SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Ako zdravo vyprážať?

Pri tepeľnom pôsobení vysokých teplôt na tuky, dochádza takmer už všetkým známy, vznik tzv. karcinogénnych látok. Tento stav nastáva, ak si nesprávne zvolíme tuk, na ktorom budeme potraviny vyprážať.

Samozrejme, že sa tomu dá predísť ak vylúčime tento spôsob tepelného spracovania potravín, ale zrejme viacerí labužníci si nedokážu svoj jedálny lístok predstaviť bez voňavých vyprážaných šťavnatých dobrôt. Bolo by to jednoduché ako tomu predísť a to takým spôsobom, ak budeme zaraďovať do svojho jedálnička len dusené, varené, či na grile bez tuku pripravené pokrmy. Najvhodnejšie aj pre zdravie srdca a ciev z hladiska prísunu cholesterolu, by bolo vylúčiť živočíšne tuky a prijímať len rastlinné.

Skryť Vypnúť reklamu

Masť verzus olej
Už dávnejšie vzniklo tvrdenie, že na vyprážanie je najvhodnejšia masť a to z takého dôvodu, pretože sa neprepáli tak rýchlo ako olej. Je to pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré podliehajú menšej oxidácií pôsobením vysokých teplôt ako nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú vo väčšej miere v rastlinných tukoch a najmä olejoch. Netreba, ale zabúdať, že masť a rovnako aj živočíšne maslo je vysokým zdrojom cholesterolu, ktorý je zase hrozbou pre vznik srdcovo-cievnych ochorení a najmä rozvoj aterosklerózy.

Dnes sú už na trhu bežne dostupné kvalitné rastlinné oleje a tak tiež rastlinné tuky, ktoré sú špeciálne určené pre teplú kuchyňu, na vyprážanie. Dôležité je si správne vybrať a zvoliť si olej, ktorý nie je za studena lisovaný, pretože tie sú určené výhradne len na studenú kuchyňu, napríklad do šalátov. Pri vyprážaní na oleji je dôležité si zapamätať, nepoužívať viac krát olej, na ktorom sa už raz potraviny vyprážali. A to z takého dôvodu, že i keď použijeme olej určený pre teplú kuchyňu, je len čiastočne „ošetrený“ voči nadmernej oxidácii mastných kyselín, čo znamená, že opakovaným a dlhodobým pôsobením vysokých teplôt na mastné kyseliny vznikajú už spomínané karcinogenné látky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre porovnanie:
100 gramov bravčovej masti obsahuje 40 – 45 gramov nasýtených mastných kyselín a 90 – 100 mg cholesterolu, kďežto 100 gramov olivového alebo slnečnicového oleja obsahuje len 8 – 10 gramov nasýtených mastných kyselín a žiaden cholesterol.

Zdravý trojobal
Je spôsob akým si môžeme vyprážanie trošku „ozdraviť“ a to tak, keď miesto celých vajec použijeme len bielok (vaječný žĺtok ma vysoký obsah cholestrolu) a strúhanku si pripravíme z doma nasušeného a pomletého celozrnného pečiva. Pre „väčší efekt“, je možné použiť aj miesto bežnej bielej múky, tmavú. Dokonca je aj taká možnosť a to u niektorých potravín, že vajcia a múku úplne vylúčime, a zľahka potraviny obalíme len v celozrnnej strúhanke. Konečný efekt je podobný ako pri trojobale. Na záver vyprážania nezabudnite pod potraviny podložiť papierový obrúsok, ktorý výborne odsaje prebytočný tuk a jedlo nebude príliš mastné.

Skryť Vypnúť reklamu

Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu, informácie týkajúce sa zdravého životného štýlu sa dozviete na bezplatnej infolinke 0800 152 153.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 361
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 567
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 000
  4. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 206
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 140
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 15 101
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 397
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 964
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 391
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 323
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s náčelníkom generálneho štábu Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom.
Píše Janka Debrecéniová

„Spoločná zodpovednosť“ je ukážkou nezodpovednosti

Uznesenie vlády fakticky porušuje viacero základných práv a slobôd.

Testovanie na nový koronavírus v Bánovciach nad Bebravou.
Prezidentka Zuzana Čaputová.
Autorská strana Petra Schutza

Sudcovia v klepetách a testovací vabank (týždeň podľa Schutza)

Takmer dvadsaťpäť odchytených sudcov je unikát.

Akcia Víchrica.

Neprehliadnite tiež

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.
Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou