SME

Kreatívne sendviče

Obed do práce alebo desiata deťom môžu byť štedré ako hlavné jedlo

Bageta s tuniakom, pažítkovým krémom a nastrúhaným jablkom
2 stredne veľké bagety 
3 lyžice krémového syru (napríklad Lučina) 
2 listy šalátu 
kus šalátovej uhorky 
½ kyslého jablka 
100 g tuniaka vo vlastnej šťave (z konzervy) 
2 lyžice kyslej smotany 
1 lyžicu malých kapár 
2 lyžice pažítky 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bagety rozkrojíme a spodné diely natrieme polovičkou lyžice krémového syru. Šalát umyjeme a osušíme, natrháme na drobné kúsky a polovičku z nich rozdelíme na bagety. Uhorku nakrájame na kolies-ka a položíme na šalát. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.

Tuniaka necháme odkvapkať a rozdrobíme ho na kúsky. Zvyšok krémového syru zmiešame s kyslou smotanou, kaparami, citrónovou šťavou a pažítkou, posolíme a pokoreníme. 2/3 pažítkového krému jemne zmiešame s tuniakom a rozdelíme na bagety. Posypeme jabl-kom, pokryjeme zvyškom pažítkového krému a šalátovými listami.

SkryťVypnúť reklamu


Žemľa s mozzarellou a so šunkou
250 g syra mozzarella 
2 strúčiky cesnaku 
1 viazaničku bazalky 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
1 lyžicu olivového oleja 
soľ, korenie 
4 paradajky 
8 listov šalátu radicchio (červený šalát s mierne horkou chuťou) 
4 žemle 
4 plátky suchej šunky

Mozzarellu nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Bazalku nakrájame na pásiky. Obidvoje zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, soľou a korením a rozdelíme na syr. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Šalát radicchio umyjeme a osušíme. Rozkrojíme žemle, obložíme šalátom a paradajkami. Na to naložíme mozzarellu a po jednom plátku suchej šunky a zakryjeme vrchným dielom žemle.

Žemle s čínskou kapustou a krémom so zeleným korením
2 celozrnné žemle 
4 listy čínskej kapusty 
2 mladé zelené cibuľky
3 lyžice krémového syra s jogurtom 
2 lyžice smotany 
½ lyžičky naloženého zeleného korenia 
2 lyžičky nakrájaného kôpru 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
60 g údeného lososa v plátkoch 
kôpor na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu

Čínsku kapustu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme a svetlozelené časti pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky a tie rozpolíme. Syr rozmiešame so smotanou. Zelené korenie roztlačíme pomocou vidličky a spolu s kôprom zamiešame do syra, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Žemle rozrežeme a spodné časti natrieme
½ lyžicou krému so zeleným korením. Polovičku kapusty a cibuľky  rozdelíme na natreté žemle. Na to natrieme po ½ lyžici krému so zeleným korením a naň dáme plátky lososa. Pokryjeme zvyšnou kapustou a zvyšným krémom so zeleným korením a ozdobíme kôprom.

Šalátový burger
4 čierne olivy bez kôstok 
1 hrubé koliesko salámy (asi 30 g) 
asi 10 cm šalátovej uhorky 
pár listov ľadového šalátu 
1 paradajka 
1 celozrnná žemľa 
1 lyžicu olivového oleja 
1 lyžičku vínneho octu 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaných byliniek (napríklad kôpor, petržlen)

SkryťVypnúť reklamu

Olivy nakrájame na plátky, salámu na kocky. Uhorku olúpeme, pozdĺžne rozrežeme, vyberieme semienka a pokrájame na kocky. Šalát umyjeme a nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Zo žemle odrežeme vršok a trochu ju vydlabeme. Zmiešame po lyžici uhorkových kociek a šalátových pásikov a žemľu naplníme. K tomu pridáme olivy a salámu, navrch položíme paradajkové plátky a zakryjeme vrškom zo žemle. Na zálievku zmiešame olej s octom, 50 ml vody, soľ a bylinky. Šalát zmiešame so zálievkou a podávame so žemľou.

Žemľa s kuracím mäsom, kari krémom a mangom
2 lyžice krémového syra (napríklad Lučina) 
1 lyžičku kari korenia 
1 lyžičku citrónovej šťavy 
soľ 
štipku kajenského korenia 
1 mladú cibuľku 
1 lyžicu kyslej smotany 
100 g kuracích alebo morčacích pŕs 
1 lyžičku masla 
štipku ďumbiera 
100 g zrelého manga 
pár listov šalátu 
2 celozrnné žemle

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Syr zmiešame s kari a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na cibuľový krém očistíme cibuľku pokrájanú na kolieska a zmiešame so smotanou, posolíme a okoreníme. Mäso naprieč rozpolíme. Rozohrejeme maslo a opečieme na ňom mäso z každej strany asi 2 - 3 minúty, posolíme a okoreníme ďumbierom. Mango olúpeme a pokrájame na tenké plátky. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a opečieme do zlatohneda. Spodné časti žemlí potrieme kari krémom, obložíme šalátovými listami a tie natrieme cibuľovým krémom. Na to položíme mäso a navrch plátky manga.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 6/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 074
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 683
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 989
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 764
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 676
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 225
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 192
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 241
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 933
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 916
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 609
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 570
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 047
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 628
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu