Zelený zázrak špenát

Skvelé recepty z tejto zelenej pochúťky, ktoré vás určite nenechajú ľahostajnými

Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu 
1 cibuľa, nakrájaná na drobno 
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno 
1 lyžica masla 
70 g šunky, nakrájanej na kocky 
200 g čerstvého syra alebo tvarohu 
150 g kyslej smotany 
soľ, čerstvo namleté korenie 
muškátový oriešok 
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda 
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes) 
maslo na vymazanie zapekacej formy

Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.

Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok 
100 g hladkej múky 
80 ml mlieka 
350 g špenátu 
soľ, čerstvo pomleté korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica roztopeného masla 
2 lyžice citrónovej šťavy 
100 g čerstvého syra alebo tvarohu 
2 lyžice smotany 
1 malé jablko 
200 g mrkvy 
2 lyžice hrozienok

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.

Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipku soli 
1 vajíčko 

Plnka:
1 kg špenátu 
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu 
2 cibuľky šalotky 
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu 
100 ml smotany 
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 
soľ, čierne korenie 
12 ks čerešňových paradajok

Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.

Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru 
300 g čerstvého špenátu 
200 g smotany
4 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
4 lyžice oleja 
2 lyžice masla 
1 lyžička pomletých koriandrových semienok 
1 lyžička rímskej rasce 
1 lyžička kurkumy 
štipka čili papriky 
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm) 
soľ, čerstvo namleté korenie

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 389
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 424
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 049
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 937
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 334
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 2 306
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 290
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 234
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 450
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

DOMOV

Dobré ráno: Fico má strach? Zase sa pustil do prezidenta

Prečo Fico zaútočil na Kisku? A čo sa deje v Smere?

KOMENTÁRE

Poplatky za objednanie? Nápad sa tvári životaschopne

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

DOMOV

Prečo štát stavia drahšie nemocnice ako súkromný investor?

Penta ide niekedy až na úkor štátu.

Neprehliadnite tiež

Prečo niektoré ženy milujú masových vrahov?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.