
Potrebujete:
230 g hladkej múky,
štipku soli,
60 g práškového cukru,
150 g masla,
dva žĺtky,
citrónovú kôru
Plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 250 ml mlieka
Bielkový sneh: päť bielkov, 150 g kryštálového cukru
Postup:
Do preosiatej múky zamiešame soľ, práškový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pätnásť minút na chladnejšie miesto. Potom cesto rozvaľkáme a preložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 20 x 30 cm. Cesto potrieme makovou plnkou a vložíme do vyhriatej rúry. Napoly upečený koláč vyberieme z rúry, potrieme bielkovým snehom a dáme do rúry dopiecť.
Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilínový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Bielkový sneh: Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.
Autor: kf