
Potrebujete:
125 g polohrubej múky,
pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
jeden žĺtok,
75 g masla,
25 g práškového cukru,
jedno vrecúško vanilínového cukru
Maková plnka:
30 g hrozienok, dve lyžice rumu, 120 g zomletého maku, 60 g práškového cukru, jednu lyžičku mletej škorice, dve lyžice citrónovej šťavy, 50 ml mlieka, 30 g masla
Tvarohová plnka:
250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškového cukru, dve vajcia, 50 g kyslej smotany, dve lyžice hrubej múky, jeden žĺtok
Postup:
Na dosku preosejeme múku, premiešame s kypriacim práškom, pridáme žĺtok, postrúhané maslo, práškový a vanilínový cukor a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na kruh, vložíme do tortovej formy a kraje vytlačíme do výšky tri centimetre. Potrieme makovou plnkou, potom tvarohovou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 70 minút. Po 30 minútach koláč potrieme žĺtkom rozšľahaným s jednou lyžicou vody.
Maková plnka: Hrozienka umyjeme v horúcej vode, necháme odkvapkať, polejeme rumom a desať minút necháme postáť. Do maku vmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohu.