SME

Nedostatok tukov zdraviu nijako neprospeje

To, čo pri nákupe potravín zaujme ako prvé, je balenie, respektíve obal výrobku. Potraviny samotné aj pokiaľ ide o rovnaký typ, sa však líšia svojím obsahom, čo je typickým znakom moderného potravinárskeho priemyslu.


Diverzifikácia v ňom znamená že v súčasnosti je na trhu široké spektrum výrobkov, ktoré sa v minulosti nepredávali. S nárastom možností sa zvyšujú aj chute a úmerne tomu rastie v spoločnosti počet obéznych jedincov. Tento stav sa často mylne pripisuje používaniu tukov v strave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Názor úplne vylúčiť tuky zo stravy ale tiež nie je správny. Tuky totiž obsahujú viac než dvojnásobok energie oproti ostatným základným živinám - bielkovinám a cukrom. Nebezpečným môže byť vylúčenie hlavne rastlinných tukov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny (MK), dôležité pre niektoré základné funkcie organizmu. Práve príjem MK sa musí zabezpečovať prísunom v podobe potravy, pretože ľudské telo si ich nevie vytvoriť samo. Tuky sú zároveň predpokladom pre vstrebávanie rozpustných vitamínov.

SkryťVypnúť reklamu

Isté obmedzenia však treba zvážiť v prípade nasýtených mastných kyselín, prípadne tzv. transkyselín. Obe tieto skupiny sa pri nadmernej konzumácii nepriaznivo podieľajú na rozvoji ischemickej choroby srdca (ICHS). Vyskytujú sa prevažne v živočíšnych tukoch, ktoré sa v skrytej forme nachádzajú v mäse či mliečnych výrobkoch. Úplná ignorácia tukov vedie k nevyváženej skladbe MK v strave. Nasýtené tuky by mali pokrývať maximálne 30 percent tukov v strave. Ak je príjem energie kompenzovaný dostatočným výdajom, čiže zvýšenou telesnou aktivitou, môže byť konzumácia tukov i vyššia.

Slovenský spotrebiteľ si môže vybrať podľa účelu použitia medzi širokým spektrom nátierkových tukov s obsahom tuku v rozsahu 25 až 80 percent - tuky na pečenie, vyprážanie, alebo rastlinné tuky. V zahraničí sú známe i výrobky s nižším obsahom tuku. Výrobky s takýmto obsahom tuku majú vzhľadom na celkom odlišné senzorické vlastnosti špeciálnu spotrebiteľskú klientelu. Trh ponúka aj tzv. zmesové tuky ako je napríklad rastlinný tuk s maslom, alebo rastlinné tuky s vyšším obsahom niektorej mliečnej zložky, napríklad tvarohu.

SkryťVypnúť reklamu

Kombináciou mliečnej zložky s rastlinným tukom si výrobok zachováva lahodnú mliečnu chuť, má však oveľa priaznivejšie zloženie MK oproti výrobkom na báze čisto mliečneho tuku. Dá sa očakávať, že v budúcnosti sa začnú prejavovať nové trendy aj v oblasti tukových surovín. Vychádza to zo skutočnosti, že MK s kratším uhľovodíkovým reťazcom pod 12 uhlíkov sa v organizme priamo spaľujú, na druhej strane MK nad 18 uhlíkov sa vstrebávajú horšie. V súčasnosti sa už robia pokusy zamerané na náhradu triacyglycerolov MK inými zložkami pri zachovávaní podobných charakteristík výrobkov. Použitie týchto špeciálnych surovín by mohlo viesť k podstatnému zníženiu energetickej hodnoty produktov.

Odborníci budú hľadať nové nutričné zložky, ktoré môžu preventívne pôsobiť proti neinfekčným chronickým chorobám, ako sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka, hypertenzia, či niektoré typy rakoviny. K moderným trendom v spoločnosti patrí i stále väčší záujem o zdravotné aspekty súvisiace s konzumáciou potravín a životným štýlom. Čo však chýba, je väčšia informovanosť o výrobkoch z pohľadu ich nutričných vlastností. Spotrebiteľ často nemá rozhodujúce informácie na realizáciu nákupu. Agentúru SITA informovala asistentka výživy Katarína Pavlovičová z Floralinky a Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. manažér pre výskum a vývoj spoločnosti Unilever .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 877
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 638
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 164
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 127
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 122
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 890
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 721
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 13 406
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 030
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 911
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 871
  5. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 108
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 948
  7. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 3 821
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 3 688
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu