SME

Viete správne pripraviť sypaný čaj?

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu .

Najkvalitnejší čaj sa dodnes zbiera ručne.

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu "guľa" alebo "vajíčko". Čaj totiž po zvlhnutí zväčší objem a nevylúhuje sa. Lístky sa musia voľne vznášať vo vode.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voda, ktorou zalievame čaj, by nemala vrieť búrlivo, treba vystriehnuť, kým sú bublinky ešte malé. Čierny čaj zalievame hneď a nechávame vylúhovať 3 - 5 minút. Aromatizovaný čaj lúhujeme maximálne 3 minúty.

SkryťVypnúť reklamu

Zelený čaj sa vriacou vodou nikdy nezalieva. Čínske čaje vo všeobecnosti zalievame asi 80-stupňovou vodou (t. j. po zovretí necháme vodu 2 - 3 minúty vychladnúť) a necháme lúhovať 2 - 3 minúty.

Ešte chúlostivejšie sú jemnejšie japonské čaje, tie treba zaliať vodou, ktorá má 60 - 70 stupňov (po zovretí ju necháme chladnúť 4 - 5 minút) a potom lúhujeme iba 1 - 2,5 minúty. Dĺžku lúhovania prispôsobíme veľkosti lístkov, väčšie lístky lúhujeme dlhšie.

Z čoho piť?

K čajovej kultúre patrí pekný servis. Najlepšie šálky sú tvaru otvorenej misky. Môžu byť aj s uškom, ale tie bez uška sa príjemnejšie držia a človek má lepší kontakt s ušľachtilým obsahom. Ideálny je porcelán alebo terakota s bielou glazúrou vnútri, aby na nej vynikla farba čaju. Neglazované terakotové misky (a čajníky) nasávajú arómu čaju, takže sa nedajú používať univerzálne, votrie sa do nich vôňa aromatických čajov.

SkryťVypnúť reklamu

Je cukor hriech?

Väčšina odborníkov tvrdí, že naozaj dobrý čaj sa dá piť jedine bez cukru. Liberálnejší čajomilci nemajú nič proti veľmi malému množstvu kvalitného cukru, ktorý môže pomôcť rozvinúť chuť. V tomto prípade sa nedá odporúčať hnedý cukor, ktorého aróma by mohla čaj zabiť.

Príprava a pitie čaju je rituál.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 590
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 365
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 296
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 567
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 253
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 510
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu