SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Zdravie z hlbín vôd

Rybie mäso obsahuje vitamíny A, B, C a D; fosfor, jód, selén, vápnik, draslík, horčík a železo a nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-3. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú potláčať maligné bujnenie nádorov a brzdia tiež ich metastázovanie.


Taktiež omega-3 mastné kyseliny znižujú krvný tlak, stimulujú aktivitu imunitného systému, tiež pôsobia na dobrý stav vlasov, pokožky a nechtov. Konzumáciou rýb sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení (hypertenzia, ateroskleróza, infarkt srdca) a zároveň napomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Pre obsah železa ryby pôsobia priaznivo pri krvotvorbe, majú vysoký efekt proti zrážanlivosti krvi.

Ryby sú zdrojom selénu – antioxidantu, ktorý v tele znižuje škodlivosť vplyvov voľných radikálov, konzumáciou napomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny. Selén na seba viaže ťažké kovy, akou je aj ortuť a tým zabraňuje poškodeniu organizmu. Významnou zložkou hormónov štítnej žľazy je jód a ryby sú jeho bohatým zdrojom, preto ich pravidelnou konzumáciou zabezpečujú správnu činnosť štítnej žľazy. Tiež obsahujú aj vitamín D, ktorý sa dá získavať najmä v letných mesiacoch a to iba pôsobením slnečného žiarenia na pokožku. Vitamín D pôsobí v prevencii proti osteoporóze, napomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika v organizme a tým bráni rednutiu kostí, čiže osteoporózy.

Skryť Vypnúť reklamu

Konzumácia rýb
Najvhodnejšie je ryby konzumovať aspoň 2-krát týždenne. Najvyšší obsah nenasýtených mastných kyselín omega-3 majú morské ryby, makrely, losos. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú celé ryby, ktoré sú konzervované alebo marinované, pretože okrem mäsa obsahujú aj kosti. Čo sa týka obsahu vápnika, tak v pomerne dosť väčšej miere ho obsahujú ryby morské ako sladkovodné (pre porovnanie losos obsahuje na 100g - 49 mg vápnika a kapor na 100 g obsahuje 5 mg vápnika). Morské ryby majú aj vyšší obsah železa.

Z racionálneho hľadiska a tiež prevencie vzniku srdcovo-cievnych ochorení nie je vhodná tepelná úprava rýb vyprážaním, nakoľko dlhodobým tepelným pôsobením tukov vznikajú karcinogénne látky. Najvhodnejšia kuchynská úprava je varenie, dusenie, tiež grilovanie a pečenie, najlepšie v alobale bez pridania živočíšneho tuku. U konzervovaných, či nakladaných rýb do soli je dôležité brať do úvahy nachádzajúci sa vysoký obsah sodíka. Ich nadmernou konzumáciou, ako aj v prípade inej sterilizovanej, konzervovanej, či nakladanej potraviny do soli, sa zaťažujú pre vysoký obsah sodíka obličky a tiež nadmerné množstvá sodíka v strave zvyšujú krvný tlak, spôsobujú opuchy dolných končatín. Nakoľko sodík v tele zadržiava vodu, by mala byť konzumácia takýchto výrobkov striedma.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakoľko je škodlivá ortuť vyskytujúca sa v rybách?
Je pravda, že ryby sa považujú za hlavný zdroj, ktorou sa ortuť dostáva do organizmu. Väčšie množstvá ortuti sa nachádzajú vo väčších rybách: barracuda, žralok, makrela a tuniak. Nadmerné koncentrácie ortuti v organizme môžu spôsobovať neplodnosť alebo srdcové príhody. Údajne, podľa vedcov z New England Journal of Medicine pochádza tvrdenie, že: „Dve až štyri porcie rýb s dôrazom na druhy s vysokým obsahom mastných kyselín, ale nízkym obsahom ortuti, ako sú lososy alebo malé oceánske ryby, znižujú podľa súčasných odporúčaní riziko kardiovaskulárnych ochorení.“

Má konzumácia rýb škodlivý vplyv na vývoj plodu?
Pre správny vývoj detského organizmu, rast a tvorbu kostry, pre obsah vitamínu D v rybách a taktiež pre správny vývoj centrálno-nervovej sústavy (pre obsah nenasýtených mastných
kyselín, a spomínaný obsah vitamínov a minerálov v rybách), sa odporúča konzumácia rýb práve u tehotných žien.

Skryť Vypnúť reklamu

Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu, poradenstvo na bezplatnom čísle 0800 152 153
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 194
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 525
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 416
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 752
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 654
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 295
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 307
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 599
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kauza Kuciak: Marian Kočner je pred súdom.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 10 h