Ku kaprovi sa najviac hodí biele víno, k sladkostiam sladké

Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno.


Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno. "Samozrejme závisí to aj od toho, o akú rybu ide. Či je morská alebo riečna, aká je štruktúra jej mäsa, či je to mäso chudšie alebo mastnejšie. Svoju úlohu zohráva aj to, ako je ryba pripravená, či je grilovaná, pečená alebo napríklad vyprážaná," uviedol pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej poroty pre ceny Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom (OIV) v Paríži.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže na Slovensku sa podľa neho zvykne jesť najmä vyprážaný kapor s relatívne mastným mäsom, odporučil by k nemu slovenské biele vína, ktoré sú "vyzreté, majú telo a dobrú štruktúru". "Do úvahy prichádzajú napríklad Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé, prípadne Chardonnay," spresnil Lipka. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu sú takisto aj sladkosti. K nim sa tiež zvykne piť víno. Ako však Lipka dodáva, aj tu platí veľa pravidiel. "Základom harmónie medzi jedlom a vínom je skutočnosť, že sa musia chuťovo dopĺňať, aby ste mali tretí, nový zážitok. Máte zážitok z jedla a z vína a treba urobiť akúsi syntézu, aby ste sa dopracovali k zážitku tretiemu. Dá sa k nemu dostať dvoma cestami. Buď je to cesta súladu alebo cesta kontrastu," prezradil bývalý veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku.

K sladkým dezertom platí cesta súladu. Znamená to, že treba podávať vína, ktoré sú polosladké až sladké. Je dobré vyhnúť sa príliš sladkým vínam. "Aj dezert treba vybrať menej sladký. Ak to doplníte menej sladkým vínom, vytvoríte harmóniu. Univerzálnym dezertným vínom sú napríklad Tokajské výber, Tokajský furmint, Tokajská lipovina, Muškát žltý z oblasti Tokaja, ale aj Muškát otonel. Dobrým výberom sú aj vína ľadové, či slamové," dodal Lipka. Konateľ a spolumajiteľ spoločnosti Víno Mrva & Stanko Vladimír Mrva si myslí, že dnes už nie sú také striktné pravidlá výberu vína k jedlu. Opisuje ich skôr ako "odporúčania". "Ku kaprovi si viem predstaviť mladé víno, napríklad z ročníka 2006. Je to ľahké mäso, čiže by som si k nemu dal asi odrody ako rizling rýnsky alebo aj taký Sauvignon, teda niečo také ľahké a svieže. Tieto vína majú citrusové vnemy a vieme, že citrón sa s rybou snúbi," uviedol Mrva.

K údenému mäsu, keďže je ťažšie a korenisté sa najlepšie hodí naopak červené víno. Známy slovenský vinár by odporúčal aj moky ktoré ležali dlhšie v barikovom sude, pretože je vypaľovaný ohňom. "V tomto prípade si viem predstaviť taký Cabernet sauvignon, ročník 2004 alebo aj Frankovku modrú. Mohlo by to byť tiež niečo korenisté a pikantné ako Rizling rýnsky s vyšším obsahom kyselín," spresnil Mrva. K vianočným koláčom sa podľa neho najviac hodia prírodné sladké vína. "Ľadové vína sú už aj na Slovensku. Vybral by som nápoje s prirodzeným obsahom zvyškového cukru alebo bobuľové zbery ako odroda Devín, Páľava, Rulandské šedé, či Rizling vlašský," odporučil Mrva, ktorého do vinárstva zasvätil už ako 14-ročného jeho starý otec, zakladateľ Vinárskeho učenárskeho spolu v dedine Zeleneč.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  3. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  4. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  5. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  6. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  7. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  8. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  9. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  10. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 305
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 913
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 975
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 367
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 162
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 718
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 089
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 369
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 3 951
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 817

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bugár: Vyzerám ako nejaká troska? Strane mám čo ponúknuť aj po ďalších voľbách

Až také jednoduché to nebude, hovorí o Ficovej prípadnej kandidatúre na ústavného sudcu.

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Prišiel na týždeň, no žije tu 16 rokov.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.