SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Kuracie soté

Na špeciálnej panvici wok sa dajú vyčarovať chutné mäsové variácie

Kuracie prsia s čili a arašidmi
4 čerstvé čili papričky 
3 plátky kuracích pŕs 
3 mladé cibuľky 
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru, asi 2 cm (alebo 1 lyžička mletého zázvoru) 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
2 suché čili papričky 
80 g arašidov 
3 lyžice ryžového vína (alebo dezertného vína, napríklad sherry) 
2 lyžice sójovej omáčky 
1 lyžica cukru 
1 lyžica ryžového alebo iného octu 
soľ 
2 lyžice sezamového alebo iného oleja

Skryť Vypnúť reklamu

Čili papričky umyjeme a tesne pod stopkou po dĺžke rozkrojíme na 4 – 5 dielov a vyberieme jadierka. Dáme do studenej vody, aby sa papričky rozvili do kvetu. Kuracie prsia nakrájame na 3 cm veľké kocky. Umyjeme cibuľku, očistíme a biele a svetlo zelené časti nakrájame na tenké kolieska. Cesnak a zázvor olúpeme a najemno nasekáme. Arašidový olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici, pridáme cesnak, zázvor a na polovičky rozrezané suché čili papričky . Necháme opekať asi 30 sekúnd a potom pridáme mäso a arašidy a za stáleho miešania opekáme asi minútu. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, cukrom, ryžovým octom a trochou soli a necháme ešte 3 minúty variť. Nakoniec pridáme mladú cibuľku a sezamový olej, zamiešame a hneď podávame. Každú porciu ozdobíme jednou čerstvou čili papričkou v tvare kvetu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s paprikami
600 g plátkov kuracích pŕs 
2 cibule šalotky 
800 g paradajok 
500 g sladkej špicatej papriky (červenej a zelenej) 
olivový olej, najlepšie lisovaný za studena 
1 lyžica nasekaných lístkov koriandru alebo mletého koriandru 
cukor, ocot, soľ 
1 – 2 ks suchých čili papričiek, roztlčených v mažiari

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Paradajky umyjeme, stiahneme z nich kožu, rozpolíme a pokrájame na kocky. Papriky očistíme, umyjeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso tak, aby bolo šťavnaté. Pridáme pásiky papriky a opečieme ich za stáleho miešania pri vysokej teplote. Mäso a papriku z hrnca vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom. Na zvyšnom oleji podusíme cibuľu a čili papričky, pridáme paradajky, lyžicu octu, soľ a lyžičku cukru a za stáleho miešania dusíme ďalšie 3 – 4 minúty. Vložíme naspäť do hrnca mäso a papriku, zamiešame a posypeme koriandrom. Hneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s klíčkami, cukrovým hráškom a ryžou
100 g ryže (najlepšie basmati) 
2 plátky kuracích pŕs 
1 lyžica kari pasty alebo kari korenia 
2 citrónové lístky alebo stonky citrónovej trávy 
150 g cukrového hrášku 
100 g klíčkov z fazule mungo alebo iných klíčkov 
50 g arašidov 
soľ 
3 lyžice arašidového oleja (môže byť aj iný) 
1 lyžička cukru 
2 lyžice čínskej rybej alebo sójovej omáčky

Umyjeme ryžu, ktorú varíme v dvojnásobnom množstve osolenej vody na slabom plameni prikrytú asi dvadsať minút. Medzitým kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky, premiešame s kari a necháme asi 10 minút odpočinúť. Citrónové lístky alebo citrónovú trávu umyjeme, osušíme a jemno nakrájame. Cukrový hrášok a klíčky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Arašidy nasekáme na jemno. Olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a mäso prudko opečieme. Po opečení mäso odložíme bokom. Citrónové lístky, cukrový hrášok a klíčky dáme na panvicu a za stáleho miešania opečieme. Vmiešame rybiu alebo sójovú omáčku a vrátime do panvice mäso. Primiešame arašidy a znovu silno zohrejeme. Mäso uložíme na ryžu a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Panvica s rezancami, kuracím mäsom, šunkou a hráškom
100 g kuracieho mäsa 
soľ, korenie 
100 g mrazeného hrášku 
50 g suchej šunky 
4 mladé cibuľky 
1 strúčik cesnaku 
1 malá čili paprička 
250 g čínskych vaječných rezancov 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
4 lyžice sójovej omáčky 
2 lyžice ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
½ lyžičky cukru 

Na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
1 lyžica sezamového alebo iného oleja 
soľ, korenie

Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme a pokoreníme. Rozmiešame všetky prísady na marinádu, zmiešame s mäsom a necháme asi 20 minút marinovať. Hrášok necháme rozmraziť, šunku nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti pokrájame na tenké kolieska. Cesnak očistíme a jemno nasekáme. Čili papričky umyjeme, rozkrojíme po dĺžke, vyberieme jadierka, odstránime vnútorné biele časti a nakrájame na jemné pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezance uvaríme podľa návodu na obale, ocedíme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy, pokvapkáme 2 lyžicami sezamového oleja a zamiešame. Vo woku alebo na panvici rozohrejeme 3 lyžice arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso asi 2 – 3 minúty. Zoberieme mäso z panvice a panvicu vytrieme kuchynským papierom. Nalejeme na panvicu zvyšný arašidový olej, znovu rozohrejeme, nasypeme cesnak a mladú cibuľku a asi 30 sekúnd za stáleho miešania dusíme. Pridáme šunku a hrášok a opekáme ďalšiu minútu. Nakoniec pridáme na panvicu rezance, dochutíme sójovou omáčkou, ryžovým vínom ako aj cukrom a zamiešame. Vložíme späť mäso a ešte za stáleho miešania 2-3 minúty dusíme. Posolíme, pokoreníme, vmiešame zvyšný sezamový olej a podávame

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 546
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 503
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 278
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 549
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 808
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 703
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 640
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 171
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia