SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Zelený zázrak špenát

Skvelé recepty z tejto zelenej pochúťky, ktoré vás určite nenechajú ľahostajnými

Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu 
1 cibuľa, nakrájaná na drobno 
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno 
1 lyžica masla 
70 g šunky, nakrájanej na kocky 
200 g čerstvého syra alebo tvarohu 
150 g kyslej smotany 
soľ, čerstvo namleté korenie 
muškátový oriešok 
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda 
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes) 
maslo na vymazanie zapekacej formy

Skryť Vypnúť reklamu

Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok 
100 g hladkej múky 
80 ml mlieka 
350 g špenátu 
soľ, čerstvo pomleté korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica roztopeného masla 
2 lyžice citrónovej šťavy 
100 g čerstvého syra alebo tvarohu 
2 lyžice smotany 
1 malé jablko 
200 g mrkvy 
2 lyžice hrozienok

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipku soli 
1 vajíčko 

Plnka:
1 kg špenátu 
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu 
2 cibuľky šalotky 
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu 
100 ml smotany 
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 
soľ, čierne korenie 
12 ks čerešňových paradajok

Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru 
300 g čerstvého špenátu 
200 g smotany
4 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
4 lyžice oleja 
2 lyžice masla 
1 lyžička pomletých koriandrových semienok 
1 lyžička rímskej rasce 
1 lyžička kurkumy 
štipka čili papriky 
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm) 
soľ, čerstvo namleté korenie

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 588
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 971
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 756
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 325
  5. Po Slovensku na motorke 6 449
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 401
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 248
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 272
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 208
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún