Ku kaprovi sa najviac hodí biele víno, k sladkostiam sladké

Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno.


Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno. "Samozrejme závisí to aj od toho, o akú rybu ide. Či je morská alebo riečna, aká je štruktúra jej mäsa, či je to mäso chudšie alebo mastnejšie. Svoju úlohu zohráva aj to, ako je ryba pripravená, či je grilovaná, pečená alebo napríklad vyprážaná," uviedol pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej poroty pre ceny Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom (OIV) v Paríži.

Keďže na Slovensku sa podľa neho zvykne jesť najmä vyprážaný kapor s relatívne mastným mäsom, odporučil by k nemu slovenské biele vína, ktoré sú "vyzreté, majú telo a dobrú štruktúru". "Do úvahy prichádzajú napríklad Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé, prípadne Chardonnay," spresnil Lipka. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu sú takisto aj sladkosti. K nim sa tiež zvykne piť víno. Ako však Lipka dodáva, aj tu platí veľa pravidiel. "Základom harmónie medzi jedlom a vínom je skutočnosť, že sa musia chuťovo dopĺňať, aby ste mali tretí, nový zážitok. Máte zážitok z jedla a z vína a treba urobiť akúsi syntézu, aby ste sa dopracovali k zážitku tretiemu. Dá sa k nemu dostať dvoma cestami. Buď je to cesta súladu alebo cesta kontrastu," prezradil bývalý veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku.

K sladkým dezertom platí cesta súladu. Znamená to, že treba podávať vína, ktoré sú polosladké až sladké. Je dobré vyhnúť sa príliš sladkým vínam. "Aj dezert treba vybrať menej sladký. Ak to doplníte menej sladkým vínom, vytvoríte harmóniu. Univerzálnym dezertným vínom sú napríklad Tokajské výber, Tokajský furmint, Tokajská lipovina, Muškát žltý z oblasti Tokaja, ale aj Muškát otonel. Dobrým výberom sú aj vína ľadové, či slamové," dodal Lipka. Konateľ a spolumajiteľ spoločnosti Víno Mrva & Stanko Vladimír Mrva si myslí, že dnes už nie sú také striktné pravidlá výberu vína k jedlu. Opisuje ich skôr ako "odporúčania". "Ku kaprovi si viem predstaviť mladé víno, napríklad z ročníka 2006. Je to ľahké mäso, čiže by som si k nemu dal asi odrody ako rizling rýnsky alebo aj taký Sauvignon, teda niečo také ľahké a svieže. Tieto vína majú citrusové vnemy a vieme, že citrón sa s rybou snúbi," uviedol Mrva.

K údenému mäsu, keďže je ťažšie a korenisté sa najlepšie hodí naopak červené víno. Známy slovenský vinár by odporúčal aj moky ktoré ležali dlhšie v barikovom sude, pretože je vypaľovaný ohňom. "V tomto prípade si viem predstaviť taký Cabernet sauvignon, ročník 2004 alebo aj Frankovku modrú. Mohlo by to byť tiež niečo korenisté a pikantné ako Rizling rýnsky s vyšším obsahom kyselín," spresnil Mrva. K vianočným koláčom sa podľa neho najviac hodia prírodné sladké vína. "Ľadové vína sú už aj na Slovensku. Vybral by som nápoje s prirodzeným obsahom zvyškového cukru alebo bobuľové zbery ako odroda Devín, Páľava, Rulandské šedé, či Rizling vlašský," odporučil Mrva, ktorého do vinárstva zasvätil už ako 14-ročného jeho starý otec, zakladateľ Vinárskeho učenárskeho spolu v dedine Zeleneč.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  6. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku
  10. Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov
  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Cambridge Business School, škola novej doby
  9. Cykloturistický trip študentov SvF STU v Bratislave – Vol. 4
  10. História sťahovania
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 522
  2. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 8 117
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 978
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 714
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 7 134
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 132
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 5 012
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 493
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 759
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 1 891

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Lajčák hovorí o výbere Evky niečo iné, ako pred mesiacmi

Minister sa mesiace pri Evke bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?

Vzťahová poradňa: Prídem o voľné piatky, keď sa k sebe nasťahujeme?

Ako zvládnuť spoločné bývanie? A čo povedať rodine, ktorá nechápe hádky s priateľmi? Radí klinická psychologička.

Andrea Cocherová: Neziskové organizácie stále narážajú na predsudky

Len nedávno odovzdala ako správkyňa Nadácie Orange ceny pre tretí sektor.