Kuracie soté

Na špeciálnej panvici wok sa dajú vyčarovať chutné mäsové variácie

Kuracie prsia s čili a arašidmi
4 čerstvé čili papričky 
3 plátky kuracích pŕs 
3 mladé cibuľky 
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru, asi 2 cm (alebo 1 lyžička mletého zázvoru) 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
2 suché čili papričky 
80 g arašidov 
3 lyžice ryžového vína (alebo dezertného vína, napríklad sherry) 
2 lyžice sójovej omáčky 
1 lyžica cukru 
1 lyžica ryžového alebo iného octu 
soľ 
2 lyžice sezamového alebo iného oleja

Článok pokračuje pod video reklamou

Čili papričky umyjeme a tesne pod stopkou po dĺžke rozkrojíme na 4 – 5 dielov a vyberieme jadierka. Dáme do studenej vody, aby sa papričky rozvili do kvetu. Kuracie prsia nakrájame na 3 cm veľké kocky. Umyjeme cibuľku, očistíme a biele a svetlo zelené časti nakrájame na tenké kolieska. Cesnak a zázvor olúpeme a najemno nasekáme. Arašidový olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici, pridáme cesnak, zázvor a na polovičky rozrezané suché čili papričky . Necháme opekať asi 30 sekúnd a potom pridáme mäso a arašidy a za stáleho miešania opekáme asi minútu. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, cukrom, ryžovým octom a trochou soli a necháme ešte 3 minúty variť. Nakoniec pridáme mladú cibuľku a sezamový olej, zamiešame a hneď podávame. Každú porciu ozdobíme jednou čerstvou čili papričkou v tvare kvetu.

Kuracie prsia s paprikami
600 g plátkov kuracích pŕs 
2 cibule šalotky 
800 g paradajok 
500 g sladkej špicatej papriky (červenej a zelenej) 
olivový olej, najlepšie lisovaný za studena 
1 lyžica nasekaných lístkov koriandru alebo mletého koriandru 
cukor, ocot, soľ 
1 – 2 ks suchých čili papričiek, roztlčených v mažiari

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Paradajky umyjeme, stiahneme z nich kožu, rozpolíme a pokrájame na kocky. Papriky očistíme, umyjeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso tak, aby bolo šťavnaté. Pridáme pásiky papriky a opečieme ich za stáleho miešania pri vysokej teplote. Mäso a papriku z hrnca vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom. Na zvyšnom oleji podusíme cibuľu a čili papričky, pridáme paradajky, lyžicu octu, soľ a lyžičku cukru a za stáleho miešania dusíme ďalšie 3 – 4 minúty. Vložíme naspäť do hrnca mäso a papriku, zamiešame a posypeme koriandrom. Hneď podávame.

Kuracie prsia s klíčkami, cukrovým hráškom a ryžou
100 g ryže (najlepšie basmati) 
2 plátky kuracích pŕs 
1 lyžica kari pasty alebo kari korenia 
2 citrónové lístky alebo stonky citrónovej trávy 
150 g cukrového hrášku 
100 g klíčkov z fazule mungo alebo iných klíčkov 
50 g arašidov 
soľ 
3 lyžice arašidového oleja (môže byť aj iný) 
1 lyžička cukru 
2 lyžice čínskej rybej alebo sójovej omáčky

Umyjeme ryžu, ktorú varíme v dvojnásobnom množstve osolenej vody na slabom plameni prikrytú asi dvadsať minút. Medzitým kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky, premiešame s kari a necháme asi 10 minút odpočinúť. Citrónové lístky alebo citrónovú trávu umyjeme, osušíme a jemno nakrájame. Cukrový hrášok a klíčky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Arašidy nasekáme na jemno. Olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a mäso prudko opečieme. Po opečení mäso odložíme bokom. Citrónové lístky, cukrový hrášok a klíčky dáme na panvicu a za stáleho miešania opečieme. Vmiešame rybiu alebo sójovú omáčku a vrátime do panvice mäso. Primiešame arašidy a znovu silno zohrejeme. Mäso uložíme na ryžu a podávame.

Panvica s rezancami, kuracím mäsom, šunkou a hráškom
100 g kuracieho mäsa 
soľ, korenie 
100 g mrazeného hrášku 
50 g suchej šunky 
4 mladé cibuľky 
1 strúčik cesnaku 
1 malá čili paprička 
250 g čínskych vaječných rezancov 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
4 lyžice sójovej omáčky 
2 lyžice ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
½ lyžičky cukru 

Na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
1 lyžica sezamového alebo iného oleja 
soľ, korenie

Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme a pokoreníme. Rozmiešame všetky prísady na marinádu, zmiešame s mäsom a necháme asi 20 minút marinovať. Hrášok necháme rozmraziť, šunku nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti pokrájame na tenké kolieska. Cesnak očistíme a jemno nasekáme. Čili papričky umyjeme, rozkrojíme po dĺžke, vyberieme jadierka, odstránime vnútorné biele časti a nakrájame na jemné pásiky.

Rezance uvaríme podľa návodu na obale, ocedíme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy, pokvapkáme 2 lyžicami sezamového oleja a zamiešame. Vo woku alebo na panvici rozohrejeme 3 lyžice arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso asi 2 – 3 minúty. Zoberieme mäso z panvice a panvicu vytrieme kuchynským papierom. Nalejeme na panvicu zvyšný arašidový olej, znovu rozohrejeme, nasypeme cesnak a mladú cibuľku a asi 30 sekúnd za stáleho miešania dusíme. Pridáme šunku a hrášok a opekáme ďalšiu minútu. Nakoniec pridáme na panvicu rezance, dochutíme sójovou omáčkou, ryžovým vínom ako aj cukrom a zamiešame. Vložíme späť mäso a ešte za stáleho miešania 2-3 minúty dusíme. Posolíme, pokoreníme, vmiešame zvyšný sezamový olej a podávame

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 552
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 685
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 187
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 028
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 7 527
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 923
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 497
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 673
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 821
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 156

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.