
Čo vás čaká, keď z vášho jedálnička vymiznú mäsité pokrmy?
Chcete byť za každú cenu „in“ a striktne servírovať iba „zdravé veci“?
Preferujete zeleninu a ovocie v strave teenagerov? Ide o ohrozenú skupinu?
Doprajete si aj mastnejšie jedlá, alebo sú vaše porcie primerane „tučné“?
Je živočíšny tuk reálnou hrozbou? (Ne)mali by sme naň úplne zabudnúť?
K akým poruchám môžu viesť zdravé, ale jednotvárne pokrmy?
Posadnutosť versus zdravie
Samozrejme - na fungovanie celej telesnej schránky má vplyv nielen to, čo jeme, ale aj dĺžka spánku, psychická pohoda, dobrá fyzická kondička... Ale darmo, bez vyváženého jedálneho lístka, obohateného o všetky dôležité látky, to nepôjde. Ak svojmu „rozhasenému“ organizmu nedoprajete niektoré hriešne nezdravé vecičky, najmä keď ste boli na ne dosiaľ zvyknutí, začne po nich prahnúť. Ako? Sťažujete sa na „vlčí“ hlad, na radikálny úbytok síl, zlé trávenie, bledú pokožku, lámanie nechtov, zhoršenú kvalitu vlasov, bolesti hlavy, malátnosť... Čo robiť, keď sa vytratí duševná „pohodička“? Ako je to možné? Očakávali ste, že to bude úplne naopak! Prečo po prevratnom „ozdravení“ jedálneho lístka tým, že ste vylúčili sladkosti, mastné a mäsové pokrmy a pridali doň veľa surovej zeleniny, cereálií a nízkotučných mliečnych produktov, nastal zmätok vo vašom organizme?
Telo si zvyká na zdravé veci postupne
Najviac mu prekážajú permanentné, no neúspešné pokusy o vylepšenie zdravia, ktoré nie ste schopní dotiahnuť do konca. Zakaždým podľahnete zaručene spoľahlivým diétam, a tak rozširujete zástupy “šťastlivcov“, ktorí už vyskúšali takmer všetko. Prešli ste dosť krutým obdobím, nahovárali ste si, že iba bezmäsité jedlá sú top ideálom pre zdravú ľudskú existenciu. Útroby vám sťahovali kyslé ovocné šťavy, kúsky ananásu, surová kapusta, lyžice jablkového octu a medu, inokedy ste to preháňali s varenými vajíčkami... Po nich ste naštartovali šľahačkovú diétu či inú, pri ktorej sa hltajú mäsové steaky bez akejkoľvek prílohy, dokonca aj zeleniny! Máte pocit, že vám od hektolitrov minerálnych vôd už hrdzavejú črevá, ale tlačíte ich do tela naďalej, pričom odborníci už dávno varujú, že by sa mali striedať s obyčajnou vodou a ďalšími tekutinami...
RADŠEJ SI DOPRAJTE SI VŠETKO, ALE V MENŠOM MNOŽSTVE!
„Náhle zmeny v stravovacom režime, medzi ktoré patrí aj úplné ignorovanie mäsových produktov, môžu viesť k spomínaným ťažkostiam,“ hovorí odborník v oblasti preventívnej a klinickej medicíny, Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD. Náš rozhovor sme viedli v duchu odstránenia mýtov, ktorým ľudia čoraz častejšie podliehajú.
Ktorým vekovým kategóriám môže vylúčenie mäsa a obmedzenie tukov v stravovaní najviac uškodiť?
Dr. Kajaba: „Ide o všetky kategórie, dôležité sú najmä skupiny mladých ľudí, ťažko pracujúcich mužov, ale i ženy, ktoré sa bezmäsitou stravou oberajú o veľmi cenný zdroj základných stavebných látok, najmä železo a bielkoviny, vyrovnané v aminokyselinovom spektre. Vzhľadom na nižšiu vstrebateľnosť, je ťažké nahrádzať ich rastlinnými zdrojmi. Bez prísunu železa je organizmus narušený, napríklad ženy ťažšie prechádzajú obdobím menštruácie.“
Zelenina v surovom stave nevyhovuje všetkým. Čo robiť pri črevných ťažkostiach, napríklad pocite nafukovania?
„Pocit takejto nepohody v dietetike odstránime varenou zeleninu, hoci z nej ubudne trochu vitamínov. Prestaneme vzájomne kombinovať druhy, ktoré nadúvanie čriev spôsobujú: karfiol, kapustu, kaleráb a podobne.“
Je čokoláda naozajstným hriechom v našom jedálničku?
„Dnešné výskumy hovoria, že najmä horká je cenným zdrojom bioflavonoidov. Sú to ochranné látky pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najnovší pohľad vedcov dokonca vyzdvihuje jej dosah na prevenciu onkologických ochorení.
V snahe preferovať nízkotučné pokrmy, cereálie, strukoviny...atď., sa dopúšťame rizika jednostrannosti. Môže sa to prejaviť na neskoršom úbytku dôležitých látok v tele? Ohrozí to životné funkcie?
„Musíme diferencovať o koho ide. Podľa toho, aký má človek výdaj energie, určíme i prísun jedla. Je zrejmé, že kto športuje, môže si dovoliť sýtejšie pokrmy. Nesprávna redukčná diéta sa odzrkadlí na závažných klinických známkach, ktoré vedú k dlhodobým zdravotným problémom. Ak sa vám nepodarilo zvoliť správnu výživu redukčného charakteru, napravíte to tým, že prejdete k pestrej a vyváženej strave, pričom obmedzíte energetický prísun. Ženy už napáchali veľa chýb v podobe neuveriteľne ,uletených´ diét. Je to jednoduché: Svoj vzhľad si vylepšíte iba za predpokladu, že vaše zdravie nebudete zaťažovať diskutabilnými jednostrannými receptami na chudnutie. Väčšinou stačí iba zmenšiť porcie a výsledok vás určite poteší.“
Autor: Maja Tallová