TESTOVALI SME

LG SolarDOM – rýchlorúra, ktorá spraví z amatéra profíka

Ak chcete tráviť v kuchyni čo najmenej času bez toho, aby tým utrpela kvalita jedál ktoré pripravujete, mali by ste sa zoznámiť s rýchlovarnými rúrami. Dokážu ušetriť polovicu energie a tri štvrtiny času napríklad tým, že pre ohrev využívajú tri zdroje te

+ veľký objem a oblé vnútro
+ extrémne rýchla úprava potravín
+ tri zdroje tepla, automatické režimy
- chýba uhlíkový filter ventilácie

pla – halogén, výhrevnú špirálu a mikrovlny. Ak vstúpi do hry aj automatický kuchár a jednoduché čistenie, máte po starostiach.

Široká paleta jedál z jediného spotrebiča
Rúra SolarDOM je jedinečná svojou všestrannosťou. Vďaka tomu že ponúka niekoľko režimov varenia, dokážete ňou v priebehu niekoľkých minút vykúzliť čokoľvek. Pomôže vám pri zapekaní sendvičov, upečie šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou, ugriluje kurča, pripraví zemiaky, ryžu a zeleninu, poradí si i s rybami, mrazenou pizzou, hranolkami, vyčarí múčnik, dokonca rozmrazí aj jedlá z mrazničky a upraví ich do stavu vhodného pre servírovanie. Najlepšie na tom je, že nepotrebujete takmer žiadne skúsenosti s varením. Obľúbite si zabudovaného kuchára-asistenta, ktorý nastaví všetky parametre namiesto vás.

Teplo z halogénu preniká hlboko
LG využíva pre rýchly ohrev prenikajúci do hĺbky halogénovú lampu. Tento tepelný zdroj vyžaruje podobné frekvenčné spektrum ako slnko. Infračervené tepelné zložky sprevádzajúce svetlo prenikajú s extrémnou rýchlosťou do hĺbky upravovaných potravín až k ich stredu bez toho, aby sa musela rúra vopred celá nahriať.

Znamená to, že i v prípade ak sa rozhodnete piecť mäsovú rolku alebo kurča s náplňou, teplo preniká už od začiatku pečenia až ku stredu. Tepelná úprava je rovnomerná a nestane sa, že kým vnútro je nedopečené, povrch je spálený. Výhodou je, že pri takejto rýchlej úprave pracuje i voda obsiahnutá vo vašom pokrme. Narozdiel od mikrovĺn, ktoré ju zachovajú bez zmeny objemu vo vnútri, pri halogénovom ohreve sa jej objem redukuje rovnako, ako pri tradičnom pečení.

Výhrevné špirály pracujú z oboch strán
Aby ste pri úprave pokrmov mohli využiť i sálavé teplo z tradičných špirálových výhrevných telies, výrobca zabudoval do tela rúry dva okruhy. Prvý sa nachádza naspodku pod rotujúcim tanierom a zohrieva jedlo z bezprostrednej blízkosti.

Druhá špirála sa nachádza vo vrchnej časti vedľa halogénového telesa a jej funkčnosť je doplnená o teplovzdušnú ventiláciu. Špirály môžu poslúžiť pre zapekanie alebo grilovanie, spolu s teplovzdušným ventilátorom dokážu vyhriať vnútorný priestor na vami určenú teplotu. Rúra poslúži na precízne riadené pečenie pokrmov, presná regulácia teploty vám pomôže pri príprave najjemnejších múčnikov či kysnutí cesta pri 40 °C. Pracovný rozsah teplôt je regulovateľný od 100 do 250 °C.

Tretí hráč tímu – mikrovlny
Aby bolo možné skrátiť čas prípravy pokrmov a získali ste možnosť ich ohrievania a prípravy v pare, nesmie chýbať ani mikrovlnná jednotka s technológiou intellowave. Tá zaisťuje rovnomerné prenikanie mikrovĺn do jedla z každej strany, čo oceníte nielen pri úprave jedál, ale hlavne pri rozmrazovaní. Povrch rozmrazeného mäsa sa nevarí, k jeho zohrievaniu dochádza vo vnútri rovnako intenzívne ako na povrchu. Výkon je nastaviteľný v rozsahu od 90 do 900 wattov, možné je kombinovať v jedinom programe dva výkony s dvojicou časov, ktoré sa spustia automaticky po sebe.

Jednotlivo i spoločne
I keď trojica tepelných zdrojov vám vnucuje myšlienku, že rúra ponúka tri režimy práce, nie je to pravda. Pri varení je možné jednotlivé zdroje kombinovať tak, aby ste dosiahli v čo najkratšom čase maximálne dobrý výsledok.

Pri grilovaní sálavým teplom môžete proces urýchliť halogénovým telesom, pri pečení si môžete pomôcť mikrovlnami, alebo môžete využiť všetky tri zdroje súčasne, aby ste ugrilovali kurča v rekordnom čase. Možno to na prvý pohľad vyzerá komplikovane, situácia je úplne iná. Nejde o komplikovaný stroj s množstvom tlačidiel ktorých sa budete báť. Práve naopak – veľký podsvietený panel s ikonami doplnený o tlačidlá priamej voľby a rotačný volič sú jednoducho použiteľné. Už po vybalení sa môžete pustiť do prvých experimentov – bez obáv o zlyhanie.

Zaoblené vnútro a príslušenstvo ktoré sa cení
Podobne ako pri mikrovlnnej rúre, i v tomto prípade sa všetko odohráva „na tanieri“. Vyhotovený je z plechu so smaltovanou povrchovou úpravou a jeho priemer je o málo viac ako 40 centimetrov. Keďže sa jedlo počas úpravy otáča, ohrieva sa rovnomerne bez ohľadu na to, kde sa nachádza tepelný zdroj.

K tanieru je pribalená dvojica roštov z nehrdzavejúcej ocele s vyhladeným povrchom, ktoré sa líšia výškou. Vysoký využijete pre grilovanie, nízky na pečenie mäsa. Ak uprednostníte rošty pred použitím tradičného pekáča, šetrne zbavíte jedlo prebytočného tuku – voľba je však na vás. Odnímateľné príslušenstvo sa jednoducho udržiava, môžete ho vložiť do umývačky riadu a môžete na ňom dokonca svoje pokrmy priamo servírovať.

V prípade že si zaobstaráte alternatívnu výbavu, nájdete v balení sadu SteamChef pre varenie jedál v pare. Túto sadu sme však na testy k dispozícii nemali, takže ju zhodnotiť nevieme.

Vnútorný priestor rúry so 43 litrovým objemom je zaoblený a zadná časť kopíruje okraje rotujúceho taniera. Nerezový povrch je ľahko čistiteľný, vrchné výhrevné telesá sa však skrývajú za mriežkou. Čistiť ich nedokážete, tuk ktorý sa na ne nalepí pri prskaní však zhorí, takže údržba potrebná nie je. Hladký vnútorný povrch v prípade núdze dočistíte plastovou škrabkou, alebo si môžete pomôcť naparením.

Dvierka sú vybavené dvojitým zasklením a gumovou izoláciou, poskytujú vám dokonalý prehľad o úprave. Na testovanom kuse sa medzipriestor pri dlhších úpravách zvykol zapariť, nevieme posúdiť či ide o chybu testovaného kusu alebo štandardné správanie.

Mikrovlny pre varenie i ohrievanie
SolarDOM pracuje v mikrovlnnom režime ako tradičná mikrovlnka. Tento režim umožňuje ohrievanie potravín, nízky výkon použijete na manuálne rozmrazovanie, s potrebnou súpravou dokážete v pare pripraviť zeleninu, alebo môžete využiť tanier na to, aby ste na ňom pripravili zemiaky v šupke, ktoré môžete následne prekrojiť a zapiecť.

Keďže v rúre pripravíte za extrémne krátky čas i malé porcie jedla, ohrievanie možno odsuniete stranou a zvyknete si mikrovlny používať hlavne na zeleninu, párky a zemiaky. Mrazená zelenina upravená primeraným množstvom mikrovĺn chutí takmer na nerozoznanie od čerstvej a dokáže vo forme prílohy obohatiť každé jedlo na stole.

Výhodou SolarDOMu je, že v jedinej nádobe dokážete po sebe uskutočniť viacero úkonov, a tak zostáva kuchyňa čistá a bez riadu. Ak si prečítate manuál, zistíte že môžete hravo taktizovať. Nastavíte prvý výkon s časom, opätovne aktivujete funkciu mikrovĺn a nastavíte druhý výkon a druhý čas. Výsledkom je že automat po stanovenom čase prepne výkon, takže mrazená zelenina sa najprv búrlivo uvedie do varu a následne sa výkon zníži, aby čerstvosť neutrpela. Nastavené hodnoty je možné uložiť do piatich pamätí, takže si uľahčíte obsluhu.

Gril pracuje v troch režimoch
Pri raňajkách a príprave večere oceníte gril, ktorý je vďaka halogénovému telesu extrémne rýchly a výkonný. Môžete si zvoliť či použijete iba vrchnú či spodnú špirálu, alebo zapojíte do hry i extrémnu silu halogénu.

Na vysoký rošt dokážete naraz uložiť 5 krajcov mrazeného krájaného chleba, ktorý je už po troch minútach ako čerstvý – plný vône a chuti. Včerajšie pečivo získa grilom opäť svoje čaro, toustový chlieb či pečivo so syrom, salámou, šampiónmi či mäsovou pomazánkou premeníte v priebehu 4 minút na zapekačky.

Na vysokom rošte môžete grilovať i údeniny, ohrejete na ňom vypražené mäsá a ryby, občerstvíte ním niektoré jedlá z chladničky tak, že budú chutiť ako práve upravené. Gril sa stáva pomocníkom ktorý je rýchlejší ako rúra.

Konvenčná rúra s teplovzdušným obehom
Elektrickú rúru vie používať snáď každý. Nastavíte si pracovnú teplotu a čas, pri vysokých teplotách si môžete počkať na to, kým sa pracovný priestor predhreje na požadovanú teplotu. Môžete to spraviť halogénovým ručne grilom a máte to hneď, alebo si počkáte o desiatku sekúnd dlhšie a máte to s presnosťou termostatu.

Keďže pracovný rozsah pokrýva teploty od 100 do 250°, môžete sa bez obmedzení pustiť do akejkoľvek úpravy. Hoci i do vodného kúpeľa so 100 °C limitom ak máte v obľube pudingy typické pre ostrovnú kuchyňu. Predhriatie zaistí aby múčniky boli nadýchané a neklesli. My sme v rúre pripravili niekoľko tradičných múčnikov, prekvapila nás šťavnatosť piškótového cesta, ktoré sa nevysušilo viac ako je potrebné. Pri pečení si všimnete že stred pečie o čosi rýchlejšie ako okraje, rozdiel je však takmer zanedbateľný, takže sa neobávajte problémov.

Dostupný je i režim so 40°C teplotou pre fermentáciu, ktorý využijete pre kysnutie cesta. Jediné čo vám môže chýbať je vyššia teplota v rozmedzí od 60 do 70°C, ktorú by ste použili pre udržiavanie jedla v teplom stave, kým sa bude podávať.

Kombinujeme pre rýchlosť
Výhodou SolarDOMu je, že dokáže kombinovať mikrovlny s grilom a konvenčným ohrevom tak, aby ste dokázali skrátiť čas úpravy na štvrtinu a súčasne dosiahnete i 50 percentnú úsporu energie. Ak sa vo vhodnom pomere mikrovlny s druhým výhrevným telesom skombinujú, chuťový zážitok je rovnaký ako pri bežnej pomalej úprave.

Nie je to ako pri malých mikrovlnkách s grilom, kde chutí grilované kuracie mäso ako vyprážané. Výkon grilu či konvenčného ohrevu je v pomere k mikrovlnám dostatočne silný, aby im stíhal. Už žiadne vodnaté jedlá bez chuti. V tomto prípade nie sú mikrovlny kompromisom ale skvelým doplnkom.

Ak navolíte dvojicu tepelných zdrojov, určíte ešte výkon mikrovĺn a dĺžku času úpravy. Chce to trochu experimentovania, možno vás však osloví automat, ktorý to spraví za vás.

Automatický kuchár pracuje za vás
Je prekvapivé, že SolarDOM vás zavedie k jedlám ktoré ste možno nikdy nevarili iba preto, že sa vám zdali byť menej bežné alebo komplikované na úpravu. Zistili sme že prednastavený automat s 12 programmi pracuje tak skvele, že nepotrebujete žiadne kuchárske schopnosti na to, aby bolo jedlo chutné. Pri rýchlej úprave sa natoľko rozvinie prirodzená chuť potravín, že sa to odrazí i na menšej potrebe používania soli – obzvlášť ak ide o mäsá.

Kuracie mäso je v našich končinách obľúbené. Ak vybalíte 1,5 kilogramové chladené kurča z fólie, potriete ho olejom s koreninami a umiestnite na nízky rošt, za 30 minút vám automat naservíruje grilované kurča s chrumkavou kožou a šťavnatým mäsom, ako by ste si ho kúpili v najbližšom pojazdnom grile. Podobné je to s kuracími dielmi. Bez ohľadu na to či ide o krídla alebo stehná, stačí ak ich chvíľu namarinujete v kvalitnej sójovej omáčke a o 25 minút môžete prestierať.

Podobné automaty sú pripravené i pre hovädzie a bravčové mäso. Testovali sme pečenie bravčového pliecka i krkovičky a výsledok bol ohromujúci. Po jemnom marinovaní sme použili šnúru pre zviazanie aby mäso držalo tvar a po 25 minútach bola kilogramová rolka pripravená na servírovanie. Mäso sa bez námahy filetovalo na kompaktné plátky, vnútro bolo šťavnaté a správne preprečené, kôrka bola chrumkavá po všetkých stranách. Použitie roštu prináša skvelé výsledky.

Ak vám nechutí mrazená pizza zo supermarketu ani v prípade ak si zvolíte niektorú z drahších značiek, nepripisujte chyby výrobcovi. Porovnali sme úpravu v Crisp mikrovlnke s pizza režimom s úpravou v SolarDOMe. Prekvapilo nás, že cesto zostalo nadýchané a nevysušilo sa. Spracovať môžete pizzu väčšieho priemeru a buďte si istí, že i lacné nízkorozpočtové pizze zo supermarketu budú chutiť nad vaše očakávania. Nepokúšajte sa však pre ich prípravu použiť funkciu konvenčnej rúry – inak bude cesto tvrdé a suché. Automat dokáže divy – vypne ventiláciu aby udržal vlhkosť tam kde ju treba a zaistí rýchlejší chod, aby sa para dostala preč.

Výborné výsledky ponúka i režim úpravy hranoliek a zemiakov. Nemusíte zostať iba pri mrazených polotovaroch, ale môžete si spraviť vlastné. Ak chcete netradičnú a chutnú prílohu, nastrúhajte zemiaky na 1 mm hrubé plátky, vyperte z nich vo vode škrob, poprekladajte ich olivovým olejom a koreninami. Ak použijete na pečenie program na úpravu hranoliek, výsledok bude nečakaný.

Pre rýchle zeleninové prílohy môžete použiť režim pre úpravu zeleniny, ktorý si poradí s mrazenými i čerstvými vstupmi. Pri vážení buďte presní, dlhší čas úpravy znamená stratu čerstvosti pri mrazenej zelenine, a jemné rozpadnutie štruktúr so zavädnutím pri čerstvej. Používajú sa mikrovlny v kombinácii s parným varením, osvedčilo sa nám ubrať kúsok z času, ktorý prednastaví automat.

Ak ste z -18°C mrazničky vybrali maslo, syr alebo zmrzlinu, asi ich nebudete môcť rýchlo použiť. Nezabúdajte na to že máte doma pomocníka, ktorý použije extrémne slabý výkon mikrovĺn na to, aby vám pomohol.

Ak má automatika v kuchyni pomáhať, tak je to práve tento prípad. Ak si máte na čom k jedlám pripraviť omáčku pre ich doplnenie, v multifunkčnej rúre dokážete pripraviť neuveriteľné množstvo jedál.

Rozmrazovanie bez kompromisu
Tradičným problémom rozmrazovania je, že nie každá mikrovlnka dokáže dávkovať mikrovlny tak, aby sa prehrieval stred rovnako intenzívne, ako okraje. Pri jemných mäsách sa stáva že sa ich povrch uvarí a stred sa iba začína jemne povoľovať.

Mali sme možnosť vyskúšať, že rozmrazovací automat si rozumie s rybami a hydinou skvele. Ak vám z kuraťa nevytŕčajú krídla alebo je ryba upravená bez chvostov a plutiev, výsledok je ideálny.

Ak však z objemu masy čosi vytŕča, musíte si pomôcť – stačí alobalom ovinúť kritické časti a máte po probléme. Rozmrazovanie pečiva vzhľadom na lepší výsledok grilu pravdepodobne nepoužijete, zeleninu pred parným varením rozmrazovať nemusíte.

Odvetranie by mohlo byť lepšie
Pri cirkulácii vzduchu je prebytočné teplo spolu s vlhkosťou vyfukované von, aby bola vnútorná klíma pre prípravu ideálna. Keďže pečenie mäsa môže byť aromatickou záležitosťou a prihárajúce tuky odkvapkávajúce z roštu na spodný tanier nie sú príliš atraktívnou arómou pre kuchyňu, potrebné je pri umiestňovaní počítať s tým, že ventilácia nie je vybavená uhlíkovým filtrom. Odsávač pár v kuchyni by mal mať preto dostatočný výkon, aby stíhal spracovať i spaliny, ktoré nevznikajú v sporáku pod ním, ale pochádzajú z rýchlopečúcej rúry osadenej v inej časti miestnosti. Tá môže byť osadená plne na opačnom konci, takže efektívnosť filtrovania sa znižuje.

Technické parametre:Kapacita: 34 litrov * Výkon: Gril 2100W, Mikrovlna 900W, Teplovzdušný ohrev 2800W * Vnútorná úprava: nehrdzavejúca oceľ * Funkcie: gril, konvenčná rúra, mikrovlny, kombinované rýchlovarné režimy, rozmrazovanie, kuchár-automat * Výbava: rotačný kovový tanier s glazúrou, dvojica roštov s rozdielnou výškou* Ovládanie: tlačidlá a rotačný volič s veľkým zobrazovacím panelom * Rozmery: 528 x 392 x 480 mm, Hmotnosť: 28kg * Možnosť zabudovania pomocou MK-3460SF

Dostupnosť: www.lgecz.cz
Orientačná cena: 25 290 Sk

Pomocník, ktorého si nepustíte
Počas testov sme si na rúru SolarDOM natoľko obľúbili, že sme sa s ňou iba veľmi ťažko lúčili. Ukázala že je možné vybočiť zo stereotypu bez toho, aby ste museli tráviť v kuchyni viac času ako v minulosti. Pripravuje jedlá so skvelou chuťou v extrémne krátkom čase a s nízkou spotrebou energie. Zašpiníte s ňou minimum riadu, takže sa vaša umývačka začne plniť menšou rýchlosťou. Paradoxom je, že si vás získa natoľko, že v nej nebudete pripravovať iba hlavné jedlo, ale aj prílohu. Sporák zostane už iba na omáčky a polievky.

Bez ohľadu na to, či plánujete v kuchyni použiť SolarDOM ako samostatne stojaci spotrebič alebo zabudovanú výbavu, mali by ste myslieť na to, aby bol uložený minimálne v 85 centimetrovej výške, aby sa vám s horúcimi jedlami pohodlne manipulovalo. Pri napájaní vystačíte s obyčajnou elektrickou zásuvkou, digestor v pracovnom zábere nie je na škodu.

Kulinárske tipy:

Bravčová pečienka s hráškom a listovým šalátom
Banketové grilované kurča
Bravčové rebierka s rafinovane dobrými zemiakmi

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 22 839
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 514
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 109
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 570
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 365
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 493
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 404
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 395
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 353
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 008

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.