SME ŽENY: RECEPTY ŽENY

Kreatívne sendviče

Obed do práce alebo desiata deťom môžu byť štedré ako hlavné jedlo

Bageta s tuniakom, pažítkovým krémom a nastrúhaným jablkom
2 stredne veľké bagety 
3 lyžice krémového syru (napríklad Lučina) 
2 listy šalátu 
kus šalátovej uhorky 
½ kyslého jablka 
100 g tuniaka vo vlastnej šťave (z konzervy) 
2 lyžice kyslej smotany 
1 lyžicu malých kapár 
2 lyžice pažítky 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
soľ, korenie

Bagety rozkrojíme a spodné diely natrieme polovičkou lyžice krémového syru. Šalát umyjeme a osušíme, natrháme na drobné kúsky a polovičku z nich rozdelíme na bagety. Uhorku nakrájame na kolies-ka a položíme na šalát. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.

Tuniaka necháme odkvapkať a rozdrobíme ho na kúsky. Zvyšok krémového syru zmiešame s kyslou smotanou, kaparami, citrónovou šťavou a pažítkou, posolíme a pokoreníme. 2/3 pažítkového krému jemne zmiešame s tuniakom a rozdelíme na bagety. Posypeme jabl-kom, pokryjeme zvyškom pažítkového krému a šalátovými listami.

Článok pokračuje pod video reklamou


Žemľa s mozzarellou a so šunkou
250 g syra mozzarella 
2 strúčiky cesnaku 
1 viazaničku bazalky 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
1 lyžicu olivového oleja 
soľ, korenie 
4 paradajky 
8 listov šalátu radicchio (červený šalát s mierne horkou chuťou) 
4 žemle 
4 plátky suchej šunky

Mozzarellu nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Bazalku nakrájame na pásiky. Obidvoje zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, soľou a korením a rozdelíme na syr. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Šalát radicchio umyjeme a osušíme. Rozkrojíme žemle, obložíme šalátom a paradajkami. Na to naložíme mozzarellu a po jednom plátku suchej šunky a zakryjeme vrchným dielom žemle.

Žemle s čínskou kapustou a krémom so zeleným korením
2 celozrnné žemle 
4 listy čínskej kapusty 
2 mladé zelené cibuľky
3 lyžice krémového syra s jogurtom 
2 lyžice smotany 
½ lyžičky naloženého zeleného korenia 
2 lyžičky nakrájaného kôpru 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
60 g údeného lososa v plátkoch 
kôpor na ozdobu

Čínsku kapustu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme a svetlozelené časti pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky a tie rozpolíme. Syr rozmiešame so smotanou. Zelené korenie roztlačíme pomocou vidličky a spolu s kôprom zamiešame do syra, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Žemle rozrežeme a spodné časti natrieme
½ lyžicou krému so zeleným korením. Polovičku kapusty a cibuľky  rozdelíme na natreté žemle. Na to natrieme po ½ lyžici krému so zeleným korením a naň dáme plátky lososa. Pokryjeme zvyšnou kapustou a zvyšným krémom so zeleným korením a ozdobíme kôprom.

Šalátový burger
4 čierne olivy bez kôstok 
1 hrubé koliesko salámy (asi 30 g) 
asi 10 cm šalátovej uhorky 
pár listov ľadového šalátu 
1 paradajka 
1 celozrnná žemľa 
1 lyžicu olivového oleja 
1 lyžičku vínneho octu 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaných byliniek (napríklad kôpor, petržlen)

Olivy nakrájame na plátky, salámu na kocky. Uhorku olúpeme, pozdĺžne rozrežeme, vyberieme semienka a pokrájame na kocky. Šalát umyjeme a nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Zo žemle odrežeme vršok a trochu ju vydlabeme. Zmiešame po lyžici uhorkových kociek a šalátových pásikov a žemľu naplníme. K tomu pridáme olivy a salámu, navrch položíme paradajkové plátky a zakryjeme vrškom zo žemle. Na zálievku zmiešame olej s octom, 50 ml vody, soľ a bylinky. Šalát zmiešame so zálievkou a podávame so žemľou.

Žemľa s kuracím mäsom, kari krémom a mangom
2 lyžice krémového syra (napríklad Lučina) 
1 lyžičku kari korenia 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
štipku kajenského korenia 
1 mladú cibuľku 
1 lyžicu kyslej smotany 
100 g kuracích alebo morčacích pŕs 
1 lyžičku masla 
štipku ďumbiera 
100 g zrelého manga 
pár listov šalátu 
2 celozrnné žemle

Syr zmiešame s kari a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na cibuľový krém očistíme cibuľku pokrájanú na kolieska a zmiešame so smotanou, posolíme a okoreníme. Mäso naprieč rozpolíme. Rozohrejeme maslo a opečieme na ňom mäso z každej strany asi 2 - 3 minúty, posolíme a okoreníme ďumbierom. Mango olúpeme a pokrájame na tenké plátky. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a opečieme do zlatohneda. Spodné časti žemlí potrieme kari krémom, obložíme šalátovými listami a tie natrieme cibuľovým krémom. Na to položíme mäso a navrch plátky manga.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 911
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 10 131
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 119
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 585
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 661
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 322
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 587
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 227
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 628
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 194

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Putin priletel do Helsínk na summit s Trumpom s oneskorením

Program summitu sa zrejme oneskorí.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

ŠPORT

Súperi pri ňom vyzerali ako kužele. Zostavili sme ideálny tím

Najlepším hráčom bol Modrič, najužitočnejším Griezmann.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.