SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Kuracie soté

Na špeciálnej panvici wok sa dajú vyčarovať chutné mäsové variácie

Kuracie prsia s čili a arašidmi
4 čerstvé čili papričky 
3 plátky kuracích pŕs 
3 mladé cibuľky 
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru, asi 2 cm (alebo 1 lyžička mletého zázvoru) 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
2 suché čili papričky 
80 g arašidov 
3 lyžice ryžového vína (alebo dezertného vína, napríklad sherry) 
2 lyžice sójovej omáčky 
1 lyžica cukru 
1 lyžica ryžového alebo iného octu 
soľ 
2 lyžice sezamového alebo iného oleja

Skryť Vypnúť reklamu

Čili papričky umyjeme a tesne pod stopkou po dĺžke rozkrojíme na 4 – 5 dielov a vyberieme jadierka. Dáme do studenej vody, aby sa papričky rozvili do kvetu. Kuracie prsia nakrájame na 3 cm veľké kocky. Umyjeme cibuľku, očistíme a biele a svetlo zelené časti nakrájame na tenké kolieska. Cesnak a zázvor olúpeme a najemno nasekáme. Arašidový olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici, pridáme cesnak, zázvor a na polovičky rozrezané suché čili papričky . Necháme opekať asi 30 sekúnd a potom pridáme mäso a arašidy a za stáleho miešania opekáme asi minútu. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, cukrom, ryžovým octom a trochou soli a necháme ešte 3 minúty variť. Nakoniec pridáme mladú cibuľku a sezamový olej, zamiešame a hneď podávame. Každú porciu ozdobíme jednou čerstvou čili papričkou v tvare kvetu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s paprikami
600 g plátkov kuracích pŕs 
2 cibule šalotky 
800 g paradajok 
500 g sladkej špicatej papriky (červenej a zelenej) 
olivový olej, najlepšie lisovaný za studena 
1 lyžica nasekaných lístkov koriandru alebo mletého koriandru 
cukor, ocot, soľ 
1 – 2 ks suchých čili papričiek, roztlčených v mažiari

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Paradajky umyjeme, stiahneme z nich kožu, rozpolíme a pokrájame na kocky. Papriky očistíme, umyjeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso tak, aby bolo šťavnaté. Pridáme pásiky papriky a opečieme ich za stáleho miešania pri vysokej teplote. Mäso a papriku z hrnca vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom. Na zvyšnom oleji podusíme cibuľu a čili papričky, pridáme paradajky, lyžicu octu, soľ a lyžičku cukru a za stáleho miešania dusíme ďalšie 3 – 4 minúty. Vložíme naspäť do hrnca mäso a papriku, zamiešame a posypeme koriandrom. Hneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s klíčkami, cukrovým hráškom a ryžou
100 g ryže (najlepšie basmati) 
2 plátky kuracích pŕs 
1 lyžica kari pasty alebo kari korenia 
2 citrónové lístky alebo stonky citrónovej trávy 
150 g cukrového hrášku 
100 g klíčkov z fazule mungo alebo iných klíčkov 
50 g arašidov 
soľ 
3 lyžice arašidového oleja (môže byť aj iný) 
1 lyžička cukru 
2 lyžice čínskej rybej alebo sójovej omáčky

Umyjeme ryžu, ktorú varíme v dvojnásobnom množstve osolenej vody na slabom plameni prikrytú asi dvadsať minút. Medzitým kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky, premiešame s kari a necháme asi 10 minút odpočinúť. Citrónové lístky alebo citrónovú trávu umyjeme, osušíme a jemno nakrájame. Cukrový hrášok a klíčky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Arašidy nasekáme na jemno. Olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a mäso prudko opečieme. Po opečení mäso odložíme bokom. Citrónové lístky, cukrový hrášok a klíčky dáme na panvicu a za stáleho miešania opečieme. Vmiešame rybiu alebo sójovú omáčku a vrátime do panvice mäso. Primiešame arašidy a znovu silno zohrejeme. Mäso uložíme na ryžu a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Panvica s rezancami, kuracím mäsom, šunkou a hráškom
100 g kuracieho mäsa 
soľ, korenie 
100 g mrazeného hrášku 
50 g suchej šunky 
4 mladé cibuľky 
1 strúčik cesnaku 
1 malá čili paprička 
250 g čínskych vaječných rezancov 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
4 lyžice sójovej omáčky 
2 lyžice ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
½ lyžičky cukru 

Na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
1 lyžica sezamového alebo iného oleja 
soľ, korenie

Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme a pokoreníme. Rozmiešame všetky prísady na marinádu, zmiešame s mäsom a necháme asi 20 minút marinovať. Hrášok necháme rozmraziť, šunku nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti pokrájame na tenké kolieska. Cesnak očistíme a jemno nasekáme. Čili papričky umyjeme, rozkrojíme po dĺžke, vyberieme jadierka, odstránime vnútorné biele časti a nakrájame na jemné pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezance uvaríme podľa návodu na obale, ocedíme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy, pokvapkáme 2 lyžicami sezamového oleja a zamiešame. Vo woku alebo na panvici rozohrejeme 3 lyžice arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso asi 2 – 3 minúty. Zoberieme mäso z panvice a panvicu vytrieme kuchynským papierom. Nalejeme na panvicu zvyšný arašidový olej, znovu rozohrejeme, nasypeme cesnak a mladú cibuľku a asi 30 sekúnd za stáleho miešania dusíme. Pridáme šunku a hrášok a opekáme ďalšiu minútu. Nakoniec pridáme na panvicu rezance, dochutíme sójovou omáčkou, ryžovým vínom ako aj cukrom a zamiešame. Vložíme späť mäso a ešte za stáleho miešania 2-3 minúty dusíme. Posolíme, pokoreníme, vmiešame zvyšný sezamový olej a podávame

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 323
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 528
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 306
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 291
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 956
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 903
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 176
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 890
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 687
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

7 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

11 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt