Motorika novorodencov sa v prvých 18 mesiacoch života rozvíja lepšie, keď matka počas tehotenstva zaradí do svojho jedálneho lístka mastné ryby. Naopak, negatívny vplyv na motoriku majú umelé tuky, ktoré sa nachádzajú v lupienkoch, kroketách, hranolčekoch alebo koláčoch s plnkou. Píše sa to v štúdii holandských vedcov z Universitair Medisch Centrum Gr”ningen (UMCG), o ktorej informoval časopis Pediatric Research. Ide o prvý výskum dopadu predpôrodného stravovania na neurologický vývoj detí po 18 mesiacoch života.
Vedci počas deviatich rokov sledovali vyše 300 detí. Všetky boli riadne donosené. Analýzou stien pupočnej šnúry zistili, aké látky deti prijímali ešte pred narodením. Ukázalo sa, že deti, ktoré v tele matky prijímali viac mastných kyselín, sa pohybovali svižnejšie ako deti, ktoré mali v krvi veľa umelých tukov. Podľa neurologičky Mijny Haddersovej-Algrovej je pre tehotnú ženu a motoriku jej dieťaťa najlepšie, ak konzumuje makrely a iné mastné ryby. "Deti potom majú po 18 mesiacoch lepšiu a spontánnu motoriku. Nepotkýnajú sa o hračky a pohybujú sa plynulejšie," povedala. Upozornila však, že prvotný vplyv stravy na pohybové ústrojenstvo sa postupne vytratí.