Potrebujete:
500 gr. hladká múka
1 droždie
5 dg masla
3 dcl mlieka
soľ
cukor do kvásku
Postup:
Urobiť kvások, suroviny zmiešať. Nekysnúť.
Cesto rozdeliť na 3 časti. Každú časť vyvaľkať do kruhu (dosku posypať múkou) a rozdeliť na 8 častí.
Do každej časti dať náplň (salám, syr, paštéta, prípadne iné). Stáčať z dlhšej časti (kam sa dáva po dlžke i plnka). Rohlíky poukladať na olejom vymastený plech. Nechať chvíľu nakysnúť na plechu 10-15 min., potrieť vajcom (posypať rascou, sézamom, syrom,vegetou). Piecť do ružova.
Rohlíky sa môžu pripraviť i sladké. Do cesta pridáme trochu cukru a plnku džem, lekvár, ovocie, atď.
Slané podávať ako prílohu k polievke, prípadne na večeru s čajom.
Autor: Eva Kmeťová