Tofu pripravené na prekvapivo veľa spôsobov

Nielen pre vegetariánov sú určené tieto skvelé recepty pripravené z tofu.

Rezne z tofu s cviklou
500 g uvarenej cvikle
400 g tofu
6 lyžíc sójového oleja
100 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany
50 g mletých lieskových orechov
30 g múky
viazanička mladej cibuľky
1 vajíčko
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice vínneho octu
4 lyžice škrobovej múčky
1 lyžička kajenského korenia
½ lyžičky mletého koriandru
soľ, korenie

Tofu osušíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky, ktoré posypeme škrobovou múčkou. Rozšľaháme vajíčko s lyžicou sójovej omáčky. Orechy a múku na obaľovanie zmiešame, posolíme a okoreníme kajenským korením. Rezne z tofu najprv obalíme vo vajíčku a potom v múke s orechmi. Na panvici rozohrejeme 3 lyžice sójového oleja a rezne vypražíme do zlatista. Vyberieme ich a dáme odkvapkať. Na šalát očistíme mladú cibuľku, pokrájame na tenké kolieska a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájanú cviklu, zalejeme zeleninovým vývarom a smotanou. Privedieme k varu a necháme 3 minúty nezakrytú variť. Dochutíme zvyšnou sójovou omáčkou, vínnym octom, koriandrom, soľou a korením.

Článok pokračuje pod video reklamou

Fritované kocky z tofu so sezamovými semienkami
250 g tofu
5 lyžíc sójovej omáčky
pár kvapiek tabaska
1 lyžica citrónovej trávy, svetlé časti, jemne nasekané (prípadne nastrúhaná kôra z citrónu)
1 lyžica čerstvého koriandru (môže byť aj sušený)
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a korenie
múka
2 vajíčka
1 lyžička vody
75 g sezamových semienok
olej

Tofu nakrájame na kocky s rozmermi 2 x 2 cm. Na marinádu dobre rozmiešame sójovú omáčku, tabasko, citrónovú trávu, koriander, 1 lyžicu sezamového oleja, citrónovú šťavu, soľ a korenie a necháme v nej tofu asi 2 - 3 hodiny marinovať. Potom tofu vyberieme a necháme odkvapkať. Fritézu rozohrejeme na 140 °C, prípadne olej rozohrejeme na panvici. Vajíčka vyšľaháme s lyžičkou vody. Sezam nasypeme na tanier. Kocky tofu obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v sezamových semienkach. Okamžite vyprážame v horúcom oleji. Podávame s trochou sójovej omáčky.

Omeleta s tofu a zeleninou
400 g tofu
400 g mrkvy
400 g sójových klíčkov
400 g póru
po 1 ks červenej a zelenej papriky
3 vajíčka
2 lyžice sójovej omáčky
štipku cukru, soli a korenia
2 lyžice masla
po ¼ lyžičke karí, ďumbieru a kajenského korenia
olej na pečenie omeliet

Tofu nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyrežeme jadrovník, odstránime bielu kožu a nakrájame na pásiky. Sójové klíčky prele-jeme v sitku vodou. Rozšľaháme vajíčka, pridáme sójovú omáčku, cukor, soľ a korenie, nakoniec primiešame pokrájané tofu. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a postupne upečieme 4 omelety. Omelety preložíme na tanier a držíme v teple. K zvyšnému oleju po pečení omeliet dáme na panvicu maslo, rozohrejeme ho a pridáme všetku zeleninu. Ochutíme s karí, ďumbierom a kajenským korením, všetko dobre zamiešame a dusíme za občasného zamiešania asi 10 minút. Zeleninu rozdelíme na omelety, ktoré preložíme a podávame.

Knedličky z tofu a paprikovým ragú
1 cibuľa šalotka
300 g tofu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička horčice
1 vajíčko
1 žĺtok
20 g celozrnnej pšeničnej múky
2 lyžice jemne nastrúhaného knäckebrotu (prípadne strúhanky z tmavého chleba)
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica pažítky
po 1 kuse veľkej žltej, zelenej a červenej papriky
½ šálky vody
2 lyžice masla
1 l zeleninového vývaru
pažítka na ozdobu

Cibuľu najemno nakrájame. Tofu necháme odkvapkať a vidličkou ho roztlačíme. Oboje zmiešame so sójovou omáčkou, horčicou, vajíčkom, žĺtkom, múkou, petržlenom, pažítkou, strúhankou a z cesta vyformujeme guľky. Papriky očistíme, rozpolíme a pokrájame na kúsky. Na masle podusíme papriku, prilejeme vodu, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 8 minút. Tekutinu necháme pri vysokej teplote odpariť. Medzitým necháme zovrieť zeleninový vývar. Do vývaru vložíme knedličky z tofu a prikryté varíme na slabom ohni 10 minút. Ozdobíme pažítkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 296
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 091
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 901
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 821
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 466
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 950
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 777
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 076
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 945

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.