Sladké mámenie

Čokoládové maškrty, ktorým sa nedá odolať.

Mendiants - Žobráci
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g sušených plodov (ošúpané mandle, lieskovce, pistácie, hrozienka)

Predhrejte rúru na 180 ºC, rozložte mandle a oriešky na plech a daj-te ich zľahka opražiť asi na 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Nadrobno polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte. Dohladka vymiešanú vylejte na suchú a čistú plochu. Špachtľou ju zoškrabujte z krajov smerom k stredu, aby vychladla. Znovu ju dajte do misky, vo vodnom kúpeli ju zohrejte, až kým nebude hladká. Pridajte oriešky a hrozienka a na plechu s pergamenovým papierom rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Potom odložte na 3 hodiny do chladu.

Dukátiky
3 bielka  50 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  130 g cukru  40 g múky  40 g jemno mletých lieskovcov  30 g mandlí postrúhaných na lupienky  100 g masla  1 lyžička medu  lyžica šľahačky

Predhrejte rúru na 180 ºC, pripravte si plech s okrúhlymi formami v tvare mincí. Vyšľahajte bielka, pridajte k nim 100 g cukru, preosiatu múku, lieskovce, med, roztopenú čokoládu, šľahačku a mäkké maslo. Vymiešajte na hladkú masu. Naplňte formičky, posypte lupienkami mandlí a vložte do rúry na 10 minút. Nechajte vychladnúť a posypte zvyšným cukrom.

Florentínky
200 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  ½ struku vanilky  100 g kandizovanej pomarančovej kôry  100 g lupienkov mandlí  120 g cukru  50 g tekutého medu  15 cl šľahačky  60 g múky  20 g masla

Predhrejte rúru na 180 ºC, na plech dajte pergamenový papier potretý maslom. Roztvorte struk vanilky, vyberte zvnútra zrniečka a dajte ich do kastróla s cukrom, medom a šľahačkou. Priveďte do varu a nechajte vrieť asi 8 minút, až kým sa nezačnú na povrchu tvoriť veľké bubliny. Odložte z ohňa, pridajte pomarančovú kôru, mandle, múku a miešajte. Na plech klaďte malé kôpky masy a nechávajte dostatočné odstupy. Vložte na 7 až 8 minút do rúry a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke. Roztopte čokoládu dohladka a natrite v jemnej vrstve na plochú stranu vychladnutých florentíniek, čokoládu nechajte stuhnúť.

Marshmallows
50 g kakaa  3 bielka 6 plátkov želatíny (6 x 2 g )  180 g práško-vého cukru  50 g kryštálového cukru  ½ lyžičky citrónovej šťavy

Zmäkčite želatínu v miske so studenou vodou. 15 cl vody s práško-vým cukrom nechajte variť 8 minút. Počas toho ušľahajte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Želatínové plátky dajte do horúceho sirupu, ktorý ste predtým odložili z ohňa. Vylejte želatínový sirup na sneh a šľahajte až kým sneh nebude nafúknutý. Na plech dajte papier, vylejte tam masu, urovnajte špachtľou a dajte na 3 hodiny na chladné miesto. Potom pokrájajte na kocky, každú obaľte v jemnom cukre a v kakau. Uchovávajte v suchu.

Čokoládové karamelky
100 g horkej čokolády (najmenej 52 %) l kávová lyžička medu  40 g masla  20 cl šľahačky 300 g cukru

Rozlámte čokoládu na kúsky a dajte rozpustiť v kastróliku so šľahačkou a medom. Pripravte na silnejšom ohni zlatistý karamel z cukru a lyžice vody. Keď je karamel pripravený, odstavte z ohňa, pridajte roztopenú čokoládu a kúsky masla. Znovu dajte na oheň, priveďte do varu a miešajte dve minúty, až kým masa nebude hladká. Dajte ju do hranatej formy (môže byť plech), ktorú ste vyložili pergamenovým papierom a rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Odložte na chladné miesto na 3 hodiny. Karamel pokrájate na kocky.

Pomarančové slížiky
2 pomaranče 150 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g cukru

Umyte pomaranče a odrežte vršok. Rozrežte kôru na 4 časti a olúpte pomaranč. Rozkrájajte kôru na tenké slížiky a nechajte vybieliť vo vriacej vode 5 min. Dajte okvapkať a vložte do kastrólika, v ktorom je cukor a 15 cl vody. Priveďte do varu a nechajte na veľmi miernom ohni asi hodinu a 15 minút. Keď slížiky kôry vychladli, dajte ich odkvapkať. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Pomocou vidličky do nej postupne namáčajte pomarančové slížiky. Nechajte stuhnúť na alumíniovom papieri. Uchovávajte v škatuli.

Truffety
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  100 g kakaového prášku  12,5 cl šľahačky  40 g masla

Nadrobno rozsekajte čokoládu a dajte do misky. Priveďte do varu šľahačku, vylejte ju na čokoládu a vymiešajte dohladka. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a znovu miešajte. Misku vložte do chladničky na 2 hodiny. Nasypte do hlbokého taniera kakao a z čokoládovej masy formujte guličky. Celé ich obaľujte v kakaovom prášku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  3. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  4. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  7. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  8. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 777
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 969
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 411
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 263
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 239
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 643
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 369
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 876
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 171
  10. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 015

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Kotlebovi fašisti už majú plán B. Ani zákaz strany ich nemusí odstaviť

Poslanci ĽSNS by o svoj mandát neprišli. Ich stranícka kasa by sa však zrejme vyprázdnila

SVET

NATO ide do vojny proti Islamskému štátu

Bruselský summit aliancie zatienili teroristické útoky v Manchestri.

Neprehliadnite tiež

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.