SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Nedostatok tukov zdraviu nijako neprospeje

To, čo pri nákupe potravín zaujme ako prvé, je balenie, respektíve obal výrobku. Potraviny samotné aj pokiaľ ide o rovnaký typ, sa však líšia svojím obsahom, čo je typickým znakom moderného potravinárskeho priemyslu.


Diverzifikácia v ňom znamená že v súčasnosti je na trhu široké spektrum výrobkov, ktoré sa v minulosti nepredávali. S nárastom možností sa zvyšujú aj chute a úmerne tomu rastie v spoločnosti počet obéznych jedincov. Tento stav sa často mylne pripisuje používaniu tukov v strave.

Názor úplne vylúčiť tuky zo stravy ale tiež nie je správny. Tuky totiž obsahujú viac než dvojnásobok energie oproti ostatným základným živinám - bielkovinám a cukrom. Nebezpečným môže byť vylúčenie hlavne rastlinných tukov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny (MK), dôležité pre niektoré základné funkcie organizmu. Práve príjem MK sa musí zabezpečovať prísunom v podobe potravy, pretože ľudské telo si ich nevie vytvoriť samo. Tuky sú zároveň predpokladom pre vstrebávanie rozpustných vitamínov.

Skryť Vypnúť reklamu

Isté obmedzenia však treba zvážiť v prípade nasýtených mastných kyselín, prípadne tzv. transkyselín. Obe tieto skupiny sa pri nadmernej konzumácii nepriaznivo podieľajú na rozvoji ischemickej choroby srdca (ICHS). Vyskytujú sa prevažne v živočíšnych tukoch, ktoré sa v skrytej forme nachádzajú v mäse či mliečnych výrobkoch. Úplná ignorácia tukov vedie k nevyváženej skladbe MK v strave. Nasýtené tuky by mali pokrývať maximálne 30 percent tukov v strave. Ak je príjem energie kompenzovaný dostatočným výdajom, čiže zvýšenou telesnou aktivitou, môže byť konzumácia tukov i vyššia.

Slovenský spotrebiteľ si môže vybrať podľa účelu použitia medzi širokým spektrom nátierkových tukov s obsahom tuku v rozsahu 25 až 80 percent - tuky na pečenie, vyprážanie, alebo rastlinné tuky. V zahraničí sú známe i výrobky s nižším obsahom tuku. Výrobky s takýmto obsahom tuku majú vzhľadom na celkom odlišné senzorické vlastnosti špeciálnu spotrebiteľskú klientelu. Trh ponúka aj tzv. zmesové tuky ako je napríklad rastlinný tuk s maslom, alebo rastlinné tuky s vyšším obsahom niektorej mliečnej zložky, napríklad tvarohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kombináciou mliečnej zložky s rastlinným tukom si výrobok zachováva lahodnú mliečnu chuť, má však oveľa priaznivejšie zloženie MK oproti výrobkom na báze čisto mliečneho tuku. Dá sa očakávať, že v budúcnosti sa začnú prejavovať nové trendy aj v oblasti tukových surovín. Vychádza to zo skutočnosti, že MK s kratším uhľovodíkovým reťazcom pod 12 uhlíkov sa v organizme priamo spaľujú, na druhej strane MK nad 18 uhlíkov sa vstrebávajú horšie. V súčasnosti sa už robia pokusy zamerané na náhradu triacyglycerolov MK inými zložkami pri zachovávaní podobných charakteristík výrobkov. Použitie týchto špeciálnych surovín by mohlo viesť k podstatnému zníženiu energetickej hodnoty produktov.

Odborníci budú hľadať nové nutričné zložky, ktoré môžu preventívne pôsobiť proti neinfekčným chronickým chorobám, ako sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka, hypertenzia, či niektoré typy rakoviny. K moderným trendom v spoločnosti patrí i stále väčší záujem o zdravotné aspekty súvisiace s konzumáciou potravín a životným štýlom. Čo však chýba, je väčšia informovanosť o výrobkoch z pohľadu ich nutričných vlastností. Spotrebiteľ často nemá rozhodujúce informácie na realizáciu nákupu. Agentúru SITA informovala asistentka výživy Katarína Pavlovičová z Floralinky a Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. manažér pre výskum a vývoj spoločnosti Unilever .

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 908
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 156
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 899
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 442
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 801
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 121
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 071
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 885
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.

Koronavírus na Slovensku: Prezidentka nepodporuje sankcie za odmietnutie testovania (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Komentár Petra Schutza

Významná časť národa už dávno žije v osobnom lockdowne

Medzi tmami a hmlami.

Peter Schutz.