Zdravé obilniny

Kto by nemal rád čerstvý chlieb, pečivo alebo iné pochúťky vyrobené z obilnín? Okrem toho, že nám chutia, sú takisto prospešné nášmu zdraviu.

Ktoré sú zdravšie?
Je všeobecne známe, že z hľadiska zdravej výživy je pre človeka potrebné uprednostňovať celozrnné, čierne druhy chleba. „Tmavé, tzv. celozrnné druhy pečiva sú pre ľudský organizmus zdravšie, pretože sa vyrábajú z nahrubo vymletej múky. Pri bielych druhoch, kde sa pri výrobe používa biela, vysoko vymletá múka, dochádza k väčším stratám cenných výživových látok. Tmavé, celozrnné druhy pečiva majú vyšší obsah tzv. balastných látok, najmä vlákniny, ktorá výrazne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, tiež má očistné účinky.

Preto sa odporúča zvýšiť konzumáciu celozrnných výrobkov pri vysokej hladine cholesterolu, cukrovke, pri redukčných diétach, niektorých tráviacich ťažkostiach, črevných problémoch či zápche,“ hovorí asistentka výživy na Floralinke Katarína Pavlovičová. „Ak zákazníkovi skutočne záleží na tom, čo dáva do úst, tak je na mieste zaujímať sa o zloženie u predajcu, respektíve výrobcu. Znakom môže byť aj chuť výrobku. Chuť skutočne celozrnnej múky je ostrejšia, sýtejšia a pečivo býva hutnejšie,“ upozorňuje Oľga Floreková, poradkyňa pre výživu firmy Kalisto, s. r. o.

Článok pokračuje pod video reklamou

Možné riziká
Samozrejme, človek by mal v rámci zdravej stravy a životného štýlu kombinovať jedlá tak, aby bol jeho jedálniček vyvážený z hľadiska všetkých živín. Preto je na mieste otázka, či môže priveľké množstvo obilnín človeku ublížiť. Nevýhodou prehnanej konzumácie ovsa a ovsených vločiek je riziko zvýšeného obsahu cudzorodých látok. Mykotoxíny, ktoré po vniknutí do ľudského organizmu môžu spôsobiť rôzne poškodenia, sa môžu objaviť v ovsených vločkách v prípade, že sú nekvalitne uskladnené
vo vlhkom a v teplom prostredí.

Dôležité živiny
„Obilniny sú pre človeka prospešné svojím obsahom a zložením živín, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, rozpustnej a neroz-pustnej vlákniny v obale-šupke,“ vysvetľuje Oľga Floreková. Podľa odborníčky obsahujú všetky základné živiny, teda tuky, cukry aj bielkoviny, a aj aminokyseliny. „Každá obilnina má niečím odlišné zloženie. Je ich dobré striedať, aby prísun živín nebol jednostranný, čím sa čiastočne predchádza alergiám, ako napríklad alergii na pšeničný lepok.“ Najpriaznivejšie zloženie aminokyselín má ovos, pšenica, menej raž, jačmeň a ryža.

V obilninových zrnách je nízky obsah tukov, naopak vysoký obsah sacharidov – až okolo 75 %. Veľmi dôležitá zložka nachádzajúca sa v obaloch a klíčkoch je vláknina, ktorá sa osvedčila pri prevencii a liečbe onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, obezite či chronickej zápche a podobne. Pre zdravú ľudskú výživu sú významné aj ochranné a stavebné látky, predovšetkým vitamíny skupiny B, E, minerálne látky ako fosfor, draslík, horčík, vápnik a železo. Pri mletí obilnín na múku dochádza k výraznej strate spomenutých výživových komponentov, a tá závisí od stupňa vymieľania múky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 114
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 985
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 109
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 787
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 455
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 676
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 293
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 451
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 145
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 626

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.