SME

Tofu pripravené na prekvapivo veľa spôsobov

Nielen pre vegetariánov sú určené tieto skvelé recepty pripravené z tofu.

Rezne z tofu s cviklou
500 g uvarenej cvikle
400 g tofu
6 lyžíc sójového oleja
100 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany
50 g mletých lieskových orechov
30 g múky
viazanička mladej cibuľky
1 vajíčko
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice vínneho octu
4 lyžice škrobovej múčky
1 lyžička kajenského korenia
½ lyžičky mletého koriandru
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tofu osušíme a nakrájame na rovnako hrubé plátky, ktoré posypeme škrobovou múčkou. Rozšľaháme vajíčko s lyžicou sójovej omáčky. Orechy a múku na obaľovanie zmiešame, posolíme a okoreníme kajenským korením. Rezne z tofu najprv obalíme vo vajíčku a potom v múke s orechmi. Na panvici rozohrejeme 3 lyžice sójového oleja a rezne vypražíme do zlatista. Vyberieme ich a dáme odkvapkať. Na šalát očistíme mladú cibuľku, pokrájame na tenké kolieska a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájanú cviklu, zalejeme zeleninovým vývarom a smotanou. Privedieme k varu a necháme 3 minúty nezakrytú variť. Dochutíme zvyšnou sójovou omáčkou, vínnym octom, koriandrom, soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Fritované kocky z tofu so sezamovými semienkami
250 g tofu
5 lyžíc sójovej omáčky
pár kvapiek tabaska
1 lyžica citrónovej trávy, svetlé časti, jemne nasekané (prípadne nastrúhaná kôra z citrónu)
1 lyžica čerstvého koriandru (môže byť aj sušený)
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a korenie
múka
2 vajíčka
1 lyžička vody
75 g sezamových semienok
olej

Tofu nakrájame na kocky s rozmermi 2 x 2 cm. Na marinádu dobre rozmiešame sójovú omáčku, tabasko, citrónovú trávu, koriander, 1 lyžicu sezamového oleja, citrónovú šťavu, soľ a korenie a necháme v nej tofu asi 2 - 3 hodiny marinovať. Potom tofu vyberieme a necháme odkvapkať. Fritézu rozohrejeme na 140 °C, prípadne olej rozohrejeme na panvici. Vajíčka vyšľaháme s lyžičkou vody. Sezam nasypeme na tanier. Kocky tofu obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v sezamových semienkach. Okamžite vyprážame v horúcom oleji. Podávame s trochou sójovej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu

Omeleta s tofu a zeleninou
400 g tofu
400 g mrkvy
400 g sójových klíčkov
400 g póru
po 1 ks červenej a zelenej papriky
3 vajíčka
2 lyžice sójovej omáčky
štipku cukru, soli a korenia
2 lyžice masla
po ¼ lyžičke karí, ďumbieru a kajenského korenia
olej na pečenie omeliet

Tofu nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyrežeme jadrovník, odstránime bielu kožu a nakrájame na pásiky. Sójové klíčky prele-jeme v sitku vodou. Rozšľaháme vajíčka, pridáme sójovú omáčku, cukor, soľ a korenie, nakoniec primiešame pokrájané tofu. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a postupne upečieme 4 omelety. Omelety preložíme na tanier a držíme v teple. K zvyšnému oleju po pečení omeliet dáme na panvicu maslo, rozohrejeme ho a pridáme všetku zeleninu. Ochutíme s karí, ďumbierom a kajenským korením, všetko dobre zamiešame a dusíme za občasného zamiešania asi 10 minút. Zeleninu rozdelíme na omelety, ktoré preložíme a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Knedličky z tofu a paprikovým ragú
1 cibuľa šalotka
300 g tofu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička horčice
1 vajíčko
1 žĺtok
20 g celozrnnej pšeničnej múky
2 lyžice jemne nastrúhaného knäckebrotu (prípadne strúhanky z tmavého chleba)
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica pažítky
po 1 kuse veľkej žltej, zelenej a červenej papriky
½ šálky vody
2 lyžice masla
1 l zeleninového vývaru
pažítka na ozdobu

Cibuľu najemno nakrájame. Tofu necháme odkvapkať a vidličkou ho roztlačíme. Oboje zmiešame so sójovou omáčkou, horčicou, vajíčkom, žĺtkom, múkou, petržlenom, pažítkou, strúhankou a z cesta vyformujeme guľky. Papriky očistíme, rozpolíme a pokrájame na kúsky. Na masle podusíme papriku, prilejeme vodu, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 8 minút. Tekutinu necháme pri vysokej teplote odpariť. Medzitým necháme zovrieť zeleninový vývar. Do vývaru vložíme knedličky z tofu a prikryté varíme na slabom ohni 10 minút. Ozdobíme pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 3/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  2. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  5. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  6. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  8. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  2. TIPOS spustil novú kampaň
  3. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  4. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  5. S týmto smartfónom ti frajer na dovolenke urobí dokonalé fotky
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  7. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 8 933
  2. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 7 380
  3. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 7 030
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 6 898
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 6 404
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 270
  7. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 210
  8. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy? 4 134
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 542
  2. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 16 713
  3. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 12 959
  4. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 12 286
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 11 436
  6. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 11 000
  7. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 9 644
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 8 659
  1. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  2. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  3. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  4. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  5. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?
  6. Marcel Rebro: Taxík do zóny smrti
  7. Radko Mačuha: Alojz Hlina má niečo čo Fico nikdy nebude mať.
  8. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman
reklama
SkryťZatvoriť reklamu