SME

Sladké mámenie

Čokoládové maškrty, ktorým sa nedá odolať.

Mendiants - Žobráci
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g sušených plodov (ošúpané mandle, lieskovce, pistácie, hrozienka)

Predhrejte rúru na 180 ºC, rozložte mandle a oriešky na plech a daj-te ich zľahka opražiť asi na 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Nadrobno polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte. Dohladka vymiešanú vylejte na suchú a čistú plochu. Špachtľou ju zoškrabujte z krajov smerom k stredu, aby vychladla. Znovu ju dajte do misky, vo vodnom kúpeli ju zohrejte, až kým nebude hladká. Pridajte oriešky a hrozienka a na plechu s pergamenovým papierom rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Potom odložte na 3 hodiny do chladu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dukátiky
3 bielka  50 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  130 g cukru  40 g múky  40 g jemno mletých lieskovcov  30 g mandlí postrúhaných na lupienky  100 g masla  1 lyžička medu  lyžica šľahačky

Predhrejte rúru na 180 ºC, pripravte si plech s okrúhlymi formami v tvare mincí. Vyšľahajte bielka, pridajte k nim 100 g cukru, preosiatu múku, lieskovce, med, roztopenú čokoládu, šľahačku a mäkké maslo. Vymiešajte na hladkú masu. Naplňte formičky, posypte lupienkami mandlí a vložte do rúry na 10 minút. Nechajte vychladnúť a posypte zvyšným cukrom.

Florentínky
200 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  ½ struku vanilky  100 g kandizovanej pomarančovej kôry  100 g lupienkov mandlí  120 g cukru  50 g tekutého medu  15 cl šľahačky  60 g múky  20 g masla

SkryťVypnúť reklamu

Predhrejte rúru na 180 ºC, na plech dajte pergamenový papier potretý maslom. Roztvorte struk vanilky, vyberte zvnútra zrniečka a dajte ich do kastróla s cukrom, medom a šľahačkou. Priveďte do varu a nechajte vrieť asi 8 minút, až kým sa nezačnú na povrchu tvoriť veľké bubliny. Odložte z ohňa, pridajte pomarančovú kôru, mandle, múku a miešajte. Na plech klaďte malé kôpky masy a nechávajte dostatočné odstupy. Vložte na 7 až 8 minút do rúry a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke. Roztopte čokoládu dohladka a natrite v jemnej vrstve na plochú stranu vychladnutých florentíniek, čokoládu nechajte stuhnúť.

Marshmallows
50 g kakaa  3 bielka 6 plátkov želatíny (6 x 2 g )  180 g práško-vého cukru  50 g kryštálového cukru  ½ lyžičky citrónovej šťavy

SkryťVypnúť reklamu

Zmäkčite želatínu v miske so studenou vodou. 15 cl vody s práško-vým cukrom nechajte variť 8 minút. Počas toho ušľahajte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Želatínové plátky dajte do horúceho sirupu, ktorý ste predtým odložili z ohňa. Vylejte želatínový sirup na sneh a šľahajte až kým sneh nebude nafúknutý. Na plech dajte papier, vylejte tam masu, urovnajte špachtľou a dajte na 3 hodiny na chladné miesto. Potom pokrájajte na kocky, každú obaľte v jemnom cukre a v kakau. Uchovávajte v suchu.

Čokoládové karamelky
100 g horkej čokolády (najmenej 52 %) l kávová lyžička medu  40 g masla  20 cl šľahačky 300 g cukru

Rozlámte čokoládu na kúsky a dajte rozpustiť v kastróliku so šľahačkou a medom. Pripravte na silnejšom ohni zlatistý karamel z cukru a lyžice vody. Keď je karamel pripravený, odstavte z ohňa, pridajte roztopenú čokoládu a kúsky masla. Znovu dajte na oheň, priveďte do varu a miešajte dve minúty, až kým masa nebude hladká. Dajte ju do hranatej formy (môže byť plech), ktorú ste vyložili pergamenovým papierom a rozotrite na hrúbku 1,5 cm. Odložte na chladné miesto na 3 hodiny. Karamel pokrájate na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomarančové slížiky
2 pomaranče 150 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  200 g cukru

Umyte pomaranče a odrežte vršok. Rozrežte kôru na 4 časti a olúpte pomaranč. Rozkrájajte kôru na tenké slížiky a nechajte vybieliť vo vriacej vode 5 min. Dajte okvapkať a vložte do kastrólika, v ktorom je cukor a 15 cl vody. Priveďte do varu a nechajte na veľmi miernom ohni asi hodinu a 15 minút. Keď slížiky kôry vychladli, dajte ich odkvapkať. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Pomocou vidličky do nej postupne namáčajte pomarančové slížiky. Nechajte stuhnúť na alumíniovom papieri. Uchovávajte v škatuli.

Truffety
300 g horkej čokolády (najmenej 52 %)  100 g kakaového prášku  12,5 cl šľahačky  40 g masla

Nadrobno rozsekajte čokoládu a dajte do misky. Priveďte do varu šľahačku, vylejte ju na čokoládu a vymiešajte dohladka. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a znovu miešajte. Misku vložte do chladničky na 2 hodiny. Nasypte do hlbokého taniera kakao a z čokoládovej masy formujte guličky. Celé ich obaľujte v kakaovom prášku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Ľuba Mackovičová, SME ženy

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 334
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 139
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 229
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 558
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 143
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 269
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 126
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 713
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 231
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 453
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 598
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
reklama
SkryťZatvoriť reklamu