Kuracie prsia s čili a arašidmi
4 čerstvé čili papričky
3 plátky kuracích pŕs
3 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru, asi 2 cm (alebo 1 lyžička mletého zázvoru)
4 lyžice arašidového alebo iného oleja
2 suché čili papričky
80 g arašidov
3 lyžice ryžového vína (alebo dezertného vína, napríklad sherry)
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica cukru
1 lyžica ryžového alebo iného octu
soľ
2 lyžice sezamového alebo iného oleja
Čili papričky umyjeme a tesne pod stopkou po dĺžke rozkrojíme na 4 – 5 dielov a vyberieme jadierka. Dáme do studenej vody, aby sa papričky rozvili do kvetu. Kuracie prsia nakrájame na 3 cm veľké kocky. Umyjeme cibuľku, očistíme a biele a svetlo zelené časti nakrájame na tenké kolieska. Cesnak a zázvor olúpeme a najemno nasekáme. Arašidový olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici, pridáme cesnak, zázvor a na polovičky rozrezané suché čili papričky . Necháme opekať asi 30 sekúnd a potom pridáme mäso a arašidy a za stáleho miešania opekáme asi minútu. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, cukrom, ryžovým octom a trochou soli a necháme ešte 3 minúty variť. Nakoniec pridáme mladú cibuľku a sezamový olej, zamiešame a hneď podávame. Každú porciu ozdobíme jednou čerstvou čili papričkou v tvare kvetu.
Kuracie prsia s paprikami
600 g plátkov kuracích pŕs
2 cibule šalotky
800 g paradajok
500 g sladkej špicatej papriky (červenej a zelenej)
olivový olej, najlepšie lisovaný za studena
1 lyžica nasekaných lístkov koriandru alebo mletého koriandru
cukor, ocot, soľ
1 – 2 ks suchých čili papričiek, roztlčených v mažiari
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Paradajky umyjeme, stiahneme z nich kožu, rozpolíme a pokrájame na kocky. Papriky očistíme, umyjeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso tak, aby bolo šťavnaté. Pridáme pásiky papriky a opečieme ich za stáleho miešania pri vysokej teplote. Mäso a papriku z hrnca vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom. Na zvyšnom oleji podusíme cibuľu a čili papričky, pridáme paradajky, lyžicu octu, soľ a lyžičku cukru a za stáleho miešania dusíme ďalšie 3 – 4 minúty. Vložíme naspäť do hrnca mäso a papriku, zamiešame a posypeme koriandrom. Hneď podávame.
Kuracie prsia s klíčkami, cukrovým hráškom a ryžou
100 g ryže (najlepšie basmati)
2 plátky kuracích pŕs
1 lyžica kari pasty alebo kari korenia
2 citrónové lístky alebo stonky citrónovej trávy
150 g cukrového hrášku
100 g klíčkov z fazule mungo alebo iných klíčkov
50 g arašidov
soľ
3 lyžice arašidového oleja (môže byť aj iný)
1 lyžička cukru
2 lyžice čínskej rybej alebo sójovej omáčky
Umyjeme ryžu, ktorú varíme v dvojnásobnom množstve osolenej vody na slabom plameni prikrytú asi dvadsať minút. Medzitým kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky, premiešame s kari a necháme asi 10 minút odpočinúť. Citrónové lístky alebo citrónovú trávu umyjeme, osušíme a jemno nakrájame. Cukrový hrášok a klíčky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Arašidy nasekáme na jemno. Olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a mäso prudko opečieme. Po opečení mäso odložíme bokom. Citrónové lístky, cukrový hrášok a klíčky dáme na panvicu a za stáleho miešania opečieme. Vmiešame rybiu alebo sójovú omáčku a vrátime do panvice mäso. Primiešame arašidy a znovu silno zohrejeme. Mäso uložíme na ryžu a podávame.
Panvica s rezancami, kuracím mäsom, šunkou a hráškom
100 g kuracieho mäsa
soľ, korenie
100 g mrazeného hrášku
50 g suchej šunky
4 mladé cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 malá čili paprička
250 g čínskych vaječných rezancov
3 lyžice sezamového alebo iného oleja
4 lyžice arašidového alebo iného oleja
4 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry
½ lyžičky cukru
Na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry
1 lyžica sezamového alebo iného oleja
soľ, korenie
Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme a pokoreníme. Rozmiešame všetky prísady na marinádu, zmiešame s mäsom a necháme asi 20 minút marinovať. Hrášok necháme rozmraziť, šunku nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti pokrájame na tenké kolieska. Cesnak očistíme a jemno nasekáme. Čili papričky umyjeme, rozkrojíme po dĺžke, vyberieme jadierka, odstránime vnútorné biele časti a nakrájame na jemné pásiky.
Rezance uvaríme podľa návodu na obale, ocedíme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy, pokvapkáme 2 lyžicami sezamového oleja a zamiešame. Vo woku alebo na panvici rozohrejeme 3 lyžice arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso asi 2 – 3 minúty. Zoberieme mäso z panvice a panvicu vytrieme kuchynským papierom. Nalejeme na panvicu zvyšný arašidový olej, znovu rozohrejeme, nasypeme cesnak a mladú cibuľku a asi 30 sekúnd za stáleho miešania dusíme. Pridáme šunku a hrášok a opekáme ďalšiu minútu. Nakoniec pridáme na panvicu rezance, dochutíme sójovou omáčkou, ryžovým vínom ako aj cukrom a zamiešame. Vložíme späť mäso a ešte za stáleho miešania 2-3 minúty dusíme. Posolíme, pokoreníme, vmiešame zvyšný sezamový olej a podávame
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 7/2007