SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Je hydina lepšia?

Hydinové mäso je zdravšie ako bravčové a hovädzie, pretože obsahuje menej kalórií, tuku a cholesterolu. Na druhej strane sa však v ňom nachádza podstatne viac hormonálnych a antibiotických zvyškov.




Tieto výhody a nevýhody potvrdzuje aj lekár: „Červené tmavé hydinové mäso obsahuje viac živočíšneho železa, o ktorom vieme, že podporuje vznik voľných radikálov, starnutie, aterosklerózu, infarkt, mozgovú porážku, cukrovku a rakovinu. To sú pomerne čerstvé informácie,“ hovorí odborník na výživu Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.

Podľa lekára existuje skupina ľudí, ktorá by sa mala hydinovému mäsu vyhýbať. „Sú to napríklad ľudia trpiaci hemochromatózou – nadmerným hromadením železa, ktoré môže postupne zlikvidovať pečeň a iné životne dôležité orgány. A tiež ľudia, ktorí majú preukázateľnú alergiu na hydinové mäso a zvyšky chemikálií v ňom. Hydina je, zvlášť pri nesprávnom zaobchádzaní pri preprave, predaji a uskladnení, tiež pomerne častou príčinou salmonelózy, ktorá môže prebiehať závažne najmä u malých detí a starších, zoslabnutých ľudí.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je hydina ako hydina
Bukovský taktiež upozorňuje na rozdiel výživových hodnôt aj medzi jednotlivými druhmi hydiny. „Rozdiel v obsahu energie, tuku, cholesterolu a nebezpečných chemikálií ovplyvňuje predovšetkým spôsob chovu: doma chované a divo žijúce druhy hydiny obsahujú menej hormónov a antibiotík, ale oveľa viac tuku a cholesterolu, najmä domáce vykrmované kačky a husi. Brojlerové kurence síce nie sú také tučné, ale hormonálnych a antibiotických látok zase obsahujú dosť. Myslím si však, že nadbytočného tuku a cholesterolu sa telo zbaví ľahšie ako cudzorodých chemikálií.“

Najlepšie je variť
Pri zdravom životnom štýle je okrem samotnej stravy veľmi dôležitý aj spôsob tepelnej úpravy hydiny. „V mäse, ktoré ľudia spracúvajú vo svojej kuchyni, už dávno neostalo veľa z vitamínu C a väčšiny vitamínov B, pretože tieto neprežijú smrť zvieraťa, jeho spracovanie, transport a predaj. Takže zo zdravotného hľadiska ide predovšetkým o ochranu pred baktériami.

Skryť Vypnúť reklamu

Odporúča sa tepelná úprava, ktorá v hydinovom mäse spoľahlivo zlikviduje všetky salmonely a iných neželaných podnájomníkov,“ vysvetľuje Bukovský, podľa ktorého je potrebná dostatočne vysoká teplota a dostatočne dlhý čas tepelnej úpravy. „Mikrovlnná rúra na to nestačí a vyprážanie je zase z hľadiska zdravia úplná katastrofa: zbytočne zvyšuje obsah energie, tuku a cholesterolu. Ostáva dôkladné varenie, dusenie a pečenie.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 21 260
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 490
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 397
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 855
  5. Po Slovensku na motorke 6 783
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 823
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 229
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 634
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 244
  10. Crème de la crème po slovensky 3 203
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún