SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Tofu pripravené na prekvapivo veľa spôsobov

Nielen pre vegetariánov sú určené tieto skvelé recepty pripravené z tofu.

Rezne z tofu s cviklou
500 g uvarenej cvikle
400 g tofu
6 lyžíc sójového oleja
100 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany
50 g mletých lieskových orechov
30 g múky
viazanička mladej cibuľky
1 vajíčko
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice vínneho octu
4 lyžice škrobovej múčky
1 lyžička kajenského korenia
½ lyžičky mletého koriandru
soľ, korenie

Tofu osušíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky, ktoré posypeme škrobovou múčkou. Rozšľaháme vajíčko s lyžicou sójovej omáčky. Orechy a múku na obaľovanie zmiešame, posolíme a okoreníme kajenským korením. Rezne z tofu najprv obalíme vo vajíčku a potom v múke s orechmi. Na panvici rozohrejeme 3 lyžice sójového oleja a rezne vypražíme do zlatista. Vyberieme ich a dáme odkvapkať. Na šalát očistíme mladú cibuľku, pokrájame na tenké kolieska a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájanú cviklu, zalejeme zeleninovým vývarom a smotanou. Privedieme k varu a necháme 3 minúty nezakrytú variť. Dochutíme zvyšnou sójovou omáčkou, vínnym octom, koriandrom, soľou a korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Fritované kocky z tofu so sezamovými semienkami
250 g tofu
5 lyžíc sójovej omáčky
pár kvapiek tabaska
1 lyžica citrónovej trávy, svetlé časti, jemne nasekané (prípadne nastrúhaná kôra z citrónu)
1 lyžica čerstvého koriandru (môže byť aj sušený)
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a korenie
múka
2 vajíčka
1 lyžička vody
75 g sezamových semienok
olej

Tofu nakrájame na kocky s rozmermi 2 x 2 cm. Na marinádu dobre rozmiešame sójovú omáčku, tabasko, citrónovú trávu, koriander, 1 lyžicu sezamového oleja, citrónovú šťavu, soľ a korenie a necháme v nej tofu asi 2 - 3 hodiny marinovať. Potom tofu vyberieme a necháme odkvapkať. Fritézu rozohrejeme na 140 °C, prípadne olej rozohrejeme na panvici. Vajíčka vyšľaháme s lyžičkou vody. Sezam nasypeme na tanier. Kocky tofu obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v sezamových semienkach. Okamžite vyprážame v horúcom oleji. Podávame s trochou sójovej omáčky.

Skryť Vypnúť reklamu

Omeleta s tofu a zeleninou
400 g tofu
400 g mrkvy
400 g sójových klíčkov
400 g póru
po 1 ks červenej a zelenej papriky
3 vajíčka
2 lyžice sójovej omáčky
štipku cukru, soli a korenia
2 lyžice masla
po ¼ lyžičke karí, ďumbieru a kajenského korenia
olej na pečenie omeliet

Tofu nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyrežeme jadrovník, odstránime bielu kožu a nakrájame na pásiky. Sójové klíčky prele-jeme v sitku vodou. Rozšľaháme vajíčka, pridáme sójovú omáčku, cukor, soľ a korenie, nakoniec primiešame pokrájané tofu. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a postupne upečieme 4 omelety. Omelety preložíme na tanier a držíme v teple. K zvyšnému oleju po pečení omeliet dáme na panvicu maslo, rozohrejeme ho a pridáme všetku zeleninu. Ochutíme s karí, ďumbierom a kajenským korením, všetko dobre zamiešame a dusíme za občasného zamiešania asi 10 minút. Zeleninu rozdelíme na omelety, ktoré preložíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Knedličky z tofu a paprikovým ragú
1 cibuľa šalotka
300 g tofu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička horčice
1 vajíčko
1 žĺtok
20 g celozrnnej pšeničnej múky
2 lyžice jemne nastrúhaného knäckebrotu (prípadne strúhanky z tmavého chleba)
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica pažítky
po 1 kuse veľkej žltej, zelenej a červenej papriky
½ šálky vody
2 lyžice masla
1 l zeleninového vývaru
pažítka na ozdobu

Cibuľu najemno nakrájame. Tofu necháme odkvapkať a vidličkou ho roztlačíme. Oboje zmiešame so sójovou omáčkou, horčicou, vajíčkom, žĺtkom, múkou, petržlenom, pažítkou, strúhankou a z cesta vyformujeme guľky. Papriky očistíme, rozpolíme a pokrájame na kúsky. Na masle podusíme papriku, prilejeme vodu, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 8 minút. Tekutinu necháme pri vysokej teplote odpariť. Medzitým necháme zovrieť zeleninový vývar. Do vývaru vložíme knedličky z tofu a prikryté varíme na slabom ohni 10 minút. Ozdobíme pažítkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 711
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 710
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 118
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 276
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 547
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 081
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu