SME ŽENY: RECEPTY ŽENY

Kreatívne sendviče

Obed do práce alebo desiata deťom môžu byť štedré ako hlavné jedlo

Bageta s tuniakom, pažítkovým krémom a nastrúhaným jablkom
2 stredne veľké bagety 
3 lyžice krémového syru (napríklad Lučina) 
2 listy šalátu 
kus šalátovej uhorky 
½ kyslého jablka 
100 g tuniaka vo vlastnej šťave (z konzervy) 
2 lyžice kyslej smotany 
1 lyžicu malých kapár 
2 lyžice pažítky 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
soľ, korenie

Bagety rozkrojíme a spodné diely natrieme polovičkou lyžice krémového syru. Šalát umyjeme a osušíme, natrháme na drobné kúsky a polovičku z nich rozdelíme na bagety. Uhorku nakrájame na kolies-ka a položíme na šalát. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.

Tuniaka necháme odkvapkať a rozdrobíme ho na kúsky. Zvyšok krémového syru zmiešame s kyslou smotanou, kaparami, citrónovou šťavou a pažítkou, posolíme a pokoreníme. 2/3 pažítkového krému jemne zmiešame s tuniakom a rozdelíme na bagety. Posypeme jabl-kom, pokryjeme zvyškom pažítkového krému a šalátovými listami.


Žemľa s mozzarellou a so šunkou
250 g syra mozzarella 
2 strúčiky cesnaku 
1 viazaničku bazalky 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
1 lyžicu olivového oleja 
soľ, korenie 
4 paradajky 
8 listov šalátu radicchio (červený šalát s mierne horkou chuťou) 
4 žemle 
4 plátky suchej šunky

Mozzarellu nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Bazalku nakrájame na pásiky. Obidvoje zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, soľou a korením a rozdelíme na syr. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Šalát radicchio umyjeme a osušíme. Rozkrojíme žemle, obložíme šalátom a paradajkami. Na to naložíme mozzarellu a po jednom plátku suchej šunky a zakryjeme vrchným dielom žemle.

Žemle s čínskou kapustou a krémom so zeleným korením
2 celozrnné žemle 
4 listy čínskej kapusty 
2 mladé zelené cibuľky
3 lyžice krémového syra s jogurtom 
2 lyžice smotany 
½ lyžičky naloženého zeleného korenia 
2 lyžičky nakrájaného kôpru 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
60 g údeného lososa v plátkoch 
kôpor na ozdobu

Čínsku kapustu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme a svetlozelené časti pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky a tie rozpolíme. Syr rozmiešame so smotanou. Zelené korenie roztlačíme pomocou vidličky a spolu s kôprom zamiešame do syra, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Žemle rozrežeme a spodné časti natrieme
½ lyžicou krému so zeleným korením. Polovičku kapusty a cibuľky  rozdelíme na natreté žemle. Na to natrieme po ½ lyžici krému so zeleným korením a naň dáme plátky lososa. Pokryjeme zvyšnou kapustou a zvyšným krémom so zeleným korením a ozdobíme kôprom.

Šalátový burger
4 čierne olivy bez kôstok 
1 hrubé koliesko salámy (asi 30 g) 
asi 10 cm šalátovej uhorky 
pár listov ľadového šalátu 
1 paradajka 
1 celozrnná žemľa 
1 lyžicu olivového oleja 
1 lyžičku vínneho octu 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaných byliniek (napríklad kôpor, petržlen)

Olivy nakrájame na plátky, salámu na kocky. Uhorku olúpeme, pozdĺžne rozrežeme, vyberieme semienka a pokrájame na kocky. Šalát umyjeme a nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Zo žemle odrežeme vršok a trochu ju vydlabeme. Zmiešame po lyžici uhorkových kociek a šalátových pásikov a žemľu naplníme. K tomu pridáme olivy a salámu, navrch položíme paradajkové plátky a zakryjeme vrškom zo žemle. Na zálievku zmiešame olej s octom, 50 ml vody, soľ a bylinky. Šalát zmiešame so zálievkou a podávame so žemľou.

Žemľa s kuracím mäsom, kari krémom a mangom
2 lyžice krémového syra (napríklad Lučina) 
1 lyžičku kari korenia 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
štipku kajenského korenia 
1 mladú cibuľku 
1 lyžicu kyslej smotany 
100 g kuracích alebo morčacích pŕs 
1 lyžičku masla 
štipku ďumbiera 
100 g zrelého manga 
pár listov šalátu 
2 celozrnné žemle

Syr zmiešame s kari a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na cibuľový krém očistíme cibuľku pokrájanú na kolieska a zmiešame so smotanou, posolíme a okoreníme. Mäso naprieč rozpolíme. Rozohrejeme maslo a opečieme na ňom mäso z každej strany asi 2 - 3 minúty, posolíme a okoreníme ďumbierom. Mango olúpeme a pokrájame na tenké plátky. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a opečieme do zlatohneda. Spodné časti žemlí potrieme kari krémom, obložíme šalátovými listami a tie natrieme cibuľovým krémom. Na to položíme mäso a navrch plátky manga.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 711
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 715
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 115
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 049
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 193
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 618
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 618
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 455
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 440
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 041

Hlavné správy zo Sme.sk

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Zákon na ochranu médií sa dá ľahko obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.