SME ŽENY: ZDRAVIE ŽENY

Nejedzme, čo nám oči vidia

Pocit, keď sme schopné zhltnúť všetko, čo nám príde pod ruku a neutečie pred nami, poznáme azda všetky. Ak nás takéto chúťky prepadnú raz za čas, nemusí nás to trápiť.

Čo však v prípadoch, keď to namiesto niekoľkých dní trvá dlhšie?

Väčšinu svojich problémov zvykneme zvaliť na zdedené danosti. V tomto prípade to však nie je celkom opodstatnené. „Prejedanie nie je dané geneticky. Tak je podmienený metabolizmus nášho organizmu. Niektorí ľudia môžu jesť veľa a nepriberajú. To je ovplyvnené neurovegetatívnym systémom, ktorý ovplyvňuje rýchlosť metabolizmu, a v neposlednom rade naším životným štýlom,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých Lucia Mariničová. Pravda, rodičia na tom istý podiel majú. To tvrdí aj psychologička Klaudia Trojanová. „Stravovacie návyky si vytvárame v našej rodine. Učíme sa, aké jedlá, koľko a kedy ich jeme. Či ich rýchlo zhltneme, alebo si doprajeme primeraný čas. Ako sa vraví, zvyk je železná košeľa a stravovacie návyky sa naozaj menia veľmi ťažko. Znamená to nielen viac pohybu a menej cukru, ale aj schopnosť zvládať stresové situácie inak ako dávkou čokolády.“

Jedlo ako terapia
Zo zdravotného hľadiska môže byť nutkavý pocit zjesť niečo medzi hlavnými jedlami spôsobený niekoľkými príčinami. „U žien je to napríklad hormonálna nevyváženosť v rôznej fáze cyklu. Za to zodpovedajú prevažne estrogény. Môže ísť aj o genetické poškodenie, ako napríklad pri ochoreniach štítnej žľazy, cukrovke, niektorých psychiatrických diagnózach a podobne. Takisto stres či smutná nálada môžu viesť k prejedaniu,“ objasňuje Mariničová. Jedlo teda pre nás môže pôsobiť ako istá forma terapie alebo zajedania nepríjemných emócií. „Keď sme z niečoho nervózni, smutní alebo nahnevaní, samotný akt jedenia môže navodiť upokojenie, zlepšiť náladu.

Nehovorím však o návalovom jedení, kde po krátkodobej úľave prichádzajú veľké pocity viny zo zlyhania. Takéto jedenie už hovorí o poruchách príjmu potravy – napríklad bulímii,“ vysvetľuje psychologička. Okrem toho nás k požívaniu veľkého množstva môže viesť prostredie alebo momentálna situácia. „Jeme, keď sme s priateľmi na dobrej firemnej akcii, takisto vtedy, keď sa napríklad chystáme na skúšku alebo potrebujeme vyriešiť nejaký problém,“ tvrdí Trojanová.

Možné riziká
Množstvo, ktoré zjeme, však môže byť spôsobené aj nesprávnym spôsobom nášho stravovania. Pocit sýtosti po jedení sa totiž dostavuje o desať až dvadsať minút. Centrum sýtosti sa nachádza v hypotalame v mozgu. „Pri rýchlom jedení dochádza k požitiu väčšieho množstva potravy, pretože pocit nasýtenia sa dostavuje s oneskorením. To znamená, že treba jesť pomaly a riadne jedlo prežuť. Ak nás medzi veľkými jedlami prepadne nutkavý pocit niečo zjesť, je lepšie dať si ovocie, zeleninu alebo musli tyčinku,“ hovorí lekárka.

Aby sme neprekročili energetický príjem na deň, je vhodné si potravu rozdeliť na viac menších porcií a ustrážiť si zloženie stravy, keďže stravovanie formou rýchleho občerstvenia nie je kaloricky ani obsahovo vyvážené. Nadmerné prejedanie pre nás predstavuje zvýšený prísun kalórií a takisto nekvalitné zloženie stravy. „Obyčajne sa prejedáme sladkosťami alebo čipsami. Vzniká obezita a u žien s obezitou spojené polycystické vaječníky a neplodnosť, zvýšená záťaž kostrového aparátu, kĺbov, môže sa objaviť aj akné, cukrovka či iné črevné ťažkosti,“ uvádza možné riziká Mariničová.

Ako tomu predísť?
Na obmedzenie chuti lekár špecialista predpisuje anorektiká. „Je to skupina liekov, ktoré tlmia chuť do jedla ovplyvnením hypotalamických centier v mozgu. No všeobecne známe je, že grepová šťava vyvoláva pocit nasýtenia,“ radí Mariničová. V istých prípadoch takisto môže platiť známa veta, že hlad je prezlečený smäd. „Pitný režim je pre organizmus veľmi dôležitý, tekutina objemovo zaplní žalúdok a cukor dočasne zasýti centrum hladu. Tuhá strava má byť zapíjaná tekutinami, aby sa uľahčilo mechanické spracovanie sústa v žalúdku a tekutiny pomáhajú odstraňovať splodiny metabolizmu z organizmu zvýšeným močením,“ odporúča lekárka.

Základným pravidlom je jesť menšie porcie a častejšie, doplniť jedálny lístok o ovocné, zeleninové šaláty a šťavy či celozrnné produkty. „Takisto platí zásada sebapozorovania, to znamená, že analyzujem chvíle nudy a podnety, ktoré ma vyprovokujú na maškrtenie. Aktívne kontrolujem a eliminujem rizikové situácie prejedania – napríklad nevhodné nákupy,“ hovorí lekárka. Dobrým tipom, ako tomu predísť, je aj zamestnať sa inou činnosťou. „Je výhodné mať akúsi predstavu o tom, čo urobím, keď to na mňa príde. Je tu viac možností – môžem mať dohodu s kamarátkou, že jej zavolám a porozprávame sa. Takisto to môžem skúsiť rozhýbať na stacionárnom bicykli alebo zacvičiť si – vlastne by sa dalo povedať rozchodiť to. V skutočnosti sa zbavujem svojho hnevu, zlosti a nie chuti na jedlo. Iným trikom je mať v chladničke zdravšie jedlá – niekedy menej chutia,“ uzatvára psychologička.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 385
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 713
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 175
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 698
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 301
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 266
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 067
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 008
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 673
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 662

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

SMS-kou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

SVET

Tajnej službe dochádzajú peniaze na ochranu Trumpa

Dovoliť platiť agentov si nemôžu.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.