SME

Čaj - spôsob, ako zastaviť čas

Jeseň už definitívne vytiahla svoje chladné zbrane. Nepohoda v mnohých vyvoláva túžbu po teplom nápoji, spravidla čaji. Čaj však nie je pre jeho ctiteľov vec sezónna, sprevádza ich dennodenne, tak ako väčšinu ľudí káva.

Camellia sinensis.

Jeseň už definitívne vytiahla svoje chladné zbrane. Nepohoda v mnohých vyvoláva túžbu po teplom nápoji, spravidla čaji. Čaj však nie je pre jeho ctiteľov vec sezónna, sprevádza ich dennodenne, tak ako väčšinu ľudí káva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čaj nie je fast food

V televízii bola nedávno takáto reklama: Mladý muž si pripravuje zelený čaj, pretože je zdravý. Zaleje horúcou vodou lístky v čajníku, čaká. Vyzerá to ako dosť náročná operácia. Jeho partnerka je moderné dievča a ide na to jednoduchšie. Otvorí si plastovú fľašku inzerovaného produktu a labužnícky sa napije. Má to bez roboty, nemusí čakať, kým to vychladne a je to akože to isté.

SkryťVypnúť reklamu

Ale nie je. Ak má niekto čaj naozaj rád, táto reklama ho neoslovila. Iste, aj ľadový čaj má vo svete svoje miesto, podobne ako bufet s rýchlym občerstvením. Ten však nikdy nenahradí večeru pri sviečkach. Piť čaj je rituál, ktorý zahŕňa aj prípravu, a táto predohra nie je stratou času. Samotné pitie čaju je estetický zážitok a na konci tohto procesu citite príliv energie. Najlepšie to vedia v Číne a Japonsku, kde je s pitím čaju spojených množstvo rituálov.

Čo je čaj?

Ak sa začneme baviť o čaji, malý problém nám hneď narobí slovenčina. Je jasné, čo je čajovník, plným menom čajovník čínsky, Camellia sinensis. Je to vždyzelený ker, ktorého lístky sa spracúvajú na čaj. Ako už naznačuje latinský názov, jeho najbližším príbuzným je okrasný kvet kamélia. Samotný pojem čaj však v našom jazyku nemusí znamenať len odvar z čajovníka, ale aj z kvetov, rastlín či kôry. Teraz však budeme hovoriť len o nápoji pripravenom z lístkov čajovníka.

SkryťVypnúť reklamu

Zelený, čierny, polozelený

Botanik Karl Linné si v 18. storočí myslel, že zelený čaj a čierny čaj pochádzajú z dvoch rôznych rastlín, a aj ich pomenoval dvoma rôznymi latinskými názvami. Tento omyl vraj medzi návštevníkmi čajovní pretrváva až dodnes, dokonca si myslia, že zelený čaj nie je z čajovníka, ale z mäty piepornej alebo nejakých bylín. Čajovník je však jeden (aj keď má všelijaké podoby) a rôzne chute čaju spôsobuje ich rôzne spracovanie.

Lístky čierneho čaju prejdú procesom okysličenia, teda oxidáciou. Často sa hovorí o fermentácii, to je však kvasenie, a to v tomto prípade nenastáva. Lístky sa mechanicky narušia, pôsobením prostredia sa rozkladá chlorofyl a bielkoviny a vytvárajú sa rôzne chemické reakcie. Čaj stmavne a zmení vlastnosti, chuť a účinky. Zelený čaj je prírodný, nerobí sa s ním teda nič, len sa odborne vysuší. Zvláštnym typom čaju je polozelený čaj - oolong. Ten sa okysličuje iba veľmi krátko, takže zostane akosi na polceste. Aromatizované čaje sa dochucujú buď v priebehu spracovania, alebo až po ňom.

SkryťVypnúť reklamu

Je množstvo rôznych delení čajov - podľa miesta zberu či spôsobu spracovania alebo použitých lístkov, ale recept, ako objaviť pravé čaje, je len jeden - treba ich ochutnať. Našťastie, čajovne už nie sú dnes už raritou.

U nás je čajový pravek

Štýlová čajovňa s krásnym výhľadom je aj v Banskej Štiavnici. "U nás je síce stále čajový pravek, ale zlepšenie už cítiť dosť výrazne," hovorí Ján Majsniar, ktorý ju prevádzkuje už sedem rokov. "Mnohí ľudia už zistili, že čaj je dobrá vec. V čajovni zažívam aj kuriózne prípady, napríklad si niekto objedná ten najdrahší a najjemnejší japonský čaj za stopäťdesiat korún. Starostlivo mu ho pripravím, prinesiem a on si vypýta cukor a dá si ho do čaju tri lyžičky. Tým ho úplne zničí."

Aké čaje odporúča Ján Majsniar? "Niekedy si ľudia nevedia vybrať, tak povedia, aby som im dal, čo mám najradšej ja. Ja im však poviem, nech si taký určite nedávajú, lebo ja už mám pokročilejšie chute. Na druhej strane sa však ľudia boja experimentovať, dávajú si ovocnú Babičkinu záhradu a nechcú nič iné. Aj tak sa dá, ale myslím si, že keby sa odvážili vyskúšať niečo iné, niektorí by objavili nové svety. A mnohí si nevedia pripraviť čaj ani doma. Kúpia si zelený čaj, zalejú ho vriacou vodou, nechajú ho lúhovať niekoľko minút a potom povedia, že je to horké. Mnoho čajov je však veľmi lahodných a vôbec sa ich netreba báť."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predavačka v obchode s čajmi v centre Bratislavy to nevidí až tak pesimisticky. "V obchode robím tri roky a v poslednom čase som si všimla, že začalo chodiť viac mladých mužov - čajíčkarov. O čaji majú všeličo načítané a občas sa so mnou aj hádajú, keď majú pocit, že nemám pravdu."

Ako sa rozozná pravoverný čajomilec? "Čajíčkari si nikdy nekupujú aromatizované a ochutené čaje. Tých, ktorí si kupujú voňavé ovocné zmesi, je však viac."

"Piť, ale aj pripravovať kvalitný čaj je pre mňa relax," hovorí čajomilec, biológ a publicista Tomáš Čejka. "Odkedy som objavil maličké íšingské kanvičky, v ktorých sa pripravujú viacnálevové čaje, ale sú dobré aj na improvizovaný domáci čajový obrad, mám pocit, že som odhalil v niektorých čajoch úplné nové erotické dimenzie. Ale, aby som pravdu povedal, k takej zemiakovej babe alebo vajcovým hriankam si viem predstaviť len klasického ,sedláka' - tak totiž voláme u nás doma klasický Pigi čaj s citrónom a asi kilom cukru."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo to s nami spraví?

Čaj je jedným z pôžitkov, ktoré pôsobia blahodarne na organizmus. Zelený čaj je pri pravidelnom pití dokonca dokázateľnou prevenciou nádorových ochorení (ale len čerstvý, niekoľko hodín odstáty zelený čaj sa piť neodporúča). Aktívnou látkou v čaji je kofeín, no aj pri intenzívnom popíjaní sa nemusíme báť srdcových problémov, pretože čaj pôsobí šetrnejšie ako káva. A na popoludňajšie alebo večerné popíjanie si môžeme vybrať druh s menším alebo minimálnym obsahom kofeínu. Spravidla sú silnejšie, povzbudzujúcejšie zelené čaje, ale aj medzi nimi sa dajú nájsť druhy vhodné na večer.

Špeciálne miesto medzi čiernymi čajmi má pu-ehr, ktorému sa hovorí tukožravý. Má charakteristickú zatuchnutú vôňu, pretože je jediným čajom, ktorý sa spracúva ušľachtilými plesňami (ako niektoré syry či tokajské víno). Pokiaľ by ste chceli piť pu-ehr len kvôli chudnutiu, radšej si zvoľte účinnejší spôsob. Pu-ehr je však naozaj zdravý, prečisťuje organizmus, odbúrava cholesterol a má aj antibakteriálne účinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z histórie čaju

Krajinou s najstaršou čajovou tradíciou je Čína. Číňania pripisujú objav čaju cisárovi Šen-nungovi (2737- 2697 p. n. l.). Asi najkrajšia (aj keď trochu drastická) legenda o čaji má indický pôvod. Svätý Dharum alias Bodhidharma prišiel do Číny v roku 519 p. n. l. učiť sa duchovným cestám. Priblížiť k Bohu sa chcel pôstmi a bdením. Raz, vyčerpaný modlitbami, zaspal. Keď sa zobudil, bol nešťastný a nahnevaný, pretože zlyhal. Zo spánku obvinil svoje viečka, ktoré si šmahom ruky odrezal a zahodil. Na druhý deň na mieste, kam dopadli, vyrástol krík. Keď si z jeho lístkov pripravil nápoj, zrazu nepotreboval spať.

Do Európy sa čaj dostal v 17. storočí. V 18. storočí prenikol do Británie, kde sa stal súčasťou do tamojšej kultúry, aj keď mnohí čajomilovia nevedia Britom odpustiť, že si dávajú do čaju mlieko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 39 190
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 11 994
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 664
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 896
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 013
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 288
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 908
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 488
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 59 787
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 231
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 18 931
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 16 487
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 13 900
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 029
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 863
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 433
  1. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  2. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  3. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  4. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  5. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  6. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  8. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
SkryťZatvoriť reklamu