SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Život na Floride - zrady americkej kuchyne

Panuje všeobecné presvedčenie, že Američania patria medzi najobéznejšie národy sveta. Nedovolím si tvrdiť, že držia v rukách jednoznačné prvenstvo, pretože som zatiaľ nepochodila všetky kúty Zeme


, aby som dokázala empiricky potvrdiť tento názor, faktom však ostáva, že počas pobytu v USA máte jedinečnú šancu stretnúť obrovské množstvo osôb obalených izoláciou rozličnej šírky a hrúbky. Kamkoľvek sa vyberiete, do obchodu, do úradu, reštaurácie či hoci aj do strediska pre vydávanie vodičských preukazov, natrafíte prinajmenšom na jedného človeka, ktorý značne prevyšuje akceptovateľné telesné parametre. Na slovenské pomery jav naozaj nevídaný. Na druhej strane, pokiaľ patríte do kategórie večne sa pozorujúcich nešťastníčok, ktoré trápi nejaké to kilečko navyše, pobyt v USA vás od vašej „posadnutosti vlastným telom“ oslobodí. Popri veľkostiach XXXL sa totiž budete cítiť ako kráľovné. :-D

Americká kuchyňa? Jasné, hamburger, hranolčeky a kola!
Americkú kuchyňu opisuje väčšina tých, ktorý v „krajine neobmedzených možností“ nejaký ten piatok pobudli, ako nezdravú a nekonzumovateľnú pre bojovníkov so zvýšenou hladinou cholesterolu. Celkom s tým nesúhlasím. Prečo? V prvom rade si totiž treba uvedomiť, čo to tá „americká kuchyňa“ vlastne je. Pod týmto pojmom sa totiž pre mnohých skrýva len hamburger a hranolky, ktoré „Amíci“ hltajú, sediac na skučiacich plastových stoličkách vo fastfoodoch a vďaka tínedžerskej komédií preslávený apple pie, teda jablkový koláč. Ešte zapiť pollitrovkou kokakoly a bežný Američan vstáva od stola. Americká kuchyňa je však zmesou jedál importovaných z iných kultúr zo všetkých častí sveta, ktoré sa prispôsobili chúťkam a životnému štýlu amerických ľudí.

Fastfood nemusí byť vždy „džank“!
Nezdravú a vysoko kalorickú stravu sa zaužíval výraz „fastfood.“ Pri slove fastfood sa nám vybavia reštaurácie rýchleho občerstvenia, kde z jedla tuk a masť tečú prúdom. Fastfoodmi sa však v USA vo všeobecnosti označujú všetky reštaurácie, kde vám jedlo pripravia za pár minút a ak chcete, zabalia vám ho so sebou, ako vyplýva aj zo samotného názvu. Nezáleží na tom, či inkriminovaná potravina pláva v tuku alebo ide o zdravé a výživné jedlo. Pripravia ho rýchlo a neotrávia vás nekonečným čakaním. Okrem McDonald´s, známeho aj u nás, v Spojených štátoch funguje množstvo iných reťazcov týchto rýchlych reštaurácií. Wendy´s, Burger King, KFC, Waffle House, Dunkin Donuts a veľa ďalších...Mnoho z nich sa špecializuje na konkrétnu kuchyňu, napríklad v Taco Bell ponúkajú mexické špeciality a v Red Lobster zasa dary mora. Na jedálnom lístku každej reštaurácie nájdete množstvo „junk, food“ ,čo je výraz pre nezdravú stravu, často zamieňaný s výrazom „fastfood“, ale aj zdravšie varianty. V takmer všetkých fastfoodoch máte k dispozícii súpis nutričných hodnôt všetkých ponúkaných jedál, takže máte prehľad o tom, čo za „zabijaka“ sa ocitne vo vašom žalúdku.

Skryť Vypnúť reklamu

V podnikoch ako Denny´s dokonca na jedálnom lístku vyčlenili stranu, kde výraznými nápismi upozorňujú prívržencov štíhlej línie na nízkotučné jedlá. Na druhej strane, keď som si rozradostená týmto objavom objednala fitnes omeletu, ktorá mala nadmieru prijateľné nutričné hodnoty, ako prílohu som obdržala dva „diétne“ toasty z bielej múky, zmáčané roztopeným maslom...

Druhým typom reštaurácií sú takzvané „fancy.“ To sú také, kde vás čašník osobne uvedie za stôl a počas čakania na jedlo vám nervy upokojuje donáškou rozličných „drobností na zahryznutie“ a doplńa pohár s objemom pol litra. Príprava jedla v týchto reštauráciách totiž kuchárom trvá o čosi dlhšie. Ani fancy reštaurácie sa však bez nejakého toho „džanku“ nezaobídu. Čiže fastfood alebo normálna reštaurácia, na názve nezáleží.

Any sugar left alebo Došiel nám cukor
Američania sú ako deti. Neustále sa túžia rozmaznávať a to platí aj v gastronómii. Ktorýsi známy mi kedysi povedal, že v USA všetky jedlá chutia tak akosi sladkasto. Hoci som sa neocitla v cukrovej krajine, musím uznať, že vzťah Američanov k sladkému je naozaj vrúcny. Ako inak vysvetliť ,že som v jednom fastfoode na letisku vo Washingtone namiesto nízkotučného dresingu na šalát obdržala vrecúško s vínnym octom podivuhodnej ružovej farby. Prečo ružovej? Mal totiž jahodovú príchuť. Nenormálne sladký jahodový dresing na paradajky, syr, vajíčko a ľadový šalát? Ďakujem pekne, už nikdy viac! Môj údiv nad implantáciou sladkej chuti do jedál sa vystupňoval po tom, čo som zistila, že mäsá výraznej chuti ako hovädzí steak alebo rezeň zajedajú s apple sauce, čo nie je nič iné ako slovenská detská výživa na americký spôsob! Detská výživa s rezňom? Dobrú chuť! Im to však chutí a apple sauce si pridávajú na tanier k hlavnému jedlu ako my kečup alebo majonézu.

Ako prežiť v kalorickej džungli
Žiadnu paniku! Vonkoncom nemusíte okamžite stornovať letenku poza oceán v obave, že tam buď budete po celý čas existovať len na čistej vode alebo nevyhnutne skončíte s rozmermi malej almary. Pobyt USA sa dá prežiť aj bez ujmy na telesnej schránke. Nie nadarmo sa totiž o tomto štáte hovorí ako o krajine neobmedzených možností. K tomu, aby ste obišli zákerné kalórie číhajúce na každom kroku vám treba dve veci:
1/ Neuspokojte sa s tým, čo sa vám ponúka. Vždy existuje aj iná možnosť ako cholesterová bomba a človek by mal dostať to, o čo požiada. Tamojší ľudia to vedia veľmi dobre a preto takmer všade existuje možnosť výberu. V stánku so zmrzlinou majú okrem normálnej aj nízkotučné varianty. Požiadajte o ne. Vo fastfoodoch prelúskajte nutričné hodnoty každého jedla z ponuky a vyberte si to najmenej kalorické. Vo fancy reštaurácii nadiktujte čašníkovi presné inštrukcie ohľadne prípravy vášho obeda.

2/ Urobte si exkurziu do obchodov s potravinami
Existuje dokonca obchod špecializovaný na zdravú výživu, tzv. Whole food. No verte, že aj v Publixe, čo sú „obyčajné“ potraviny, nebudete vedieť čo naložiť do vozíka. Určite si vyberiete z ovocia a zeleniny všetkých druhov, v čerstvom stave, sušených, aj už rovno naporciovaných a pestrej palety ovsených vločiek a mussli tyčiniek. Môžete si dopriať jogurtov, syrov, drezingov, čo vám hrdlo ráči, stačí len vyhľadať nízkotučný alebo celkom odtučnený variant. Ak sladíte kávu, v každej kaviarni máte k dispozícii okrem cukru aj umelé sladidlo a ak sa obávate vysokotučnej smotany do kávy, majú pre vás aj odtučnený variant.

Skryť Vypnúť reklamu

Pobyt v USA nemusí nutne pochovať vaše niekoľko mesačné potenie v posilňovni. Majte sa však na pozore a nesiahnite po prvej veci, čo vám príde do cesty. Objavujte možnosti, ktoré sa vám ponúkajú, siahajte po „light“ produktoch, ktoré chutia rovnako ako ich „normálni bratia“ a máte to vyhrané.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 039
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 174
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 167
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 197
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 550
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 577
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 536
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 727
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 420
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 842
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Slávik vraj zdržiaval proces výstavby.

3 h
Fotografia z filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámu.

Bohdan Sláma nakrútil čierno-biely film.

19. jan
Čaká nás ďalšie kolo testovania.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 231-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 801 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

7 h
Ilustračné foto.

Rúško v mnohých prípadoch stačí.

19. jan

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

7 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr