Ku kaprovi sa najviac hodí biele víno, k sladkostiam sladké

Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno.


Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno. "Samozrejme závisí to aj od toho, o akú rybu ide. Či je morská alebo riečna, aká je štruktúra jej mäsa, či je to mäso chudšie alebo mastnejšie. Svoju úlohu zohráva aj to, ako je ryba pripravená, či je grilovaná, pečená alebo napríklad vyprážaná," uviedol pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej poroty pre ceny Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom (OIV) v Paríži.

Keďže na Slovensku sa podľa neho zvykne jesť najmä vyprážaný kapor s relatívne mastným mäsom, odporučil by k nemu slovenské biele vína, ktoré sú "vyzreté, majú telo a dobrú štruktúru". "Do úvahy prichádzajú napríklad Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé, prípadne Chardonnay," spresnil Lipka. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu sú takisto aj sladkosti. K nim sa tiež zvykne piť víno. Ako však Lipka dodáva, aj tu platí veľa pravidiel. "Základom harmónie medzi jedlom a vínom je skutočnosť, že sa musia chuťovo dopĺňať, aby ste mali tretí, nový zážitok. Máte zážitok z jedla a z vína a treba urobiť akúsi syntézu, aby ste sa dopracovali k zážitku tretiemu. Dá sa k nemu dostať dvoma cestami. Buď je to cesta súladu alebo cesta kontrastu," prezradil bývalý veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku.

K sladkým dezertom platí cesta súladu. Znamená to, že treba podávať vína, ktoré sú polosladké až sladké. Je dobré vyhnúť sa príliš sladkým vínam. "Aj dezert treba vybrať menej sladký. Ak to doplníte menej sladkým vínom, vytvoríte harmóniu. Univerzálnym dezertným vínom sú napríklad Tokajské výber, Tokajský furmint, Tokajská lipovina, Muškát žltý z oblasti Tokaja, ale aj Muškát otonel. Dobrým výberom sú aj vína ľadové, či slamové," dodal Lipka. Konateľ a spolumajiteľ spoločnosti Víno Mrva & Stanko Vladimír Mrva si myslí, že dnes už nie sú také striktné pravidlá výberu vína k jedlu. Opisuje ich skôr ako "odporúčania". "Ku kaprovi si viem predstaviť mladé víno, napríklad z ročníka 2006. Je to ľahké mäso, čiže by som si k nemu dal asi odrody ako rizling rýnsky alebo aj taký Sauvignon, teda niečo také ľahké a svieže. Tieto vína majú citrusové vnemy a vieme, že citrón sa s rybou snúbi," uviedol Mrva.

K údenému mäsu, keďže je ťažšie a korenisté sa najlepšie hodí naopak červené víno. Známy slovenský vinár by odporúčal aj moky ktoré ležali dlhšie v barikovom sude, pretože je vypaľovaný ohňom. "V tomto prípade si viem predstaviť taký Cabernet sauvignon, ročník 2004 alebo aj Frankovku modrú. Mohlo by to byť tiež niečo korenisté a pikantné ako Rizling rýnsky s vyšším obsahom kyselín," spresnil Mrva. K vianočným koláčom sa podľa neho najviac hodia prírodné sladké vína. "Ľadové vína sú už aj na Slovensku. Vybral by som nápoje s prirodzeným obsahom zvyškového cukru alebo bobuľové zbery ako odroda Devín, Páľava, Rulandské šedé, či Rizling vlašský," odporučil Mrva, ktorého do vinárstva zasvätil už ako 14-ročného jeho starý otec, zakladateľ Vinárskeho učenárskeho spolu v dedine Zeleneč.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 704
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 578
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 098
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 467
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 539
  6. Splnený sen 2 244
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 743
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 119
  9. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 084
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Odsúdenci, ktorí dávno prišli o politický vplyv

Aspoň jedna emblematická kauza sa neskončila v stratene a zmare.

Neprehliadnite tiež

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.