SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ku kaprovi sa najviac hodí biele víno, k sladkostiam sladké

Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno.


Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno. "Samozrejme závisí to aj od toho, o akú rybu ide. Či je morská alebo riečna, aká je štruktúra jej mäsa, či je to mäso chudšie alebo mastnejšie. Svoju úlohu zohráva aj to, ako je ryba pripravená, či je grilovaná, pečená alebo napríklad vyprážaná," uviedol pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej poroty pre ceny Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom (OIV) v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže na Slovensku sa podľa neho zvykne jesť najmä vyprážaný kapor s relatívne mastným mäsom, odporučil by k nemu slovenské biele vína, ktoré sú "vyzreté, majú telo a dobrú štruktúru". "Do úvahy prichádzajú napríklad Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé, prípadne Chardonnay," spresnil Lipka. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu sú takisto aj sladkosti. K nim sa tiež zvykne piť víno. Ako však Lipka dodáva, aj tu platí veľa pravidiel. "Základom harmónie medzi jedlom a vínom je skutočnosť, že sa musia chuťovo dopĺňať, aby ste mali tretí, nový zážitok. Máte zážitok z jedla a z vína a treba urobiť akúsi syntézu, aby ste sa dopracovali k zážitku tretiemu. Dá sa k nemu dostať dvoma cestami. Buď je to cesta súladu alebo cesta kontrastu," prezradil bývalý veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku.

Skryť Vypnúť reklamu

K sladkým dezertom platí cesta súladu. Znamená to, že treba podávať vína, ktoré sú polosladké až sladké. Je dobré vyhnúť sa príliš sladkým vínam. "Aj dezert treba vybrať menej sladký. Ak to doplníte menej sladkým vínom, vytvoríte harmóniu. Univerzálnym dezertným vínom sú napríklad Tokajské výber, Tokajský furmint, Tokajská lipovina, Muškát žltý z oblasti Tokaja, ale aj Muškát otonel. Dobrým výberom sú aj vína ľadové, či slamové," dodal Lipka. Konateľ a spolumajiteľ spoločnosti Víno Mrva & Stanko Vladimír Mrva si myslí, že dnes už nie sú také striktné pravidlá výberu vína k jedlu. Opisuje ich skôr ako "odporúčania". "Ku kaprovi si viem predstaviť mladé víno, napríklad z ročníka 2006. Je to ľahké mäso, čiže by som si k nemu dal asi odrody ako rizling rýnsky alebo aj taký Sauvignon, teda niečo také ľahké a svieže. Tieto vína majú citrusové vnemy a vieme, že citrón sa s rybou snúbi," uviedol Mrva.

Skryť Vypnúť reklamu

K údenému mäsu, keďže je ťažšie a korenisté sa najlepšie hodí naopak červené víno. Známy slovenský vinár by odporúčal aj moky ktoré ležali dlhšie v barikovom sude, pretože je vypaľovaný ohňom. "V tomto prípade si viem predstaviť taký Cabernet sauvignon, ročník 2004 alebo aj Frankovku modrú. Mohlo by to byť tiež niečo korenisté a pikantné ako Rizling rýnsky s vyšším obsahom kyselín," spresnil Mrva. K vianočným koláčom sa podľa neho najviac hodia prírodné sladké vína. "Ľadové vína sú už aj na Slovensku. Vybral by som nápoje s prirodzeným obsahom zvyškového cukru alebo bobuľové zbery ako odroda Devín, Páľava, Rulandské šedé, či Rizling vlašský," odporučil Mrva, ktorého do vinárstva zasvätil už ako 14-ročného jeho starý otec, zakladateľ Vinárskeho učenárskeho spolu v dedine Zeleneč.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 245
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 134
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 998
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 454
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 085
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 777
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 497
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 290
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 061
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 243-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 411 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

4 h
Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

15 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

13 h
Pôvodné vizualizácie projektu Pharos Park.

Časť pozemkov je dlhodobo na predaj.

22 h