóny. Zaváracie poháre uzavrieme a necháme 2 dni odležať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 239
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 823
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 015
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 268
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 832
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 771
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 367
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 350
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 235
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 088
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

9 h
Dnes píše Nataša Holinová

Matovič je malý slovenský Trump

Igor Matovič.

Stačí prísť na tlačovku a ukázať na nadpis 2 x 2 je 5?

24. jan
Dočasný šéf polície Peter Kovařík počas vypočúvania pred výborom.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

6 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan