
1. Paradajky
Je vedecky dokázané, že pomáhajú v boji proti rakovine. Vsaďte na prevenciu. Kúzelnou zložkou týchto rajských jabĺčok je lykopén, najsilnejší zo všetkých karoténov. Telo ho vie lepšie využiť z tepelne ponamáhaných paradajok. Neznamená to, že máte dať prednosť kečupu, ktorý je mimochodom plný cukru. Stačí pár minútové dusenie.
2. Ľanové semiačka
Sú to skvelí bojovníci proti ochoreniam srdca, porážke, rakovine. Účinnou látkou je Alfa linoleová kyselina (ALA, omega 3) a práve ľanové semiačka sú jej najbohatším zdrojom. Ďalej sú to ryby, panenské rastlinné oleje. Odhaduje sa, že až 95% obyvateľov prijíma nedostatočné množstvo tejto omega 3 kyseliny. Zdravie vám spoľahlivo ochráni 30- 70g semiačok denne. Aby ich organizmus vedel využiť a semienka nami neprecestovali ako na vyhliadkovej plavbe, je potrebné ich pomlieť, alebo zaliať vriacou vodou a nechať chvíľu postáť.
3. Ryby a rybí olej
Pre cennú dávku jódu a omega 6 mastných kyselín. Ryby sú skvelým pomocníkom pri chudnutí. Paradoxne uprednostnite mastné morské ryby (losos, makrela, tuniak), pre vyšší obsah omega 6. Z tohto tuku nepriberiete, práve naopak, jeho konzumácia podporuje spaľovanie tukov a uľahčuje proces chudnutia.
4. Špargľa
Na Slovensku neveľmi populárna zelenina, ale francúzski gurmáni vedia svoje. Špargľa je chutná a zdravá zelenina, obsahuje poriadnu porciu vitamínu C, B1, B2 a E, kyseliny listovej, draslíka, vápnika i železa. Patrí medzi močopudné rastliny, znižuje krvný tlak, priaznivo pôsobí v tehotenstve a má iba 90kj/100g, čo z nich činí ideálnu diétnu prílohu k jedlu. Pôsobí aj ako afrodiziakum.
5. Kvasené mliečne výrobky
Patria tu jogurty, acidofilné mlieka, kefíry, cmar, tvaroh a bryndza. Holdovať im máme nielen pre obsah vysoký vápnika, ale hlavne pre probiotiká, ktoré predstavujú výživu pre naše črevá. Správna flóra v črevách vám zabezpečí lepší imunitný systém, nižší cholesterol, odstráni zažívacie ťažkosti, plynatosť a zápchu. Mimoriadnu porciu si telo zaslúži po liečbe antibiotikami, hnačke a pri ožarovaní. Uprednostnite výrobky s deklarovanými probiotickými kultúrami, nie každý jogurt je totiž „živý“.
6. Sója
V našej zemepisnej šírke je pomerne málo používaná a to neprávom. Pretože sa z nej dajú vykúzliť veľmi chutné jedlá, aj na nerozoznanie od mäsa. Skúste ísť do vegetariánskej reštaurácie a dať si sójové mäso, budete milo prekvapený. Táto skvelá potravina obsahuje ideálny pomer bielkovín, sacharidov a tukov, je zásobárňou lecitínu, železa, vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Jej konzumáciu sa chránite proti rakovine, ochoreniam srdca, znižuje krvný tlak, hladine cholesterolu, jej konzumácia sa odporúča aj pri nadváhe. Ak vám nechutí klasická „strukovinová“ sója, môžete ju konzumovať v podobe tofu alebo sójového mäsa.
7. Červené víno
Obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré patria medzi antioxidantov, chráni cievy a jeho konzumácia vraj zaručuje dlhší a zdravší život. Sophia Loren mu vďačí za svoju nevädnúcu krásu. Stačí pohárik denne. Ale! Je to alkohol ako každý iný, preto pozor na jeho nadmernú konzumáciu a pomaly vznikajúcu závislosť, prichádza potichu a nenápadne. A zbaviť sa jej je prechádzka peklom.
Vo všeobecnosti platí, že sa nie len tak pre srandu sa racionálna výživa volá racionálna, jej zloženie má rozumný dôvod. Odborníci odporúčajú denne konzumovať 5 porcií zeleniny a ovocia, denne jesť mliečne výrobky, dvakrát týždenne ryby, uprednostniť rastlinné tuky pred živočíšnymi. Zdravá strava vás ochráni pred nadváhou, množstvom chorôb, zabezpečí vám dlhší a kvalitnejší život. Tak dobrú chuť.
Autor: Alexandra Mešková