SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Musíte postúpiť, aby ste zarobili viac?

Rozdiely v platoch by nemali byť len výsledkom vyjednávacích schopností jednotlivcov. Inak sa ľudia poberú do inej firmy.Životné náklady sa zvyšujú a výška platov nie vždy tento nárast odzrkadľuje. Mnohí majú pocit, že sa zvyšuje všetko okrem ich zárobku

Zvyšovanie platu len vďaka pozičnému postupu považujú odborníci za zastaralé. FOTO - ARCHÍV

. "Chcú od nás stále viac a viac práce za rovnakú mzdu," hnevajú sa mnohí

a vyčítajú zamestnávateľom, že výška platu nezodpovedá ich pracovnému nasadeniu a zvyšujúcej sa kvalite. "Popri zamestnaní som študovala a zvýšená kvalifikácia sa mi vôbec neodrazila na plate," hovorí učiteľka Marcela Valnerová. "Ak robím svoju prácu dobre a nemám záujem

o vedúce miesto, neexistuje spôsob ako môžem zarobiť

viac?" pýta sa aj úradníčka Helena Marková. Hnevá ju, že kolegovia s obdobnou pracovnou náplňou zarábajú viac.

"Ak chce pracovník robiť stále ten istý okruh prác, má tiež strop ako ich doviesť k dokonalosti. Preto mu ani plat veľmi rásť nemôže," myslí si odborníčka na financie a personalistiku Alena Dubalová. "Logickým východiskom je pracovný postup."

Existuje riešenie aj pre tých, ktorí postupovať po kariérnom rebríčku nechcú alebo nemôžu? "Ak zamestnanec nemá takéto ambície, alebo v spoločnosti nie je priestor na kariérny rast, môže mu pomôcť nielen vyššia výkonnosť, ale často aj jeho ochota zdokonaľovať schopnosti, ktoré majú priamy dopad na dosahovanie jeho cieľov alebo cieľov spoločnosti. Ak sa napríklad naučí ovládať softvér, ktorý zefektívni jeho prácu, spoločnosť by to mala zohľadniť," tvrdí Zoja Hollá zo spoločnosti Hay Group, ktorá pravidelne pripravuje prieskumy odmeňovania.

Zvyšovanie platu len vďaka pozičnému postupu považujú odborníci za zastaralé. Zároveň však upozorňujú na zákony trhu. "Spoločnosti síce majú vnútorné mzdové predpisy, ak ale organizácia nutne potrebuje pozíciu obsadiť a prihlási sa jej zaujímavý kandidát, prispôsobí plat jeho očakávaniam a to aj keď starší zamestnanci robia obdobnú prácu za menej," hovorí Dubalová.

V mnohých firmách pritom platí, že platovo letia viac tí, ktorí si dokážu o zvýšenie požiadať. Podľa Zoje Hollej si však "slušné firmy" dávajú záležať na tom, aby bolo odmeňovanie spravodlivé. "Rozdiely by nemali byť len výsledkom vyjednávacích schopností jednotlivcov," hovorí Hollá. (gal)

Lacní zamestnanci sú drahí Aj spoločnosti si potrebujú dobre rozvážiť, aký nástupný plat ľuďom ponúknu. Aby dokázali odmeňovanie primerane nastaviť, často si dávajú robiť platové štúdie. "Pri nástupných platoch sa, samozrejme, zohľadňujú, profesionálne kvality, prax, vzdelanie, aj to nakoľko zamestnanec spĺňa požadované predpoklady," vysvetľuje riaditeľka Odboru ľudských zdrojov v Privatbanke Dagmar Sliacka. "Už pri nábore spoločnosť zvažuje, či má pred sebou "hotového" človeka, do ktorého bude musieť investovať minimálne, alebo zamestnanca s potenciálom, ktorého rozvoj bude stáť určité finančné prostriedky."

V niektorých oblastiach je však dopyt po schopných profesionáloch väčší ako trh ponúka a tak si niektorí šikovne zvyšujú platy putovaním po spoločnostiach. "V bankovníctve tento fenomén nazývame "banková turistika"," hovorí Dagmar Sliacka. "Spôsob odmeňovania je však súčasťou firemnej kultúry spoločnosti. A ak firma nakupuje zamestnancov prilacno, tak musí počítať

s vyššou fluktuáciou a menšou lojalitou."

Takéto riešenie považujú odborníci z rôznych dôvodov za krátkozraké, pretože fluktuácia a nové výbery pracovníkov sú nákladné. Problémom môže byť tiež otázka úrovne takto získaných zamestnancov a kvalita ich práce. (gal)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Faktúra, ktorou sa zasadíte o zelenšiu budúcnosť
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 916
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 870
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 445
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 326
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 281
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 970
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 594
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 186
  9. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 834
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 826
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


5 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 4 h
Peter Tkačenko

Problém logiky je totiž ten, že na Slovensku neplatí.


3 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu