SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zdravé obilniny

Kto by nemal rád čerstvý chlieb, pečivo alebo iné pochúťky vyrobené z obilnín? Okrem toho, že nám chutia, sú takisto prospešné nášmu zdraviu.

Ktoré sú zdravšie?
Je všeobecne známe, že z hľadiska zdravej výživy je pre človeka potrebné uprednostňovať celozrnné, čierne druhy chleba. „Tmavé, tzv. celozrnné druhy pečiva sú pre ľudský organizmus zdravšie, pretože sa vyrábajú z nahrubo vymletej múky. Pri bielych druhoch, kde sa pri výrobe používa biela, vysoko vymletá múka, dochádza k väčším stratám cenných výživových látok. Tmavé, celozrnné druhy pečiva majú vyšší obsah tzv. balastných látok, najmä vlákniny, ktorá výrazne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, tiež má očistné účinky.

Preto sa odporúča zvýšiť konzumáciu celozrnných výrobkov pri vysokej hladine cholesterolu, cukrovke, pri redukčných diétach, niektorých tráviacich ťažkostiach, črevných problémoch či zápche,“ hovorí asistentka výživy na Floralinke Katarína Pavlovičová. „Ak zákazníkovi skutočne záleží na tom, čo dáva do úst, tak je na mieste zaujímať sa o zloženie u predajcu, respektíve výrobcu. Znakom môže byť aj chuť výrobku. Chuť skutočne celozrnnej múky je ostrejšia, sýtejšia a pečivo býva hutnejšie,“ upozorňuje Oľga Floreková, poradkyňa pre výživu firmy Kalisto, s. r. o.

Skryť Vypnúť reklamu

Možné riziká
Samozrejme, človek by mal v rámci zdravej stravy a životného štýlu kombinovať jedlá tak, aby bol jeho jedálniček vyvážený z hľadiska všetkých živín. Preto je na mieste otázka, či môže priveľké množstvo obilnín človeku ublížiť. Nevýhodou prehnanej konzumácie ovsa a ovsených vločiek je riziko zvýšeného obsahu cudzorodých látok. Mykotoxíny, ktoré po vniknutí do ľudského organizmu môžu spôsobiť rôzne poškodenia, sa môžu objaviť v ovsených vločkách v prípade, že sú nekvalitne uskladnené
vo vlhkom a v teplom prostredí.

Dôležité živiny
„Obilniny sú pre človeka prospešné svojím obsahom a zložením živín, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, rozpustnej a neroz-pustnej vlákniny v obale-šupke,“ vysvetľuje Oľga Floreková. Podľa odborníčky obsahujú všetky základné živiny, teda tuky, cukry aj bielkoviny, a aj aminokyseliny. „Každá obilnina má niečím odlišné zloženie. Je ich dobré striedať, aby prísun živín nebol jednostranný, čím sa čiastočne predchádza alergiám, ako napríklad alergii na pšeničný lepok.“ Najpriaznivejšie zloženie aminokyselín má ovos, pšenica, menej raž, jačmeň a ryža.

Skryť Vypnúť reklamu

V obilninových zrnách je nízky obsah tukov, naopak vysoký obsah sacharidov – až okolo 75 %. Veľmi dôležitá zložka nachádzajúca sa v obaloch a klíčkoch je vláknina, ktorá sa osvedčila pri prevencii a liečbe onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, obezite či chronickej zápche a podobne. Pre zdravú ľudskú výživu sú významné aj ochranné a stavebné látky, predovšetkým vitamíny skupiny B, E, minerálne látky ako fosfor, draslík, horčík, vápnik a železo. Pri mletí obilnín na múku dochádza k výraznej strate spomenutých výživových komponentov, a tá závisí od stupňa vymieľania múky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 838
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 932
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 924
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 152
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 704
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 623
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 478
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 383
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 375
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 234
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

8 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

5 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

10 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan