SME

Kreatívne sendviče

Obed do práce alebo desiata deťom môžu byť štedré ako hlavné jedlo

Bageta s tuniakom, pažítkovým krémom a nastrúhaným jablkom
2 stredne veľké bagety 
3 lyžice krémového syru (napríklad Lučina) 
2 listy šalátu 
kus šalátovej uhorky 
½ kyslého jablka 
100 g tuniaka vo vlastnej šťave (z konzervy) 
2 lyžice kyslej smotany 
1 lyžicu malých kapár 
2 lyžice pažítky 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bagety rozkrojíme a spodné diely natrieme polovičkou lyžice krémového syru. Šalát umyjeme a osušíme, natrháme na drobné kúsky a polovičku z nich rozdelíme na bagety. Uhorku nakrájame na kolies-ka a položíme na šalát. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.

Tuniaka necháme odkvapkať a rozdrobíme ho na kúsky. Zvyšok krémového syru zmiešame s kyslou smotanou, kaparami, citrónovou šťavou a pažítkou, posolíme a pokoreníme. 2/3 pažítkového krému jemne zmiešame s tuniakom a rozdelíme na bagety. Posypeme jabl-kom, pokryjeme zvyškom pažítkového krému a šalátovými listami.

SkryťVypnúť reklamu


Žemľa s mozzarellou a so šunkou
250 g syra mozzarella 
2 strúčiky cesnaku 
1 viazaničku bazalky 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
1 lyžicu olivového oleja 
soľ, korenie 
4 paradajky 
8 listov šalátu radicchio (červený šalát s mierne horkou chuťou) 
4 žemle 
4 plátky suchej šunky

Mozzarellu nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Bazalku nakrájame na pásiky. Obidvoje zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, soľou a korením a rozdelíme na syr. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Šalát radicchio umyjeme a osušíme. Rozkrojíme žemle, obložíme šalátom a paradajkami. Na to naložíme mozzarellu a po jednom plátku suchej šunky a zakryjeme vrchným dielom žemle.

Žemle s čínskou kapustou a krémom so zeleným korením
2 celozrnné žemle 
4 listy čínskej kapusty 
2 mladé zelené cibuľky
3 lyžice krémového syra s jogurtom 
2 lyžice smotany 
½ lyžičky naloženého zeleného korenia 
2 lyžičky nakrájaného kôpru 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
60 g údeného lososa v plátkoch 
kôpor na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu

Čínsku kapustu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme a svetlozelené časti pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky a tie rozpolíme. Syr rozmiešame so smotanou. Zelené korenie roztlačíme pomocou vidličky a spolu s kôprom zamiešame do syra, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Žemle rozrežeme a spodné časti natrieme
½ lyžicou krému so zeleným korením. Polovičku kapusty a cibuľky  rozdelíme na natreté žemle. Na to natrieme po ½ lyžici krému so zeleným korením a naň dáme plátky lososa. Pokryjeme zvyšnou kapustou a zvyšným krémom so zeleným korením a ozdobíme kôprom.

Šalátový burger
4 čierne olivy bez kôstok 
1 hrubé koliesko salámy (asi 30 g) 
asi 10 cm šalátovej uhorky 
pár listov ľadového šalátu 
1 paradajka 
1 celozrnná žemľa 
1 lyžicu olivového oleja 
1 lyžičku vínneho octu 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaných byliniek (napríklad kôpor, petržlen)

SkryťVypnúť reklamu

Olivy nakrájame na plátky, salámu na kocky. Uhorku olúpeme, pozdĺžne rozrežeme, vyberieme semienka a pokrájame na kocky. Šalát umyjeme a nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Zo žemle odrežeme vršok a trochu ju vydlabeme. Zmiešame po lyžici uhorkových kociek a šalátových pásikov a žemľu naplníme. K tomu pridáme olivy a salámu, navrch položíme paradajkové plátky a zakryjeme vrškom zo žemle. Na zálievku zmiešame olej s octom, 50 ml vody, soľ a bylinky. Šalát zmiešame so zálievkou a podávame so žemľou.

Žemľa s kuracím mäsom, kari krémom a mangom
2 lyžice krémového syra (napríklad Lučina) 
1 lyžičku kari korenia 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
štipku kajenského korenia 
1 mladú cibuľku 
1 lyžicu kyslej smotany 
100 g kuracích alebo morčacích pŕs 
1 lyžičku masla 
štipku ďumbiera 
100 g zrelého manga 
pár listov šalátu 
2 celozrnné žemle

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Syr zmiešame s kari a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na cibuľový krém očistíme cibuľku pokrájanú na kolieska a zmiešame so smotanou, posolíme a okoreníme. Mäso naprieč rozpolíme. Rozohrejeme maslo a opečieme na ňom mäso z každej strany asi 2 - 3 minúty, posolíme a okoreníme ďumbierom. Mango olúpeme a pokrájame na tenké plátky. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a opečieme do zlatohneda. Spodné časti žemlí potrieme kari krémom, obložíme šalátovými listami a tie natrieme cibuľovým krémom. Na to položíme mäso a navrch plátky manga.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 6/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 861
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 12 525
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 263
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 320
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 971
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 874
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 266
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 110
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 543
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 196
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 964
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 237
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 579
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 693
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 405
  8. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 8 142
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu