Banketové grilované kurča

Ak treba čosi na zahryznutie k drinkom a dlhému popoludniu so spoločnosťou, nesnažte sa vyvárať niekoľkochodové menu a voľte radšej čosi plné chuti, avšak dostatočne ľahké na to, aby zostal váš žalúdok v strehu. Grilované kurča neodmietne nik, rovnako ako

čerstvo napečené pečivo, s ktorým budete mäso zahryzávať.

Rýchlopečúce rúry dokážu divy, takže grilovanie kurčaťa je otázkou niekoľkých desiatok minút. Vďaka tomu si môžete dovoliť pripraviť prílohu, ktorá nie je každodenná. Skúšali ste už niekedy nahradiť chlieb pečivom, ktoré si môžete upiecť sami doma?

Ideálne je začať práve ním – umývanie riadu tak budete môcť ponechať na automatickú umývačku. Vždy plánujte varenie tak, aby ste sa nestali otrokom upratovania.

Zmiešajte pol kilogramu polohrubej múky s polovicou kocky droždia, vodou, lyžicou cukru a primeraným množstvom soli tak, aby ste dostali vláčne kysnuté cesto. Nie je to zložité, nemusíte sa dokonca starať ani o to, aby ste droždie naštartovali rozpúšťaním v cukre. S predhriatou rúrou bude kysnutie dokonalé. Cesto jemne premieste na pracovnej doske, pomúčte ho a vložte do misy aby ste ho nechali odpočinúť. Nenechajte ho na linke ale vložte ho do rúry a v režime konvenčného ohrevu spustite predhriatie na teplotu 40 °C. Príprava by vám nemala zabrať viac ako 5 minút času, nebojte sa že je to prácne – práve naopak. Nechajte cesto odpočívať a pripravte si zatiaľ kurča.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pri grilovanom kurčati máte dve možnosti. Buď ho vopred „utopíte“ na nejaký čas v slanej vode aby prenikla slaná chuť i do jeho mäsa, alebo pikantne ochutíte jeho kožu a vláčne jemné mäso necháte kontrastovať jeho prirodzenou chuťou s prílohou. Ja mám radšej druhú možnosť, pretože mäso sa soľou nevysuší a zostane jemné. Zmiešajte červenú thajskú kari pastu (dostanete ju napr. na orientfood.sk) s olejom a naneste ju rovnomerne štetcom z každej strany na kurča. Nepridávajte žiadnu soľ, ani žiadne iné korenie. Pasta obsahuje všetko potrebné: čili papričky, cesnak, citrónovú kôru, šalotku, krevety a zopár ďalších prísad – nie je chemicky konzervovaná a vydrží dlho i bez chladničky.

Medzitým v priebehu 10 minút vykyslo cesto dostatočne na to, aby ste mohli z neho vyformovať uzlíčky. Rozdeľte ho na 16 – 20 dielov, vyformujte šúľky a spravte z nich uzlíčky. Položte ich ešte raz na múku aby sa vám neprilepili a rozmiestnite ich na dva okrúhle plechy na pečenie pizze. Do rúry ich môžete umiestniť súčasne v dvoch poschodiach, takže ušetríte pri pečení čas. Potrite všetky vodou, jemne posoľte a vložte opäť do rúry predhriatej na 40°C aby kysnutie pokračovalo. Cesto bude ľahké a vláčne. Po 10 minútach odpočívania nastavte 210 °C teplotu konvenčného ohrevu a o 12-14 minút môžete vyberať hotové pečivo von. Správny čas spoznáte podľa toho, že začne jeho kôrka tmavnúť.

Následne môžete pristúpiť ku grilovaniu kurčaťa. Položte ho na nízky rošt, vložte do rúry a voľte režim automatickej úpravy pod predvoľbou 3. Jeden-a-pol kilogramové kurča ugriluje trojica tepelných zdrojov za 30 minút. Aby bolo správne prepečené, položte ho v prvej fáze prsiami nadol a ak vás rúra pípaním vyzve, otočte ho naopak, aby bolo atraktívne i pre oko. Čím väčšie kurča použijete, tým bude šťavnatejšie. Halogénová lampa prehreje vnútro v spolupráci s mikrovlnami tak, že prsia zostanú šťavnaté a predsa sa budú rozsýpať keď ich budete vkladať do úst. Koža sa teplovzdušným ohrevom a sálavým teplom špirál upečie do chrumkava a vy získate dokonalú harmóniu.

Servírovanie je už na vás – viac toho netreba. Každý nech si uchmatne z podnosu po čom túži a vy začnite rozmýšľať ako ostatným vysvetlíte ako si bez rýchlopečúcej rúry dokážu čosi podobné upiecť doma – odpoveď je totižto jasná: nijak.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 229
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 413
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 286
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 655
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 676
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 437
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 916
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 517
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 863
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 669

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.