SME
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Elektrická rúra nie je iba náhradou za plynovú

Elektrické rúry dokážu pomôcť v kuchyni pri príprave mnohých druhov jedál. Poradia si s pečením, grilovaním, sušením, varením v pare, umožnia pripraviť niekoľko pokrmov súčasne, zaistia nakysnutie cesta, udržiavanie pokrmov v teplom stave a mnoho iného. E


xistujú i také ktoré vám pomôžu vyriešiť problémy s ich čistením.

Funkcie napovedia
Cena a energetická trieda sú najhoršími pomocníkmi o ktorých sa môžete oprieť pri výbere. Sú to práve funkcie ktoré rozhodnú, aké jedlá budete dokázať pripraviť a koľko času ušetríte. Ak ste v minulosti piekli iba na plyne, mali by ste vedieť že ide o úplne inú ligu. Elektrická rúra nie je náhradou za plynovú ale dokáže toho omnoho viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Tandem alebo samostatná jednotka
Zabudovateľné elektrické rúry sú dodávané ako samostatné spotrebiče, alebo ako sada s varným panelom. Samostatnú rúru môžete zabudovať kdekoľvek – do výšky očí, mimo varného centra, alebo v úplne inej časti linky ako varný panel. Naopak, tandem rúry s varným panelom je navrhnutý tak, že ovládacie prvky sú iba na rúre. Tá je kabelážou prepojená s varným panelom, takže musia byť umiestnené v bezprostrednej blízkosti nad sebou. Výhodou však je, že vám na varnom paneli nebudú prekážať žiadne gombíky.

SkryťVypnúť reklamu

Vnútorný priestor musí byť praktický
Čím väčší objem rúra ponúka, tým viac jedla v nej dokážete na jeden krát pripraviť. Všímajte si však nielen to či je vo vnútri dostatok priestoru, ale i to ako sa plechy a rošty vkladajú dnu.
Bočné vodiace lišty by mali byť odnímateľné, výhodné je keď sa na nich nachádzajú teleskopické výsuvy, ktoré premenia plech na zásuvku. Budete môcť otáčať mäso či premiešavať zemiaky bez toho, aby ste museli prekladať horúci plech.

Všimnite si i to, ako je vnútorný priestor riešený. Mal by byť čo najoblejší bez ostrých hrán, štrbín a výstupkov, aby sa rúra dala jednoducho čistiť. Nechcete predsa aby už po niekoľkých týždňoch používania vyzerala vaša rúra ako z bazáru.

Dvierka predstavujú bezpečnosť
Dvierka nie sú presklené iba preto aby ste pri zasvietenom svietidle videli dnu (i to je dôležité), ale plnia i bezpečnostnú úlohu. Tri alebo štyri vrstvy oddeleného skla vytvárajú teplý, avšak nie horúci povrch, ktorý je bezpečný na dotyk. Ideálne je aby sa vnútro dalo jednoducho rozoberať, aby ste po roku dokázali vyčistiť i medzipriestor. Sklo dvierok je ochladzované prúdiacim vzduchom, ktorý so sebou nesie i prach.

SkryťVypnúť reklamu

Vnútorná strana dvierok by mala byť celá zo skla, bez nejakých skrutiek či montážnym prvkov. Kombinácia s plechom znamená vždy kompromis a problémy v čistení. Sklená rovina priliehajúca k silikónovému tesneniu priestoru je ideálna.

Dve v jednom – praktické a neoceniteľné
Na trhu nájdete i rúry, ktoré je možné v strednej časti predeliť priečkou na dve časti. Ak pečiete iba buchty alebo piškótu, je zbytočné aby ste vyhrievali celú rúru ak môžete iba polovicu. Naopak ak chcete piecť pri 150 stupňoch krehké cesto a súčasne pri 210 stupňoch hovädzie mäso, môžete v každej polovici nastaviť inú teplotu.
Takéto rúry majú dvojicu teplovzdušných obehov, termostatov a odvetrávaní, takže sú o čosi drahšie ako jednoduchšie systémy.

Dvojica výhrevných telies je základ
Elektrické rúry bývajú vybavené dvojicou výhrevných špirál. Tie sú umiestnené vo vrchnej a spodnej časti rúry tak, aby sálavé teplo mohlo upravovať potraviny s väčšou intenzitou na niektorej zo strán. Kým pri mäse vás bude zaujímať chrumkavá kôrka, pri buchtách skôr rozhoduje ich spodok. Ohrevy bývajú zapínateľné samostatne i v kombinácii.

SkryťVypnúť reklamu

Teplovzdušný ohrev je praktický
Aby bolo možné využiť rúru na súčasnú prípravu niekoľkých pokrmov bez toho aby sa miešali ich vône, potrebné je aby bola rúra vybavená teplovzdušným obehom. Ventilátor rozháňa vo vnútornom priestore horúci vzduch, čím je zaistené že sa jedlo zohrieva rovnomerne. To je ideálne nielen pri múčnikoch ale i pri kysnutí, prihrievaní pokrmov či pečení jemného mäsa.

Rovnomerný teplovzdušný ohrev je možné v mnohých prípadoch doplniť o pečenie zvrchu či zospodu pomocou výhrevného telesa, takže môžete posilniť vrchnú či spodnú stranu.


Gril nielen pre labužníkov
Dôležitou a praktickou funkciou je gril. Ten využíva jedno či dve vrchné výhrevné telesá na to, aby s vysokým intenzívnym výkonom dokázal občerstviť pečivo, zapekať sendviče či vytvoriť chrumkavú kôrku na čomkoľvek. Výkon grilu umožňuje dosiahnuť vyššiu teplotu ako pri aktivovaní pečenia zhora. Ideálny je pre krátku a rýchlu prípravu – hoci i pečenie klobások.

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré rúry sú vybavené i motorom, ktorý dokáže otáčať pri pečení ražňom. V takejto rúre si pripravíte chrumkavé šťavnaté kurča, kebab alebo ražniči aké by ste inak vo svojej kuchyni nevykúzlili. Ak máte radi rýchle jedlá s intenzívnou chuťou, gril zaručene nepodceňujte.

Varenie v pare je zdravé
Niektoré z rúr dokážu upraviť vnútorný obeh vzduchu tak, aby bola zaistená vnútorná cirkulácia bez vyfukovania von. V takomto prípade môžete počítať i s úpravou pokrmov v pare – je to zdravé, pomerne rýchle a efektívne. Dokonca minimalizujete stratu vitamínov.
Parným varením dokážete pripraviť šťavnaté jedlá, pudingy anglického typu, sviežu zeleninu či ázijské pokrmy varené v pare.

Čím viac funkcií, tým lepšie
Jednotlivé režimy pečenia, varenia či ohrievania je možné kombinovať tak, aby ste dosiahli optimálne prostredie pre prípravu pokrmov. Ak radi v kuchyni experimentujete, porozmýšľajte čo by sa vám hodilo. Príkladom je pečenie pizze. Aby bola zospodu krehká a zvrchu šťavnatá, bude potrebné aby sa vedela rúra o to dokonale postarať.

SkryťVypnúť reklamu

Termostaty bývajú inteligentné
Úlohou termostatu je, aby reguloval vyhrievanie rúry podľa vašich požiadaviek. Znamená to že striedavo zapína a vypína ohrev, aby bola vo vnútornom priestore taká teplota, akú si nastavíte. Ak podporuje rúra 40 °C teplotu, dokážete ju použiť na kysnutie cesta. Ak je dostupná 60ka, dokážete v rúre uchovávať naservírované pokrmy v teple bez toho, aby sa teplom ďalej upravovali.
Pri pečení sa teploty pohybujú približne do 250 °C, pri grile je dostupná i hranica 300 °C a viac.

Sekundárny termostat poslúži pri pečení mäsa. Zapichnete ho do mäsovej rolky či pečienky, nastavíte cieľovú teplotu a rúra prestane s úpravou v momente, ak teplota v strede dosiahne definovanú hranicu. Je to praktické pretože vždy máte istotu že mäso je upravené na takú úroveň akú si zvolíte. Koniec suchým a prepečeným mäsám, dokážete zachovať šťavnatosť.

SkryťVypnúť reklamu

Elektronické ovládanie je plusom
I keď sú základné modely vybavené iba mechanickým ovládaním, elektronické riešenia majú čosi do seba. Dokážete nastaviť nielen dĺžku trvania úpravy, ale i to kedy má byť jedlo hotové. Správne načasovanie zaistí odložený štart a k stolu sadajú vždy všetci vtedy, keď chcú. Rúra sa prispôsobí vám, nemusíte sa prispôsobovať vy jej.

Inteligentnejšie rúry prichádzajú so zabudovaným receptárom. Podobne ako na mikrovlnke zvolíte druh jedla a na displeji sa vám zobrazia inštrukcie – „Do hlbokého plechu vložte rošt, položte naň ochutené kurča, zasuňte do pozície číslo 3“.
Zvukové znamenie vás upozorní na to, že pokrm je hotový. Čo viac začiatočníčky v kuchyni potrebujú? Snáď iba nejakú zábavku, ktorou si skrátia čakanie.

SkryťVypnúť reklamu

Čistenie nemusí byť nočnou morou
Rúry využívajú rôzne technológie na to, aby sa jednoducho čistili. Najjednoduchšia taktika je parné čistenie. Rúra pri vnútornom obehu vytvorí z vody horúcu paru, ktorá uvoľní zapečené cukry. Čistenie je jednoduchšie, nie je to však úplný zázrak.

Katalytické a pyrolytické plechy vnútorného priestoru pomáhajú pri vysokých teplotách zničiť mastnotu ktorá sa nalepila na stenách. Buď zmizne úplne alebo sa premení na prach ktorý stačí z vnútra vymetať. Možností je viacero, v budúcnosti sa k nim vrátime.


Nezabúdajte na napájanie
Elektrická rúra vyžaduje elektrickú prípojku, takže v dostupnej vzdialenosti vedľa nej by sa mala nachádzať zásuvka alebo elektroinštalačná krabica, do ktorej spotrebič pripojíte. Rúry sú zvyčajne vybavené svorkovnicou ku ktorej treba pripojiť kabeláž, takže ak sa v problematike nevyznáte, radšej to zverte na odborníka. Ideálne je aby mala rúra samostatné istenie.

SkryťVypnúť reklamu

Dnešné rúry sú inteligentné zariadenia ktoré nie sú iba pieckou v ktorej plápolá ťažko regulovateľný modrý plamienok. Pred kúpou sa pozorne rozhliadnite čo vám dokážu ponúknuť a myslite i na to, čo plánujete pre budúcnosť. Rúru ktorú si dnes kúpite budete používať pravdepodobne ešte o 10-12 rokov, takže sa snažte aby ste boli stále „in“.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 079
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 298
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 673
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 671
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 073
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 011
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dorazila do Kyjeva vo štvrtok.

Kyjev vie, že najväčším problémom je korupcia. Pokračuje v zásahoch.


4 h
Jaroslav Halák.

Sezóna 2022/23 pripomína Halákovu kariéru ako takú.


6 h
Ivan Chrenko (3 ku 2)

Chrenko vybudoval najväčšieho slovenského developera, hoci nie všetky projekty mu vyšli.


12 h
Fínska premiérka Sanna Marin a švédsky premiér Ulf Kristersson.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 23 h

Blogy SME

  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  5. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 648
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 741
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 4 035
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 884
  5. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 760
  6. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 689
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 939
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 771
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  6. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťZatvoriť reklamu