SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Viete správne pripraviť sypaný čaj?

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu .

Najkvalitnejší čaj sa dodnes zbiera ručne.

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu "guľa" alebo "vajíčko". Čaj totiž po zvlhnutí zväčší objem a nevylúhuje sa. Lístky sa musia voľne vznášať vo vode.

Voda, ktorou zalievame čaj, by nemala vrieť búrlivo, treba vystriehnuť, kým sú bublinky ešte malé. Čierny čaj zalievame hneď a nechávame vylúhovať 3 - 5 minút. Aromatizovaný čaj lúhujeme maximálne 3 minúty.

Zelený čaj sa vriacou vodou nikdy nezalieva. Čínske čaje vo všeobecnosti zalievame asi 80-stupňovou vodou (t. j. po zovretí necháme vodu 2 - 3 minúty vychladnúť) a necháme lúhovať 2 - 3 minúty.

Ešte chúlostivejšie sú jemnejšie japonské čaje, tie treba zaliať vodou, ktorá má 60 - 70 stupňov (po zovretí ju necháme chladnúť 4 - 5 minút) a potom lúhujeme iba 1 - 2,5 minúty. Dĺžku lúhovania prispôsobíme veľkosti lístkov, väčšie lístky lúhujeme dlhšie.

Z čoho piť?

K čajovej kultúre patrí pekný servis. Najlepšie šálky sú tvaru otvorenej misky. Môžu byť aj s uškom, ale tie bez uška sa príjemnejšie držia a človek má lepší kontakt s ušľachtilým obsahom. Ideálny je porcelán alebo terakota s bielou glazúrou vnútri, aby na nej vynikla farba čaju. Neglazované terakotové misky (a čajníky) nasávajú arómu čaju, takže sa nedajú používať univerzálne, votrie sa do nich vôňa aromatických čajov.

Je cukor hriech?

Väčšina odborníkov tvrdí, že naozaj dobrý čaj sa dá piť jedine bez cukru. Liberálnejší čajomilci nemajú nič proti veľmi malému množstvu kvalitného cukru, ktorý môže pomôcť rozvinúť chuť. V tomto prípade sa nedá odporúčať hnedý cukor, ktorého aróma by mohla čaj zabiť.

Príprava a pitie čaju je rituál.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia