
Jedno jablko denne, zatvára pred doktorom dvere – to je slovenská verzia anglického príslovia. A je to pravda...
Jablko sa neoddeliteľne spája s príbehom Adama a Evy v raji. Podľa tradície je stromom poznania práve jabloň. O jablkách, napríklad aj zlatých, sa dočítame v nordickej, ako aj v gréckej mytológii, kde najznámejším je príbehom Paris a jablko sváru. Kolískou jablka je Eufrat a Tigris. Pred troma tisíckami rokov pred Kristom si jablká brávali faraóni ako vzácny proviant do pyramíd.
Vitamínová bomba
Jablone patria do rodiny ruží. O štepení jabĺk sa môžeme dočítať v kronikách spred viac ako dvetisíc rokov. Do Ameriky a Austrálie sa jablone dostali vďaka európskym kolonizátorom. Vo Francúzsku, ktoré je jedným z najväčších exportérov jabĺk na svete, sa pestuje viac ako štyristo odrôd. Vo svete ich však vraj existuje až tridsaťtisíc. Jablko je od nepamäti symbolom zdravia a krásy, považuje sa aj za účinný prostriedok proti starnutiu. Obsahuje zvláštnu kombináciu cukrov, ovocných kyselín a minerálnych látok. Draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, železo a mangán podporujú dobré zažívanie a urýchľujú trávenie. Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti. Obsah pektínu znižuje cholesterol v krvi, čím pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi chorobami.
Čo vieme o šupke
Jablko by sme nemali nikdy šúpať. Prečo? Najviac vitamínu C je práve v šupke. Liečivý je aj čaj z jablkových šupiek. Má upokojujúce účinky, podporne pôsobí pri liečbe chrípky a zmierňovaní kašľa. Pleťová maska z jablka, medu a pšeničných klíčkov pomáha hydratácii pleti a tým aj spomaleniu procesu starnutia.
Aj pre diabetikov
Jablká smú konzumovať aj diabetici, pretože vysoký obsah fruktózy, ktorá sa vstrebáva pomalšie, pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. Jablko pozostáva z 85 percent vody, obsahuje minimálne množstvo bielkovín a tuku. Obsah vlákniny vyvoláva pocit nasýtenosti, a preto je výborným doplnkom pri diéte. Množstvo vitamínu C závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania plodov. Čím viac kyseliny ovocnej sa v jablku nachádza, tým je kyslejšie.
Správny zber
Aj keď jablká u nás dostať po celý rok, najlepšie chutia vlastnoručne nazbierané. Ideálne je oberať jablká aj so stopkou, pretože to zabráni predčasnému hnitiu. Najchutnejšie sú pár dní po zbere, pretože stihnú za ten čas dozrieť. Aby nám vydržali čo najdlhšie, musíme ich skladovať na chladnom a tmavom mieste (3 - 5 °C) s vysokou vlhkosťou vzduchu. Vhodné sú drevené prepravky, do ktorých naukladáme len zdravé jablká. „Padavky“ neskladujeme, pretože by nakazili zvyšnú úrodu.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy