SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Zelený zázrak špenát

Skvelé recepty z tejto zelenej pochúťky, ktoré vás určite nenechajú ľahostajnými

Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu 
1 cibuľa, nakrájaná na drobno 
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno 
1 lyžica masla 
70 g šunky, nakrájanej na kocky 
200 g čerstvého syra alebo tvarohu 
150 g kyslej smotany 
soľ, čerstvo namleté korenie 
muškátový oriešok 
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda 
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes) 
maslo na vymazanie zapekacej formy

Skryť Vypnúť reklamu

Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok 
100 g hladkej múky 
80 ml mlieka 
350 g špenátu 
soľ, čerstvo pomleté korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica roztopeného masla 
2 lyžice citrónovej šťavy 
100 g čerstvého syra alebo tvarohu 
2 lyžice smotany 
1 malé jablko 
200 g mrkvy 
2 lyžice hrozienok

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipku soli 
1 vajíčko 

Plnka:
1 kg špenátu 
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu 
2 cibuľky šalotky 
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu 
100 ml smotany 
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 
soľ, čierne korenie 
12 ks čerešňových paradajok

Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru 
300 g čerstvého špenátu 
200 g smotany
4 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
4 lyžice oleja 
2 lyžice masla 
1 lyžička pomletých koriandrových semienok 
1 lyžička rímskej rasce 
1 lyžička kurkumy 
štipka čili papriky 
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm) 
soľ, čerstvo namleté korenie

Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 248
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 246
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 776
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 008
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová