Zelený zázrak špenát

Skvelé recepty z tejto zelenej pochúťky, ktoré vás určite nenechajú ľahostajnými

Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu 
1 cibuľa, nakrájaná na drobno 
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno 
1 lyžica masla 
70 g šunky, nakrájanej na kocky 
200 g čerstvého syra alebo tvarohu 
150 g kyslej smotany 
soľ, čerstvo namleté korenie 
muškátový oriešok 
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda 
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes) 
maslo na vymazanie zapekacej formy

Článok pokračuje pod video reklamou

Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.

Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok 
100 g hladkej múky 
80 ml mlieka 
350 g špenátu 
soľ, čerstvo pomleté korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica roztopeného masla 
2 lyžice citrónovej šťavy 
100 g čerstvého syra alebo tvarohu 
2 lyžice smotany 
1 malé jablko 
200 g mrkvy 
2 lyžice hrozienok

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.

Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipku soli 
1 vajíčko 

Plnka:
1 kg špenátu 
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu 
2 cibuľky šalotky 
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu 
100 ml smotany 
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 
soľ, čierne korenie 
12 ks čerešňových paradajok

Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.

Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru 
300 g čerstvého špenátu 
200 g smotany
4 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
4 lyžice oleja 
2 lyžice masla 
1 lyžička pomletých koriandrových semienok 
1 lyžička rímskej rasce 
1 lyžička kurkumy 
štipka čili papriky 
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm) 
soľ, čerstvo namleté korenie

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 529
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 918
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 341
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 205
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 863
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 262
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 234
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 543
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 707
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 657

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Slovenský cyklista opäť zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.