ako kozmetické prípravky či liečivá.
Medzi najznámejšie patria medovka lekárska (Melissa Officinalis) a materina dúška (Thymus Serpyllum). Obe majú pozitívne účinky aj pri liečbe chrípky, ktorá v týchto dňoch atakuje čoraz väčšiu časť obyvateľstva.
Prvej z nich sa ľudovo hovorieva aj Melissa, rojovník, matočina, dúbravník, ale spomína sa aj ako včelník, lemonka, mariulka, matka a madlinka. Vyznačuje sa obsahom éterických olejov, hlavne citralu a citronelalu, ďalej obsahuje trieslovinu, živicu a horčinu. Pozitívne účinky má výťažok z nej najmä na nervovú sústavu, ktorú upokojuje. Aj preto sa odporúča v stresovom období, v stavoch úzkosti, vyčerpanosti alebo stavoch ľahšej depresie. Vhodná je aj v čase, keď pocit spánku spôsobuje nespavosť. Môže totiž navodiť pocit únavy až potrebu spánku. Medovka lekárska má antibakteriálne a antivirotické účinky a pôsobí preto pri nachladnutí alebo chrípkových stavoch.
Okrem toho blahodarne pôsobí aj pri kŕčoch, vracaní a rôznych bolestiach, či už človeka bolí hlava, alebo zub. Medovka lekárska zmierňuje búšenie srdca, srdcovú arytmiu a znižuje vysoký krvný tlak - hypertenziu. Dlhodobé užívanie dokonca vedie k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Používa sa ako prísada do polievok, omáčok a na prípravu príloh k hlavným jedlám. Vyhľadávaná je aj preto, že dodáva svojskú chuť šalátom, rybím a hubovým jedlám.
Materina dúška sa zvykne ľudovo nazývať aj materidúška, živilka, materinka, materovka, ale aj žadovník či kukučka. Obsahuje éterický olej so zložkami cymol, tyhol, karvakol a inými. Okrem toho obsahuje kyselinu ursolovú, silicu žltú, karbanil a iné látky. Výťažky zo sušenej materinej dúšky obsahujú silné antibakteriálne účinky. Bylinka tiež pôsobí proti plesňovým ochoreniam kože a pri vnútornom užití zasa uľahčuje vykašliavanie, tlmí dráždenie. Už dávno ju ľudia využívali aj na zmiernenie žalúdočných a črevných ťažkostí. Rovnako účinná je aj pri dezinfekcii močových ciest a snahe uvoľniť svalové napätie.
Pomáha pri málokrvnosti, bolestivej menštruácii a kŕčoch v bruchu. Keďže obsahuje trieslovinu, vhodná je aj pri hnačkových ochoreniach. Materinu dúšku vyhľadávajú aj ľudia s citlivými ďasnami, pretože pomáha zabraňovať ich krvácaniu a odstraňuje nepríjemný zápach z úst. Jej využitie v kuchyni je rôznorodé, používa sa na ochutenie fazuľovej, hrachovej, alebo kapustovej polievky, na prípravu hydinového a hovädzieho mäsa, či do klobásových výrobkov.