SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Nedostatok tukov zdraviu nijako neprospeje

To, čo pri nákupe potravín zaujme ako prvé, je balenie, respektíve obal výrobku. Potraviny samotné aj pokiaľ ide o rovnaký typ, sa však líšia svojím obsahom, čo je typickým znakom moderného potravinárskeho priemyslu.


Diverzifikácia v ňom znamená že v súčasnosti je na trhu široké spektrum výrobkov, ktoré sa v minulosti nepredávali. S nárastom možností sa zvyšujú aj chute a úmerne tomu rastie v spoločnosti počet obéznych jedincov. Tento stav sa často mylne pripisuje používaniu tukov v strave.

Názor úplne vylúčiť tuky zo stravy ale tiež nie je správny. Tuky totiž obsahujú viac než dvojnásobok energie oproti ostatným základným živinám - bielkovinám a cukrom. Nebezpečným môže byť vylúčenie hlavne rastlinných tukov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny (MK), dôležité pre niektoré základné funkcie organizmu. Práve príjem MK sa musí zabezpečovať prísunom v podobe potravy, pretože ľudské telo si ich nevie vytvoriť samo. Tuky sú zároveň predpokladom pre vstrebávanie rozpustných vitamínov.

Skryť Vypnúť reklamu

Isté obmedzenia však treba zvážiť v prípade nasýtených mastných kyselín, prípadne tzv. transkyselín. Obe tieto skupiny sa pri nadmernej konzumácii nepriaznivo podieľajú na rozvoji ischemickej choroby srdca (ICHS). Vyskytujú sa prevažne v živočíšnych tukoch, ktoré sa v skrytej forme nachádzajú v mäse či mliečnych výrobkoch. Úplná ignorácia tukov vedie k nevyváženej skladbe MK v strave. Nasýtené tuky by mali pokrývať maximálne 30 percent tukov v strave. Ak je príjem energie kompenzovaný dostatočným výdajom, čiže zvýšenou telesnou aktivitou, môže byť konzumácia tukov i vyššia.

Slovenský spotrebiteľ si môže vybrať podľa účelu použitia medzi širokým spektrom nátierkových tukov s obsahom tuku v rozsahu 25 až 80 percent - tuky na pečenie, vyprážanie, alebo rastlinné tuky. V zahraničí sú známe i výrobky s nižším obsahom tuku. Výrobky s takýmto obsahom tuku majú vzhľadom na celkom odlišné senzorické vlastnosti špeciálnu spotrebiteľskú klientelu. Trh ponúka aj tzv. zmesové tuky ako je napríklad rastlinný tuk s maslom, alebo rastlinné tuky s vyšším obsahom niektorej mliečnej zložky, napríklad tvarohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kombináciou mliečnej zložky s rastlinným tukom si výrobok zachováva lahodnú mliečnu chuť, má však oveľa priaznivejšie zloženie MK oproti výrobkom na báze čisto mliečneho tuku. Dá sa očakávať, že v budúcnosti sa začnú prejavovať nové trendy aj v oblasti tukových surovín. Vychádza to zo skutočnosti, že MK s kratším uhľovodíkovým reťazcom pod 12 uhlíkov sa v organizme priamo spaľujú, na druhej strane MK nad 18 uhlíkov sa vstrebávajú horšie. V súčasnosti sa už robia pokusy zamerané na náhradu triacyglycerolov MK inými zložkami pri zachovávaní podobných charakteristík výrobkov. Použitie týchto špeciálnych surovín by mohlo viesť k podstatnému zníženiu energetickej hodnoty produktov.

Odborníci budú hľadať nové nutričné zložky, ktoré môžu preventívne pôsobiť proti neinfekčným chronickým chorobám, ako sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka, hypertenzia, či niektoré typy rakoviny. K moderným trendom v spoločnosti patrí i stále väčší záujem o zdravotné aspekty súvisiace s konzumáciou potravín a životným štýlom. Čo však chýba, je väčšia informovanosť o výrobkoch z pohľadu ich nutričných vlastností. Spotrebiteľ často nemá rozhodujúce informácie na realizáciu nákupu. Agentúru SITA informovala asistentka výživy Katarína Pavlovičová z Floralinky a Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. manažér pre výskum a vývoj spoločnosti Unilever .

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 043
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 726
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 997
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 060
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 836
  6. Po Slovensku na motorke 6 801
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 138
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 329
  9. Crème de la crème po slovensky 3 230
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 693
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún