Najkvalitnejší čaj sa dodnes zbiera ručne.
Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu "guľa" alebo "vajíčko". Čaj totiž po zvlhnutí zväčší objem a nevylúhuje sa. Lístky sa musia voľne vznášať vo vode.
Voda, ktorou zalievame čaj, by nemala vrieť búrlivo, treba vystriehnuť, kým sú bublinky ešte malé. Čierny čaj zalievame hneď a nechávame vylúhovať 3 - 5 minút. Aromatizovaný čaj lúhujeme maximálne 3 minúty.
Zelený čaj sa vriacou vodou nikdy nezalieva. Čínske čaje vo všeobecnosti zalievame asi 80-stupňovou vodou (t. j. po zovretí necháme vodu 2 - 3 minúty vychladnúť) a necháme lúhovať 2 - 3 minúty.
Ešte chúlostivejšie sú jemnejšie japonské čaje, tie treba zaliať vodou, ktorá má 60 - 70 stupňov (po zovretí ju necháme chladnúť 4 - 5 minút) a potom lúhujeme iba 1 - 2,5 minúty. Dĺžku lúhovania prispôsobíme veľkosti lístkov, väčšie lístky lúhujeme dlhšie.
Z čoho piť?
K čajovej kultúre patrí pekný servis. Najlepšie šálky sú tvaru otvorenej misky. Môžu byť aj s uškom, ale tie bez uška sa príjemnejšie držia a človek má lepší kontakt s ušľachtilým obsahom. Ideálny je porcelán alebo terakota s bielou glazúrou vnútri, aby na nej vynikla farba čaju. Neglazované terakotové misky (a čajníky) nasávajú arómu čaju, takže sa nedajú používať univerzálne, votrie sa do nich vôňa aromatických čajov.
Je cukor hriech?
Väčšina odborníkov tvrdí, že naozaj dobrý čaj sa dá piť jedine bez cukru. Liberálnejší čajomilci nemajú nič proti veľmi malému množstvu kvalitného cukru, ktorý môže pomôcť rozvinúť chuť. V tomto prípade sa nedá odporúčať hnedý cukor, ktorého aróma by mohla čaj zabiť.
Príprava a pitie čaju je rituál.