Bageta s tuniakom, pažítkovým krémom a nastrúhaným jablkom
2 stredne veľké bagety
3 lyžice krémového syru (napríklad Lučina)
2 listy šalátu
kus šalátovej uhorky
½ kyslého jablka
100 g tuniaka vo vlastnej šťave (z konzervy)
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu malých kapár
2 lyžice pažítky
2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ, korenie
Bagety rozkrojíme a spodné diely natrieme polovičkou lyžice krémového syru. Šalát umyjeme a osušíme, natrháme na drobné kúsky a polovičku z nich rozdelíme na bagety. Uhorku nakrájame na kolies-ka a položíme na šalát. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.
Tuniaka necháme odkvapkať a rozdrobíme ho na kúsky. Zvyšok krémového syru zmiešame s kyslou smotanou, kaparami, citrónovou šťavou a pažítkou, posolíme a pokoreníme. 2/3 pažítkového krému jemne zmiešame s tuniakom a rozdelíme na bagety. Posypeme jabl-kom, pokryjeme zvyškom pažítkového krému a šalátovými listami.
Žemľa s mozzarellou a so šunkou
250 g syra mozzarella
2 strúčiky cesnaku
1 viazaničku bazalky
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžicu olivového oleja
soľ, korenie
4 paradajky
8 listov šalátu radicchio (červený šalát s mierne horkou chuťou)
4 žemle
4 plátky suchej šunky
Mozzarellu nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Bazalku nakrájame na pásiky. Obidvoje zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, soľou a korením a rozdelíme na syr. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Šalát radicchio umyjeme a osušíme. Rozkrojíme žemle, obložíme šalátom a paradajkami. Na to naložíme mozzarellu a po jednom plátku suchej šunky a zakryjeme vrchným dielom žemle.
Žemle s čínskou kapustou a krémom so zeleným korením
2 celozrnné žemle
4 listy čínskej kapusty
2 mladé zelené cibuľky
3 lyžice krémového syra s jogurtom
2 lyžice smotany
½ lyžičky naloženého zeleného korenia
2 lyžičky nakrájaného kôpru
1 lyžičku citrónovej šťavy
soľ
60 g údeného lososa v plátkoch
kôpor na ozdobu
Čínsku kapustu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Mladú cibuľku očistíme a svetlozelené časti pozdĺžne rozkrojíme na štvrtky a tie rozpolíme. Syr rozmiešame so smotanou. Zelené korenie roztlačíme pomocou vidličky a spolu s kôprom zamiešame do syra, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Žemle rozrežeme a spodné časti natrieme
½ lyžicou krému so zeleným korením. Polovičku kapusty a cibuľky rozdelíme na natreté žemle. Na to natrieme po ½ lyžici krému so zeleným korením a naň dáme plátky lososa. Pokryjeme zvyšnou kapustou a zvyšným krémom so zeleným korením a ozdobíme kôprom.
Šalátový burger
4 čierne olivy bez kôstok
1 hrubé koliesko salámy (asi 30 g)
asi 10 cm šalátovej uhorky
pár listov ľadového šalátu
1 paradajka
1 celozrnná žemľa
1 lyžicu olivového oleja
1 lyžičku vínneho octu
soľ, korenie
1 lyžicu nasekaných byliniek (napríklad kôpor, petržlen)
Olivy nakrájame na plátky, salámu na kocky. Uhorku olúpeme, pozdĺžne rozrežeme, vyberieme semienka a pokrájame na kocky. Šalát umyjeme a nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Zo žemle odrežeme vršok a trochu ju vydlabeme. Zmiešame po lyžici uhorkových kociek a šalátových pásikov a žemľu naplníme. K tomu pridáme olivy a salámu, navrch položíme paradajkové plátky a zakryjeme vrškom zo žemle. Na zálievku zmiešame olej s octom, 50 ml vody, soľ a bylinky. Šalát zmiešame so zálievkou a podávame so žemľou.
Žemľa s kuracím mäsom, kari krémom a mangom
2 lyžice krémového syra (napríklad Lučina)
1 lyžičku kari korenia
1 lyžičku citrónovej šťavy
soľ
štipku kajenského korenia
1 mladú cibuľku
1 lyžicu kyslej smotany
100 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 lyžičku masla
štipku ďumbiera
100 g zrelého manga
pár listov šalátu
2 celozrnné žemle
Syr zmiešame s kari a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na cibuľový krém očistíme cibuľku pokrájanú na kolieska a zmiešame so smotanou, posolíme a okoreníme. Mäso naprieč rozpolíme. Rozohrejeme maslo a opečieme na ňom mäso z každej strany asi 2 - 3 minúty, posolíme a okoreníme ďumbierom. Mango olúpeme a pokrájame na tenké plátky. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a opečieme do zlatohneda. Spodné časti žemlí potrieme kari krémom, obložíme šalátovými listami a tie natrieme cibuľovým krémom. Na to položíme mäso a navrch plátky manga.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 6/2007