SME

Ku kaprovi sa najviac hodí biele víno, k sladkostiam sladké

Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno.


Na vianočný stôl okrem tradičných jedál v mnohých domácnostiach patrí i víno. Podľa Františka Lipku, vedúceho kolektívu autorov novej publikácie Praktický sprievodca slovenskými vínami, sa k rybám najviac hodí biele víno. "Samozrejme závisí to aj od toho, o akú rybu ide. Či je morská alebo riečna, aká je štruktúra jej mäsa, či je to mäso chudšie alebo mastnejšie. Svoju úlohu zohráva aj to, ako je ryba pripravená, či je grilovaná, pečená alebo napríklad vyprážaná," uviedol pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej poroty pre ceny Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom (OIV) v Paríži.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keďže na Slovensku sa podľa neho zvykne jesť najmä vyprážaný kapor s relatívne mastným mäsom, odporučil by k nemu slovenské biele vína, ktoré sú "vyzreté, majú telo a dobrú štruktúru". "Do úvahy prichádzajú napríklad Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé, prípadne Chardonnay," spresnil Lipka. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu sú takisto aj sladkosti. K nim sa tiež zvykne piť víno. Ako však Lipka dodáva, aj tu platí veľa pravidiel. "Základom harmónie medzi jedlom a vínom je skutočnosť, že sa musia chuťovo dopĺňať, aby ste mali tretí, nový zážitok. Máte zážitok z jedla a z vína a treba urobiť akúsi syntézu, aby ste sa dopracovali k zážitku tretiemu. Dá sa k nemu dostať dvoma cestami. Buď je to cesta súladu alebo cesta kontrastu," prezradil bývalý veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku.

SkryťVypnúť reklamu

K sladkým dezertom platí cesta súladu. Znamená to, že treba podávať vína, ktoré sú polosladké až sladké. Je dobré vyhnúť sa príliš sladkým vínam. "Aj dezert treba vybrať menej sladký. Ak to doplníte menej sladkým vínom, vytvoríte harmóniu. Univerzálnym dezertným vínom sú napríklad Tokajské výber, Tokajský furmint, Tokajská lipovina, Muškát žltý z oblasti Tokaja, ale aj Muškát otonel. Dobrým výberom sú aj vína ľadové, či slamové," dodal Lipka. Konateľ a spolumajiteľ spoločnosti Víno Mrva & Stanko Vladimír Mrva si myslí, že dnes už nie sú také striktné pravidlá výberu vína k jedlu. Opisuje ich skôr ako "odporúčania". "Ku kaprovi si viem predstaviť mladé víno, napríklad z ročníka 2006. Je to ľahké mäso, čiže by som si k nemu dal asi odrody ako rizling rýnsky alebo aj taký Sauvignon, teda niečo také ľahké a svieže. Tieto vína majú citrusové vnemy a vieme, že citrón sa s rybou snúbi," uviedol Mrva.

SkryťVypnúť reklamu

K údenému mäsu, keďže je ťažšie a korenisté sa najlepšie hodí naopak červené víno. Známy slovenský vinár by odporúčal aj moky ktoré ležali dlhšie v barikovom sude, pretože je vypaľovaný ohňom. "V tomto prípade si viem predstaviť taký Cabernet sauvignon, ročník 2004 alebo aj Frankovku modrú. Mohlo by to byť tiež niečo korenisté a pikantné ako Rizling rýnsky s vyšším obsahom kyselín," spresnil Mrva. K vianočným koláčom sa podľa neho najviac hodia prírodné sladké vína. "Ľadové vína sú už aj na Slovensku. Vybral by som nápoje s prirodzeným obsahom zvyškového cukru alebo bobuľové zbery ako odroda Devín, Páľava, Rulandské šedé, či Rizling vlašský," odporučil Mrva, ktorého do vinárstva zasvätil už ako 14-ročného jeho starý otec, zakladateľ Vinárskeho učenárskeho spolu v dedine Zeleneč.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 449
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 631
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 416
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 463
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 050
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 654
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu