
Je všeobecne známe, že z hľadiska zdravej výživy je pre človeka potrebné uprednostňovať celozrnné, čierne druhy chleba. „Tmavé, tzv. celozrnné druhy pečiva sú pre ľudský organizmus zdravšie, pretože sa vyrábajú z nahrubo vymletej múky. Pri bielych druhoch, kde sa pri výrobe používa biela, vysoko vymletá múka, dochádza k väčším stratám cenných výživových látok. Tmavé, celozrnné druhy pečiva majú vyšší obsah tzv. balastných látok, najmä vlákniny, ktorá výrazne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, tiež má očistné účinky.
Preto sa odporúča zvýšiť konzumáciu celozrnných výrobkov pri vysokej hladine cholesterolu, cukrovke, pri redukčných diétach, niektorých tráviacich ťažkostiach, črevných problémoch či zápche,“ hovorí asistentka výživy na Floralinke Katarína Pavlovičová. „Ak zákazníkovi skutočne záleží na tom, čo dáva do úst, tak je na mieste zaujímať sa o zloženie u predajcu, respektíve výrobcu. Znakom môže byť aj chuť výrobku. Chuť skutočne celozrnnej múky je ostrejšia, sýtejšia a pečivo býva hutnejšie,“ upozorňuje Oľga Floreková, poradkyňa pre výživu firmy Kalisto, s. r. o.
Možné riziká
Samozrejme, človek by mal v rámci zdravej stravy a životného štýlu kombinovať jedlá tak, aby bol jeho jedálniček vyvážený z hľadiska všetkých živín. Preto je na mieste otázka, či môže priveľké množstvo obilnín človeku ublížiť. Nevýhodou prehnanej konzumácie ovsa a ovsených vločiek je riziko zvýšeného obsahu cudzorodých látok. Mykotoxíny, ktoré po vniknutí do ľudského organizmu môžu spôsobiť rôzne poškodenia, sa môžu objaviť v ovsených vločkách v prípade, že sú nekvalitne uskladnené
vo vlhkom a v teplom prostredí.
Dôležité živiny
„Obilniny sú pre človeka prospešné svojím obsahom a zložením živín, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, rozpustnej a neroz-pustnej vlákniny v obale-šupke,“ vysvetľuje Oľga Floreková. Podľa odborníčky obsahujú všetky základné živiny, teda tuky, cukry aj bielkoviny, a aj aminokyseliny. „Každá obilnina má niečím odlišné zloženie. Je ich dobré striedať, aby prísun živín nebol jednostranný, čím sa čiastočne predchádza alergiám, ako napríklad alergii na pšeničný lepok.“ Najpriaznivejšie zloženie aminokyselín má ovos, pšenica, menej raž, jačmeň a ryža.
V obilninových zrnách je nízky obsah tukov, naopak vysoký obsah sacharidov – až okolo 75 %. Veľmi dôležitá zložka nachádzajúca sa v obaloch a klíčkoch je vláknina, ktorá sa osvedčila pri prevencii a liečbe onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, obezite či chronickej zápche a podobne. Pre zdravú ľudskú výživu sú významné aj ochranné a stavebné látky, predovšetkým vitamíny skupiny B, E, minerálne látky ako fosfor, draslík, horčík, vápnik a železo. Pri mletí obilnín na múku dochádza k výraznej strate spomenutých výživových komponentov, a tá závisí od stupňa vymieľania múky.
Autor: Eva Mikánková, SME ženy, 6/2007