Čo odborníci odporúčajú
V dnešnej dobe je trendom konzumovať veľa ovocia a zeleniny pre obsah biologicky cenných látok. Najmä pre ich ľahko stráviteľnosť a nízky obsah energie sa často stávajú súčasťou našich pokrmov. Aj odborníci na výživu zdôrazňujú zjesť denne aspoň 5 porcií ovocia, či zeleniny. Najhodnotnejšia látka, ktorá sa v nich nachádza je vitamín C. Svojimi všestrannými priaznivými účinkami na organizmus je doslova elixírom pre pevné zdravie.
Hodnotný zdroj vitamínu C
Často krát sa domnievame mylnej skutočnosti, že najväčším zdrojom vitamínu C sú práve citrusové plody. Omyl, pretože nie je tomu tak. Zrejme táto nepravda sa nám vryla do pamäti pre typickú kyslosť týchto druhov ovocia. Oveľa väčšiu dávku vitamínu C nám dodajú napríklad ríbezle. Obsahujú takmer desaťnásobne väčšie množstvo ako citróny. Ríbezle si väčšina z nás môže vypestovať priamo vo svojich záhradách. S citrónmi, či inými exotickými druhmi ovocia to také jednoduché nie je. Väčšina z nás si ich kupuje za nie pomerne nízke ceny a predovšetkým s domnienkou, že ide o najväčšie zdroje vitamínu C.
Obsah cenných látok v ríbezliach
Čierne ríbezle v porovnaní s červenými obsahujú až trojnásobne väčšie množstvo tohto vitamínu. Pre vysoký obsah vitamínu C sú ríbezle aj výbornou prevenciou proti nachladnutiu. Ríbezle tiež obsahujú flavóny, ktoré chránia naše cievy a znižujú tak riziko vzniku aterosklerózy. Ďalšie cenné zložky, ktoré sa v nich nachádzajú sú minerálne látky, najmä draslík, horčík a železo, vitamíny skupiny B, vitamín E, beta-karotén a pektín. Konzumáciou ríbezlí znižujeme riziko vzniku rakoviny a zlepšujeme peristaltiku čriev pre hodnotný obsah vlákniny. Tiež pôsobia priaznivo pri zápaloch močových ciest a odvarom z listov a plodov čiernych ríbezlí zmiernime ťažkosti pri čiernom kašli.
Autor: Katarína Pavlovičová