SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Sladké mámenie

Čokoládové maškrty, ktorým sa nedá odolať.

Mendiants - Žobráci
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g sušených plodov (ošúpané mandle, lieskovce, pistácie, hrozienka)

Predhrejte rúru na 180 ºC, rozložte mandle a oriešky na plech a daj-te ich zľahka opražiť asi na 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Nadrobno polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte. Dohladka vymiešanú vylejte na suchú a čistú plochu. Špachtľou ju zoškrabujte z krajov smerom k stredu, aby vychladla. Znovu ju dajte do misky, vo vodnom kúpeli ju zohrejte, až kým nebude hladká. Pridajte oriešky a hrozienka a na plechu s pergamenovým papierom rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Potom odložte na 3 hodiny do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Dukátiky
3 bielka  50 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  130 g cukru  40 g múky  40 g jemno mletých lieskovcov  30 g mandlí postrúhaných na lupienky  100 g masla  1 lyžička medu  lyžica šľahačky

Predhrejte rúru na 180 ºC, pripravte si plech s okrúhlymi formami v tvare mincí. Vyšľahajte bielka, pridajte k nim 100 g cukru, preosiatu múku, lieskovce, med, roztopenú čokoládu, šľahačku a mäkké maslo. Vymiešajte na hladkú masu. Naplňte formičky, posypte lupienkami mandlí a vložte do rúry na 10 minút. Nechajte vychladnúť a posypte zvyšným cukrom.

Florentínky
200 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  ½ struku vanilky  100 g kandizovanej pomarančovej kôry  100 g lupienkov mandlí  120 g cukru  50 g tekutého medu  15 cl šľahačky  60 g múky  20 g masla

Skryť Vypnúť reklamu

Predhrejte rúru na 180 ºC, na plech dajte pergamenový papier potretý maslom. Roztvorte struk vanilky, vyberte zvnútra zrniečka a dajte ich do kastróla s cukrom, medom a šľahačkou. Priveďte do varu a nechajte vrieť asi 8 minút, až kým sa nezačnú na povrchu tvoriť veľké bubliny. Odložte z ohňa, pridajte pomarančovú kôru, mandle, múku a miešajte. Na plech klaďte malé kôpky masy a nechávajte dostatočné odstupy. Vložte na 7 až 8 minút do rúry a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke. Roztopte čokoládu dohladka a natrite v jemnej vrstve na plochú stranu vychladnutých florentíniek, čokoládu nechajte stuhnúť.

Marshmallows
50 g kakaa  3 bielka 6 plátkov želatíny (6 x 2 g )  180 g práško-vého cukru  50 g kryštálového cukru  ½ lyžičky citrónovej šťavy

Skryť Vypnúť reklamu

Zmäkčite želatínu v miske so studenou vodou. 15 cl vody s práško-vým cukrom nechajte variť 8 minút. Počas toho ušľahajte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Želatínové plátky dajte do horúceho sirupu, ktorý ste predtým odložili z ohňa. Vylejte želatínový sirup na sneh a šľahajte až kým sneh nebude nafúknutý. Na plech dajte papier, vylejte tam masu, urovnajte špachtľou a dajte na 3 hodiny na chladné miesto. Potom pokrájajte na kocky, každú obaľte v jemnom cukre a v kakau. Uchovávajte v suchu.

Čokoládové karamelky
100 g horkej čokolády (najmenej 52 %) l kávová lyžička medu  40 g masla  20 cl šľahačky 300 g cukru

Rozlámte čokoládu na kúsky a dajte rozpustiť v kastróliku so šľahačkou a medom. Pripravte na silnejšom ohni zlatistý karamel z cukru a lyžice vody. Keď je karamel pripravený, odstavte z ohňa, pridajte roztopenú čokoládu a kúsky masla. Znovu dajte na oheň, priveďte do varu a miešajte dve minúty, až kým masa nebude hladká. Dajte ju do hranatej formy (môže byť plech), ktorú ste vyložili pergamenovým papierom a rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Odložte na chladné miesto na 3 hodiny. Karamel pokrájate na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomarančové slížiky
2 pomaranče 150 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g cukru

Umyte pomaranče a odrežte vršok. Rozrežte kôru na 4 časti a olúpte pomaranč. Rozkrájajte kôru na tenké slížiky a nechajte vybieliť vo vriacej vode 5 min. Dajte okvapkať a vložte do kastrólika, v ktorom je cukor a 15 cl vody. Priveďte do varu a nechajte na veľmi miernom ohni asi hodinu a 15 minút. Keď slížiky kôry vychladli, dajte ich odkvapkať. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Pomocou vidličky do nej postupne namáčajte pomarančové slížiky. Nechajte stuhnúť na alumíniovom papieri. Uchovávajte v škatuli.

Truffety
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  100 g kakaového prášku  12,5 cl šľahačky  40 g masla

Nadrobno rozsekajte čokoládu a dajte do misky. Priveďte do varu šľahačku, vylejte ju na čokoládu a vymiešajte dohladka. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a znovu miešajte. Misku vložte do chladničky na 2 hodiny. Nasypte do hlbokého taniera kakao a z čokoládovej masy formujte guličky. Celé ich obaľujte v kakaovom prášku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 514
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 727
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 487
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 302
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 154
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 440
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 478
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 351
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 259
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.