Naučte sa využiť dužinu z odšťavovača

Ak ste začali experimentovať s odšťavovačom, pravdepodobne ste skončili pred dilemou – čo s odšťavenou dužinou? Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zužitkovať ju chutne v kuchyni. Dostatok vlákniny v našej strave neraz chýba.

ilustračné foto/internet

Najdôležitejšie je nemiešať
I keď pri príprave ovocných a zeleninových štiav rýchlo prídete na to, že je výhodné kombinovať niektoré druhy pre dosiahnutie skvelej chuti, vždy sa snažte oddeľovať od seba jednotlivé druhy dužiny. ilustračné foto/internet
Mrkvová šťava s pomarančovou síce tvorí skvelý doplnok, horká dužina citrusových plodov by však mohla vaše kulinárske zámery trochu narušiť. Podobné je to i s niektorými aromatickými zeleninami.

Mrkva na mnoho spôsobov
Mrkva je alfou-omegou odšťavovania. Jej dužinu môžete využiť niekoľkými spôsobmi a oslovíte ňou nielen deti, ale i dospelých.

Podlejte dužinu v tlakovom hrnci vodou, uveďte ju do varu a po natlakovaní 4 minúty povarte. Ak tlak v hrnci klesne, prilejte mlieko, dochuťte kari korením a soľou. Teraz by sa mal k slovu dostať ponorný mixér. ilustračné foto/internet
Vytvoríte ním krémovú polievku ktorú môžete dochutiť čerstvým mletým korením a opekanými kúskami pečiva.

Ak budete trochu taktizovať a do tlakového hrnca pridáte pred varením i namočené rezance sójového mäsa, môžete po obložení parenou či varenou knedľou získať hlavný chod, ktorý dokáže zasýtiť.

Deti potešíte mrkvovým koláčom. K dužine prilejte trochu medu, zvláčnite zmes stolovým olejom a pridajte toľko polohrubej múky s práškom do pečiva, aby vznikla roztierateľná zmes. Rozotrite ju v centimetrovej vrstve na vymastený plech a o pätnásť minút máte pred sebou sladké občerstvenie. Ak ste sa spriatelili s mikrovlnkou so zapekacím tanierom, môžete pre spracovanie využiť i ju. Čas prípravy sa skráti na štyri a pol minúty. ilustračné foto/internet
Alternatívou je hustejšie vyváľané cesto z ktorého vykrojíte formičkou rôzne tvary, ktoré môžete vypražiť.

S trochou šikovnosti vám mrkvová dužina poslúži i na prípravu sekundárneho nápoja. V tlakovom hrnci uvarenú družinu rozmixujete, prepasírujete cez sito a prelejete pomarančovým džúsom. Ideálna je vychladená.

Kapustové placky zachránia večeru
Keďže dužina kapusty je i po odšťavení pomerne šťavnatá, môžete ju použiť na prípravu fantastických placiek. Primiešate do nej vajcia, majoránku, čierne korenie, soľ a polohrubú múku, prilepšiť si môžete nakrájanými kúskami salámy či slaniny. Výsledkom je cesto na chutné placky ktoré môžu poslúžiť ako kvalitný základ pre večeru.

ilustračné foto/internet

Rovnakým spôsobom využijete i dužinu z tekvice, zemiakov, zelera či uhoriek.

Jablká spracujte rýchlo
Jablkovú dužinu je ideálne už počas odšťavovania preliať citrónovou šťavou aby netmavla. Ak ju zmiešate s hladkou múkou, droždím, trochou cukru a mliekom, získate po odstátí cesto na ovocné lievance.

Ak sa vám nechce babrať s kysnutím, nahraďte droždie práškom do pečiva a môžete upiecť hrubšie palacinky, ktoré podávate nakrájané na štvrtiny.

Cvikla do jedálnička patrí
ilustračné foto/internet
Cviklová dužina povarená v sladkokyslom náleve s jemným chrenom dokáže naštartovať apetít i slabším jedákom a efektívne zrýchli trávenie ťažších jedál. Chutná príloha k hlavnému chodu snáď nikoho neodradí.

Ak patríte k polievkovým typom, opražte na cibuli mleté bravčové mäso, pridajte cviklu, kyslú kapustu, mrkvu a koreniny. Ideálne je opäť použiť tlakový hrniec aby ste si skrátili čas úpravy. Chutná sýta desiatová polievka dodá dostatok energie i tým, čo pracujú rukami a nie hlavou.

A čo vy, máte nejaké zaujímavé tipy ktoré sa osvedčili vo vašej kuchyni? Tam kde sa odšťavuje, málokedy upadne dužina do zabudnutia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 812
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 947
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 563
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 225
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 127
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 092
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 620
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 443
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 305
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 201

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slobodné a rozvedené matky sú moderné vdovy, tvrdia Kotlebovci

Kotlebovci cielia na zraniteľné skupiny s najväčšími finančnými problémami.

PLUS

Kto bol záhadný génius Jan Blažej Santini, staviteľ barokovej gotiky

Pompéznosť, lesk a gestá vyvažovala zanietená zbožnosť. Do Čiech ju priniesol velikán dávnej architektúry.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.