
Kedy chutí najlepšie
Podľa názoru odborníkov je vhodné pri úprave špenátu striedať spôsoby. „Špenát čerstvý, konzumovaný v kombinácii s inými zeleninami, si zachová maximum kyseliny listovej, ktorá sa tepelnou úpravou ničí,“ radí Oľga Floreková, poradca preventívno-liečebnej starostlivosti firmy KALISTO. „Na druhej strane sú však tepelnou úpravou organizmu lepšie prístupné karotenoidy. Tých má špenát viac ako mrkva.“ Špenát je pomerne ťažko stráviteľný, preto by sa nemal kombinovať so zápražkou ani s vajciami. Mladé špenátové listy je možné konzumovať aj v surovom strave podobne ako hlávkový šalát, alebo kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny – paradajkami alebo paprikou.
Nie je všetko zlato, čo sa blyští
Špenát bohužiaľ neobsahuje až toľko železa, ako sa mu pôvodne pripisovalo, a je len ťažko vstrebateľný. „Nevýhodou je aj vysoká koncentrácia kyseliny šťaveľovej, ktorá bráni vstrebaniu vápnika, a v zvýšených koncentráciách môže viesť k tvorbe kameňov v močových cestách,“ upozorňuje lekárka. Pri dostatočnej konzumácii zásadotvorných potravín – napríklad mliečne výrobky - a dodržiavania pitného režimu je predpoklad, že táto situácia nenastane.
Špenátová abeceda
Pôvodne perzská rastlina pochádza z Iránu a Afganistanu a dnes sa pestuje v rôznych častiach sveta. To, že špenát je zdravý, vieme už od škôlkarských čias, a je na tom veľa pravdy. „Z hľadiska racionálnej výživy je vynikajúcim zdro-jom karotenoidov a taktiež vitamínu C, ktoré majú výrazný protirakovinový účinok,“ vysvetľuje MUDr. Eva Smíšková z dietologickej poradne ALFAOMEGA výživy. „Obsahuje aj lutein-karoténový pigment, ktorého dostatočný prísun môže oddialiť vznik degeneratívneho ochorenia sietnice oka,“ dopĺňa Smíšková. Rovnako je bohatým zdrojom kyseliny listovej potrebnej na krvotvorbu. Konzumácia špenátu sa odporúča najmä fajčiarom a bývalým fajčiarom.
Aj pri diéte
Špenát je nízkokalorická zelenina, ktorá patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. To znamená, že negatívne neovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Keď nie je na trhu k dispozícii čerstvý špenát, dá sa samozrejme nahradiť aj mrazeným, ktorý sa dá kúpiť nie iba ako pretlak, ale aj vo forme listov.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 4/2007