SME

Banketové grilované kurča

Ak treba čosi na zahryznutie k drinkom a dlhému popoludniu so spoločnosťou, nesnažte sa vyvárať niekoľkochodové menu a voľte radšej čosi plné chuti, avšak dostatočne ľahké na to, aby zostal váš žalúdok v strehu. Grilované kurča neodmietne nik, rovnako ako

čerstvo napečené pečivo, s ktorým budete mäso zahryzávať.

Rýchlopečúce rúry dokážu divy, takže grilovanie kurčaťa je otázkou niekoľkých desiatok minút. Vďaka tomu si môžete dovoliť pripraviť prílohu, ktorá nie je každodenná. Skúšali ste už niekedy nahradiť chlieb pečivom, ktoré si môžete upiecť sami doma?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ideálne je začať práve ním – umývanie riadu tak budete môcť ponechať na automatickú umývačku. Vždy plánujte varenie tak, aby ste sa nestali otrokom upratovania.

Zmiešajte pol kilogramu polohrubej múky s polovicou kocky droždia, vodou, lyžicou cukru a primeraným množstvom soli tak, aby ste dostali vláčne kysnuté cesto. Nie je to zložité, nemusíte sa dokonca starať ani o to, aby ste droždie naštartovali rozpúšťaním v cukre. S predhriatou rúrou bude kysnutie dokonalé. Cesto jemne premieste na pracovnej doske, pomúčte ho a vložte do misy aby ste ho nechali odpočinúť. Nenechajte ho na linke ale vložte ho do rúry a v režime konvenčného ohrevu spustite predhriatie na teplotu 40 °C. Príprava by vám nemala zabrať viac ako 5 minút času, nebojte sa že je to prácne – práve naopak. Nechajte cesto odpočívať a pripravte si zatiaľ kurča.

SkryťVypnúť reklamu

Pri grilovanom kurčati máte dve možnosti. Buď ho vopred „utopíte“ na nejaký čas v slanej vode aby prenikla slaná chuť i do jeho mäsa, alebo pikantne ochutíte jeho kožu a vláčne jemné mäso necháte kontrastovať jeho prirodzenou chuťou s prílohou. Ja mám radšej druhú možnosť, pretože mäso sa soľou nevysuší a zostane jemné. Zmiešajte červenú thajskú kari pastu (dostanete ju napr. na orientfood.sk) s olejom a naneste ju rovnomerne štetcom z každej strany na kurča. Nepridávajte žiadnu soľ, ani žiadne iné korenie. Pasta obsahuje všetko potrebné: čili papričky, cesnak, citrónovú kôru, šalotku, krevety a zopár ďalších prísad – nie je chemicky konzervovaná a vydrží dlho i bez chladničky.

Medzitým v priebehu 10 minút vykyslo cesto dostatočne na to, aby ste mohli z neho vyformovať uzlíčky. Rozdeľte ho na 16 – 20 dielov, vyformujte šúľky a spravte z nich uzlíčky. Položte ich ešte raz na múku aby sa vám neprilepili a rozmiestnite ich na dva okrúhle plechy na pečenie pizze. Do rúry ich môžete umiestniť súčasne v dvoch poschodiach, takže ušetríte pri pečení čas. Potrite všetky vodou, jemne posoľte a vložte opäť do rúry predhriatej na 40°C aby kysnutie pokračovalo. Cesto bude ľahké a vláčne. Po 10 minútach odpočívania nastavte 210 °C teplotu konvenčného ohrevu a o 12-14 minút môžete vyberať hotové pečivo von. Správny čas spoznáte podľa toho, že začne jeho kôrka tmavnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Následne môžete pristúpiť ku grilovaniu kurčaťa. Položte ho na nízky rošt, vložte do rúry a voľte režim automatickej úpravy pod predvoľbou 3. Jeden-a-pol kilogramové kurča ugriluje trojica tepelných zdrojov za 30 minút. Aby bolo správne prepečené, položte ho v prvej fáze prsiami nadol a ak vás rúra pípaním vyzve, otočte ho naopak, aby bolo atraktívne i pre oko. Čím väčšie kurča použijete, tým bude šťavnatejšie. Halogénová lampa prehreje vnútro v spolupráci s mikrovlnami tak, že prsia zostanú šťavnaté a predsa sa budú rozsýpať keď ich budete vkladať do úst. Koža sa teplovzdušným ohrevom a sálavým teplom špirál upečie do chrumkava a vy získate dokonalú harmóniu.

Servírovanie je už na vás – viac toho netreba. Každý nech si uchmatne z podnosu po čom túži a vy začnite rozmýšľať ako ostatným vysvetlíte ako si bez rýchlopečúcej rúry dokážu čosi podobné upiecť doma – odpoveď je totižto jasná: nijak.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mg

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 535
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 196
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 870
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 834
  5. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 052
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 924
  7. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 619
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 456
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 788
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 732
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 362
  4. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 11 752
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 666
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 013
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 8 002
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 758
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťZatvoriť reklamu