rusov, parazitov a spór na kuchynských handrách a špongiách.
"Ľudia často čistia špongie a handry v umývačke riadu, no ak ich chcú skutočne dekontaminovať a nielen umyť, mali by na to použiť mikrovlnku," uviedol vedúci štúdie a profesor ekologického inžinierstva Gabriel Bitton.
Jeho vedecký tím namočil špongie, handry a drôtiky na drhnutie kuchynského riadu do odpadovej vody, ktorá obsahovala fekálne baktérie ako E.coli, vírusy, parazitické prvoky a bakteriálne spóry. Potom špongie zahriali v klasickej mikrovlnke. Zabitie všetkých spór trvalo štyri až desať minút, no všetko ostané bolo mŕtve už po dvoch minútach.
"Mikrovlnka je veľmi silným a lacným nástrojom na sterilizáciu," hovorí profesor Bitton, ktorého štúdiu možno nájsť v odbornom časopise Journal of Environmental Health.
Podľa oficiálnych zdravotných štatistík mikróby prenášané v potrave spôsobujú každoročne 76 miliónov prípadov chorôb v USA, pričom 5000 ľudí na ich následky zomrie. Najčastejším zdrojom týchto ochorení je práve kuchyňa a v nej prítomné mikróby.