SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Kuracie soté

Na špeciálnej panvici wok sa dajú vyčarovať chutné mäsové variácie

Kuracie prsia s čili a arašidmi
4 čerstvé čili papričky 
3 plátky kuracích pŕs 
3 mladé cibuľky 
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru, asi 2 cm (alebo 1 lyžička mletého zázvoru) 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
2 suché čili papričky 
80 g arašidov 
3 lyžice ryžového vína (alebo dezertného vína, napríklad sherry) 
2 lyžice sójovej omáčky 
1 lyžica cukru 
1 lyžica ryžového alebo iného octu 
soľ 
2 lyžice sezamového alebo iného oleja

Skryť Vypnúť reklamu

Čili papričky umyjeme a tesne pod stopkou po dĺžke rozkrojíme na 4 – 5 dielov a vyberieme jadierka. Dáme do studenej vody, aby sa papričky rozvili do kvetu. Kuracie prsia nakrájame na 3 cm veľké kocky. Umyjeme cibuľku, očistíme a biele a svetlo zelené časti nakrájame na tenké kolieska. Cesnak a zázvor olúpeme a najemno nasekáme. Arašidový olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici, pridáme cesnak, zázvor a na polovičky rozrezané suché čili papričky . Necháme opekať asi 30 sekúnd a potom pridáme mäso a arašidy a za stáleho miešania opekáme asi minútu. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, cukrom, ryžovým octom a trochou soli a necháme ešte 3 minúty variť. Nakoniec pridáme mladú cibuľku a sezamový olej, zamiešame a hneď podávame. Každú porciu ozdobíme jednou čerstvou čili papričkou v tvare kvetu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s paprikami
600 g plátkov kuracích pŕs 
2 cibule šalotky 
800 g paradajok 
500 g sladkej špicatej papriky (červenej a zelenej) 
olivový olej, najlepšie lisovaný za studena 
1 lyžica nasekaných lístkov koriandru alebo mletého koriandru 
cukor, ocot, soľ 
1 – 2 ks suchých čili papričiek, roztlčených v mažiari

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Paradajky umyjeme, stiahneme z nich kožu, rozpolíme a pokrájame na kocky. Papriky očistíme, umyjeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso tak, aby bolo šťavnaté. Pridáme pásiky papriky a opečieme ich za stáleho miešania pri vysokej teplote. Mäso a papriku z hrnca vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom. Na zvyšnom oleji podusíme cibuľu a čili papričky, pridáme paradajky, lyžicu octu, soľ a lyžičku cukru a za stáleho miešania dusíme ďalšie 3 – 4 minúty. Vložíme naspäť do hrnca mäso a papriku, zamiešame a posypeme koriandrom. Hneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia s klíčkami, cukrovým hráškom a ryžou
100 g ryže (najlepšie basmati) 
2 plátky kuracích pŕs 
1 lyžica kari pasty alebo kari korenia 
2 citrónové lístky alebo stonky citrónovej trávy 
150 g cukrového hrášku 
100 g klíčkov z fazule mungo alebo iných klíčkov 
50 g arašidov 
soľ 
3 lyžice arašidového oleja (môže byť aj iný) 
1 lyžička cukru 
2 lyžice čínskej rybej alebo sójovej omáčky

Umyjeme ryžu, ktorú varíme v dvojnásobnom množstve osolenej vody na slabom plameni prikrytú asi dvadsať minút. Medzitým kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky, premiešame s kari a necháme asi 10 minút odpočinúť. Citrónové lístky alebo citrónovú trávu umyjeme, osušíme a jemno nakrájame. Cukrový hrášok a klíčky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Arašidy nasekáme na jemno. Olej rozohrejeme vo woku alebo na panvici a mäso prudko opečieme. Po opečení mäso odložíme bokom. Citrónové lístky, cukrový hrášok a klíčky dáme na panvicu a za stáleho miešania opečieme. Vmiešame rybiu alebo sójovú omáčku a vrátime do panvice mäso. Primiešame arašidy a znovu silno zohrejeme. Mäso uložíme na ryžu a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Panvica s rezancami, kuracím mäsom, šunkou a hráškom
100 g kuracieho mäsa 
soľ, korenie 
100 g mrazeného hrášku 
50 g suchej šunky 
4 mladé cibuľky 
1 strúčik cesnaku 
1 malá čili paprička 
250 g čínskych vaječných rezancov 
3 lyžice sezamového alebo iného oleja 
4 lyžice arašidového alebo iného oleja 
4 lyžice sójovej omáčky 
2 lyžice ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
½ lyžičky cukru 

Na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica ryžového vína alebo dezertného vína, napríklad sherry 
1 lyžica sezamového alebo iného oleja 
soľ, korenie

Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme a pokoreníme. Rozmiešame všetky prísady na marinádu, zmiešame s mäsom a necháme asi 20 minút marinovať. Hrášok necháme rozmraziť, šunku nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti pokrájame na tenké kolieska. Cesnak očistíme a jemno nasekáme. Čili papričky umyjeme, rozkrojíme po dĺžke, vyberieme jadierka, odstránime vnútorné biele časti a nakrájame na jemné pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezance uvaríme podľa návodu na obale, ocedíme a necháme odkvapkať. Nasypeme ich do misy, pokvapkáme 2 lyžicami sezamového oleja a zamiešame. Vo woku alebo na panvici rozohrejeme 3 lyžice arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso asi 2 – 3 minúty. Zoberieme mäso z panvice a panvicu vytrieme kuchynským papierom. Nalejeme na panvicu zvyšný arašidový olej, znovu rozohrejeme, nasypeme cesnak a mladú cibuľku a asi 30 sekúnd za stáleho miešania dusíme. Pridáme šunku a hrášok a opekáme ďalšiu minútu. Nakoniec pridáme na panvicu rezance, dochutíme sójovou omáčkou, ryžovým vínom ako aj cukrom a zamiešame. Vložíme späť mäso a ešte za stáleho miešania 2-3 minúty dusíme. Posolíme, pokoreníme, vmiešame zvyšný sezamový olej a podávame

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 096
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 261
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 181
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 963
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 606
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 253
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 434
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 132
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


6 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


11 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


13 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 314
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 005
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 276
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 829
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu