SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

S "ryžovým hrncom" je ryža vždy dokonalá

Ak sa spýtate Číňana akým spôsobom varí ryžu, odpovie vám s nechápavým výzorom v tvári: jednoducho - nasypem ju do hrnca, zalejem vodou, stlačím vypínač a keď je hotová, hrniec sa automaticky vypne. Presnejšie povedané, pre varenie použije elektrický hrni


ec. Dostupné sú už aj na našom trhu, mnoho ľudí ich však prehliadlo.

Princíp je jednoduchý
Varenie ryže nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Všetko čo potrebujete je ryža a voda. V závislosti na tom aký druh varíte, predchádza úprave premývanie. To preto, aby ste sa zbavili nadbytočného škrobu, ktorý v mlyne pri lúpaní ryže zostal nalepený na zrnkách.


Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha k dnu vnútornej nádoby aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je vyhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Akonáhle nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká až dovtedy, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je už iba hotová ryža pripravená na konzum. Princíp je jednoduchý. Ak sa voda ohreje nad teplotu varu, odparí sa – bez tlakového uzáveru jej teplota nebude nikdy vyššia. Nárast teploty znamená, že voda je fuč.


Namiesto toho aby sa varenie vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala 60 °C teplota. Ide o režim pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej pre servírovanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobré je vedieť i to, že ryžu pre štyri porcie servírovania uvaríte približne za 10 minút.

Pre každú ryžu iné pravidlo
Encyklopédie uvádzajú, že na svete sa pestuje približne 140 tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá pre sushi či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.


V závislosti na tom akú ryžu varíte sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže k 2 dielom vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1.5 či 1:2.5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete akým pravidlom sa orientovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok – dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda – na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo – jednoduchšie to už nejde.


Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka „ryžový hrniec“ viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok – keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť pre jej prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej konvici.

Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale i ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.

Skryť Vypnúť reklamu

K niektorým hrncom je dodávaný i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho aby hrkotali vo vode, varené sú parou pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.

Pomocník na nezaplatenie
„Ryžový hrniec“ je skvelým doplnkom do kuchyne a je takmer na nezaplatenie. Kým uvaríte hlavný chod, ryža sa pripraví sama. Výhodou je že šetríte nielen čas ale i riady, vždy môžete pripraviť za niekoľko minút čerstvú prílohu k hlavnému jedlu. Varenie zvládne i dieťa, používanie je bezpečné a údržba je triviálne jednoduchá.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 673
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 708
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 586
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 857
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 492
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 237
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 383
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 086
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď očakáva, že počas víkendu otestujú aspoň tri milióny ľudí

Najväčšie problémy spôsobovali drive through odberové miesta.

celoplošné testovanie na Covid-19.
Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.
Autorská strana Beaty Balogovej

Ako neprísť o Dušičky počas korony

Covid zasahuje aj do nášho vzťahu s mŕtvymi.

Ilustračné foto.
Internista v nemeckom meste Chemnitz a člen skupiny Lovci šarlatáni, ktorá sa usiluje vyvracať mýty a bludy v medicíne, Roland Oravský.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.