Zelený zázrak špenát

Skvelé recepty z tejto zelenej pochúťky, ktoré vás určite nenechajú ľahostajnými

Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu 
1 cibuľa, nakrájaná na drobno 
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno 
1 lyžica masla 
70 g šunky, nakrájanej na kocky 
200 g čerstvého syra alebo tvarohu 
150 g kyslej smotany 
soľ, čerstvo namleté korenie 
muškátový oriešok 
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda 
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes) 
maslo na vymazanie zapekacej formy

Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.

Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok 
100 g hladkej múky 
80 ml mlieka 
350 g špenátu 
soľ, čerstvo pomleté korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica roztopeného masla 
2 lyžice citrónovej šťavy 
100 g čerstvého syra alebo tvarohu 
2 lyžice smotany 
1 malé jablko 
200 g mrkvy 
2 lyžice hrozienok

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.

Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipku soli 
1 vajíčko 

Plnka:
1 kg špenátu 
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu 
2 cibuľky šalotky 
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu 
100 ml smotany 
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 
soľ, čierne korenie 
12 ks čerešňových paradajok

Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.

Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru 
300 g čerstvého špenátu 
200 g smotany
4 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
4 lyžice oleja 
2 lyžice masla 
1 lyžička pomletých koriandrových semienok 
1 lyžička rímskej rasce 
1 lyžička kurkumy 
štipka čili papriky 
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm) 
soľ, čerstvo namleté korenie

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 968
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 892
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 765
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 387
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 274
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 151
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 727
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 651
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 497
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 234

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.