Rezne z tofu s cviklou
500 g uvarenej cvikle
400 g tofu
6 lyžíc sójového oleja
100 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany
50 g mletých lieskových orechov
30 g múky
viazanička mladej cibuľky
1 vajíčko
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice vínneho octu
4 lyžice škrobovej múčky
1 lyžička kajenského korenia
½ lyžičky mletého koriandru
soľ, korenie
Tofu osušíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky, ktoré posypeme škrobovou múčkou. Rozšľaháme vajíčko s lyžicou sójovej omáčky. Orechy a múku na obaľovanie zmiešame, posolíme a okoreníme kajenským korením. Rezne z tofu najprv obalíme vo vajíčku a potom v múke s orechmi. Na panvici rozohrejeme 3 lyžice sójového oleja a rezne vypražíme do zlatista. Vyberieme ich a dáme odkvapkať. Na šalát očistíme mladú cibuľku, pokrájame na tenké kolieska a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájanú cviklu, zalejeme zeleninovým vývarom a smotanou. Privedieme k varu a necháme 3 minúty nezakrytú variť. Dochutíme zvyšnou sójovou omáčkou, vínnym octom, koriandrom, soľou a korením.
Fritované kocky z tofu so sezamovými semienkami
250 g tofu
5 lyžíc sójovej omáčky
pár kvapiek tabaska
1 lyžica citrónovej trávy, svetlé časti, jemne nasekané (prípadne nastrúhaná kôra z citrónu)
1 lyžica čerstvého koriandru (môže byť aj sušený)
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a korenie
múka
2 vajíčka
1 lyžička vody
75 g sezamových semienok
olej
Tofu nakrájame na kocky s rozmermi 2 x 2 cm. Na marinádu dobre rozmiešame sójovú omáčku, tabasko, citrónovú trávu, koriander, 1 lyžicu sezamového oleja, citrónovú šťavu, soľ a korenie a necháme v nej tofu asi 2 - 3 hodiny marinovať. Potom tofu vyberieme a necháme odkvapkať. Fritézu rozohrejeme na 140 °C, prípadne olej rozohrejeme na panvici. Vajíčka vyšľaháme s lyžičkou vody. Sezam nasypeme na tanier. Kocky tofu obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v sezamových semienkach. Okamžite vyprážame v horúcom oleji. Podávame s trochou sójovej omáčky.
Omeleta s tofu a zeleninou
400 g tofu
400 g mrkvy
400 g sójových klíčkov
400 g póru
po 1 ks červenej a zelenej papriky
3 vajíčka
2 lyžice sójovej omáčky
štipku cukru, soli a korenia
2 lyžice masla
po ¼ lyžičke karí, ďumbieru a kajenského korenia
olej na pečenie omeliet
Tofu nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyrežeme jadrovník, odstránime bielu kožu a nakrájame na pásiky. Sójové klíčky prele-jeme v sitku vodou. Rozšľaháme vajíčka, pridáme sójovú omáčku, cukor, soľ a korenie, nakoniec primiešame pokrájané tofu. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a postupne upečieme 4 omelety. Omelety preložíme na tanier a držíme v teple. K zvyšnému oleju po pečení omeliet dáme na panvicu maslo, rozohrejeme ho a pridáme všetku zeleninu. Ochutíme s karí, ďumbierom a kajenským korením, všetko dobre zamiešame a dusíme za občasného zamiešania asi 10 minút. Zeleninu rozdelíme na omelety, ktoré preložíme a podávame.
Knedličky z tofu a paprikovým ragú
1 cibuľa šalotka
300 g tofu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička horčice
1 vajíčko
1 žĺtok
20 g celozrnnej pšeničnej múky
2 lyžice jemne nastrúhaného knäckebrotu (prípadne strúhanky z tmavého chleba)
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica pažítky
po 1 kuse veľkej žltej, zelenej a červenej papriky
½ šálky vody
2 lyžice masla
1 l zeleninového vývaru
pažítka na ozdobu
Cibuľu najemno nakrájame. Tofu necháme odkvapkať a vidličkou ho roztlačíme. Oboje zmiešame so sójovou omáčkou, horčicou, vajíčkom, žĺtkom, múkou, petržlenom, pažítkou, strúhankou a z cesta vyformujeme guľky. Papriky očistíme, rozpolíme a pokrájame na kúsky. Na masle podusíme papriku, prilejeme vodu, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 8 minút. Tekutinu necháme pri vysokej teplote odpariť. Medzitým necháme zovrieť zeleninový vývar. Do vývaru vložíme knedličky z tofu a prikryté varíme na slabom ohni 10 minút. Ozdobíme pažítkou.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 3/2007