S "ryžovým hrncom" je ryža vždy dokonalá

Ak sa spýtate Číňana akým spôsobom varí ryžu, odpovie vám s nechápavým výzorom v tvári: jednoducho - nasypem ju do hrnca, zalejem vodou, stlačím vypínač a keď je hotová, hrniec sa automaticky vypne. Presnejšie povedané, pre varenie použije elektrický hrni


ec. Dostupné sú už aj na našom trhu, mnoho ľudí ich však prehliadlo.

Princíp je jednoduchý
Varenie ryže nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Všetko čo potrebujete je ryža a voda. V závislosti na tom aký druh varíte, predchádza úprave premývanie. To preto, aby ste sa zbavili nadbytočného škrobu, ktorý v mlyne pri lúpaní ryže zostal nalepený na zrnkách.


Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha k dnu vnútornej nádoby aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je vyhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Akonáhle nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká až dovtedy, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je už iba hotová ryža pripravená na konzum. Princíp je jednoduchý. Ak sa voda ohreje nad teplotu varu, odparí sa – bez tlakového uzáveru jej teplota nebude nikdy vyššia. Nárast teploty znamená, že voda je fuč.


Namiesto toho aby sa varenie vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala 60 °C teplota. Ide o režim pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej pre servírovanie.

Dobré je vedieť i to, že ryžu pre štyri porcie servírovania uvaríte približne za 10 minút.

Pre každú ryžu iné pravidlo
Encyklopédie uvádzajú, že na svete sa pestuje približne 140 tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá pre sushi či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.


V závislosti na tom akú ryžu varíte sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže k 2 dielom vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1.5 či 1:2.5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete akým pravidlom sa orientovať.

Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok – dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda – na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo – jednoduchšie to už nejde.


Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka „ryžový hrniec“ viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok – keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť pre jej prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej konvici.

Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale i ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.


K niektorým hrncom je dodávaný i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho aby hrkotali vo vode, varené sú parou pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.

Pomocník na nezaplatenie
„Ryžový hrniec“ je skvelým doplnkom do kuchyne a je takmer na nezaplatenie. Kým uvaríte hlavný chod, ryža sa pripraví sama. Výhodou je že šetríte nielen čas ale i riady, vždy môžete pripraviť za niekoľko minút čerstvú prílohu k hlavnému jedlu. Varenie zvládne i dieťa, používanie je bezpečné a údržba je triviálne jednoduchá.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Legendárna Transsibírska magistrála
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 242
  2. Legendárna Transsibírska magistrála 6 034
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 907
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 411
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 434
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 975
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 865
  8. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 696
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 695
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 246

Hlavné správy zo Sme.sk

TRNAVA

Trnavskí policajti zastrelili muža, ktorý mal šéfovať bankomatovej mafii

Obeťou policajnej streľby v obci Opoj je 42-ročný Ján Golis.

DOMOV

Na policajtov útočili autom členovia bankomatovej mafie

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval o incidente v obci Opoj.

KOMENTÁRE

A toto vám ako napadlo, pani Nicholsonová?

Kým Pašku musela schladiť Laššáková, Nicholsonovú poslal do reality Galko.

TECH

Teoretická astrofyzika dosiahla truiumf, našli kilonovu

Ďalekohľady zachytili prvý optický náprotivok zdroja gravitačných vĺn.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.