Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie, pri ktorého liečbe zohráva dôležitú úlohu aj diéta. Hlavnou zložkou jedálnička pacientov s mononukleózou by mali byť jednoduché sacharidy a polysacharidy.
Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie, pri ktorého liečbe zohráva dôležitú
úlohu aj diéta. Hlavnou zložkou jedálneho lístka pacientov s infekčnou mononukleózou by mali byť jednoduché sacharidy a polysacharidy, teda výrobky z múky, ale aj ryža a zemiaky.
Cieľom diéty je nepresiľovať pečeň a preto sa pokrmy pripravujú bez tuku, odporúča sa radšej ich opekať vždy na sucho, čím sa zabezpečí, že tuky nepodľahnú prepaľovaniu.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Pacienti s týmto infekčným ochorením by mali konzumovať potraviny, ktoré nedráždia tráviaci trakt. Za nevhodné sa považujú tučné mäsá a výrobky z nich, vnútornosti, údeniny, nafukujúca zelenina, strukoviny, plnotučné mliečne výrobky, ostré druhy korenín a pikantná strava, sýtené a instantné nápoje a tiež alkohol. Po odznení akútnych príznakov sa pridávajú bielkovinové zdroje potravy vo forme chudého mäsa a nízkotučného tvarohu. Pri liečbe infekčnej mononukleózy by mal pacient obmedziť jedlá s nasýtenými tukmi, najmä tepelne spracované.
Najvhodnejšie sú rastlinné tuky s obsahom viacerých vitamínov, ktoré sa v malom množstve môžu pridať až do hotového pokrmu. Za vhodné tepelné spracovanie potravín sa považuje varenie, dusenie, pečenie v pare, alobale bez pridania tuku. V akútnom štádiu ochorenia zeleninu dusíme, čerstvá sa podáva len strúhaná, prípadne nasekaná najemno. Ovocie môžu
pacienti konzumovať vo forme kompótov, rôsolov, neskôr podľa znášanlivosti čerstvé. Spočiatku musí byť ovocie ošúpané a postrúhané.
Ak sa pri ochorení vyskytujú výrazné bolesti v hrdle a ťažkosti s prehĺtaním potravy, odborníci odporúčajú podávať mixovanú alebo mletú stravu. Žiadne z pokrmov by nemali byť veľmi prisolené. Pri pretrvávajúcich horúčkovitých stavoch sa odporúča podávanie potravín s obsahom vitamínov B a C. Diéta s obmedzením tukov, dostatkom plnohodnotných bielkovín a vitamínov, ako aj tekutín sa odporúča držať aj niekoľko mesiacov.
Keďže vírus prežíva v organizme doživotne, aj keď je stav už dostatočne stabilizovaný, je nutné dodržiavať celoživotne zásady racionálneho stravovania. Ochorenie sa totiž môže prejaviť pri oslabení imunity aj počas niekoľkých nasledujúcich rokov. Ochorenie spôsobuje jeden z herpesvírusov, šíri sa kvapôčkovou infekciou, slinami, krvou a pohlavným stykom.
Ide o akútne horúčkové ochorenie, prejavuje sa bolesťou hrdla, zväčšením sleziny alebo pečene, lymfatických uzlín, často vyrážkami. Menej obvyklé príznaky sú nechutenstvo, únava, malátnosť, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov. Sprevádzať ho môže aj žltačka. Inkubačná doba ochorenia je od štyroch dní do štyroch týždňov. Vo viacerých prípadoch sa príznaky nemusia prejaviť a ochorenie je ťažké diagnostikovať. Informácie agentúre SITA poskytla Floralinka.