S "ryžovým hrncom" je ryža vždy dokonalá

Ak sa spýtate Číňana akým spôsobom varí ryžu, odpovie vám s nechápavým výzorom v tvári: jednoducho - nasypem ju do hrnca, zalejem vodou, stlačím vypínač a keď je hotová, hrniec sa automaticky vypne. Presnejšie povedané, pre varenie použije elektrický hrni


ec. Dostupné sú už aj na našom trhu, mnoho ľudí ich však prehliadlo.

Princíp je jednoduchý
Varenie ryže nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Všetko čo potrebujete je ryža a voda. V závislosti na tom aký druh varíte, predchádza úprave premývanie. To preto, aby ste sa zbavili nadbytočného škrobu, ktorý v mlyne pri lúpaní ryže zostal nalepený na zrnkách.


Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha k dnu vnútornej nádoby aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je vyhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Akonáhle nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká až dovtedy, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je už iba hotová ryža pripravená na konzum. Princíp je jednoduchý. Ak sa voda ohreje nad teplotu varu, odparí sa – bez tlakového uzáveru jej teplota nebude nikdy vyššia. Nárast teploty znamená, že voda je fuč.


Namiesto toho aby sa varenie vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala 60 °C teplota. Ide o režim pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej pre servírovanie.

Dobré je vedieť i to, že ryžu pre štyri porcie servírovania uvaríte približne za 10 minút.

Pre každú ryžu iné pravidlo
Encyklopédie uvádzajú, že na svete sa pestuje približne 140 tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá pre sushi či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.


V závislosti na tom akú ryžu varíte sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže k 2 dielom vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1.5 či 1:2.5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete akým pravidlom sa orientovať.

Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok – dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda – na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo – jednoduchšie to už nejde.


Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka „ryžový hrniec“ viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok – keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť pre jej prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej konvici.

Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale i ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.


K niektorým hrncom je dodávaný i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho aby hrkotali vo vode, varené sú parou pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.

Pomocník na nezaplatenie
„Ryžový hrniec“ je skvelým doplnkom do kuchyne a je takmer na nezaplatenie. Kým uvaríte hlavný chod, ryža sa pripraví sama. Výhodou je že šetríte nielen čas ale i riady, vždy môžete pripraviť za niekoľko minút čerstvú prílohu k hlavnému jedlu. Varenie zvládne i dieťa, používanie je bezpečné a údržba je triviálne jednoduchá.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 864
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 795
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 775
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 652
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 409
  6. Splnený sen 1 362
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 361
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 171
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 941
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 933

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.