
Suroviny pre 4 osoby
2 cibuľky (šalotky)
1 strúčik cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 konzervy (850 ml) šúpaných paradajok celých alebo nasekaných
soľ,
čierne korenie
1-2 lyžičky cukru
1 bobkový list
4 krajčeky tmavého toastového chleba
200 g nastrúhaného syra gouda (môže byť s rascou)
200 ml smotany na šľahanie
čerstvá alebo sušená bazalka
Cibuľku a cesnak očistíme, nakrájame na jemno. Opražíme do sklovita na horúcom oleji. Pridáme paradajky z konzervy a všetko povaríme. Posolíme, okoreníme, pridáme cukor a bobkový list. Varíme približne 20 minút. Toastový chlieb opečieme a rozrežeme na trojuholníky. Pokryjeme goudou a grilujeme, až kým nie je syr roztopený. Paradajky rozmixujeme, chvíľu povaríme a prípadne ešte dochutíme. Smotanu vyšľaháme a krátko pred podávaním jemne zamiešame do polievky. Polievku s toastovými trojuholníkmi a bazalkou rozdelíme na taniere.
Autor: Slávka Petrášová