Je hydina lepšia?

Hydinové mäso je zdravšie ako bravčové a hovädzie, pretože obsahuje menej kalórií, tuku a cholesterolu. Na druhej strane sa však v ňom nachádza podstatne viac hormonálnych a antibiotických zvyškov.




Tieto výhody a nevýhody potvrdzuje aj lekár: „Červené tmavé hydinové mäso obsahuje viac živočíšneho železa, o ktorom vieme, že podporuje vznik voľných radikálov, starnutie, aterosklerózu, infarkt, mozgovú porážku, cukrovku a rakovinu. To sú pomerne čerstvé informácie,“ hovorí odborník na výživu Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.

Podľa lekára existuje skupina ľudí, ktorá by sa mala hydinovému mäsu vyhýbať. „Sú to napríklad ľudia trpiaci hemochromatózou – nadmerným hromadením železa, ktoré môže postupne zlikvidovať pečeň a iné životne dôležité orgány. A tiež ľudia, ktorí majú preukázateľnú alergiu na hydinové mäso a zvyšky chemikálií v ňom. Hydina je, zvlášť pri nesprávnom zaobchádzaní pri preprave, predaji a uskladnení, tiež pomerne častou príčinou salmonelózy, ktorá môže prebiehať závažne najmä u malých detí a starších, zoslabnutých ľudí.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je hydina ako hydina
Bukovský taktiež upozorňuje na rozdiel výživových hodnôt aj medzi jednotlivými druhmi hydiny. „Rozdiel v obsahu energie, tuku, cholesterolu a nebezpečných chemikálií ovplyvňuje predovšetkým spôsob chovu: doma chované a divo žijúce druhy hydiny obsahujú menej hormónov a antibiotík, ale oveľa viac tuku a cholesterolu, najmä domáce vykrmované kačky a husi. Brojlerové kurence síce nie sú také tučné, ale hormonálnych a antibiotických látok zase obsahujú dosť. Myslím si však, že nadbytočného tuku a cholesterolu sa telo zbaví ľahšie ako cudzorodých chemikálií.“

Najlepšie je variť
Pri zdravom životnom štýle je okrem samotnej stravy veľmi dôležitý aj spôsob tepelnej úpravy hydiny. „V mäse, ktoré ľudia spracúvajú vo svojej kuchyni, už dávno neostalo veľa z vitamínu C a väčšiny vitamínov B, pretože tieto neprežijú smrť zvieraťa, jeho spracovanie, transport a predaj. Takže zo zdravotného hľadiska ide predovšetkým o ochranu pred baktériami.

Odporúča sa tepelná úprava, ktorá v hydinovom mäse spoľahlivo zlikviduje všetky salmonely a iných neželaných podnájomníkov,“ vysvetľuje Bukovský, podľa ktorého je potrebná dostatočne vysoká teplota a dostatočne dlhý čas tepelnej úpravy. „Mikrovlnná rúra na to nestačí a vyprážanie je zase z hľadiska zdravia úplná katastrofa: zbytočne zvyšuje obsah energie, tuku a cholesterolu. Ostáva dôkladné varenie, dusenie a pečenie.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 313
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 124
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 929
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 753
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 413
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 954
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 771
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 075
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 945

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.