Zapečené špenátovo-šunkové lazane s cereálnymi lupienkami a syrom
1 kg špenátu
1 cibuľa, nakrájaná na drobno
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno
1 lyžica masla
70 g šunky, nakrájanej na kocky
200 g čerstvého syra alebo tvarohu
150 g kyslej smotany
soľ, čerstvo namleté korenie
muškátový oriešok
250 g plátkov lazaní
150 g nastrúhaného syra ementál alebo gouda
4 lyžice cereálnych lupienkov (cornflakes)
maslo na vymazanie zapekacej formy
Špenát umyjeme, preberieme a vhodíme do vriacej slanej vody a necháme prejsť varom. Ocedíme ho, rýchlo ochladíme, necháme odkvapkať, trochu vytlačíme vodu a nakrájame na pásiky. Lazane uvaríme podľa návodu na obale, scedíme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak podusíme na masle. Pridáme špenát a dusíme ďalšie tri minúty. Primiešame kocky šunky, posolíme a pokoreníme. Na syrovú omáčku dáme do kastróla čerstvý syr so smotanou a zohrievame, až kým sa syr neroztopí. Posolíme a pokoreníme. Plátky lazaní, syrovej omáčky a špenátu striedavo vrstvíme do vymazanej zapekacej formy. Končíme syrovou omáč-kou. Vrch posypeme strúhaným syrom a cereálnymi lupienkami. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C (plynová rúra stupeň 3) asi 20 minút.
Špenátová omeleta s prílohou z mrkvy a jablka
6 vajíčok
100 g hladkej múky
80 ml mlieka
350 g špenátu
soľ, čerstvo pomleté korenie
muškátový oriešok
1 lyžica roztopeného masla
2 lyžice citrónovej šťavy
100 g čerstvého syra alebo tvarohu
2 lyžice smotany
1 malé jablko
200 g mrkvy
2 lyžice hrozienok
Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a vlhký ponoríme do slanej vriacej vody. Potom ho zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Vytlačíme z neho vodu a jemne nasekáme. Vajíčka, múku, mlieko a špenát zamiešame, pridáme soľ, korenie a muš-kátový oriešok. Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a masu nalejeme na panvicu. Prikryté pečieme z každej strany asi päť minút. Zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a syr. Primiešame nahrubo nastrúhané jablko a mrkvu a pridáme hrozienka. Omeletu nakrájame na porcie a podávame s mrkvovo-jablkovou zmesou.
Špenátový koláč s čerešňovými paradajkami
Cesto: 250 g hladkej múky
125 g vychladeného masla
štipku soli
1 vajíčko
Plnka: 1 kg špenátu
po lyžici zeleného petržlenu, bazalky a lístkov tymianu
2 cibuľky šalotky
100 g syra ricotta, prípadne jemného tvarohu
100 ml smotany
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
soľ, čierne korenie
12 ks čerešňových paradajok
Múku nasypeme na pracovnú plochu, zmiešame so soľou a uprostred urobíme jamku. Vychladené maslo nakrájame na malé kúsky, rozdelíme na múku a do jamky dáme vajíčko. Všetky prísady dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli drobné kúsky cesta. Potom rukami rýchlo vypracujeme cesto a vyformujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Cibuľky šalotky očistíme a nakrájame na drobno. Špenát a bylinky umyjeme, preberieme a osušíme, potom najemno nasekáme. Zmiešame špenát, bylinky a cibuľku a ochutíme soľou a korením. Koláčovú formu vymažeme olejom. Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej pracovnej ploche a preložíme do koláčovej formy (priemer 26 cm, okraj 3 cm), kde z cesta vyformujeme okraj. Polovičku špenátovej masy rozdelíme na cesto a dookola okraja formy urobíme 12 jamiek, do ktorých vložíme umyté čerešňové paradajky a prikryjeme ich druhou polovičkou špenátovej masy. Zmiešame ricottu so smotanou, nalejeme na špenát a posypeme syrom. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C (plynová rúra stupeň 4) asi 45 minút. Podávame vlažné alebo studené.
Špenátová polievka s opečenou cibuľou
1 l zeleninového vývaru
300 g čerstvého špenátu
200 g smotany
4 cibule
3 strúčiky cesnaku
4 lyžice oleja
2 lyžice masla
1 lyžička pomletých koriandrových semienok
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička kurkumy
štipka čili papriky
kúsok čerstvého ďumbiera (asi 2,5 cm)
soľ, čerstvo namleté korenie
Špenát umyjeme, očistíme, preberieme a necháme oschnúť. Cesnak a ďumbier olúpeme, jemne nase-káme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenát a častejšie miešame. Zalejeme vývarom a smotanou, okoreníme kurkumou, koriandrom, rímskou rascou a čili paprikou, posolíme a pokoreníme. Dolejeme zvyšný vývar a necháme prikryté 15 minút variť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kolieska a opražíme na horúcom oleji do zlatohneda. Polievku nalejeme do šálok a ozdobíme opraženými kolieskami cibule.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 4/2007