Ak ste začali experimentovať s odšťavovačom, pravdepodobne ste skončili pred dilemou – čo s odšťavenou dužinou? Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zužitkovať ju chutne v kuchyni. Dostatok vlákniny v našej strave neraz chýba.

Najdôležitejšie je nemiešať
I keď pri príprave ovocných a zeleninových štiav rýchlo prídete na to, že je výhodné kombinovať niektoré druhy pre dosiahnutie skvelej chuti, vždy sa snažte oddeľovať od seba jednotlivé druhy dužiny. 
Mrkvová šťava s pomarančovou síce tvorí skvelý doplnok, horká dužina citrusových plodov by však mohla vaše kulinárske zámery trochu narušiť. Podobné je to i s niektorými aromatickými zeleninami.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Mrkva na mnoho spôsobov
Mrkva je alfou-omegou odšťavovania. Jej dužinu môžete využiť niekoľkými spôsobmi a oslovíte ňou nielen deti, ale i dospelých.
Podlejte dužinu v tlakovom hrnci vodou, uveďte ju do varu a po natlakovaní 4 minúty povarte. Ak tlak v hrnci klesne, prilejte mlieko, dochuťte kari korením a soľou. Teraz by sa mal k slovu dostať ponorný mixér. 
Vytvoríte ním krémovú polievku ktorú môžete dochutiť čerstvým mletým korením a opekanými kúskami pečiva.
Ak budete trochu taktizovať a do tlakového hrnca pridáte pred varením i namočené rezance sójového mäsa, môžete po obložení parenou či varenou knedľou získať hlavný chod, ktorý dokáže zasýtiť.
Deti potešíte mrkvovým koláčom. K dužine prilejte trochu medu, zvláčnite zmes stolovým olejom a pridajte toľko polohrubej múky s práškom do pečiva, aby vznikla roztierateľná zmes. Rozotrite ju v centimetrovej vrstve na vymastený plech a o pätnásť minút máte pred sebou sladké občerstvenie. Ak ste sa spriatelili s mikrovlnkou so zapekacím tanierom, môžete pre spracovanie využiť i ju. Čas prípravy sa skráti na štyri a pol minúty. 
Alternatívou je hustejšie vyváľané cesto z ktorého vykrojíte formičkou rôzne tvary, ktoré môžete vypražiť.
S trochou šikovnosti vám mrkvová dužina poslúži i na prípravu sekundárneho nápoja. V tlakovom hrnci uvarenú družinu rozmixujete, prepasírujete cez sito a prelejete pomarančovým džúsom. Ideálna je vychladená.
Kapustové placky zachránia večeru
Keďže dužina kapusty je i po odšťavení pomerne šťavnatá, môžete ju použiť na prípravu fantastických placiek. Primiešate do nej vajcia, majoránku, čierne korenie, soľ a polohrubú múku, prilepšiť si môžete nakrájanými kúskami salámy či slaniny. Výsledkom je cesto na chutné placky ktoré môžu poslúžiť ako kvalitný základ pre večeru.

Rovnakým spôsobom využijete i dužinu z tekvice, zemiakov, zelera či uhoriek.
Jablká spracujte rýchlo
Jablkovú dužinu je ideálne už počas odšťavovania preliať citrónovou šťavou aby netmavla. Ak ju zmiešate s hladkou múkou, droždím, trochou cukru a mliekom, získate po odstátí cesto na ovocné lievance.
Ak sa vám nechce babrať s kysnutím, nahraďte droždie práškom do pečiva a môžete upiecť hrubšie palacinky, ktoré podávate nakrájané na štvrtiny.
Cvikla do jedálnička patrí

Cviklová dužina povarená v sladkokyslom náleve s jemným chrenom dokáže naštartovať apetít i slabším jedákom a efektívne zrýchli trávenie ťažších jedál. Chutná príloha k hlavnému chodu snáď nikoho neodradí.
Ak patríte k polievkovým typom, opražte na cibuli mleté bravčové mäso, pridajte cviklu, kyslú kapustu, mrkvu a koreniny. Ideálne je opäť použiť tlakový hrniec aby ste si skrátili čas úpravy. Chutná sýta desiatová polievka dodá dostatok energie i tým, čo pracujú rukami a nie hlavou.
A čo vy, máte nejaké zaujímavé tipy ktoré sa osvedčili vo vašej kuchyni? Tam kde sa odšťavuje, málokedy upadne dužina do zabudnutia.