SME

Zdravie z hlbín vôd

Rybie mäso obsahuje vitamíny A, B, C a D; fosfor, jód, selén, vápnik, draslík, horčík a železo a nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-3. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú potláčať maligné bujnenie nádorov a brzdia tiež ich metastázovanie.


Taktiež omega-3 mastné kyseliny znižujú krvný tlak, stimulujú aktivitu imunitného systému, tiež pôsobia na dobrý stav vlasov, pokožky a nechtov. Konzumáciou rýb sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení (hypertenzia, ateroskleróza, infarkt srdca) a zároveň napomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Pre obsah železa ryby pôsobia priaznivo pri krvotvorbe, majú vysoký efekt proti zrážanlivosti krvi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryby sú zdrojom selénu – antioxidantu, ktorý v tele znižuje škodlivosť vplyvov voľných radikálov, konzumáciou napomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny. Selén na seba viaže ťažké kovy, akou je aj ortuť a tým zabraňuje poškodeniu organizmu. Významnou zložkou hormónov štítnej žľazy je jód a ryby sú jeho bohatým zdrojom, preto ich pravidelnou konzumáciou zabezpečujú správnu činnosť štítnej žľazy. Tiež obsahujú aj vitamín D, ktorý sa dá získavať najmä v letných mesiacoch a to iba pôsobením slnečného žiarenia na pokožku. Vitamín D pôsobí v prevencii proti osteoporóze, napomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika v organizme a tým bráni rednutiu kostí, čiže osteoporózy.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumácia rýb
Najvhodnejšie je ryby konzumovať aspoň 2-krát týždenne. Najvyšší obsah nenasýtených mastných kyselín omega-3 majú morské ryby, makrely, losos. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú celé ryby, ktoré sú konzervované alebo marinované, pretože okrem mäsa obsahujú aj kosti. Čo sa týka obsahu vápnika, tak v pomerne dosť väčšej miere ho obsahujú ryby morské ako sladkovodné (pre porovnanie losos obsahuje na 100g - 49 mg vápnika a kapor na 100 g obsahuje 5 mg vápnika). Morské ryby majú aj vyšší obsah železa.

Z racionálneho hľadiska a tiež prevencie vzniku srdcovo-cievnych ochorení nie je vhodná tepelná úprava rýb vyprážaním, nakoľko dlhodobým tepelným pôsobením tukov vznikajú karcinogénne látky. Najvhodnejšia kuchynská úprava je varenie, dusenie, tiež grilovanie a pečenie, najlepšie v alobale bez pridania živočíšneho tuku. U konzervovaných, či nakladaných rýb do soli je dôležité brať do úvahy nachádzajúci sa vysoký obsah sodíka. Ich nadmernou konzumáciou, ako aj v prípade inej sterilizovanej, konzervovanej, či nakladanej potraviny do soli, sa zaťažujú pre vysoký obsah sodíka obličky a tiež nadmerné množstvá sodíka v strave zvyšujú krvný tlak, spôsobujú opuchy dolných končatín. Nakoľko sodík v tele zadržiava vodu, by mala byť konzumácia takýchto výrobkov striedma.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoľko je škodlivá ortuť vyskytujúca sa v rybách?
Je pravda, že ryby sa považujú za hlavný zdroj, ktorou sa ortuť dostáva do organizmu. Väčšie množstvá ortuti sa nachádzajú vo väčších rybách: barracuda, žralok, makrela a tuniak. Nadmerné koncentrácie ortuti v organizme môžu spôsobovať neplodnosť alebo srdcové príhody. Údajne, podľa vedcov z New England Journal of Medicine pochádza tvrdenie, že: „Dve až štyri porcie rýb s dôrazom na druhy s vysokým obsahom mastných kyselín, ale nízkym obsahom ortuti, ako sú lososy alebo malé oceánske ryby, znižujú podľa súčasných odporúčaní riziko kardiovaskulárnych ochorení.“

Má konzumácia rýb škodlivý vplyv na vývoj plodu?
Pre správny vývoj detského organizmu, rast a tvorbu kostry, pre obsah vitamínu D v rybách a taktiež pre správny vývoj centrálno-nervovej sústavy (pre obsah nenasýtených mastných
kyselín, a spomínaný obsah vitamínov a minerálov v rybách), sa odporúča konzumácia rýb práve u tehotných žien.

SkryťVypnúť reklamu

Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu, poradenstvo na bezplatnom čísle 0800 152 153
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu