S "ryžovým hrncom" je ryža vždy dokonalá

Ak sa spýtate Číňana akým spôsobom varí ryžu, odpovie vám s nechápavým výzorom v tvári: jednoducho - nasypem ju do hrnca, zalejem vodou, stlačím vypínač a keď je hotová, hrniec sa automaticky vypne. Presnejšie povedané, pre varenie použije elektrický hrni


ec. Dostupné sú už aj na našom trhu, mnoho ľudí ich však prehliadlo.

Princíp je jednoduchý
Varenie ryže nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Všetko čo potrebujete je ryža a voda. V závislosti na tom aký druh varíte, predchádza úprave premývanie. To preto, aby ste sa zbavili nadbytočného škrobu, ktorý v mlyne pri lúpaní ryže zostal nalepený na zrnkách.


Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha k dnu vnútornej nádoby aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je vyhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Akonáhle nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká až dovtedy, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je už iba hotová ryža pripravená na konzum. Princíp je jednoduchý. Ak sa voda ohreje nad teplotu varu, odparí sa – bez tlakového uzáveru jej teplota nebude nikdy vyššia. Nárast teploty znamená, že voda je fuč.


Namiesto toho aby sa varenie vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala 60 °C teplota. Ide o režim pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej pre servírovanie.

Dobré je vedieť i to, že ryžu pre štyri porcie servírovania uvaríte približne za 10 minút.

Pre každú ryžu iné pravidlo
Encyklopédie uvádzajú, že na svete sa pestuje približne 140 tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá pre sushi či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.


V závislosti na tom akú ryžu varíte sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže k 2 dielom vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1.5 či 1:2.5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete akým pravidlom sa orientovať.

Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok – dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda – na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo – jednoduchšie to už nejde.


Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka „ryžový hrniec“ viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok – keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť pre jej prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej konvici.

Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale i ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.


K niektorým hrncom je dodávaný i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho aby hrkotali vo vode, varené sú parou pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.

Pomocník na nezaplatenie
„Ryžový hrniec“ je skvelým doplnkom do kuchyne a je takmer na nezaplatenie. Kým uvaríte hlavný chod, ryža sa pripraví sama. Výhodou je že šetríte nielen čas ale i riady, vždy môžete pripraviť za niekoľko minút čerstvú prílohu k hlavnému jedlu. Varenie zvládne i dieťa, používanie je bezpečné a údržba je triviálne jednoduchá.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 537
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 14 022
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 8 713
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 600
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 016
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 487
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 417
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 021
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 907
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 374

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Procházka: Keby Dzurinda kandidoval, bude prezidentom

Špeciálne vydanie podcastu. Peter Tkačenko sa rozprával s Radoslavom Procházkom.

KOMENTÁRE

Danko si znova koleduje

Netreba pochybovať, že Dankova partia lezie na nervy všetkým zúčastneným.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.