
300 g šošovice
2 mrkvy
1 zelená mladá cibuľka
2 stopky stopkového zeleru
300 g zelenej fazuľky
200 g syra feta
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica pažítky
1 lyžica oleja
4 lyžice jablkového octu
soľ
čierne korenie
Šošovicu namočíme na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Varíme ju asi 30 minút, kým nie je mäkká, a necháme ju dobre odkvapkať. Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme a nakrájame na kocky. Fazuľku umyjeme, očistíme a pokrájame na asi 2- až 3-centimetrové kúsky. Fazuľku povaríme v slanej vode asi 5 minút, potom pridáme mrkvu a zeler a ďalej varíme 4 minúty. Vodu zlejeme, zeleninu rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Šošovicu dobre zamiešame so zeleninou, pridáme petržlen a pažítku. Z oleja, octu, soli a korenia pripravíme šalátový nálev, šalát zalejeme a zamieša-me. Šošovicovo-fazuľkový šalát obložíme rozdrobeným syrom feta.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy