SME

Čítať etikety sa oplatí

Moderná žena stále častejšie využíva ponuku hotových jedál a polotovaru vo vrecúškach, konzervách, škatuľkách, pohároch. Prečo nie, veď čas sú peniaze, hotové jedlá sú dnes "in", stačí ich len krátko dohotoviť a pridať predpísané ingrediencie podľa návodu


. Ten si musíme prečítať. lenže nezabúdame popri tom na niečo veľmi dôležité?

Sortiment potravín vrátane hotových jedál a polotovaru sa rozširuje, či ide o cestoviny, polievky, omáčky, mäsité jedlá, hydinu, zmesi na pečené múčniky, hotové pudingy so šľahačkou a rôzne dezerty. Viete, čo všetko sa skrýva v hotových pokrmoch? Možno patríte k perfekcionalistkám, ktoré si dajú tú námahu a prečítajú si na obale všetko, aj veľmi zle čitateľné. Verte - neverte, ale kvôli tomu sme išli do obchodu s lupou a predavačky sa nečudovali, keď sme takto na niektorých obaloch čítali pre spotrebiteľa dôležitý text.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čo má byť na obale? Predovšetkým všetky použité prísady a to v zostupnom poradí, čiže prísada, ktorá má najväčší podiel sa udáva na prvom mieste a potom nasledujú ďalšie. Ako je to s prídavnými látkami a čo znamenajú niektoré pojmy? Často sa uvádza pojem "prírodná látka". Ňou sa má označiť všetko čo bolo použité v nezmenenej teda prírodnej forme, alebo len mierne obohatené. Napríklad u cestovín sa uvádza ako prírodné farbivo "kurkuma" - to je žltý prášok z koreňa liečivej rastliny kurkumy, ktorá sa používa hojne v stredomorí ako korenina. Označenie na obale "prírodne identické", ktoré sa síce vyskytujú v prírode, ale pre uvedený výrobok boli vyrobené chemickou cestou - napr. vitamín C. "Umelé" sú všetky látky, ktoré sa vo voľnej prírode nevyskytujú.

SkryťVypnúť reklamu

Na konzumáciu určené prídavné látky (aditíva) ako farbivá, emulgátory alebo príchute, ktorými sa obohacujú potraviny a ktoré sú povolené v Európskej únii, sa označujú tzv. E - číslami. Voči výrobkom bez uvedenia použitých aditív by sme nemali mať veľkú dôveru, najmä ak sme alergici a ak ich kupujeme pre deti, najviac sú to sladkosti. To, že niekde nie je uvedený E - od, ešte neznamená, že výrobok neobsahuje aditívum, lenže sú potraviny - najviac cestoviny - ktoré ho naozaj nemajú. Stáva sa že, niektorí neseriózni výrobcovia "éčka" neuvádzajú, čo môže u citlivých ľudí spôsobiť nepríjemnú reakciu.

Čítať sa oplatí aj z toho dôvodu, aby ste vedeli čoho sa vôbec skladá obsah vrecúška, ktorý vám má ušetriť čas alebo obohatiť vaše raňajky o vlákninu. Nezabudnite si však lupu, lebo len s jej pomocou prečítate napr. drobné čierne písmo na zelenom podklade vrecúška "Corn flakes natural" a dozviete sa, že lupienky sú z kukuričnej múky, cukru a soli. Že sú fritované, to tam chýba. Pri zemiakovom ceste v prášku budete mať šťastie na písmo, ale možno vás sklame informácia že obsah pozostáva len z 22 percent (!) sušených zemiakov, z múky, soli, farbiva a "éčiek" ako sú stabilizátory, antioxidanty, emulgátory, konzervačné prípravky. Pre modernú ženu to znamená, že pridá do zmesi 1-2 uvarené zemiak alebo zmes použije iba v nevyhnutných prípadoch. "Cestoviny nášho domova" majú krásny obal, ale na bezvaječných si prečítate, že popri múke, soli, vode a žltom farbive môžu obsahovať aj stopy vajec a je. Veľkú pozornosť venujte lúšteniu textu na vrecúškach s polievkami. Niektoré, vrátane gulášovej, obsahujú až 12 ingrediencií. Ak by vám prišla na chuť hrášková, tá je na ne skromnejšia. Takže - čítať sa oplatí.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Korzár, Soňa MAKAROVÁ

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 415
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 582
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 348
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 412
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 006
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 577
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu