
Práve táto obsahuje lepok. Ochorenie sprevádzajú ťažkosti súvisiace s pocitom plnosti, nevoľnosťou, ale aj únavou a hnačkou, dochádza k úbytku telesnej hmotnosti, pacient trpí nedostatkom vitamínov, minerálov a bielkovín.
Deti s narušenou funkciou tenkého čreva môžu v dôsledku celiakie trpieť malnutričným stavom. Stáva sa tak práve vtedy, keď u nich dochádza k nedostatočnej výžive. Malnutričný stav môže následne viesť k poruchám rastu a celkového fyzického vývoja. Pacienti s touto diagnózou podstupujú celoživotnú diétu, ktorá je podmienená vylúčením lepku zo stravy.
Pri bezlepkovej diéte sa zo stravy odbúrava glutén, a teda aj lepok. Ide o obilnú bielkovinu vyskytujúcu sa v pšenici a v raži, v menšom množstve aj v ovse, v jačmeni a v celej nelúpanej ryži. Lepok je zložkou múky, preto je potrebné zo stravy vylúčiť múku a všetky výrobky, na ktorých bola pri príprave použitá. Neznášanlivosť lepku nie je zatiaľ liečiteľná. Náhradou za bežnú múku býva sójová múka, kukuričný škrob, zemiakový škrob alebo špeciálne upravený pšeničný škrob. V obchodnej sieti sú dnes bežne dostupné potraviny a výrobky určené celiaktikom. Potraviny tohto charakteru sú v predaji označené slovom, alebo prečiarknutým klasom.
Keďže celiakia postihuje črevo a často ju sprevádzajú hnačky, pacient by mal obmedziť na minimum príjem tukov. Nevhodné sú prepaľované tuky, vyprážané pokrmy, tučné mäsá a výrobky z nich, vnútornosti a údeniny. Tiež nie je vhodná príliš pikantná strava, používať by sa mali jemné druhy korenín. Vo viacerých prípadoch je u celiaktikov pridružená neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov. Vtedy sa neodporúča ani konzumácia potravín s obsahom mlieka. Nevhodnými potravinami sú pšeničná múka, žitná, jačmenná múka, krupica, krúpky, pšeničný škrob, ovsené vločky, múkou zahusťované pokrmy, všetky bežné cestoviny, pekárenské výrobky, vyprážané pokrmy s bežne používanou múkou. Informácie agentúre SITA poskytla Floralinka.