Sladké mámenie

Čokoládové maškrty, ktorým sa nedá odolať.

Mendiants - Žobráci
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g sušených plodov (ošúpané mandle, lieskovce, pistácie, hrozienka)

Predhrejte rúru na 180 ºC, rozložte mandle a oriešky na plech a daj-te ich zľahka opražiť asi na 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Nadrobno polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte. Dohladka vymiešanú vylejte na suchú a čistú plochu. Špachtľou ju zoškrabujte z krajov smerom k stredu, aby vychladla. Znovu ju dajte do misky, vo vodnom kúpeli ju zohrejte, až kým nebude hladká. Pridajte oriešky a hrozienka a na plechu s pergamenovým papierom rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Potom odložte na 3 hodiny do chladu.

Dukátiky
3 bielka  50 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  130 g cukru  40 g múky  40 g jemno mletých lieskovcov  30 g mandlí postrúhaných na lupienky  100 g masla  1 lyžička medu  lyžica šľahačky

Predhrejte rúru na 180 ºC, pripravte si plech s okrúhlymi formami v tvare mincí. Vyšľahajte bielka, pridajte k nim 100 g cukru, preosiatu múku, lieskovce, med, roztopenú čokoládu, šľahačku a mäkké maslo. Vymiešajte na hladkú masu. Naplňte formičky, posypte lupienkami mandlí a vložte do rúry na 10 minút. Nechajte vychladnúť a posypte zvyšným cukrom.

Florentínky
200 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  ½ struku vanilky  100 g kandizovanej pomarančovej kôry  100 g lupienkov mandlí  120 g cukru  50 g tekutého medu  15 cl šľahačky  60 g múky  20 g masla

Predhrejte rúru na 180 ºC, na plech dajte pergamenový papier potretý maslom. Roztvorte struk vanilky, vyberte zvnútra zrniečka a dajte ich do kastróla s cukrom, medom a šľahačkou. Priveďte do varu a nechajte vrieť asi 8 minút, až kým sa nezačnú na povrchu tvoriť veľké bubliny. Odložte z ohňa, pridajte pomarančovú kôru, mandle, múku a miešajte. Na plech klaďte malé kôpky masy a nechávajte dostatočné odstupy. Vložte na 7 až 8 minút do rúry a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke. Roztopte čokoládu dohladka a natrite v jemnej vrstve na plochú stranu vychladnutých florentíniek, čokoládu nechajte stuhnúť.

Marshmallows
50 g kakaa  3 bielka 6 plátkov želatíny (6 x 2 g )  180 g práško-vého cukru  50 g kryštálového cukru  ½ lyžičky citrónovej šťavy

Zmäkčite želatínu v miske so studenou vodou. 15 cl vody s práško-vým cukrom nechajte variť 8 minút. Počas toho ušľahajte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Želatínové plátky dajte do horúceho sirupu, ktorý ste predtým odložili z ohňa. Vylejte želatínový sirup na sneh a šľahajte až kým sneh nebude nafúknutý. Na plech dajte papier, vylejte tam masu, urovnajte špachtľou a dajte na 3 hodiny na chladné miesto. Potom pokrájajte na kocky, každú obaľte v jemnom cukre a v kakau. Uchovávajte v suchu.

Čokoládové karamelky
100 g horkej čokolády (najmenej 52 %) l kávová lyžička medu  40 g masla  20 cl šľahačky 300 g cukru

Rozlámte čokoládu na kúsky a dajte rozpustiť v kastróliku so šľahačkou a medom. Pripravte na silnejšom ohni zlatistý karamel z cukru a lyžice vody. Keď je karamel pripravený, odstavte z ohňa, pridajte roztopenú čokoládu a kúsky masla. Znovu dajte na oheň, priveďte do varu a miešajte dve minúty, až kým masa nebude hladká. Dajte ju do hranatej formy (môže byť plech), ktorú ste vyložili pergamenovým papierom a rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Odložte na chladné miesto na 3 hodiny. Karamel pokrájate na kocky.

Pomarančové slížiky
2 pomaranče 150 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g cukru

Umyte pomaranče a odrežte vršok. Rozrežte kôru na 4 časti a olúpte pomaranč. Rozkrájajte kôru na tenké slížiky a nechajte vybieliť vo vriacej vode 5 min. Dajte okvapkať a vložte do kastrólika, v ktorom je cukor a 15 cl vody. Priveďte do varu a nechajte na veľmi miernom ohni asi hodinu a 15 minút. Keď slížiky kôry vychladli, dajte ich odkvapkať. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Pomocou vidličky do nej postupne namáčajte pomarančové slížiky. Nechajte stuhnúť na alumíniovom papieri. Uchovávajte v škatuli.

Truffety
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  100 g kakaového prášku  12,5 cl šľahačky  40 g masla

Nadrobno rozsekajte čokoládu a dajte do misky. Priveďte do varu šľahačku, vylejte ju na čokoládu a vymiešajte dohladka. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a znovu miešajte. Misku vložte do chladničky na 2 hodiny. Nasypte do hlbokého taniera kakao a z čokoládovej masy formujte guličky. Celé ich obaľujte v kakaovom prášku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 812
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 163
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 685
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 143
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 306
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 257
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 029
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 996
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 830
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 748

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.