Sladké mámenie

Čokoládové maškrty, ktorým sa nedá odolať.

Mendiants - Žobráci
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g sušených plodov (ošúpané mandle, lieskovce, pistácie, hrozienka)

Predhrejte rúru na 180 ºC, rozložte mandle a oriešky na plech a daj-te ich zľahka opražiť asi na 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Nadrobno polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte. Dohladka vymiešanú vylejte na suchú a čistú plochu. Špachtľou ju zoškrabujte z krajov smerom k stredu, aby vychladla. Znovu ju dajte do misky, vo vodnom kúpeli ju zohrejte, až kým nebude hladká. Pridajte oriešky a hrozienka a na plechu s pergamenovým papierom rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Potom odložte na 3 hodiny do chladu.

Dukátiky
3 bielka  50 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  130 g cukru  40 g múky  40 g jemno mletých lieskovcov  30 g mandlí postrúhaných na lupienky  100 g masla  1 lyžička medu  lyžica šľahačky

Predhrejte rúru na 180 ºC, pripravte si plech s okrúhlymi formami v tvare mincí. Vyšľahajte bielka, pridajte k nim 100 g cukru, preosiatu múku, lieskovce, med, roztopenú čokoládu, šľahačku a mäkké maslo. Vymiešajte na hladkú masu. Naplňte formičky, posypte lupienkami mandlí a vložte do rúry na 10 minút. Nechajte vychladnúť a posypte zvyšným cukrom.

Florentínky
200 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  ½ struku vanilky  100 g kandizovanej pomarančovej kôry  100 g lupienkov mandlí  120 g cukru  50 g tekutého medu  15 cl šľahačky  60 g múky  20 g masla

Predhrejte rúru na 180 ºC, na plech dajte pergamenový papier potretý maslom. Roztvorte struk vanilky, vyberte zvnútra zrniečka a dajte ich do kastróla s cukrom, medom a šľahačkou. Priveďte do varu a nechajte vrieť asi 8 minút, až kým sa nezačnú na povrchu tvoriť veľké bubliny. Odložte z ohňa, pridajte pomarančovú kôru, mandle, múku a miešajte. Na plech klaďte malé kôpky masy a nechávajte dostatočné odstupy. Vložte na 7 až 8 minút do rúry a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke. Roztopte čokoládu dohladka a natrite v jemnej vrstve na plochú stranu vychladnutých florentíniek, čokoládu nechajte stuhnúť.

Marshmallows
50 g kakaa  3 bielka 6 plátkov želatíny (6 x 2 g )  180 g práško-vého cukru  50 g kryštálového cukru  ½ lyžičky citrónovej šťavy

Zmäkčite želatínu v miske so studenou vodou. 15 cl vody s práško-vým cukrom nechajte variť 8 minút. Počas toho ušľahajte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Želatínové plátky dajte do horúceho sirupu, ktorý ste predtým odložili z ohňa. Vylejte želatínový sirup na sneh a šľahajte až kým sneh nebude nafúknutý. Na plech dajte papier, vylejte tam masu, urovnajte špachtľou a dajte na 3 hodiny na chladné miesto. Potom pokrájajte na kocky, každú obaľte v jemnom cukre a v kakau. Uchovávajte v suchu.

Čokoládové karamelky
100 g horkej čokolády (najmenej 52 %) l kávová lyžička medu  40 g masla  20 cl šľahačky 300 g cukru

Rozlámte čokoládu na kúsky a dajte rozpustiť v kastróliku so šľahačkou a medom. Pripravte na silnejšom ohni zlatistý karamel z cukru a lyžice vody. Keď je karamel pripravený, odstavte z ohňa, pridajte roztopenú čokoládu a kúsky masla. Znovu dajte na oheň, priveďte do varu a miešajte dve minúty, až kým masa nebude hladká. Dajte ju do hranatej formy (môže byť plech), ktorú ste vyložili pergamenovým papierom a rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Odložte na chladné miesto na 3 hodiny. Karamel pokrájate na kocky.

Pomarančové slížiky
2 pomaranče 150 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g cukru

Umyte pomaranče a odrežte vršok. Rozrežte kôru na 4 časti a olúpte pomaranč. Rozkrájajte kôru na tenké slížiky a nechajte vybieliť vo vriacej vode 5 min. Dajte okvapkať a vložte do kastrólika, v ktorom je cukor a 15 cl vody. Priveďte do varu a nechajte na veľmi miernom ohni asi hodinu a 15 minút. Keď slížiky kôry vychladli, dajte ich odkvapkať. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Pomocou vidličky do nej postupne namáčajte pomarančové slížiky. Nechajte stuhnúť na alumíniovom papieri. Uchovávajte v škatuli.

Truffety
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  100 g kakaového prášku  12,5 cl šľahačky  40 g masla

Nadrobno rozsekajte čokoládu a dajte do misky. Priveďte do varu šľahačku, vylejte ju na čokoládu a vymiešajte dohladka. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a znovu miešajte. Misku vložte do chladničky na 2 hodiny. Nasypte do hlbokého taniera kakao a z čokoládovej masy formujte guličky. Celé ich obaľujte v kakaovom prášku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 709
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 816
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 710
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 610
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 882
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 743
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 272
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 820

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.