SME

Je hydina lepšia?

Hydinové mäso je zdravšie ako bravčové a hovädzie, pretože obsahuje menej kalórií, tuku a cholesterolu. Na druhej strane sa však v ňom nachádza podstatne viac hormonálnych a antibiotických zvyškov.




Tieto výhody a nevýhody potvrdzuje aj lekár: „Červené tmavé hydinové mäso obsahuje viac živočíšneho železa, o ktorom vieme, že podporuje vznik voľných radikálov, starnutie, aterosklerózu, infarkt, mozgovú porážku, cukrovku a rakovinu. To sú pomerne čerstvé informácie,“ hovorí odborník na výživu Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa lekára existuje skupina ľudí, ktorá by sa mala hydinovému mäsu vyhýbať. „Sú to napríklad ľudia trpiaci hemochromatózou – nadmerným hromadením železa, ktoré môže postupne zlikvidovať pečeň a iné životne dôležité orgány. A tiež ľudia, ktorí majú preukázateľnú alergiu na hydinové mäso a zvyšky chemikálií v ňom. Hydina je, zvlášť pri nesprávnom zaobchádzaní pri preprave, predaji a uskladnení, tiež pomerne častou príčinou salmonelózy, ktorá môže prebiehať závažne najmä u malých detí a starších, zoslabnutých ľudí.“

SkryťVypnúť reklamu

Nie je hydina ako hydina
Bukovský taktiež upozorňuje na rozdiel výživových hodnôt aj medzi jednotlivými druhmi hydiny. „Rozdiel v obsahu energie, tuku, cholesterolu a nebezpečných chemikálií ovplyvňuje predovšetkým spôsob chovu: doma chované a divo žijúce druhy hydiny obsahujú menej hormónov a antibiotík, ale oveľa viac tuku a cholesterolu, najmä domáce vykrmované kačky a husi. Brojlerové kurence síce nie sú také tučné, ale hormonálnych a antibiotických látok zase obsahujú dosť. Myslím si však, že nadbytočného tuku a cholesterolu sa telo zbaví ľahšie ako cudzorodých chemikálií.“

Najlepšie je variť
Pri zdravom životnom štýle je okrem samotnej stravy veľmi dôležitý aj spôsob tepelnej úpravy hydiny. „V mäse, ktoré ľudia spracúvajú vo svojej kuchyni, už dávno neostalo veľa z vitamínu C a väčšiny vitamínov B, pretože tieto neprežijú smrť zvieraťa, jeho spracovanie, transport a predaj. Takže zo zdravotného hľadiska ide predovšetkým o ochranu pred baktériami.

SkryťVypnúť reklamu

Odporúča sa tepelná úprava, ktorá v hydinovom mäse spoľahlivo zlikviduje všetky salmonely a iných neželaných podnájomníkov,“ vysvetľuje Bukovský, podľa ktorého je potrebná dostatočne vysoká teplota a dostatočne dlhý čas tepelnej úpravy. „Mikrovlnná rúra na to nestačí a vyprážanie je zase z hľadiska zdravia úplná katastrofa: zbytočne zvyšuje obsah energie, tuku a cholesterolu. Ostáva dôkladné varenie, dusenie a pečenie.“

Autor: Eva Miklánková, SME ženy, 7/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 087
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 700
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 025
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 787
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 294
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 640
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 279
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 202
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 945
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 520
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 508
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 635
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu